2021-04-26

Lucian Boia despre România

Am selectat câteva fragmente dintr-o carte și din interviul acordat în ianuarie 2013 redacției dela0.ro de istoricul Lucian Boia (n. 02.02.1944, București).
Cartea De ce este România altfel? (ediția a II-a, adăugată) a apărut la Editura Humanitas în 2018.
Citate din carte:
Țările și națiunile sunt diferite. Asemănătoare și diferite. România intră și ea, firește, în acest joc al asemănărilor și deosebirilor. Nu cumva este totuși și mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai "excentric", sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană? Modul extravagant în care s-a derulat psihodrama politică din vara anului 2012 (n.b. anul suspendării președintelui, între altele) a lăsat impresia că țara e defectă. Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionați decât românii, obișnuiți cât de cât cu ei înșiși, dar până și printre români exasperarea crește. Ceva nu merge în România, și nu doar sus, în clasa politică, și nu doar de ieri, de alaltăieri. Să fie un blestem? Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă același lucru.
*
Prezentul este opera trecutului. România s-a făcut într-un anume fel: de aceea este așa cum este. Parcurgându-i rapid istoria, am putut identifica o lungă serie de trăsături specifice, mai mult sau mai puțin îndepărtate de condiția europeană "medie", și prinse ele însele în combinații contradictorii. Înlănțuindu-se, toate aceste particularități, prea multe particularități, conduc la România de astăzi. O țară care se încăpățânează să fie altfel. Ceea ce înseamnă uneori și reușite, nu doar neîmpliniri și dereglări. Necazul este că ceea ce nu merge într-o societate ajunge să strice și ceea ce merge. Nu e un merit să mergi corect, e o deficiență să mergi strâmb. Ce poate fi mai îngrijorător decât faptul că atât de mulți tineri, tot mai mulți, și printre cei mai promițători, își văd realizarea doar în afară României? Avem nevoie mai presus de toate de o privire critică și cât mai puțin îngăduitoare: să ajungem să separăm odată mediocritatea și impostura de valoare. În lături!, exclama Titu Maiorescu, la 1886. E un demers care ar trebui actualizat. Va reuși România să o facă?
Citate din interviu:
România e țara cu una dintre cele mai slabe opoziții la comunism, chiar dacă au fost oameni care s-au opus. În România nu a existat samizdatul. Intelectualii români au ajuns la un soi de compromis cu puterea, dându-li-se o anume libertate până la un punct dincolo de care nu se putea trece. Aici nu a existat nicio carte publicată clandestin și nicio opoziție de amploarea Primăverii de la Praga. Românii nu au cultura rezistenței și asta tot din Evul Mediu vine. Ba mai mult, au o cultură a supunerii, de la țăranul prea supus în fața boierului, de la domnitorul prea supus în fața Porții Otomane. Deci te supui, dar încerci să te descurci, să îl tragi pe sfoară eventual pe cel căruia te supui. Asta nu ține de conjunctură. Lucrurile astea ți le faci cu mâna ta.
Uitați-vă la felul în care s-a ajuns la comunismul dinastic. Românii au înghițit că soțul care era conducătorul țării să își împartă puterea cu soția și cu fiul. În Europa așa ceva nu a existat. Să nu mi se spună că a fost o fatalitate. Românii au înghițit chestia asta care este rușinoasă și care ar trebui asumată. Toate astea au dus la o dereglare majoră și nu am ieșit prea bine din comunism.
Dacă te uiți la clasa noastră politică, cu excepțiile de rigoare, ce i-a preocupat cel mai mult a fost să se îmbogățească. Și în contextul ăsta ideologiile au fost lăsate deoparte. (...)
Reporter: De ce credeți că societatea românească nu reacționează în niciun fel în fața unor astfel de lucruri?
Lucian Boia: Pentru că românii au cultura tăcerii, iar exploziile sunt o dată la o sută de ani. Am avut o explozie la 1907, alta în 1989. Ideal ar fi să nu ai asemenea explozii, ci o conștiință civică astfel încât lucrurile să se regleze în permanență. Când s-au redus salariile bugetarilor ar fi trebuit să existe reacția oamenilor. Dar românii sunt apatici, nu reacționează. În țările occidentale au fost reduceri mult mai mici și am văzut manifestații-monstru. În Franța nu ar îndrăzni nimeni să reducă salariile cu 1% că ar fi o nouă revoluție.
Interviul integral:
₪ ₪ ₪
Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna în care începe luna calendaristică.

6 comentarii:

  1. Foarte interesante ideile. Chiar o sa caut cartea. Niste explicatii destul de pertinente. Acea constiinta civica este destul de slaba din pacate. Si nici nu stiu cum ar putea creste, cum s-ar produce o trezire, o zguduire.
    Nu stiam de site-ul unde ai gasit interviul. Aduci tot felul de surprize!
    Ca si mandala! Banuiesc ca tu ai facut-o. Arata tare fain.
    Multumesc mult pentru postare, Diana draga! Pupici si o saptamana cu bucurii!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu alte cuvinte (mai dure), cand eram adolescenta, o doamna dintr-o familie careia i-au fost nationalizate bunurile mi-a spus ceva asemanator: "românul e neam de sluga" (si tot la istorie a facut apel). Desi o stimam in mod deosebit am fost foarte obraznica (mai apoi ne-am impacat, cand am observat si eu infioratoarea obedienta a celor mai multi concetateni).
      Cand/daca va exista constiinta civica in Ro mie nu-mi va mai pasa: voi fi de mult cenusa-n vant. 😊
      Sunt jurnalisti independenti. Intre altele, publica anchete extraordinare cu privire la subiecte foarte sensibile. Un alt site care imi place (tot jurnalism independent) este recorder.ro - si ei au anchete privind subiecte sensibile.
      Da! :)) Daca tot am facut cateva mandale m-am gandit sa nu mai caut poze pe net si sa public mandale! Mandala e un simbol al ordinii universale - sa zicem ca tind spre ordine (care o fi acea ordine!) deci se potrivesc la aproape orice text. Imi place sa cred asa. 😊
      Cu multa placere, Suzana draga! ❤️ De fapt, placerea e de partea mea. 😊
      Multumesc. Saptamana cu bucurii iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
  2. Nu știu dacă românul are cultura tăcerii sau dacă este ”neam de slugă”... Ce văd eu împrejurul meu: cei tineri nu au suficientă cultură și eudcație ca să știe ce e bine, ei nici nu știu ce vor, în afară de distracție; cei maturi sunt, de bine de rău, ”aranjați”, stau cuminți și zic ”Doamne, ferește de mai rau!”, iar cei vârstnici sunt obosiți și sătui de tot și de toate.

    Sărbători luminate, cu liniște și pace!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, românul are cultura tacerii - de n-ar fi asa altfel ar sta lucrurile, pornind de jos in sus. Tineri sau varstnici, cei mai multi nu zic nimic cand seful, de exemplu, nu are dreptate (colegii "delimitandu-se imediat de "tupeist"); angajatul nu are curaj sa-i spuna sefului "e timpul sa renegociem salariul, dupa cum scrie in contractul incheiat" s.a.m.d. Nu exista nici solidaritate.
      E si neam de sluga, intr-un fel, pentru ca nu indrazneste sa ceara un salariu mai mare si, uite asa, salariile raman mici, pentru ca angajatorii au o placa: "nu-ti convine, pleaca; la usa mai sunt 100 de fomisti care vor accepta". Cand nici acei 100 nu vor mai accepta sa munceasca pe salarii de mizerie ceva se va schimba in bine. A munci pe branci pentru bani putini inseamna... Da, si a fi disperat inseamna, dar nimeni nu va scoate castanele din foc pentru cei care nu indraznesc s-o faca singuri.
      Poate ca nici nu-i rau ce fac tinerii. Sa se distreze cat mai pot, pentru ca apoi... 😊

      Iti multumesc, Zina draga! La fel sa va fie si voua Paștele! Zile senine!

      Ștergere
  3. In postare sunt cateva adevaruri dureroase. As mai adauga si faptul ca, traditional, suntem incurajati de către autoritati să ne descurcam, respectiv sa incalcam legile, apoi ne au la mână si ne santajează...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! Super observatia! Cred ca si salariul minim si pensia minima raman la sume derizorii in ideea ca oamenii se descurca intr-un fel (mai mult sau mai putin legal) - daca nu au murit pana acum (si vin la vot) inseamna ca nu le chiar asa de greu cum zic ei... :(
      Multumesc! Toate cele bune!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.