2021-06-01

Simbol al hermetismului: caduceul

Caduceul hermetic, numit și „toiagul lui Hermes Trismegistos” nu trebuie confundat cu toiagul lui Asclepios. Caduceul este un toiag / baston / baghetă în jurul căruia/c
ăreia se încolăcesc doi șerpi; în jurul toiagului lui Asclepios este încolăcit numai unul. Primul caduceu - cu doi șerpi - este un simbol al hermetismului, al doilea este simbolul vindecării (pe foarte scurt).

Asclepios era fiul zeului grec Apollo, zeul tămăduitorilor și artei vindecătoare (între altele), preluat în mitologia romană ca Aesculapius (sau Esculap).

Despre Hermes Trismegistos (numit astfel mai ales în mitologia greco-egipteană) se spune că este fondatorul mitic al ocultismului și alchimiei. E figura centrală a ocultismului, o figură mitologică aflată la răspântia unor multiple tradiții.

Hermes poate este scribul zeilor, zeul Thoth din mitologia egipteană; poate fi apropiat de Hermes al grecilor care, între altele, era mesagerul zeilor din Olimp și a fost asimilat și zeului Mercur al romanilor. Diodor din Sicilia îl identifică total cu zeul egiptean Thoth.

Caduceul era purtat și de vechii zei egipteni Anubis și uneori de zeița Isis, de zeul grec Hermes și de zeul roman Mercur, de zeul fenician Baal, de zeița sumeriană Ishtar și de alți zei și zeițe, inclusiv de zeul Osiris (toiagul lui Osiris devenit, peste timp, datorită grecilor, toiagul lui Hermes Trismegistos). În creștinism a devenit și un atribut al Sofiei (Înțelepciunea lui Dumnezeu)

Există multe interpretări ale acestui simbol

Caduceul ar fi simbolul cheii care deschide poarta dintre lumină și întuneric, bine și rău, viață și moarte.
Caduceu = kērúkeion, transliterație din limba greacă, „toiagul heraldului”.
Caduceul reprezintă hermetismul, un sistem de legi care guvernează Universul întreg și se manifestă în cele trei sfere: materială, mentală, spirituală.

Aripile caduceului simbolizează capacitatea de a depăși orice limite (sunt simbolul spiritului), tija reprezintă dominarea forțelor naturii, cei doi șerpi simbolizează laturile opuse în dualism, care, în final, trebuie să se unească, șerpii personificând „contrariile”: bine-rău, foc-apă, unire-separare, spirit-materie, minte-trup etc. Aceste aripi ar simboliza cele două structuri cerebrale „legate” de corpus callosum (în creier nu există o structură mai puternică ce leagă cele doua emisfere: stânga și dreapta).

Sfera din vârful caduceului simbolizează „ochiul spiritual” (aflat în centrul creierului) - care e glanda pineală. Versiunea originală a caduceului are între cele două aripi un con de pin stilizat și reprezenta Ochiul lui Horus.

Caduceul face referire la echilibrul omului „trezit spiritual”.

Se spune că lumea are un centru și un ax

Ideea de centru simbolizată de soare este punctul de plecare pentru o întreagă sinteză ideologică. Reprezentarea geometrică a centrului este punctul din mijlocul cercului care l-a generat. Reprezentarea geografică a centrului în diferite tradiții îi atribuie situări evocatoare: Tărâm Sfânt, Tărâm al nemuririi, Palatul interior, sălaș al Aleșilor sau poate fi o grădină, precum Paradisul, un oraș, precum Ierusalimul ceresc, o peșteră - Agartha, o insulă, precum Atlantida și tot așa.

Cercul este dezvoltarea centrului sub aspectul sau dinamic, iar pătratul îl reprezintă sub aspectul static - cercul simbolizează cerul, pătratul simbolizează pământul. Cele două linii perpendiculare trasate de diametrele unui cerc sau de axele unui pătrat formează o cruce, simbolul geometric cel mai general. În plan orizontal crucea reprezintă extinderea omului în toate direcțiile individualității sale. În sens vertical leagă treptele ierarhice ale stadiilor superioare spre care el poate să tindă. 

Axul central ce unește aceste stadii de la cer la pământ este reprezentat printr-un număr mare de simboluri: copacul, muntele (care simbolizează în același timp și centrul și axul universului), lancea, coloana, toiagul, stâlpul cosmic, scara, treptele, obeliscul, clopotnița, săgeata, piramida, frânghia, lanțul, firul și altele. Cea mai răspândită variantă a centrului axial este copacul, căruia civilizațiile preelenice i-au consacrat un cult.

Bastonul, dintre toate simbolurile axei este, poate, cel mai general și mai bogat în descendență. Începând cu bâta ciobanului, cu toiagul pelerinului și până la bastonul de mareșal, acesta conferă autoritate și demnitate. Mai este toiagul brahmanic cu spirala dublă ce amintește de caduceul lui Hermes, în jurul căruia se încolăcesc, în sensuri opuse, doi șerpi care reprezintă echilibrul polarizat de două curente cosmice.

(Semne, simboluri și mituri, de Luc Benoist)
Acest „ax al lumii” poate fi parcurs în cele două sensuri opuse, din Cer spre Pământ și invers - e locul unde se mișcă zeii intermediari, deci caduceul este purtat de toți mesagerii ca semn al păcii și al protecției. Poziționarea simetrică a celor doi șerpi și a celor două aripi e o dovadă a echilibrului forțelor opuse și a dezvoltării armonioase atât a nivelurilor inferioare (materiale), cât și superioare (spirituale).
Caduceul lui Hermes (sau toiagul lui Osiris) reprezintă hermetismul care este un sistem de legi ce guvernează întregul Univers și se manifestă în cele trei sfere: materială, mentală și spirituală. Aceste legi sunt esența filozofiei hermetice, sunt “Legea a tot ce este”, Legea lui Unu.

Rugăminte. Vă rog să mă anunțați în cazul în care imaginile nu sunt vizibile. Am salvat imaginile în format webp (extensia .webp în loc de .jpg, .png sau altele). E un format pe care îl recunosc 90% dintre motoarele de căutare (afirmă cei care se pricep) și e util pentru că „economisește” spațiu (imaginile fiind comprimate) și viteza de încărcare a paginilor web crește (zic tot cei care se pricep). Mulțumesc.

9 comentarii:

  1. Very interesting post! Meaning of this stick, also its symbols and their meanings are very interesting. Bye the way where is this stick? In museum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation.
      In the photo is a jewel caduceus.
      In museums only next to a statue of a god who had it. It is a statue of Hermes in the Vatican Museum (a Roman copy of the statue) and I know it is a statue of Anubis in the museum in Cairo (in the old one). The symbol appears in many drawings from very old books and in paintings (mural or not).

      Ștergere
  2. Imaginile sunt vizibile, insa par cu extensie .jpg.
    Incep cu La Multi Ani pentru ziua noastra! Pe aici a plouat non-stop, ceea ce mi s-a parut un semn...
    Iar articolul este fain! Geometria caduceului contine o gramada de simboluri, multe din ele mi s-ar fi parut utile ca simbol medical. E doar o parere.

    O seara frumoasa, draga Diana! Pupici si spor la alte subiecte
    speciale!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Suzana draga! La multi ani! 😊
      N-am uitat de ziua copilului, doar ca m-am luat cu altele - m-am jucat si cam mult pe recursion. Si aici a plouat cam toata ziua - poate de aceea n-am avut rabdare cu mai nimic si doar m-am jucat.
      Iti multumesc si pentru compliment. Caduceul - ca si masca lui Tutankhamon m-au fascinat din copilarie. 😊
      Cred ca "bastonul" lui Esculap (din legendele grecesti si romane) este inspirat dupa acesta - zeii antici egipteni par a fi mai "vechi" decat zeii antici greci sau romani. 😊

      Multumesc si eu, Suzana draga! ❤️ Seara frumoasa iti doresc si spor in toate! Pupici! 😘

      Ștergere
    2. Multumesc ca mi-ai scris ca se vad ok imaginile.
      Extensia e webp... Asa apare si in "vizualizare HTML" si cand plasez cursorul mouse-ului pe poza (apare adresa fotografiei pe "bara" de jos a "ecranului")
      La webp nu-mi prea place ca nu vad imaginea pe computer decat daca o "deschid" si trebuie neaparat sa denumesc imaginile, pentru a sti ce sa incarc pe blog sau pe aiurea (unde se vad imaginile, nu simbolul de web)

      Pupici! 😘 ❤️

      Ștergere
    3. Stii de ce am scris .jpg? Pentru ca daca ai spus ce ai spus, am fost curioasa sa salvez o poza si-mi aparea cu extensia .jpg.
      Asa ca nu mai inteleg nimic!
      Pup! ❤️ Urmeaza MFC-ul. Mai am un picut...

      Ștergere
    4. Am citit randurile tale si-am pornit in "cercetare".
      Cand descarc imaginea o pot salva pe hard cu extensia .jpg (sau jpeg), asa cum ai zis. Ce ma duce pe mine capul... Cand am incarcat poza in pixlr era .jpg și acolo am salvat-o ca webp. Probabil ca, la descarcare, pana sa ajunga pe hard e „transformata” intr-un format acceptat. Habar n-am, imi dau cu parerea. Cand copiez adresa imaginii si o „lipesc” in „bara de cautare” apare cu extensia .webp. Ceea ce stiu cu certitudine este ca salvata ca webp dimensiunea e mai mica.
      Ma gandesc "ca e ca" 😊 la FB: utilizatorii incarca poze cu extensii diferite si cand apar pe FB cica sunt webp (le transforma automat la incarcare)... Am citit de curand despre chestia aceasta cu pozele pe FB.

      Pupici! ❤️ 😘 Am trecut pe la tine, si-am uitat ca trebuie sa revin aici. 😊

      Ștergere
  3. Interesant articol și imaginile se văd, cel puțin de la mine.
    Să ai o zi faină, Diana dragă! 😊❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Dana draga, pentru apreciere si raspuns la rugaminte, si pentru urare. 😊
      Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.