2018-11-16

Henry Lee. Provocare muzicală

Vocea şi cântecele lui Nick Cave (n. 22.09.1957) îmi plac mult  - artistul australian e in serie cu Leonard Cohen, Tom Waits, Iggy Pop şi alţii care au voci asemănătoare.

E vineri, e Friendship Friday! Ne întâlnim la Carmen pe blog, Între vis şi realitate.
Cântecul “Henry Lee” este o variantă a cântecului popular scoţian “Young Hunter”, a cărui origine poate fi urmărită până in secolul al XVIII-lea. Cântecul scoţian este adaptat şi de americani şi de englezi.
E povestea unui tânăr vânător numit Henry Lee, care-i spune femeii care s-ar putea să îi poarte copilul că e îndrăgostit de o alta, mai frumoasă. Furioasă, femeia îl amăgeşte să bea până se îmbată şi încearcă să-l convingă să meargă împreună in dormitor sau măcar să o sărute de adio. Îl înjunghie şi îi aruncă trupul in râu, cu ajutorul altor femei, pe care le mituieşte oferindu-le un inel cu diamante. O pasăre care a văzut ce s-a întâmplat o ironizează pe ucigaşă şi aceasta încearcă s-o ademenească jos din copac, ameninţând c-o ucide dacă o prinde. Când începe căutarea tânărului vânător fosta iubită neagă că l-ar fi văzut, dar când rămăşiţele lui sunt descoperite ea îşi recunoaşte vina şi va fi condamnată la moarte.
Cântecul lui Nick Cave care, între alţii, l-a adaptat, este despre furia unei femei dispreţuite. (sursa wikipedia) 

8 comentarii:

  1. ce poveste interesanta, nu cunosteam aceasta melodie a lui Nick Cave. Foarte interesant videoclipul, mi-a placut mult regia, costumele... Vocile lor se intrepatrund si se completeaza, exact ca si aspectul exterior al celor doi artisti. Interesant sa cunoastem sensul sau sursa de inspiratie a unor texte si melodii. Ma bucur ca ai facut aceasta cercetare.
    Un weekend minunat draga mea. Ganduri bune, imbratisari si pupici, de la trio pentru trio <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuplul (de interpreti) format din Nick Cave si P.J. Harvey este unul dintre cele care-mi plac foarte mult. Se completeaza excelent, si in opinia mea.
      Ascult de cativa ani acest cantec (din cand in cand) dar abia ieri m-am gandit sa aflu daca este un cantec vechi, adaptat, sau daca are vreo poveste, cum se intampla in cazul unor cantece - si am aflat ca are... istorie. :)
      Multumesc, Carmen draga! Va dorim, si noi, sa aveti un weekend minunat! Imbratisari si pupici cu drag de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  2. Hello dear Diana!
    Very beautiful song,that I didn’t know!
    It reminds me Leonard Cohen style,and he’s one of my favorite singers!
    Thank you for sharing! Wishing you a lovely day and a happy weekend ! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Me too! I like Leonard Cohen very much; and I like the singers who have a similar voice.
      Thank you! Have a great weekend! Hugs!

      Ștergere
  3. Ce surpriză frumoasă mi-ai făcut azi!! Excelentă alegere, mulţumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare-tare mult ca iti place!
      Cu multa placere! :)

      Ștergere
  4. De cate ori aud numele acestui artist ma gandesc automat la colaborarea lui cu Kylie Minogue. Si imi revin in fata ochilor imagini din videoclip (sigur il stii - cel cu Where the Wild Roses Grow). Probabil ca si acea piesa are o poveste asemanatoare, ma gandesc.
    Ma bucur ca ne-ai prezentat piesa (nu o stiam) si povestea ei :P.
    Mi-a placut chimia intre cei doi artisti si cum creaza un joc atat de natural pe "scena". Si uman.

    pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu tot la acel videoclip ma gandesc. :) Cand am vazut acel video am vrut sa stiu a cui e vocea masculina - asa l-am descoperit pe Nick Cave. :) E posibil sa existe si o istorie a acelui cantec.
      Imi face placere sa stiu ca apreciezi melodia si interpretarea. :)
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.