2020-12-01

De Ziua României

Marea Unire din 1918. La 1 decembrie 1918 se decide în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.
La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România. Unirea s-a realizat, după ce la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918 (la Cernăuți), organele reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei au votat unirea. Că Basarabia, mai apoi, a ajuns la alții e altă discuție, aceeași istorie.
Și a fost o Adunare Națională al cărei președinte a fost Gheorghe Pop de Băsești (1.08.1835 – 23.02.1919); a fost și președinte al Partidului Național și unul dintre semnatarii Memorandumului din 1892, prin care se cerea autonomia Transilvaniei și creșterea drepturilor românilor.
Se constituie și Marele Consiliu Național Român, care era format din 200 de membri aleși și 50 cooptați. Acest Consiliu numește un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe juristul Iuliu Maniu (8.01.1873 – 5.02.1953 în închisoarea Sighet, înhumat în Cimitirul Săracilor din Sighetul Marmației) – lider al Partidului Național Țărănesc, din 1926 – unul dintre cei mai prestigioși oameni politici ai României, un om cu o moralitate ireproșabilă care a luptat cu perseverență împotriva tendințelor autoritare, ca un adevărat apărător al democrației. Vicepreședinte al Partidului Național Țărănesc a fost un alt jurist, Ștefan Cicio-Pop (1.04.1865 – 16.02.1934), care a fost și ministru de stat pentru Transilvania, luptând neîncetat pentru recunoșterea drepturilor naționale ale românilor din Ardeal. Când prim ministrul în funcție, Alexandru Vaida Voievod (27.02.1872 – 19.03.1950) a plecat în străinătate (10 ianuarie 1920) pentru a obține recunoașterea actelor legislative care consfințeau Marea Unire, Ștefan Cicio Pop a fost ales ad-interim la președinția Consiliului de miniștri. Acest cabinet, însă, a guvernat doar până în martie 1920 când, sub influența liberalului Ion I.C.Brătianu (20.08.1864 – 24.11.1927), regele Ferdinand formează un guvern nou, condus de generalul erou Alexandru Averescu.
La cârma României, de-a lungul timpului, au fost oameni mari:
Nicolae Iorga (6.05.1871 – 27.11.1940, asasinat; prim ministru, ministru de stat, un om de o extraordinară cultură). Nu a fost un doctrinar sau ideolog politic dar a considerat că trebuie să se implice activ în viața socială și politică a României. În 1910, împreună cu Alexandru C. Cuza, a fondat Partidul Naționalist-Democrat, un partid fără o bază electorală de masă, care reprezenta interesele unei părți a intelectualității cu convingeri democratice, precum și a unor categorii ale micii burghezii rurale și urbane. Iorga punea accent pe culturalizarea maselor și pe factorul moral, considerat de el ca decisiv pentru evoluția României. În programul partidului erau înscrise deziderate ca exproprierea moșiilor mai mari de 100 de hectare, impozit progresiv pe venit, descentralizare administrativă, lărgirea dreptului de vot și asupra femeilor.
Nicolae Titulescu (4.03.1882 – 17.03.1941), diplomat, profesor universitar, jurist, om politic, membru în Partidul Liberal Conservator; singurul român care a fost președinte al Ligii Națiunilor (predecesoare ONU) și singurul președinte care s-a bucurat de două mandate.

Acestea sunt numai câteva nume de oameni care chiar dacă nu au făcut totul bine (sau cum se aștepta poporul) au crezut că e bine ceea ce fac și o făceau în interesul României și poporului român, nedorind să acceadă în funcții politice pentru bunăstare materială personală, de familie și/sau de grup. Aveau studii serioase și diplomele lor nu erau obținute „la distanță”, „frecvență redusă” și nici nu apar cu câteva diplome de licență sau doctorat luate în doi-trei ani, ca pe bandă. Erau oameni care „aduceau” în România, nu vindeau / închiriau tot ce se putea, pe doi lei.
(pentru amănunte privind diverși politicieni):
Ce avem chiar acum în fruntea statului? Un profesor care spune „matereale” în loc de „materiale”. Ce fel de oameni sunt în Parlament și în Guvern? Avem vicepremier o persoană care-i îndeamnă pe oameni să se „toarne” între ei... Avem fel și fel de indivizi care sunt în slujba cetățenilor și care se comportă ca și cum cetățenii sunt slujbașii lor, în cel mai bun caz...
Dacă România ar fi fost o corabie... acum ar fi o epavă uitată pe vreo insulă care nici nu apare pe hărțile maritime...
România, La mulți ani!
Cu astfel de conducători, însă, cred că nu mai ai prea mulți ani!
Oare, numai mie mi-e „ciudă” că avem în fruntea statului... "profesioniști" ca cei de azi, de toate culorile politice? (de fapt, cred că sunt doar două culori, care se schimbă între ele).
₪ ₪ ₪
Detalii foto: domeniu public (de pe wiki).
Alba Iulia, 1 decembrie 1918. Mulțimile venite la Marea Adunare Națională.
Autor: Samoilă Mârza (18.09.1886 – 19.12.1967), fotograful Unirii de la 1918

24 de comentarii:

  1. La mulți ani de ziua Națională, dragă Diana! Minunat articol, menit să ne aducă aminte despre acele pagini de istorie, care au făcut posibilă Marea Unire și faptul că țara noastră este aceea pe care o avem și azi (cu unele pierderi, din păcate). Ai punctat tare bine că atunci au fost oameni de stat adevărați, care și-au îndeplinit cu abnegație misiunea lor pentru țară. Execat ceea ce ne lipsește azi, când politica e plină doar de „clienți” mediocri, puși numai pe căpătuială și care nu fac mai nimic pentru țara asta. Dimpotrivă! Comparația cu corabia este cum nu se poate mai potrivită!
    Cu speranță în suflet, ne gândim că vor veni și vremuri mai bune și oameni mai merituoși la cârma țării.
    Multă sănătate și numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani de Ziua Nationala!
      Multumesc pentru apreciere.
      Cu speranta trec fiecare zi - din patru in patru ani (si/sau din 5 in 5) 😊 - si de fiecare data cand citesc despre oamenii din spatele numelor care sunt pe niste liste... mai inghit o data in sec.
      E ceva de speriat ceea ce se intampla! Si ma "enerveaza" tot mai mult comportamentul lor, aroganta, impostura...
      Putem spera, dar pentru a avea sansa de oameni merituosi e nevoie mai ales de vointa politica... Noi putem alege doar dintr-un meniu fix.

      Multumesc, Alex draga! 😊 La fel iti doresc si eu tie!

      Ștergere
  2. Foarte frumoasă filă de istorie care este și care va fi mereu în amintirea noastră, și nu ne rămâne decât să ne bucurăm și să prețuim ce-a fost pe 1 decembrie 1918..
    La mulți ani ! 😇

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi pretuim, ne amintim, dar pentru o Romanie mai puternica e nevoie de mai mult - mai ales de politicieni cu coloana vertebrala si care pun pe primul plan interesul Romaniei.
      Azi, la ceas aniversar, sunt tare suparata! 😊
      La multi ani, Stef!

      Ștergere
    2. Nu trebuie să fii supărată ! N? ai de ce și nici nu te ajută în vreun fel..
      România are nevoie de Români implicați și devotați, iar asta trebui/ar trebui să înceapă de la noi; cu noi..!
      Numai bine îți doresc !

      Ștergere
    3. Iti multumesc, Stef!
      Multi Români sunt implicati, fac tot ceea ce depinde de ei, dar politicienii de buna credinta sunt esentiali, pentru ca "acolo" sunt semnate contractele care pagubesc tara, acolo se scriu legile...
      Numai bine iti doresc si eu tie!

      Ștergere
  3. Stai linistita draga Diana ca nu esti singura care fierbe în clocot, închisa în clopot, dupa justitia AAAE si dreptate. Sunt multe milioane de români adevarati patrioti, unii maziliti de hoti, altii prin închisorile din UE, altii mascati si tacuti, câtiva revoltati rebeli necunoscuti, însa cu totii în dragostea si Duhul lui Hristos uniti, pentru a razbuna nedreptatea facuta de ipocriti,(pac(A)tul Ribentrop-Molotov) prin care acesti "Antichristi" au farâmitat pamântul sfânt, si au asasinat Oameni iubiti de Dumnezeu, pentru a stapâni si asupri cu despotism urmasii neprihaniti ai Fiului Sau.
    Înca putina, foarte putina vreme si Cel ce vine va veni si nu va zabovi.
    La Multi Ani LIBERI, popor drag român ! Binecuvântari eterne, perene tie, celor dragi si tuturor fratilor români, iubitori de neam si tara din întreaga lume, unde au fost risipiti de cel rau pentru ca sa transmita peste tot "samânta" Cuvântului AAAE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place cum ai formulat urarea de Ziua Romaniei! 😊 Subscriu. La fel iti doresc!

      Dar, pana atunci nu trebuie sa facem si noi ceva?

      Uneori ma bucur ca nu stiu foarte multa istorie. Cred ca as fi si mai trista azi. 😊

      Ștergere
  4. Pai facem si noi ceva, iar sabia Cuvântului pe cei rai îi taie si îi va taia si "opera" pâna se vor transforma ! :) ))

    Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie† cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.
    Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face.

    Asa e, mai bine sa nu cunosti Tot AAAE. Cu cât cunostinta este mai elevata, cu atât suferinta e mai accentuata, privind obiectiv peste lumea întreaga manipulata si înselata de aproape sase milenii de un inteligent si stralucitor atragator, amagitor "sarpe" devenit în scurgerea istoriei un "balaur cu 7 capete" care înghite trupuri si Suflete inocente, alimentându-si lacomia si dependenta de carne si sânge proaspat zi de zi mai sadic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred pe cuvant. 😊 Vreau sa te cred.

      Hmmm. In acest caz, s-ar putea spune ca, deja, stiu prea multa istorie, desi stiu foarte putina.

      Ștergere

    2. Mi-am pus inima să cunosc înţelepciunea şi să cunosc prostia şi nebunia. Dar am înţeles că şi aceasta este goană după vânt.
      Căci unde este multă înţelepciune, este şi mult necaz, şi cine ştie multe are şi multă durere. - Eclesiastul -


      Ștergere
    3. Goana dupa vant! Mereu mi-a placut aceasta expresie. 😊 Cred ca asta facem, cei mai multi: intr-un fel sau altul gonim dupa vant.
      Multumesc pentru citat.

      Ștergere
  5. La mulţi ani, Diana!
    Importantă tare fila asta de istorie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Potecuta!
      De si-ar aminti toti de ea, zilnic.

      Ștergere
  6. Desteapta-te romane!
    La multi ani, Romania!

    Te îmbratisez, Diana!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si românul... Nu si nu! 😊
      La multi ani, România! (oriunde te-ai afla). ❤️

      Multumesc, Ella! Si eu te imbratisez!
      Pupicios! 😘 😘 😘 Muah! 😊

      Ștergere
  7. La Multi Ani, draga mea Diana! Tie, tarii noastre, tuturor romanilor oriunde s-ar afla.
    Ceea ce se intampla este sinistru, peste imaginatia mea. Un cosmar creat cu simt de raspundere, cel putin eu asa cred. Cei care care vremelnic sunt sus, in mod cert vor ajunge si jos, pentru asa sunt rotile. Se inseala daca cred altfel!
    Sa fim sanatosi la trup si minte, ca sa depasim aceste momente mizere.

    Pupici! Cobor pe arborele postarilor, ca am cam sarit... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Suzana draga! La multi ani! ❤️
      Este sinistru! Pur si simplu nu-mi vine a crede! Cei care-s acum sus vor ajunge jos, dar urca altii la fel ca acestia, doar ca au alte nume si, eventual, alta culoare politica... E o roata... vicioasa.
      Sa fim sanatosi cred ca ar trebui sa fie cea mai arzatoare dorinta. 😊

      Ooo, tu nu ai sarit postari. Cand am programat ultimele doua postari am programat aiurea - eram pe pilot automat. 😊
      Pupici! ❤️

      Ștergere
  8. Istoria ne dă lecții speciale. Sa sperăm că vom lua aminte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii vorba 'ceea: "cine nu cunoaste istoria risca s-o repete". Dar chiar si cei care o cunosc, o repeta, mai ales pe "scenariile" nasoale. :(

      Ștergere
  9. Care doua culori. Mai degraba ceva ca nămolul, dar fara proprietati terapeutice.
    Dar .. la multi ani sa fie. Si ... uniti, cat mai uniti...

    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Culoarea pacurii - cu efectele pe care le are pe piele! :((
      Pe bune! Decat ceea ce se prefigureaza, mai bine... anarhie! 😂

      Si eu! 😘

      Ștergere
  10. Eu, dupa cum o spun mereu, ma bazez (inca) pe Uniunea Europeana...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm... Cred ca nu mai e suficient (probabil ca nu a fost vreodata - Ro e condusa de obedienti cu prea multe interese de grup). La ce indivizi se aduna si pe acolo de ceva timp, in fruntea "organizatiei" U.E.... De acolo "vin" teorii, dar nu si cum trebuie puse in practica.
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.