2020-12-29

Extras bilanț 2020. Citate favorite

Citez dintr-un articol al lui dlui. Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Stiinţe Politice din Bucureşti:
Pandemia a oferit statului, indiferent de tiparul ideologic, ocazia de a-şi exersa, din nou, reflexele sale de intervenţie, supraveghere, control şi condiţionare socială. Stările excepţionale, ce păreau a fi un capitol de istorie constituţională, au devenit cotidianul atâtor societăţi. Stările excepţionale au erodat libertatea dramatic, iar acest proces ireversibil de creştere al statului creează punctul de pornire al unui viitor al intruziunii şi al disciplinării. Argumentul protejării sănătăţii permite extinderea autorităţii statului dincolo de limitele rezonabile ale proporţionalităţii. Omul devine un subiect administrat birocratic, iar apelul la ştiinţa mântuitoare permite politicienilor să restrângă spaţiul de libertate, pas cu pas, în numele siguranţei şi al binelui comun.

2020 poate fi primul an din acest viitor imposibil de evitat. Intâlnirea dintre frică, expansiunea statului, masificare, rafinare tehnologică poate fi una fatală libertăţii. Sinteza de Orwell şi de Huxley nu mai are trăsăturile clasice ale dictaturilor din veacul trecut. Ea înseamnă un sistem proteic şi adaptabil, capabil să se hrănească din temerile pe care statele însele le alimentează. Sinergia dintre stat ,reţelele sociale şi media nu este mai puţin neliniştitoare: criticii nu vor mai fi eliminaţi, pentru că vocile lor se vor fi pierdut în cacofonia postărilor şi a comentariilor. Masificarea va fi înlăturat riscul revoltei.

Articolul integral:
₪ ₪ ₪
Suzana a preluat de la Zina ștafeta jocului Citate favorite pornit in colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna in care incepe luna calendaristică.

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay

16 comentarii:

  1. Din pacate,este inevitabil...
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Administrarea birocratica a omului - si altele de gen - e obligatoriu sa o respingem; altfel, daca lasam lucrurile sa curga, peste 30-50 de ani altii vor muri pentru a elibera oamenii dintr-o sclavie foarte... ciudata.

      Multumesc.
      La multi ani!

      Ștergere
  2. Eu totuși cred ca se va termina în curând. Nimic nu va dura la nesfârșit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pandalia, da, dar nu inainte de august-septembrie anul viitor (celelalte pandalii, din 2003, 2009 s.a., cam atat au tinut: un an si noua luni, un an si mai multe/putine luni...), dar diferite "conditionari" vor continua de data aceasta.

      Ștergere
  3. Un punct de vedere foarte realist. Multumesc pentru intalnirea cu acest autor dar si cu site-ul de unde ai preluat articolul.
    Si aceasta idee e foarte bine punctata:"Fricile sunt, întotdeauna, raţiunea ce justifică supunerea". Oricum ideile se tes foarte logic, cel putin in logica mea! Ceea ce mie inca mi-e neclar este cum de s-a putut ajunge atat de repede la o inlantuire generalizata, iar unii mai si striga ca asa e bine. Cand aminteam in vreun text de 'gandire bidimensionala' cam astfel de abordari aveam in vedere, dar deja cred ca si 'bi' este prea mult spus!
    Multumesc, Diana draga pentru noutati si inscriere.
    Cred ca peste urarile clasice, imi permit sa adaug sa avem mintea cat mai limpede pentru a intelege ce se intampla, ca tare e dubios totul!
    Pupici! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere.
      Nu e brusca aceasta inlantuire generalizata. S-au facut exercitii, in diferite "ramuri sociale": camere de filmat mai peste tot, verificarea textelor "private" din online, pe baza de algoritmi si, mai nou, unele mesaje sunt transmise de la "emitator" numai dupa ce le citeste, fizic cineva, dosarul electronic de sanatate, actele de identitate biometrice, cenzura etc, s.a.m.d., plus pandaliile relativ recente, unde s-a studiat comportamentul uman. Oamenii au fost obisnuiti treptat cu ideea controlului, conditionarilor etc.. In Ro, pandaliile din 2003 si 2009 au fost aproape ignorate, dar in multe state (SUA, Canada, Italia s.a.) oamenii erau impinsi sa poarte masti, sa stea la distanta - in Mexic (2009) a fost carantina totala, economia distrusa (abia reusisera sa domoleasca traficantii si acum sunt la un pas de razboi civil - economia nu pare ca si-a revenit).
      Azi, in mai toata lumea, functioneaza sistemul social din China: individul nu conteaza, ci doar grupul = binele general, si pentru binele general e permis orice ("elitele" nu se amesteca in marea masa populara, au statut special). 😶
      Mintea limpede si creierul la purtator, pentru a evita momentul in care luciditatea va fi considerata subversiva (vorba autorului articolului din care am citat). 😊
      Seara frumoasa iti doresc, Suzana draga! ❤️ Pupici!

      Ștergere
  4. Happy New Year.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/beauty-of-organization.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Tocmai ce am scris ditamai comentariul si blogspot nu a vrut sa-l publice asa ca l-am pierdut!
    Nu mai zic nimic decat: Peace!✌️
    Liberté, égalité, fraternité pentru toata lumea, plus un vaccin eficient!
    ¸.•*¨*•.¸♥¸.•*¨*•.¸♪¸.•*¨*•.¸¸.•*¨*•.¸♥¸.•*¨*•.¸♪¸.•*¨*•.¸
    Hugs 🤗 Kisses 😘😘😘 and New Year wishes 🎇 🥂 ✨

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rău, rău, rău! 😶
      Pace imi doresc si eu! Si libertate! Dar vor fi?! Egalitate va fi - ne "uniformizeaza" pe toti.
      Va fi eficient vaccinul - toate au fost, la un moment dat. Cu acesta, depinde despre care-i vorba - cel cu doua "sarje" lasa liber pentru contaminare si inainte, si dupa prima sarja, si dupa a doua sarja timp de cateva zile; restrictiile vor continua dar - sper! - nu in halul de acum.
      Scrie pe "Controlul bolilor", cu alte cuvinte, ca vaccinul ne apara dar e posibil sa nu ne apere - site-ul e una dintre sursele de informatii pe care ni le-au recomandat cei care au tot aparut la tv anul acesta... Producatorii vor sa fie scutiti de raspundere in caz de reactii adverse... Ce pot sa zic?! Acum au inceput, cu adevarat, testele pentru acest vaccin.
      Cei din HoReCa de pe aici declara ca vor face nu stiu cat la suta reducere de pret pentru cei care dovedesc ca s-au rezolvat; ba zic ca le vor face, pe banii lor, teste rapide clientilor care le calca pragul. Nu stiu daca sa râd sau sa plâng...

      Hugs, Kisses and New Year wishes! ✨ ❤️ 🍀

      Ștergere
  6. Nu intamplator am citit recent 1984. Se pare :).
    Si de fiecare data cand citesc asemenea subiecte imi amintesc de cel care a zis ca Agatha Christie ar fi incantata sa i se schimbe tilul romanului (Nu zau).
    Si cu toata nebunia cu vaccinul ... imi mai amintesc de stetele de pe piept. Care au dus oameni la pieire. Dar mai bine schimbam, cu ajutorul corectitudinii politice, istoria, incepand cu titluri... de ce nu?
    :)
    (si cu Orwell pus pe lista rusinii.... )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Corectitudinea" politica (ce-o insemna si asta!) si "binele" general vor anihila personalitatea individuala (sa zic asa) pentru ca totul se va axa pe "grup" (unii i-au zis turma), iar in grup, mai apoi, fiecare va fi pus la locul lui: sa invete, sa munceasca, sa se joace, sa boleasca - in functie de "categoria" din care va face parte - poate ca nu vor mai fi stele, triunghiuri etc, ci doar dreptunghiuri. :) Si unii vor visa la "dezvoltare personala". :))
      Pupici! ❤️

      Ștergere
  7. Adevărat, ai ales un citat deosebit de bine gåndit şi incitant !
    Am citit atât de multe, am vizionat atât de multe filme...toate îmi dădeau fiori dar speram să nu fie vreodată real aşa ceva...
    Realitatea dîn ultimul timp a împărțit oamenii în categorii total diferite ca gândire...şi am descoperit, treptat, pe parcursul anilor, că orice SF a devenit realitate (mai devreme sau mai târziu...)...
    Cert este că omul, luat individual, nu poate face nimic...și pe asta se bazează cei de la Putere...
    Scuză-mă, am scris cam mult!
    Multă sănătate ! Pupici ! 👍❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai observat, cred, ca in filme cei mai multi oamenii se coalizeaza (cam) imediat cand ceva e impus de cei aflati la butoanele guvernarii si chiar daca li se spune ca-i bine ceva, ei nu cred fara sa treaca prin filtrul gandirii. Nu degeaba cei care au scris "Constitutia" SUA au permis cetatenilor sa detina arme - intre altele, daca cei de la putere o iau razna, oamenii sa se poata apara. :)
      Poate ca nu degeaba se spune ca unele filme ii pregatesc pe oameni sufleteste pentru ceea ce urmeaza sa vina - ii obisnuiesc cu o idee sau alta, altfel spus.
      Daaa, dezbina si stapaneste nu e un slogan golit de sens (cred ca e intre putinele care mai au sens si se aplica). Imprastiati prin lume, cei care gandesc in afara cutiei nu prea au spor, mai ales cand cenzura online functioneaza perfect.
      Din punctul meu de vedere nu ai scris mult. 😊
      Multumesc, draga prietena-japoneza! La fel! Pupici! ❤

      Ștergere
  8. Prevestiri îngrozitoare. Și noi stăm ca oile la tuns..
    Cât despre vaccin... am să-ți trimit prin e-mail un filmuleț.

    Să ai un an bun, cu sănătate și liniște! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu chiar toti stau, din fericire.
      Am citit ce contine (nu "aditivii") cel pregatit pentru "anuala 2019"!! E greu de inteles scopul... si ma intreb daca n-o fi contribuit (intr-o oarecare masura) la ce-a urmat.

      Multumesc, Zina draga! Sanatate si liniste sa fie si pentru voi! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.