2021-06-07

Zile dedicate

Uneori, citind câte un articol, văzând o imagine, auzind despre unele fapte, se agață în mintea mea câte un gând. Uneori îi dau liber în scris - ca acum - alteori îl las să se dizolve.
Prin „zile dedicate” mă refer la zile precum ziua pisicii, ziua pentru eradicarea sărăciei, ziua bijuteriilor, ziua justiției sociale, ziua pentru eliminarea discriminării rasiale, ia-ți câinele cu tine la muncă și multe, multe altele (unele de care nici n-am habar!). 
Câștig ceva din faptul că știu despre astfel de zile? Da; chiar dacă numai o informație, chiar dacă numai un zâmbet (gândindu-mă la ziua zâmbetului sau la ziua momentelor penibile). Pierd ceva dacă alții marchează această zi? Nu. Îmi pot vedea de ale mele dacă nu mă interesează.
Prima dată gândul s-a agățat de mintea mea cu ani în urmă, legat de Halloween, o sărbătoare foarte blamată de unii oameni - și cred că „negativismul” celor mai mulți e format în urma vizionării unor filme americane de groază. Altfel, sărbătoarea e doar un carnaval pentru copii în special, dar și pentru adulți. Există exagerări? Desigur! Unii întrec măsura? Da. Cu ocazia căror sărbători de acest gen nu există exagerări, depășirea unor limite ș.a.m.d.?
Apoi am descoperit oameni care cârcotesc împotriva sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților - cei mai mulți dintre aceștia afirmă cu această ocazie că iubirea se sărbătorește în fiecare zi. Corect. Și ce-i greșit în a sărbători și într-o zi anume? S-ar putea ca unii să redescopere iubirea pe care o credeau stinsă sau alte cele. E „prea” comercială?! Da. Cine, însă, ne obligă să facem cheltuieli exorbitante? Putem rămâne doar la „valentine”.
S-a agățat acest gând, din nou, când realizam pagina despre „zile dedicate internațional și național”. Astfel de „zile dedicate” nu sunt, toate, pentru distracție, ci există pentru a marca ceva anume - pentru "a aduna la un loc” gândurile tuturor celor care împărtășesc aceleași idealuri, de a aduna oameni cărora le plac aceleași distracții, oameni care nu vor să uite pagini de istorie și vor să afle și alții etc..
Ziua comemorării victimelor holocaustului, de exemplu, nu e dedicată pentru a ne bucura, ci pentru a nu uita ce s-a întâmplat atunci când majoritatea oamenilor erau ocupați cu altceva și chiar dacă au știut ce se întâmplă... s-au bucurat că nu sunt și ei în acea situație (nu au fost atunci, dar cine știe când poate fi rândul lor). Să nu închidem ochii la o nedreptate făcută altuia, la discriminare rasială sau de altă natură, pentru că e posibil să vină și rândul nostru și ceilalți să închidă ochii.
În astfel de zile dedicate nu trebuie să facem petreceri, să spunem bancuri... Ziua persoanelor cu dizabilități nu există pentru a ne veseli! Există pentru a aminti, din când în când, și celor care nu știu - sau au uitat - că există și oameni care au nevoie de atenție specială din partea societății. O astfel de zi există pentru a conștientiza cât mai mulți oameni fără probleme că... nu se știe niciodată ce ne rezervă viața. O astfel de zi se dorește marcată din multe motive care nu țin de bucurie, de distracție.
La fel în cazul multor altor astfel de „zile dedicate”.
Cam așa văd eu chestiunea zilelor dedicate: cine vrea să le „sublinieze”, bine, cine nu, la fel de bine, dar și unii și alții să-i lase în pace pe cei care nu gândesc, nu simt, nu vor la fel. Că doar n-au intrat în sac temele pe care ne putem contrazice.

10 comentarii:

  1. Subscriu în totalitate! Ai punctat foarte bine totul. Nici eu nu prea înţeleg înverşunarea unora, dar cred că e un curent să pui la zid aproape orice, e la modă...
    Zi frumoasă îţi doresc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Potecuta!
      E tare ciudat acest curent care pare ca ia mintile unora si ii aduce in faza de a critica si respinge - in mod absolut - te miri ce.
      Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Dai dovadă de o înțelepciune demnă de un rabin! :))
    Să ai o săptămână excelentă, dragă Diana! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce compliment frumos mi-ai facut, Zina draga! 😊 Iti multumesc!
      Saptamana excelenta iti doresc sa ai si tu! ❤️

      Ștergere
  3. Very good that you are giving attention to this for once because these days are made for a reason. Although I still maintain that for me every day is a Valentine's Day. One day I missed here and that is the "Day of the Blind Stick" which here in the Netherlands is also to call attention to the fact that one must drive very careful in traffic, if one sees such a person. Recently a woman died here because a car did not pay attention. This should also be given more attention in the whole world. Thank you for visiting my words about the peacock butterfly and I wish you a beautiful new week. LG, from Holland from my other website this time.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation.
      For mee too! I like to think that every day is Valentine's Day. Why not? 😊
      It is a very suitable day "Day of the Blind Stick". I only know about the European Road Safety Day - in May, but I'm not sure. Too many drivers are in a hurry, inattentive...
      My pleasure! Thank you very much! I wish you a wonderful week! ❤️

      Ștergere
  4. Imi place mult de tot cum prezinti acest subiect. Las deoparte carcotasii. Daca nu carcotesc contra cost, fac parte din acea categorie care gandeste 'bidimensional'! Greu sa-i schimbi, doar daca se trezesc singuri... 😊
    Intotdeauna mi s-au parut utile, cel putin o parte din ele. Unele pentru ca sunt pur si simplu sensibile si frumoase, altele pentru ca sunt utile pentru oameni si planeta (natura), altele pentru ca stimuleaza empatia si ajutorul pentru cei cu probleme, orice probleme ar fi acestea si nu in ultimul rand o reamintire a trecutului pentru alte generatii. Insa mai vad si o alta nuanta a acestor zile, fie ca vorbim de zile la nivelul globului sau al tarii. Se realizeaza cumva o interconectare pe un anumit subiect de interes. Posibil se revad reguli si legi si efectele lor. Aceasta conectare insa se realizeaza si mental, energetic. Uneori este pozitiva o astfel de abordare. Si nu in ultimul rand sunt lucruri care este bine sa nu se uite. Am constatat ca oamenii au memorie scurta, din pacate, asta daca nu au o agenda pe post de memorie...😊 Si uneori in astfel de zile, mai marii zilei devoaleaza ce (nu) au facut pentru un anumit subiect important pentru comunitati. Mai sunt si alte nuante, insa pe acestea le-am vazut mai intai.

    Iar mandala interconecteaza toate subiectele intr-un mod perfect!
    Pupici si seara frumoasa, draga mea!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment, pentru interes si completare, Suzana draga! ❤️
      Nu prea inteleg ce se intampla cu noi, oamenii... Pare ca nu mai avem rabdare si intelegere pentru nimic, nu mai vedem padurea din cauza copacilor... Unii vor toleranta si acceptare si in schimb ofera intoleranta si respingere; unii vor sa stearga pagini din istorie pentru ca e "câh", altii modifica istoria pentru a se potrivi cu propaganda lor...
      Ai dreptate: multe sunt utile, unele frumoase (si amuzante, menite sa mai abata atentia de la "seriozitatea cotidiana" - ceea ce mi se pare foarte fain); ne este concentrata atentia pe ceva anume: dragoste, animale, accidente rutiere etc. macar o data pe an. 😊 Unele dintre aceste zile dedicate lasa loc pentru multa propaganda cand sunt marcate... Ziua mondiala a mediului inconjurator, de exemplu, care a fost in 5 mai: sa folosim masini electrice pentru a proteja mediul. Si cum e produsa electricitatea, in general? Nuclear, cu eoliene (care scot din folosinta terenuri agricole, parti din mari si oceane, distrug ecosisteme), micro-hidrocentrale pe diferite cursuri de apa (inclusiv de munte, distrugand fauna pe acolo) Uau! Protejam mediul de ne doare capul. 😊
      E foarte bine sa nu uitam, dar e la fel de bine si sa deschidem ochii si urechile (si mintea), sa fim atenti la ce se spune si ce se intampla, de fapt. Multi ne vor binele; sa nu ni-l lasam luat! 😊

      😊 E una dintre mandalele facute "mai la inceput de drum".
      Multumesc! Noapte buna, zi frumoasa, iti doresc cu drag! ❤️ Pupici! 😘

      Ștergere
  5. ps. La mine nu a mai fost functional programul pentru pentru colaje de imagini.(https://www.photocollage.com) Am descoperit altul:
    https://www.photojoiner.net/collage-maker/editor#

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am folosit doar de cateva ori primul program, pentru colaje - am dat o fuga acum si constat ca descarca imaginea in "format necorespunzator". 😊
      Multumesc pentru al doilea. Doar am aruncat o privire, nu am incarcat foto pentru colaj si am vazut ca e acolo o reclama care acopera "dimensiune colaj" - am inchis-o si-a ramas un dreptunghi alb... Incerc din nou mai tarziu.
      In pixlr puteam face super colaje, dar s-a terminat... 😊 Se pot face si acum, dar nu se mai "potrivesc" imaginile automat, nu le pot misca asa cum vreau... E cam plictisitor. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.