2021-06-26

Judecata oamenilor

Într-o zi de vară, Nastratin a plecat spre târgul din satul vecin. Îl însoțea fiul lui în vârstă de opt ani; copilul călărea măgărușul pe care Nastratin îl ținea de căpăstru. La un moment dat, câțiva oameni, văzându-i, au început să comenteze cu voce tare:
- Iată ce copil obraznic, care-și lasă tatăl să meargă pe jos în arșiță și el stă în șa.
- Un copil răsfățat! adaugă o femeie.
Auzindu-i, Nastratin și fiul lui au făcut schimb de locuri când au ieșit din raza vizuală a celor care au comentat, dar n-au mers prea mult și au auzit alte comentarii:
- Ia priviți ce tată denaturat! exclamă un bărbat. Copilașul lui umblă prin praf, în arșiță, iar el stă ca un stăpân pe măgar.
Nastratin și copilul au încălecat amândoi pe măgar și și-au văzut de drum. La un moment dat, se aude vocea unei femei:
- Priviți câtă ticăloșie! Oamenii ăștia nu au suflet! În căldura asta călăresc amândoi un biet măgăruș!
Tatăl și fiul s-au privit nedumeriți. Ceva mai încolo au coborât de pe măgăruș și mergeau pe lângă el. Mai aveau puțin până la locul unde se ținea târgul și... o voce se aude din mulțime:
- Ia priviți ce prostovani sunt ăștia! Oamenii îi priveau și râdeau, care mai de care avea câte un comentariu ironic despre cei doi care mergeau prin praf și arșiță cu măgarul între ei.
Se gândește Nastratin, privește spre copil și-i spune:
- Fiule, dacă vei face ceea ce vor alți oameni nici tu nu vei fi fericit, nici ei nu vor înceta să te judece. Nu poți mulțumi pe toată lumea.

(poveste sufită atribuită lui Nastratin)

8 comentarii:

  1. I LOVE the Nastratin stories. I've heard them before but I still get a great chuckle out of them!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Same! 😊 Every time I read them - even the familiar ones - I chuckle too.

      Ștergere
  2. Stiam povestioara si mi se pare un exemplu superb despre gura lumii si judecata ei. Si totusi, cate lucruri nu fac oamenii doar pentru ca altii... asa si pe dincolo. E musai sa ne analizam actiunile, ca oricum nu altii ne traiesc viata, asa ca mai multa vigilenta in abordare nu ar strica...
    Chiar nu poti multumi pe toata lumea si pana la urma o astfel de atitudine este departe de a fi inspirata sau... inteligenta!
    Multumesc pentru placuta reintalnire, draga mea!
    Pupici si un final de saptamana cat mai pe gustul tau!
    Pe aici e putin nor!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea povestii apare in mai multe "variante", din diferite culturi, sa zic asa.
      E clar ca orice ar face cineva nu va fi pe placul tuturor, dar cei mai multi nu vor sa fie pe placul tuturor ci pe placul unora - determinati dupa diferite criterii - in multe situatii mi se pare gresit chiar si asa. Cred ca tine de acea dorinta a omului de a fi acceptat intr-un anume grup (generic discutand).
      Cu drag!
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Weekend frumos iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘
      (de pe la ora 16 au fost nori si aici, dar de plouat nu ploua nici acum, la 21:50, si s-ar putea sa nici nu ploua in noaptea aceasta).

      Ștergere
  3. Anul asta și eu am fost un Nastratin Hogea. Îmi dau seama abia acum ca eu tb sa fiu împăcată cu mine, nicidecum ceilalți. Regret ca am învățat asta atât de târziu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tuturor ni se intampla sa fim Nastratin din cand in cand si, cred, ni se intampla cel mai adesea in cazul celor la care tinem (cat de putin).
      E bine ca ai invatat, pentru ca mult adevar este in ceea ce ai scris. 😊 Iti doresc sa fii impacata cu tine!

      Ștergere
  4. Povestea asta ilustrează perfect lumea cu totul. Şi morala e cea după care ar fi indicat să ne ghidăm în viaţă. Weekend frumos, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa. Imi vine o idee, citind ce ai scris: toti incercam (chiar daca numai ocazional) sa facem pe placul altora si apoi ne intrebam de ce nu se mai intelege om cu persoana. 😊
      Iti multumesc, Potecuta! Weekend frumos iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.