2021-05-29

Cinci citate despre egalitate

Oamenii sunt egali; deosebirea dintre ei o face doar virtutea, iar nu nașterea (originea) - Voltaire (1694-1778)

Nu e exact că egalitatea ar fi o lege a naturii. Natura n-a făcut nimic egal; legea ei suverană e subordonarea și dependența - Vauvenargues (1715-1747)

Egalitatea nu există decât în matematică - Mihai Eminescu (1850-1889)

Natura i-a făcut pe oameni atât de egali în privinţa facultăţilor trupului şi ale minţii încât, deşi s-ar putea găsi câte un om a cărui forţă a trupului sau agerime a minţii să fie câteodată în mod evident mai mari decât ale altuia, totuşi, atunci când le considerăm pe toate la un loc, diferenţa dintre un om şi un altul nu este atât de însemnată încât cineva să poată cere pentru sine, pe acest temei, vreun beneficiu pe care să nu-l poată la fel de bine pretinde şi altcineva. Căci, în ceea ce priveşte forţa trupului, cel mai slab are destulă putere ca să-l omoare pe cel mai puternic fie printr-o uneltire secretă, fie prin unirea cu alţii aflaţi în aceeaşi primejdie. (Thomas Hobbes)

Iar cât priveşte facultăţile minţii (lăsând la o parte artele bazate pe cuvinte, şi în special acea măiestrie de a proceda conform unor reguli generale şi infailibile, numită ştiinţă, pe care doar foarte puţini o posedă şi doar în puţine domenii, ea nefiind o facultate înnăscută şi nici dobândită, aşa cum este prudenţa, pe când căutăm alte lucruri), găsesc că există aici o şi mai mare egalitate decât a forţei fizice. Căci prudenţa nu este decât experienţă, pe care un timp egal o conferă într-o măsură egală tuturor oamenilor, în acele lucruri pe care ei le urmăresc în mod egal. Ceea ce ar putea face ca o asemenea egalitate să fie de necrezut nu este decât o părere deşartă despre propria înţelepciune, pe care aproape toţi cred că o posedă într-un grad mai mare decât oamenii de rând (adică decât toţi ceilalţi, în afară de ei înşişi şi alţi câţiva care îi privesc cu ochi buni, datorită faimei acestora sau acordului în păreri). Pentru că natura oamenilor este astfel încât oricât ar admite ei că mulţi alţii sunt mai ingenioşi, mai elocvenţi sau mai învăţaţi, totuşi cu greu ar crede că există mulţi la fel de înţelepţi ca ei înşişi; căci ei au în faţa ochilor propria înţelepciune, dar se găsesc departe de a altora. Însă aceasta dovedeşte mai degrabă că oamenii sunt egali decât inegali. Căci, de obicei, nu există un semn mai grăitor al distribuţiei egale a unui lucru decât acela că fiecare e mulţumit cu partea sa. (Thomas Hobbes, „Leviatanul”)
₪ ₪ ₪
Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella.  

12 comentarii:

  1. Am avut o zi foarte 'lucrativa' si acum ma delectez cu 'egalitatile' tale'. Cel mai pe faza tot Eminescu cred ca este. Startul in lumea asta este asemanator, insa nu identic. Sunt atat de multe nuante in care imi pierd ideile. Din pacate mediul ne influenteaza atat de mult si nici nu ne dam seama. Insa cea mai importanta ar fi egalitatea in... fata legii! Si tocmai asta cam scartaie din toate incheieturile! :(

    Seara frumoasa, draga mea Diana! Pupici!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prefer ideile lui Th. Hobbes - e optimist. 😊 Sigur, putem discuta numai despre anumite "egalitati" - chiar si egalitatea este de mai multe feluri, nu doar libertatea. :))
      Egalitatea de sanse mi se pare mai importanta - egalitatea de sanse cand e vorba de a merge la scoala toti copiii. E teribil ce se intampla in unele comunitati. Oricat de dotati intelectual ar fi unii copii nu au sanse sa-si dezvolte potentialul pentru ca s-au nascut in saracie. E atat de trist...
      Cand vine vorba despre lege unii sunt mai egali decat altii.

      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa iti doresc sa ai si tu!
      Ziua mea a fost una de relaxare aproape totala = am avut doar chef sa ma joc cu noua jucarie. 😊 Multumesc.
      Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Egalitatea de sanse ar trebui sa se oglindeasca tot in paragrafe de lege, sau cel putin ar trebui... Sunt atat de triste realitatile...
      Stii, parca suntem intr-un film din ala de groaza, in care realitatea 'fireasca' s-a spart in mii de cioburi care au zburat care incotro si personajele bune ar trebui sa gaseasca bucatelele si sa refaca puzzle-ul.

      ...Si eu m-am jucat si nu stiam cum sa ma mai opresc! Culmea este ca am salvat linkul nici nu mai stiu cand, insa nu l-am folosit. Cred ca atunci cand incepuse Vero cu ale ei caleidoscoape, am cautat si eu programe pe net. Insa acum l-am vazut cu alti ochi...😊
      Pupici si o zi frumoasa. Eu vreau sa dau drumul citatelor si apoi vazand si descoperind...❤️ 😘

      Ștergere
    3. E oglindita in mai multe legi, dar dispozitiile nu se aplica - pe sistemul "n-avem bani". Bursa de ajutor social, de exemplu, a unui elev de gimnaziu a fost si de 5 lei lunar (ca mai mult nu avea de unde da primarul - cand li s-a permis sa dea salarii cat vor de mari, functionarilor din primarie, au dat, si nu mai au pentru altceva). Exista microbuze care sa transporte copiii la scoala si inapoi acasa (macar pe cei care ajung greu sau deloc pe jos) - nu sunt bani pentru sofer, combustibil, intretinere... Si tot asa. De manuale nu zic, pentru ca nu stiu - cu certitudine - cam cati copii nu au acces la manuale.
      Nu exista vointa politica pentru mai bine (organizatiile fac ce pot, dar nu e posibil la nivel national, pentru toti copiii) - vointa politica pare a fi axata pe dorinta de imbogatire personala (mi-e groaza sa arunc o privire in declaratiile de avere si de interese ale unora!)

      E chiar fain! Ma tot duc acolo, mai incerc una-alta, sa vad "ce face". Inca sunt la chestiuni simple. Imi place enorm "ziarul"!

      Poate ca vin "la citate favorite" cu mai multe link-uri (viitoare) daca reusesc sa "inscriu in patrulatere" destule citate. 😊

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘
      (aici a plouat, acum e doar innorat, si pare ca mai vor norii sa se scuture - e o zi de numarat bani) :))

      Ștergere
  2. These are interesting quotes that make you think, thanks for sharing!

    Hope you are having a great weekend :)

    Away From The Blue

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. With pleasure. Thank you for your appreciation.

      Have a wonderful day!

      Ștergere
  3. Unii sunt mai egali decat altii. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ne naștem egali, dar egalitatea încetează când pruncii ies pe poarta maternității: unul e dus acasă cu Merțanu', altul cu Loganu' și altul cu tramvaiul. La casele corespunzătoare mijloacelor de transport respective, desigur. Și așa mai departe.
    Mi-a plăcut să citesc din Hobbes. Mulțumesc!

    Să ai o săptămână minunată, dragă Diana! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si la nastere, singura "egalitate" e ca suntem toti in pielea goala - nici macar pe aceeasi cale nu venim toti si nici de egala ingrijire nu au parte toti.
      Cu placere.

      Multumesc, Zina draga! ❤️ Saptamana minunata iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.