2021-05-31

În lanul de secară. Citate favorite

Romanul lui J.D. Sallinger, „De veghe în lanul de secară” l-am citit cu foarte mulți ani în urmă. Aș minți să afirm că mai știu despre ce-i vorba exact, dar esența romanului mi-a rămas în memorie; sau, poate esența unui roman nu își are sediul în memorie? Contează mai puțin.
Transcriu mai jos citatele pe care le-am copiat într-o agendă când am citit cartea.

Și totuși, câteodată mă port de parcă n-aș avea decât doisprezece ani. Toți spun așa, mai ales tata. În parte-i adevărat, însă numai în parte. Dar oamenii își închipuie întotdeauna că lucrurile sunt, sută la sută, cum spun ei. Mie, puțin îmi pasă, dar uneori mă cam plictisește când mi se spune că mă comport ca un băiat mare. Uneori mă port de parcă aș fi mult mai mare decât sunt, zău că da, numai că de asta oamenii nu-și dau seama niciodată. Dar ei nu-și dau seama de nimic.

Viața e un joc. Când ești în tabăra unde sunt așii, e bine, când nu...

Nu trebuie să fii, neapărat, ticălos ca să-i întristezi pe ceilalți - poți fi un om foarte de treabă și totuși să-i întristezi. E suficient să le dai o grămadă de sfaturi absurde, în timp ce-ți cauți inițialele pe ușile closetelor și gata, nu-i nevoie de mai mult.

₪ ₪ ₪
Citate favorite, joc preluat de Suzana de la Zina, pornit în colaborare cu Ella. In fiecare zi de luni din săptămâna în care începe luna calendaristică.

10 comentarii:

  1. Mi-ai făcut dor de cartea asta. A trecut mult, tare mult de când am citit-o. Mulţumesc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag!
      Dupa ce am scris paragrafele am inceput sa-mi mai amintesc una-alta. Cred ca altfel as intelege acum romanul.

      Ștergere
  2. Viata este intr-adevar un joc si este o idee care merita sa o retinem. Cred ca daca am intelege aceasta idee am aborda mai usor multe subiecte, asa cum o fac copiii. Cu multa mirare, pasiune si multe experimentari. Adultii cam uita aceste aspecte! Nici nu stiu daca am aceasta carte. Mi-ar placea sa o recitesc. Multumesc pentru reamintire, Diana draga!❤️
    O seara placuta! Pup!😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre viata ca un joc se pot scrie multe. Interesant este ca multi oameni considera astfel viata, dar la o adica... te trezesti cu "Viata nu-i joaca!" (pe un ton foarte suparat, de la cei pentru care viata e un joc cat timp le place cum suna). 😊 Si nu-i nimic de comentat: fiecare-i liber sa-si schimbe parerile.
      Eu nu am cartea si n-am avut-o; am imprumutat-o de la biblioteca. 😊
      Cu drag!
      Si eu iti multumesc! Iti doresc sa ai si tu o seara frumoasa, Suzana draga! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  3. Un roman în care aproape fiecare rând/gând este o învățătură despre viață. Bună aducere-aminte. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar trebui sa-l recitesc. 😊
      Cu drag! ❤️

      Ștergere
  4. vax albina04 iunie, 2021

    Intervin. La fel de frumos roman ca cel pe care l-ai menționat, e ”Serenada la trompetă” al Sânzienei Pop. Apărut în 69, cu povestea unei fete și a gândurilor ei,cu acțiunea în Brașov, poate concura cu succes cu băiatul din lanul de secară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc. Am cautat info pe net, sa aflu daca am uitat de aceasta scriitoare sau nu am stiut... Nu am stiut, desi cativa ani din anii 1980 am avut abonament la "Luceafarul"...
      "Materia" care ne-a fost predata la literatura m-a tinut departe de cei mai multi scriitori romani. Acum e destul de greu sa recuperez.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.