2018-11-05

Glume din planul de guvernare 2018-2020

Am ales numai câteva glume din planul de guvernare 2018-2020 întocmit de coaliţia politică aflată la putere - pentru celelalte glume puteţi accesa documentul publicat pe site-ul Guvernului.

Programul are 278 de pagini - dacă le citiţi pe toate veţi face febră musculară la stomac sau s-ar putea să rămâneţi fără aer in plămâni, de râs.

Cei care au pus la cale acest program pretind (sau visează) ca următoarea guvernare să continue… Adică, să poată ei arăta cu degetul spre opoziţia care, eventual, va fi la putere, că nu s-a realizat nimic din toate utopiile trecute in program. Dar care politicieni ar putea să accepte aşa ceva?

In programul lor ne anunţă ce intenţionează să facă, dar nu şi cum. Şi, desigur, nu explică de ce se repetă in acest program “viziunile” din vechiul program, cel care i-a adus la guvernare. Eee, dacă citiţi introducerea… veţi afla cât de mult a crescut nivelul de trai - in luna ianuarie 2018 rata inflaţiei a fost de 4,3 %, adică imensă! Şi rata aceasta mare a ras toate creşterile salariale şi pensiilor, alimentele, între altele, scumpindu-se “pas cu pas".Şi acum, câteva glume din noul program. S-ar putea să vă para cinism pur, dar nu eu le-am inventat. Le numesc glume, dar s-ar putea să fie delir pur…

Le puteţi citi la adresa de mai jos:

http://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/PROGRAMUL_DE_GUVERNARE_2018-2020.pdf

caricatura politician vorbind la microfon: Am zis.

Tinerii sunt viitorul României, resursa strategică a țării, pentru care statul român are datoria să asigure toate condițiile unei vieți decente și prospere. Doar prin crearea de noi locuri de muncă, prin îmbunătățirea calității și a accesului la educație, prin susținerea familiei tinere, prin stimularea natalității putem asigura noilor generații un viitor aici, acasă, în România

Pentru vârstnici propunem creșterea alocării de bani la 1.400 lei/luna/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019. Începând cu 2020 această sumă va fi egală cu valoarea punctului de pensie, dar nu mai mică de 1400 lei. În primul an se vor acorda aceste sume pentru 50.000 locuri de cazare. Apoi, acest număr va crește cu câte 50.000 anual până la 200.000. Cazarea se va face în cameră/locuințe cu confort ridicat, stabilit prin lege. (Maxim 2 persoane în cameră/locuințe). Pentru pensionarii cu handicap și cei trecuți de 75 ani suma va fi majorată cu 50%.

Și în educație va crește numărul de salariați, în special ca urmare a construcției de noi creșe şi grădiniţe (2.500 ca număr). Zic eu: tot atâtea aveau in plan şi in vechiul program de guvernare.

Familiile vor fi încurajate să aibă și să crească cât mai mulți copii prin acordarea a 1.600 - 1.800 lei/an pentru fiecare copil. Acesti bani vor fi dați doar pentru copiii care au cel mult 10% absențe nemotivate.

Încurajăm astfel creșterea nivelului de educație al tinerilor și totodată reducerea abandonului școlar în rândul celor care astăzi, în principal din motive financiare, se află în această situație.

Zic eu: In legea privind educaţia, adoptată in anul 2011, este legiferat ca 6 % din PIB să fie pentru educaţie - măsura suspendată an de an - şi tot acolo scrie că fiecare copil născut după data de 9 februarie 2011 va primi “de la stat” suma echivalentă a 500 euro pentru educaţie - bani ce nu pot fi folosiţi in alte scopuri şi la care părinţii pot completa virând spre acel cont cei 2 % din impozit. De această sumă de 500 euro copiii ar fi trebuit să beneficieze începând cu anul 2013. Evident, măsura e suspendată an de an, şi poate că e mai bine - banii ar fi blocaţi până când copilul va deveni major - cine s-ar juca cu acei bani depuşi de părinţi de-a lungul timpului?

Ce sa faca un copil cu 1800 de lei.. pe an?!

Profesionalizarea actului public nu se poate face fără o profesionalizare a managementului din sistemul public, precum și fără o întărire a rolului consultantului financiar. În acest sens, managementul public va fi depolitizat în întregime, de la nivelul de subsecretar de stat în jos. Concursurile pentru accederea la funcții de conducere în sistemul public se vor face transparent, pe bază de proiecte de management, dar și de verificarea cunoștințelor de către evaluatori independenți, cu o bună reputație morală și profesională.

Ne punem mare încredere și în atingerea obiectivului de a avea în România anului 2020 peste 1 milion de cetățeni cu salariul brut mai mare de 1.000 €, făcând parte, deci, din clasa de mijloc.

Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul sănătate, prin cele 9 mari spitale ce vor fi construite până în 2020, dar și prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată țara și scoaterea lor la concurs.

Sunt trei autostrăzi care se vor putea construi prin FSDI: o autostradă care să străbată munții între Transilvania și Moldova (Târgu Mureș - Iași), o a 2-a autostradă prin Sudul României, care să unească Transilvania cu Oltenia și Țara Românească (Timișoara - București) și o a 3-a care să unească Moldova cu Țara Românească (Iași - Bucureşti).

În ceea ce privește calea ferată rapidă, finanțarea prioritară se va face pentru refacerea căii ferate și modernizarea acesteia, astfel încât să avem în România trenuri care circulă cu viteze de peste 100 km/h, din direcția Vest - București, Chișinău - Iași - București, București - Constanța, București - Brașov.

Guvernul alocă 13 miliarde euro, pentru sectorul transporturi care vor avea ca rezultat modernizarea a 400 km de căi ferate, 325 km de drumuri noi, 9 km de linii noi de metrou și durate medii mai reduse ale călătoriei pe cale rutieră (cu 42 %) și pe cale ferată (cu 55%). Detaliile sunt prezentate în capitolul Transporturi.

[…] vor fi dezvoltate protocoale de colaborare cu administraţiile publice locale care să încurajeze primăriile municipiilor şi marilor oraşe din România să facă o trecere graduală şi sustenabilă către transport public bazat pe energie electrică.

Reducerea procentului de persoane care nu au utilizat niciodată internetul, de la 30,3% în anul 2016 până la 25% în 2020

În vederea îndeplinirii acestei măsuri, Guvernul susține următoarele acțiuni:

Punerea în acord a programelor școlare cu cerințele societății informaționale și cerințele pieței naționale și europene, prin încurajarea educației STEM. […]
Alfabetizarea digitală a tuturor cetățenilor României până în anul 2030.
Asigurarea bazei tehnice necesare instruirii prin dotarea unitățilorØ școlare cu suficiente calculatoare și acces la internet. […]

Continuarea rolului activ al României în cadrul Consiliului Europei, vizând asigurarea respectării standardelor democratice şi în materie de drepturile omului, inclusiv protecţia comunităţilor româneşti.

Promovarea combaterii şi prevenirii antisemitismului, xenofobiei, rasismului, intoleranţei, inclusiv prin intermediul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Statul este organizat potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale, politica dialogului și cooperării promovată de ministerul justiției între cele trei puteri în intervalul 2013-2015 urmând a fi continuată și dezvoltată.

Justiția reprezintă acea putere a statului chemată să realizeze un serviciu public, părțile având dreptul la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Asigurarea unui climat de pace confesională, libertate religioasă și nondiscriminare pentru toate grupurile religioase.

Mă opresc aici. Oare există cineva care crede că politicienii români (oricare ar fi ei) ar putea transpune in realitate viziunile (halucinaţiile, având in vedere ce fel de oameni conduc Ro) din acest program? Să fim optimişti! Oooo, daaaa!

Actualizare iunie 2023

Din cele planuite (vorba sa fie!) de politicieni s-a realizat... nimic. Din contra! Inflatia e la cer! Preturile au explodat!

8 comentarii:

  1. .....
    Trec peste tineri ca sa ajung la pensionari - de ce au muncit oamenii aceia o viata sa isi faca si ei o casa... ca sa ajunga sa fie nevoiti sa traiasca in locuinte de la stat?
    M-am distrat putin la partea cu copiii... si absentele. La ce sistem de invatamant avem.. de fapt cred ca a fost si asta sa se distruga (sau asigure reusita) de la radacina speranta de mai bine. La ce aiureala e in sistem...

    Nu... efectiv nu poti citi asa ceva.. .. chiar nu poti (nici pe verticala nici in zig-zag, nici intr-un fel).
    Dar m-a amuzat putin la asta:
    "Tinerii sunt viitorul României, resursa strategică a țării, pentru care statul român are datoria să asigure toate condițiile unei vieți decente și prospere."

    Noroc ca ascultam pe fundal cand am citit chestiile astea, muzica aceea zen (chinezeasca) propusa de Suzana.

    Te pup!
    ps: sa fim optimisti ca sa nu fim pesimisti :))))). Ca sa fim zen :P.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De pensionari si-au batut joc, efectiv, tot modificand modul de calculare al pensiilor, in principal; multi au iesit la pensie - inainte de 1989 si pe la inceputul anilor 1990 cu pensii in care, la calcul, s-au luat in considerare si sporurile din timpul anilor de munca - mai apoi au reclaculat si au scos sporurile, pensiile scazand foarte mult in unele cazuri. Apoi, au inceput sa dea ceva in plus in functie de "grupa de munca" - cei care au lucrat in conditii grele erau nevoiti sa dovedeasca prin adeverinte (de unde sa mai ia unii adeverinte cand fabricile in care au lucrat nu mai erau?) In plus, in cartile de munca era scris pe ce post erau incadrati s.a.m.d.. Apoi, inainte de 1989, cei care au lucrat in productie aveau salarii mici, dar castigau lunar multi bani pentru ca se lucra "in acord individual" - cu cat facea mai multe piese (de exemplu) cu atat lua mai mult - cand a venit vremea pensionarii... surpriza! Pensia s-a calculat numai in baza salariului efectiv - si asa au ajuns oameni care au lucrat cate 40 de ani sa aiba pensii de cca. 700 de lei si chiar mai putin...
      Iar acum... vor sa-i institutionalizeze... Pentru cei care chiar nu au bani suficienti ar fi bine (mai ales daca familia nu ii poate ajuta). Si au obraznicia sa scire despre zeci de mii de locuri de cazare! Le-or face privatii, dar la ce preturi au azi acestia... suma nu ajunge daca e completata cu o pensie mica! Poate vor scadea preturile... dada...

      Despre tineri ca "resursa strategica a tarii" ma abtin sa comentez.
      Ma ingrozeste gandul ca pot fi oameni care sa voteze un partid care vine cu un astfel de program de guvernare!

      Ramanem zen, pentru ca nici altfel n-o sa rezolvam (prea curand) problemele. :)
      Pupici cu drag! <3 Noapte linistita!

      Ștergere
  2. Glume proaste, glume tragice, glume nesărate... Păcat că sunt atât de mulți cei care suferă de pe urma acestor „glume”, dar nu văd în față adevărul și bătaia de joc... Cu așa drame în viața de zi cu zi, cum să mai fii zen? Poate... „zănatic”!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zanatic, da! :))
      De-ar duce la indeplinire "viziunile" din programele pe care le prezinta politicienii votantilor ar fi de bine, dar ei isi bat joc de noi fara rusine, ca si cum suntem orbi si nu privim in jurul nostru si nu suntem capabili sa ne dam seama care e realitatea... si in cat timp s-ar putea realiza ceea ce viseaza ei... in scris. :(
      Zile senine iti doresc, cu drag!

      Ștergere
  3. Ma intreb, ce religie si educatie au cei ce ne mint? Ei fac parte din cei 10% care nu sunt crestini?:)
    Afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Religia banului, educatia minciunii... :)
      Daca sunt botezati intr-o religie crestina isi spun crestini si nu-i putem contrazice, chiar daca nu se comporta... crestineste.

      Ștergere
  4. Atunci cand am spicuit din aceasta halucinanta si manipulanta insiruire de
    minciuni("tinerii sunt viitorul Romaniei"?),dar mai ales "resursa strategica
    a tarii",ii si vedeam pe fiii si nepotii nostri murind in razboaiele altora,
    sau in proteste..."TOATE conditiile pentru o viata...",imi trecea prin minte
    :"vom face totul pentru..." dintr-o cuvantare(nu numai una!)a lui N.C. !
    Si bataia de joc continua pentru varstnici:"CRESTEREA alocarii de bani"???
    S-a dat pana acum ceva,in afara de pensia muncita,ca sa poata creste?
    Suntem niste incornorati,draga Diana !Nu stiu cum scapam,dar...mergem inainte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, totusi, oamenii au votat politicienii care au venit cu un asemenea program de guvernare. :( Politicienii stiu ca multi oameni mai "marseaza" (inca) la promisiuni imposibil de indeplinit... O fi lipsa de informatie?! O fi dorinta de a primi gratis ceva, orice? :(
      Pfuuu! Pensionarii au inceput sa fie distrusi - si in ceea ce priveste veniturile - in momentul in care (prin anii 1990) au recalculat pensiile care, oricum, erau mici - inainte vreme, salariile erau mari in cazul unora pentru ca existau sporuri, dar sporurile nu se calculeaza la pensie (nimeni nu cerea - si nu cere - sa fie eliminate sporurile si sa fie marite salariile, pentru ca pensiile viitoare sa fie ceva mai mari).
      Ii tot aud cum "maresc" ei pensiile... De fapt, in cele mai multe cazuri, nu fac decat sa indexeze pensiile cu indicele de inflatie - ceea ce e prevazut prin lege. Desigur, sunt marite pensiile celor care, oricum, nu au facut mai nimic... Ba ii mai si pensioneaza la varste mici. :( Si lumea tace.
      Solutii de a scapa - nu de pe o zi pe alta - exista, nu exista un numar semnificativ de oameni care sa isi asume anumite riscuri. :(
      Iti doresc sa ai o seara frumoasa, Natalia draga!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.