2021-05-22

Ce-are Sulla cu prefectura?

mandala in nuante de gri, sub forma aproximativa de floare
Avem în grup o amică preocupată de horoscop. Ascultă, citește, studiază pe temă. Nu contest astrologia, n-o ironizez, dar nici nu m-aș putea „ghida” după ce „spun” astrele (oricum, nu după ce se spune pe la TV și prin reviste că ar „spune” astrele). În fine... Duminică seară amica ne-a spus fiecăruia - în funcție de zodie - la ce ne putem aștepta săptămâna care tocmai se încheie. Mie mi-a spus că nu trebuie să-mi fac griji pentru nimic! Perfect! De acum înainte, dacă-mi va spune să-mi fac griji voi ști că nu trebuie să-mi fac! Oh! Și când sunt așa... lipsită de griji... Nu! Nu desenez
mandale! Nu întotdeauna! Mandalele, am constatat, ajută la alungarea gândurilor pe care nu le vreau într-un moment sau altul. Când simt așa... (și afară plouă, plouă, plouă!) caut să-mi țin mintea ocupată cu lucruri care mă amuză sau mă intrigă.
După așa o lungă introducere am ajuns la ce vreau să aflu: care este originea expresiei Ce-are Sulla cu prefectura? Expresia e folosită când cineva face asocieri nepotrivite de termeni sau când un om e angajat pe un post unde n-ar avea ce căuta conform studiilor ș.a.m.d.
Obișnuiam să folosesc această expresie. În una dintre ocazii o doamnă-mi zice: Vaaai! Ce urât vorbești! Ups! Ce?! Ea chiar credea că vorbesc cu „s”. I-am spus că Sulla a fost un general și dictator a(mai mult nici n-aveam habar!), dar sula este și-o unealtă pe care o folosește cizmarul (și nu doar el). Cu altă ocazie, când folosesc din nou expresia cu Sulla și prefectura, îmi zice un domn: Are! Sulla a inventat prefectura. Ups! Ce? Cum, adică? l-am întrebat. Mi-a spus că Sulla a inventat instituția prefecturii... L-am crezut! La acea vreme aveam vreo 20 și un pic de ani și despre el știam că e bine informat. Peste timp - adică în această săptămâna - am zis iar Ce-are Sulla cu prefectura? Nu m-a certat nimeni că vorbesc urât și nici nu mi s-a spus că „are”, dar pentru că a tot plouat m-am hotărât să aflu care-i treaba cu Sulla și prefectura. Și-am tot căutat și-am rămas nelămurită. Nici nu-i de mirare! Nu prea cunosc istorie - mai ales istoria Romei antice (nu mă laud, dar scriu pentru a se înțelege de ce nu m-am descurcat să aflu; nici chiar tută nu-s) și nici latină nu cunosc în mod deosebit, deși am învățat la școală (neutilizând-o, am uitat).
O zi întreagă (aproape) am căutat pe Internet, în limbile română, italiană și engleză. Am aflat o mulțime de informații despre Lucius Cornelius Sulla (138 î.Hr.-78 î.Hr ), dar numai în rezultatele căutării în limba română am găsit expresia Ce-are Sulla cu Prefectura?
Pe un site am citit că expresia a rămas de pe vremea când împotriva lui Sulla s-au ridicat senatorii, pentru că (între altele) s-ar fi autoimpus ca Dictator, adică Praefectus (se deduce pe acel site). Îmi dădea cu rest: "dictator" și "prefect" nu sunt (și nu cred că au fost vreodată) sinonime. Am căutat mai departe. Pe un alt site aflu că Sulla s-a autointitulat dictator făcând abuz de putere și zic cei de pe acel site: dictator în latină se spune Praefectus (prefect, în limba română). Iau dicționarul latin-român și român-latin, să caut „dictator” și „prefect”. Din nou: nu-s sinonime. Traducerea „automată”, pe Internet, zice ca dicționarul: „dictator” nu se traduce în latină „praefectus” (= cel care a fost pus în frunte). Pe acest site se plusează: oamenii nemulțumiți de numirea sa în funcție ar fi strigat în numeroase contexte: Ce-are Sulla cu prefectura?
Mai sap un pic în vastul Internet și descopăr o altă explicație, total diferită de primele două (care apar în mai multe locuri). Aici se scrie despre consoanele lichide R și L (da, am căutat în carte ce înseamnă consoane lichide!) care ar fi fost "schimbate" de cei care au înțeles greșit consoanele (ceva de genu'). Așa. Și zice autorul explicației că ar fi vorba, de fapt (de unde și până unde „de fapt”?), despre „sura” în loc de „sula”, adică o femeie fie că era sură la păr, fie că așa o chema - Sura. Aceasta a nimerit întâmplător la o prefectură, fără a avea de-a face, în vreun fel, cu ceea ce se ocupă această instituție. Prin urmare, expresia corectă ar fi „Ce are sura cu prefectura?” (am încheiat citatul).
Dorind să mă lămuresc am ajuns să fiu și mai nelămurită. Care o fi originea expresiei?! În mod sigur, horoscopul și Sulla sau prefectura n-au vreo legătură.

10 comentarii:

  1. Foarte fain şi interesant! :D
    Cred că tocmai aici e cheia: ceva care vrea să sugereze că ceva n-are legătură cu nimic, nu are de fapt legătură cu nimic :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha! Ca multi altii, in diferite situatii, n-am vazut padurea din cauza copacilor! Influentata de ideea existentei unei origini "certe" a expresiei am scapat din vedere acest aspect... logic! 😊
      Multumesc, Potecuta!

      Ștergere
  2. Eu as zice ca este o strânsa legatura, între "sula si prefectura", mai cu seama daca asociem "sula" cu sulita soldatului român, care a strapuns coasta lui Hristos, iar de doua milenii omenirea traieste cu Sulla legilor prefecturilor în coaste, stresata de darile, taxele si impozitele din ce în ce mai multe si sofisticate, initiate de guernatorii amenintati de sula !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Daca" asociem - cred, totusi, ca ar fi o asociere fortata intre expresie si sulita soldatului roman. Altfel... reprezentantul guvernului "in teritoriu" (prefectul) face ce-i spune sa faca cel ce conduce guvernul (sula-n coaste, altfel spus), si nici nu se deranjeaza sa intervina cand primarii (de exemplu) o iau pe aratura; in unele cazuri habar n-are ca nu-i legal si/sau nu-i pasa, pe "sistemul": "daca merge..."

      Ștergere
  3. Diana draga, vad ca te-ai documentat serios. Varianta cu Sura abia azi am citit-o.
    Recunosc ca nu am cercetat istoria zicerii. Am interpretat-o mereu ca o incompatibilitate intre un personaj si ocupatia lui. Si constat ca are o arie de acoperire din ce in ce mai mare!

    Aseara m-am mai jucat si eu si aproape ca nu ma puteam opri. Vorba ta, parca opreste toate gandurile! Imi place stilul de mandala. As incerca si in nunte ale aceleiasi culori.
    Seara frumoasa si o duminica faina, draga Diana! Pupici!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand piticii de pe creier se aliniaza nu prea am de ales, si-i las sa-si faca de cap - sa se linisteasca. 😊
      Varianta cu Sura cred ca e o interpretare personala a "autorului" - in sensul de inventata. Si pentru mine a fost o noutate absoluta.

      Gandurile mele sunt sigur oprite cand desenez mandale - nimic nu se mai strecoara in mintea mea cand incep sa ma joc, iar formele si culorile "pornesc" aproape automat (din cand in cand mai intervin 😊, cand "zgarie" prea tare privirea).
      Cred ca reusesc sa termin o postare cu un copac desenat in mandalagaba - sa vezi ce turtit e. 😊 Si postez acolo si fulgul de nea realizat dupa ce mi-ai scris cum sa fac.

      Multumesc, Suzana draga! ❤️ La fel iti doresc si tie! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. E prima oara cand aflu de consoanele lichide. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am aflat cu doar cateva zile inaintea ta. :)))

      Ștergere
  5. Interesant ! N-am știu semnificația acestei expresii.. Ca și instrument, sula eu o folosesc la serviciu destul de des, și cât de greu mi-ar fi fără ea în multe situații.😊
    Mulțumesc pentru explicațiile acestei expresii. Numai bine, Diana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Practic, n-am stiut nici eu "de unde vine", doar ca stiam in ce context s-o folosesc.
      Banuiesc ca o folosesti destul de des la munca - deduc din una-alta ce ai mai publicat pe blog.
      Cu placere.
      Multumesc, Stef! Numai de bine!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.