2020-12-27

Crăciun 2020

Am fost tentată să scriu „Crăciunul a trecut” – și aș fi mințit. Crăciunul chiar îl simt în fiecare zi. Fiecare zi pe care o trăiesc e un dar – cine are certitudinea zilei de mâine? În fiecare zi primesc în dar motive pentru a zâmbi. Se întâmplă și unele neplăcute, unele tragice, și sufletul mă doare, pe inimă apare o nouă cicatrice – dar despre acestea nu vreau să-mi amintesc; nu acum.
Mă distrează vortexul din cap. Sunt cam aiurită de ceva timp, dar „ies” unele scene comice din aiureala aceasta. În 18 decembrie, de exemplu, o zi de vineri, am stabilit cu o doamnă pe care o ajut la cumpărături (în fiecare vineri) să ne vedem vinerea ce vine. M-a mirat răspunsul ei ezitant – a zis un „bine” cam tărăgănat, ca și cum nu era sigură dacă va merge sau ba. În fine! Miercurea care urmează îmi dau seama că în vinerea săptămânii e prima zi de Crăciun, și-o sun pe doamna în cauză spunându-i că ar trebui să mergem la cumpărături înainte de vineri pentru că. „Știam că e Crăciunul, dar dacă tu ai zis așa... ”. „Trebuia să-mi ziceți și mie” – am râs cu poftă amândouă. „Am crezut că numai atunci ai timp, de aceea n-am zis nimic”. Am plecat la piață. În aceeași zi de miercuri, 23 decembrie, am cumpărat și o creangă de brad, pentru parfum de brad în casă. La întoarcerea acasă întâlnesc o vecină. „Ați împodobit bradul?” mă întreabă. „Ooo, doar în 24” – zic pe un ton care să îi dea de înțeles că mai e destul timp până atunci. Privesc creanga și completez, neîntrebată: „Creanga e doar pentru parfum”. „Mâine e 24” – zice ea. „Ah!” a fost dovada că sunt om care știe pe ce lume trăiește, și ne-am distrat amândouă.
În 24 decembrie, spre seară, scot brăduțul artificial din ambalaj și... unde-i suportul? În ianuarie, cine a strâns bradul a pus aiurea suportul demontabil. Dă-i și caută! După o jumătate de oră de bombănit am scos suportul pentru brazi adevărați și m-am chinuit să „micșorez” gaura pentru a putea monta tija subțire a bradului artificial. După altă jumătate de or
ă, de bombănit și de meșterit în zadar, încep iar să caut! Suportul l-am găsit pe unde mai căutasem: într-o pungă colorată, în imediata apropiere a locului unde fusese bradul – prima dată am crezut că e punga în care mai era ceva pământ pentru flori (semănau culorile și la lumina chioară din balcon n-am văzut exact). Mi-a revenit bucuria de a împodobi, dar prea mult timp nu mai era. Am agățat ornamentele printre crengi cam cum mi-au venit la mână, și a ieșit ce se vede în poză. De ce n-am fotografiat bradul la lumina zilei, a doua zi? De ce? Abia în ziua următoare (parcă!) am decorat creanga de brad, pe care am făcut-o bucăți – era cam strâmbă și nu stătea drept nicicum. În plus, mi s-a părut și cam sărăcuță (deși am ales-o din mormanul de crengi pentru că mi s-a părut mai bogată ca altele). Am făcut un „buchet” pentru hol și unul pentru balcon. Cel pentru hol l-am fotografiat și în hol (lumina era destul de puternică, dar tot n-am reușit ceva bun)
și în balcon, la lumina zilei.
Buchetul pentru balcon l-am fotografiat doar o dată (
și imaginea e cam tremurată) – se terminase bateria telefonului:
Ursulețul pare tare mirat: „Ce caut eu aici? Mi-am pierdut capul sau mi-am pierdut corpul?"
Omuleții de zăpadă – deși se văd bine în realitate – în poză par înghesuiți sub crengi (la adăpost de... beteală).
Am tot lăsat „pe mâine” prea multe și apoi am făcut totul în viteză. Cu plăcere și drag, dar în viteză. Plus că am căutat suportul pentru brad de mai
era un pic și renunțam să împodobesc bradul.
N-au lipsit nici colindătorii zilele acestea! Am făcut naveta „afară-în casă” pentru a le oferi bani. De ani de zile fac asta și a devenit... tradiție.
Am uitat să mă laud! Pentru prima dată în viață am făcut sarmale! Și-au ieșit excelente și foarte-foarte mici! Am început să lucrez la ele pe la ora 13 (în nu mai știu care zi) și le-am pus la fiert pe la ora 16. Împachetatul mi-a luat enorm de mult timp. A doua oară probabil că voi mai face sarmale într-o viață viitoare.
***
Știu că azi e ziua Sfântului Ștefan! Sunt mereu cu ochii pe calendar, să știu în ce zi sunt!
Sănătate, bucurii, veselie le doresc tuturor celor care poartă prenumele sfântului.

16 comentarii:

  1. Decorul este reusit. Sunt sigur că si sarmalele sunt pe măsura strădaniei.
    Sărbători cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, @daurel. 😊
      Sarbatori cu bucurii sa fie si la voi!

      Ștergere
  2. Sărut mâna, dragă Diana și Crăciun fericit și din partea noastră!
    Ce frumos ai zis că această sărbătoare trebuie să simțim, ca pe un dar, în fiecare zi.Cu toate zăpăcelile și încurcăturile, inerente în aceste zile de pregătiri și alergări, important este să păstrăm în suflet.... bucuria! Ca niște copii!
    Numai bine îți doresc din toată inima, multă sănătate și zile fericite, alături de cei dragi! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc, Alex draga, si va intorc urarile cu drag! Sa fiti sanatosi si voiosi!
      Din pozele pe care le-am vazut pe blogul tau stiu sigur ca e vesel copilul din tine! Nici nu se poate altfel langa draga voastra cu ochi mari. 😊
      Senin in suflet sa va fie!
      Craciun fericit! 😊

      Ștergere
  3. Azi e a treia zi de Crăciun. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am aflat la cateva minute dupa ce-am postat, dar n-am dat-o la intors adaugand ca doar in 25 decembrie s-a nascut Pruncul - nu scrie in calendar ca "ține" Craciunul 3 zile! :)) Vortexul din capul meu isi face datoria! :))

      Ștergere
  4. Ai facut o postare delicioasa! Si cand e vorba de sarmale, pe care desi imi propun mai des, tot de sarbatori ajung sa le fac, eu le pun la cuptor si nu-i nevoie sa le pazesc. Ma uit din cand in cand, daca mai trebuie apa de adaugat! 😊 Omuletii sunt si mai draguti acum. Mie asa mi se par. Imi pare tare bine ca ti-ai ornat creanga! Sa te bucuri de mirosul de brad si de sarmalute!
    Pupici si zile minunate de sarbatori, Diana draga, ca aceasta perioada care unicitatea ei speciala, pe care nu o poate nimeni anula!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, draga Suzana! ❤️
      Ha! Acum, ca am citit, mi-am amintit ca si mama le punea, uneori, la cuptor (sarmalele); ea face destul de des, dar pentru ca nu e acasa si mie mi-era pofta de sarmale - m-am trezit intr-o zi cu pitici pe creier, obsedati de sarmale - n-aveam cum sa nu fac, pentru ca nimeni pe langa mine nu avea chef sa le "impleteasca".
      Omuletii se simt mai in "elementul" lor si poate de aceea sunt mai fericiti. 😊
      Categoric! Parafrazandu-l pe Mahatma Gandhi: nimeni nu ne poate lua armonia daca nu i-o dam noi. 😊
      Zile minunate iti doresc sa aveti si voi! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  5. Sa stii ca si eu mi-as dori sa fie in fiecare zi ca de Craciun. <3
    In seara asta am vazut si noi un film amuzant :). Cred ca nu am mai vazut nimic la tv (bine a fost pe dvd) de .... anul trecut de Craciun :)))))).
    A fost foarte dragut. Sambata spre duminica noapte a "fulguit" un pic (o lapovita mai viteaza, dar nu indeajuns sa devina ninsoare.. din pacate). Acum le ploua iar.

    Ce frumos ai impodobit <3. Si mie mi-au ramas doua crengi mai mari (le-am pus in apa dar neimpodobite) si cateva mici mici - pe cele mici mici le-am luat la mine in camera.. hihi.
    Sarmale nu am avut, dar vine ea primavara si apare stevia ;))).
    Pufoseniile sunt minunate in bradut!!
    Pupici cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este in fiecare zi ca de Craciun, daca (sic!) 😊 insistam pe starea de spirit pozitiva (imi suna tare aiurea asta cu pozivitatea, pentru ca n-o putem "regla" cand vrem, dar nu stiu cum sa zic altfel) 😊

      A fost o zi in care precipitatiile nu se puteau hotara daca sunt lapovita, ploaie sau ninsoare, dar azi si ieri a fost ca primavara. Abia acum s-au adunat ceva nori cenusii si a inceput sa bata vantul mai serios (ieri, in centrul orasului si in Poiana Bv se poate spune ca vantul a facut ravagii).

      Multumesc, draga Rux, pentru apreciere. Am vazut parte din bradutul tau (si cadourile) si mi-am imaginat si parfumul crengilor - fiind taiata relativ proaspat (si crescut 100% natural, bradul) cred ca e mai parfumata creanga ta decat a mea. 😊

      Sarmale de stevie n-am mancat niciodata - cred ca sunt mititele-mititele. 😊 Stevia imi place mult, dar mai mult in ciorba am mancat - si ca salata, dar mai rar.
      Pupici cu drag! ❤️

      Ștergere
  6. Tare, tare frumos decorul tău, Diana! Te felicit!
    Şi să ştii că te felicit şi pentru sarmale. Dacă zici că au ieşit din prima, deşi nu eşti hotărâtă să mai faci curând, merită consemnat! Eu n-am bifat încă acea prima dată, încă n-am curaj :D
    Să ai parte numai şi numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru aprecieri, Potecuta.
      M-am mirat cat de bune au iesit sarmalele! 😂 Le-am facut dupa o reteta de pe net (si am inlocuit unele ingrdiente din reteta pentru ca nu aveam in casa). S-au mirat cat de bune sunt si cei care le-au "devorat" (pentru ca cei care ma cunosc stiu ca nici cartofii prajiti nu-mi ies prajiti).
      Eu am zis "fie ce-o fi" pentru ca-mi era pofta si cand mi-e pofta prea mare de ceva nu mi-e bine de-adevaratelea.
      Multumesc. La fel iti doresc si eu, cu drag-drag! ❤️

      Ștergere
  7. Uite că am ratat, tocmai un articol dedicat numelui, Ștefan, care este și al meu..
    Mulțumesc mult, Diana !

    RăspundețiȘtergere
  8. Ei vezi! De aia impodobesc eu bradul din 6-7 decembrie ... ca sa am timp! LOL
    Au fost ani cand am impodobit in jurul datei de 20 din nou bradul pentru ca ramasese fara tepi!🌲 Era chel! Hahahaha ...
    Tare mi-as dori sa-ti dispara "vortexul" 😵 si sa fi un pic mai calma ... pentru ca faci lucruri tare frumoase atunci cand nu te streseza timpul! Bradutul 🎄 chiar si asa pe repede înainte este frumos, iar ursuletul 🐻 si oamenii de zapada ☃️ sunt foarte frumosi!
    Cum? Ti-a luat trei ore ca sa impachetezi sarmalele ... Wow! Si cam cate ai facut? Eu am facut foarte multe anul asta in trei cratite diferite ... cred ca au fost in jur de 120 - 140 ... nu stiu sigur si in 4 ore erau si fierte si gustate! Hahahaha ... Pot sa ma numesc "chef" 👩‍🍳? LOL
    ¸.•*¨*•.¸♥¸.•*¨*•.¸♪¸.•*¨*•.¸¸.•*¨*•.¸♥¸.•*¨*•.¸♪¸.•*¨*•.¸
    Hugs 🤗 Kisses 😘😘😘 and New Year wishes 🎇 🥂 ✨
    Ps. Ma chemi si pe mine in "viata viitoare" sa gust din sarmalele tale? 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si de mi-as propune sa-l impodobesc mai repede tot pe repede inainte as fi pentru ca "haos" scrie pe mine. 😊
      Calma sunt, vortexul ma aiureste si am senzatia ca tot calc de doua ori in acelasi loc si ca timpul zboara prea repede.
      Iti multumesc pentru complimente, Ella draga!
      Mi-e si rusine sa spun cate am facut, dupa ce am citit cate ai facut tu! 20 de "alice" am reusit. Dar fugea carnea din frunza! Impingeam intr-o parte, iesea pe cealalta! Unele foi aveau, inca, unele nervuri care nu se lasau impachetate... da-i si taie-le, si mi s-au micsorat foile... Pfuuu! Inca nu-mi vine sa cred ca am avut atata rabdare! Spre final le-am mai si fuserit, si nu-mi mai pasa daca ies sarmale sau mancare de varza cu carne tocata. 😂 Dar au iesit sarmale! Cred ca de-mi dadeam seama de timp renuntam.
      Poti sa te numesti chef fara ghilimele! 😊
      Hugs, Kisses and New Year wishes, cu drag! 😊 (sa nu fie chiar plagiat) ❤️ ✨ 💐

      Cand zici ca vii mai fac o data in viata asta! 😊 Dar nu pot garanta ca vor iesi la fel de bune.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.