2021-04-28

Sunetul banilor

C
u mult, mult timp în urmă, un tată care a reușit să adune o avere semnificativă, s-a gândit la bătrânețe să împartă averea copiilor când încă trăiește, să facă fiecare ce vrea cu partea lui. Zis și făcut. A împărțit averea și s-a bazat pe promisiunea copiilor că vor avea grijă de el până la moarte. Dar, se pare, nu-și educase prea bine copiii pentru că aceștia imediat ce s-au văzut bogați l-au trimis pe bătrânul lor tată să locuiască în cea mai întunecată cameră, la subsolul casei, hrănindu-l cu ce rămânea de la masa lor.
Întristat, dar isteț, bătrânul a luat legătura cu un bogat prieten de-al lui și l-a rugat pe acesta să îi împrumute un sac plin cu monede de argint - numai pentru o zi. Acesta n-a stat pe gânduri - cunoștea că prietenul lui e om de onoare - și i-a împrumutat sacul cu monede de argint. Acasă, bătrânul a început să numere monedele făcând cât mai multă gălăgie, să audă dragii lui copii sunetul argintului. Aceștia s-au înghesuit la ușa camerei și priveau pe gaura cheii cum tatăl lor a numărat un sac de bani și i-a închis în cufărul de sub pat.
Din acea zi copiii s-au transformat ca prin farmec, amintindu-și că au un tată pe care îl iubesc și sperând că el le va împărți și acești bani înainte de a muri. Se înghesuiau să-i ofere bucate alese și erau mereu atenți la nevoile lui. Ce nu știau ei era faptul că a doua zi tatăl a dus banii înapoi, împrumutându-i din nou peste câteva luni și iar numărându-i. Tot așa până când bătrânul tată a părăsit lumea celor vii. Copiii l-au îngropat cu mare fast apoi au fugit acasă la cufărul de sub pat, să-și împartă arginții.
Mare le-a fost mirarea când au descoperit un cufăr gol.

(poveste auzită anul trecut de la un copil de clasa a IV-a)
*
Mandala e desenată în programul de pe site-ul:
https://mandala.mandalagaba.com/#DUw1Vi
Pentru cei interesați: după descărcarea imaginii mandala apare ușor diferită (detaliile nu se mai văd la fel de clar ca pe site).

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Daaa! 😊 S-a descurcat sa-si indrepte greseala. I-a inselat pe inselatori.

      Ștergere
  2. A very smart old man. This happens more than we know and it's a shame. The old man was far more precious than his wealth.

    Have a fabulous day, Diana. ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unfortunately you are right. There are a lot of people (too many) for whom money matters more than people (especially when this people are elderly people).
      Thank you, Sandee!
      Have fabulous day too! ❤️

      Ștergere
  3. Aceasta este o poveste, insa am auzit destule cazuri despre procese intre parinti si copii, ceea ce mi se pare atat de sinistru...
    Insa totusi ma pot intreba despre lacunele de educatie, pentru ca numai din aceasta perspectiva pot intelege astfel de situatii.
    Ideea de fond este ca viata nu se rezuma la material, insa orice altceva este mai complicat de sesizat!
    Pupici si multumesc pentru poveste, Diana draga! ❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este sinistru, cu adevarat, sa vezi la judecata copiii impotriva parintilor sau frate contra frate. Tine mult de educatie, dar sunt copii care isi alunga parintii "influentati" fiind de "marea iubire" - se poate spune ca aici ar fi vorba despre sentiment, nu despre material (din perspectiva copilului respectiv) si parintii se pot "apara" doar chemandu-si copilul in judecata...
      Cu multa placere. Si eu iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Ai dreptate cu aceste cazuri, insa tot la educatie ma indrept. Ca parca nu gasesc alta explicatie, decat poate niste defectiuni functionale! :(
      Pup si noapte buna, draga mea! ❤️ 😘

      Ștergere
    3. "Defectiunile" sunt cauza in destul de multe situatii - defectiuni care nu pot fi remediate printr-o educatie gen "cei sapte ani de acasa". :(
      Multumesc! Noapte buna iti doresc, cu drag! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.