2021-04-23

Sfântul Mucenic Gheorghe. Tradiții și superstiții

Sănătate, energie, bucurie, veselie, liniște sufletească pentru toți cei care poartă prenumele sfântului și „derivatele”.
 🍀 🍀 🍀
Sfântul Gheorghe a trăit în timpul împăratului Dioclețian. A fost supus la chinuri pentru credința în Hristos și a fost decapitat în 23 aprilie 303, an în care împăratul a început persecuțiile împotriva creștinilor. Sfântul Gheorghe și-a mărturisit credința în Hristos chiar înaintea împăratului. Sfântul s-a arătat ca făcător de minuni și după moarte, venind în ajutor celor care îl cheamă în rugăciuni.
Sfântul Gheorghe este „străjer al timpului”; îi sunt încredințate cheile vremii - la porunca sa se închide și se deschide anotimpul cald. Dacă iarna mai e prezentă în 23 aprilie atunci sfântul o va alunga - trecând el călare peste lume pământul se va umple de verdeață și se va deschide, grânele și florile ieșind la lumină, pădurile îmbogățindu-se cu frunze verde crud. În această zi se adună de pe câmp plantele de leac ce vor fi păstrate peste an.
Și cu ocazia acestei sărbători (mai) sunt păstrate unele tradiții și superstiții (în general, sunt diferite de la o zonă la alta dar cred că acolo unde există credința în ceva zona contează mai puțin). Pentru ca omul să domine (să alunge) strigoii se efectuează unele ritualuri: cântatul din bucium, fumigații și stropire cu apă, producerea de zgomote, focuri rituale și altele. Focurile rituale au rol de purificare a spațiului - în cazul sărbătorilor care marchează începutul unui an nou - și de înlăturare a viețuitoarelor dăunătoare, a spiritelor malefice (mai ales a strigoilor de mâna câmpului sau mâna vacilor) la început de primăvară.
În această zi de sărbătoare la porțile caselor se pun crenguțe verzi, de fag (în Oltenia), gorun sau fag în Banat, crengi de tufan sau de păr în Muntenia, rug verde sau leuștean în Transilvania, iar la stâlpii de susținere ai porților se pun brazde sau smocuri de iarbă în ideea că, atunci când vine, Sfântul Gheorghe își leagă calul de un stâlp al porții și acesta paște iarba. Unii împodobesc porțile gospodăriei cu ramuri de salcie înmugurite - planta are în această zi puteri magice și-i apară pe oameni de boli și pagube - iar alții folosesc spinii și ciulinii care, așezați lângă case și holde, alungă strigoii. Oamenii se încing cu ramuri verzi pentru ca mijlocul să nu-i doară peste an (în zona Transilvaniei știu ca sunt folosite ramurile de salcie).
Crenguțele și iarba verde simbolizează și venirea primăverii - verdele reprezintă renașterea naturii. Despre crenguțele cu muguri se spune că au puteri de ocrotire a pășunilor și fânețelor împotriva duhurilor rele. Animalele pot fi ferite de farmece, vrăjitorii și boli așezând la intrarea în grajduri crenguțe de leuștean.
Pentru a proteja grajdurile împotriva duhurilor rele și strigoilor se pune peste noapte, în dreptul ușilor și ferestrelor, o greblă cu dinții în sus, iar în seara de ajun a zilei Sfântului Gheorghe ușile și ferestrele grajdurilor trebuie unse cu usturoi și vitele afumate cu tămâie. Oamenii ar trebui să mănânce usturoi, să se ungă și pe corp, pe frunte, pe spate, la încheieturi pentru a fi protejați de orice acțiuni nefaste. Pentru a fi protejați de junghiuri și boli necruțătoare trec prin fumul și flăcările unui foc.
Se spune că Sfântul Gheorghe este și protectorul păstorilor - în acest sens, în această zi se dau de pomană lapte, brânză și caș. Ca să apere oile de vrăji și de luatul manei, ciobanii se trezesc în zori de zi, de Sfântul Gheorghe, și buciumă - se crede că până unde ajunge buciumul până acolo merg vrăjile.
Este și patronul măcelarilor, agricultorilor, călăreților, fermierilor și al bolnavilor de lepră.
De Sfântul Gheorghe ard comorile pământului și cei care le caută le pot vedea, dar trebuie să păstreze secretul pentru ca duhul comorii să nu-i amuțească.
În noaptea din ajun forțele malefice se manifestă puternic și de aceea în ziua de Sfântul Gheorghe există obiceiul scăldatului sau stropitului ritual al oamenilor, animalelor, al obiectelor din gospodărie pentru a fi asigurată sănătatea și prosperitatea pe tot anul.
Dacă până în 23 aprilie nu plouă trebuie udată toată ograda; în unele zone băieții udau fetele să le apere de strigoaice sau să nu se transforme ele în strigoaice.
Cel care se spală cu rouă de pe busuioc semănat înainte de răsăritul soarelui în ziua de Sfântul Gheorghe va fi cinstit de toată lumea.
Cine doarme în această zi va lua somnul mieilor și va fi somnoros tot anul. Cine aleargă înainte de răsăritul soarelui în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe va fi sprinten și sănătos tot anul. În Bucovina se practică obiceiul „urzicatului”: în zorii zilei tinerii își ating mâinile și picioarele cu urzici pentru a fi iuți, sănătoși și harnici tot anul. Va avea noroc tot anul cel care va merge pe malul unei ape, va sta pe burtă și va vedea un pește.
*
Mi-ar plăcea să aflu ce se înțelege prin „somnul mieilor”. Acolo unde e vorba despre „rug verde” mă gândesc că poate fi orice fel de ramură verde de arbust gen măceș, mur etc.

Pe aceeași temă, altfel:

Imagine de M Klisch de la Pixabay

6 comentarii:

  1. Sunt pe tel. insa am vrut sa-ti dau binete si sa-ti multumesc pt. atatea informatii. Sunt frumoase traditiile astea si mereu ma intreb cum au ajuns totusi oamenii la astfel de concluzii sau dupa cat timp (generatii). Iti urez o zi frumoasa, Diana draga! Ma intorc la geamuri, chiar daca e nor si umed! 😅 Si am facut si clatite...Pup.💋💥💖

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Zi minunata iti doresc sa ai si tu! Si spor in tot ce faci!
      Oooo! Nu ma mai joc! "Clatinate" cred c-o sa fac si eu - mi-ai facut pofta! :)) Macar cateva. 😊
      Aici a plouat - nu prea tare; de fapt, norii nu sunt siguri daca vor sau ba sa-si scuture apa. Am vazut papadii! :)) M-am uitat special dupa ele. 😊
      Cu placere! Si eu ma intreb ca si tine, si tot citind despre una alta ajung la concluzia ca de-ar fi sa se tina seama de fel de fel de traditii si superstitii toata viata omului ar fi ocupata numai cu acestea. 😊
      Pupici! 😘 💖

      Ștergere
    2. Update: Nu am terminat cu geamurile! 😅😅😅
      Dar am rezolvat multe maruntisuri simpatice ce asteptau cuminti...
      Si am vazut si eu multe papadii in faza de galben!
      Aaa! Si am mai facut alta portie de clatite din hrisca. Primele au fost din naut.
      Pupici si weekend simpatic, Diana draga!💋💖

      Ștergere
    3. Tu n-ai terminat, eu n-am inceput. 😊 Nici clatite n-am facut (n-am mancat decat din cele cu faina - si pun si mult zahar in aluat si "impachetez" in ele dulceata! Sa fie dulci-dulci! Nu le refuz nici pe cele cu ciocolata) 😊 Am vrut sa fac - pregatisem alea-alea, dar au intervenit altele, apoi am plecat la un "sfant", ne-am intors tarziu acasa, am plimbat catelusa si-am mai trecut pe aici. Dar! Stii cum se zice! Nu lasa pe maine ce poate face altcineva pentru tine poimaine! :)) Am rugat-o pe sora mea sa faca - si-a zis ca-mi aduce maine (de fapt, azi) 😊
      Sa va fie de bine! La clatite ma refer acum.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Weekend minunat de vesel sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Woow very interesting post! Thanks for information.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.