2021-06-01

Ziua copilului în zi ploioasă

Ziua Copilului, sărbătorită de multe state la data de 1 iunie, este o zi de sărbătorire a copiilor, dar și o zi în care adulții să-și amintească de propria copilărie și să se gândească și la alți copii, mai puțin norocoși decât ai lui. Fiecărui părinte îi pasă cel mai mult de propriul copil - e natural, e absolut normal! - dar a pierde din vedere că alți copii sunt oropsiți cred că e greșit: acei copii oropsiți vor crește cum vor putea, fără educație și fără șanse reale de a avea o viață liniștită, armonioasă, dar cu dorința de-a acumula valori materiale cu minim de efort (în general) sau cu dorința de a-și uita condiția sau de-a o depăși prin orice mijloace. Unii dintre copiii ignorați azi ar putea deveni coșmarul copiilor pe care părinții îi iubesc și își doresc pentru ei tot binele din lume.


Măcar o dată pe an adulții ar trebui să lase grijile și să se bucure ca niște copii de ploaia care nu mai stă, de bălțile care i-au atras când erau
mici, de jocurile puerile de societate. Iar cei care au copii ar trebui să-și petreacă ziua alături de aceștia și - măcar în această zi - „să dea în mintea copiilor”.

În evul mediu (dar și în prezent, în unele cazuri, în unele locuri) afecțiunea părinților față de copii părea (pare) inexistentă.

Familiile bogate își educau acasă copiii sau îi trimiteau la o școală cu internat unde aceștia erau pregătiți pentru a fi militari, negustori și altele - de regulă, în funcție de „tradiția familiei” (femeile nu prea aveau ce caută la școală, ele învățau să fie „soții bune”).
Familiile sărace își trimiteau copiii ucenici în case de oameni înstăriți, în ateliere diverse (cam de pe la vârsta de șapte ani, dacă erau suficient de „puternici” fizic). Unii copii erau vânduți, alții dați gaj pentru diverse împrumuturi. Se îmbolnăveau, mureau tineri...? Așa era viața. Așa este viața pentru unii și acum: sunt sclavi la muncă, sclavi sexuali, cerșetori...

Din istoria zilei copilului

Informațiile par a fi destul de puține și destul de diferite, în funcție de surse, dar există câteva care sunt date ca fiind certe.

În anul 1856, în statul american Massachusetts, trăia un pastor numit Charles Leonard care, în luna iunie a acelui an, ar fi ținut o predică specială dedicată copiilor; el a numit ziua „Ziua Trandafirului” - mai apoi s-a numit „Duminica Florii” și mai apoi „Ziua Copiilor”. Pastorul susținea că în fiecare an, în această zi, părinții trebuiau să se angajeze că își vor crește copiii în bună tradiție creștinească.

Turcia a fost prima țară care a avut o „zi a copilului” oficială - se sărbătorește în 23 iunie (Suveranitatea Națională și Ziua Copilului). Ziua a fost stabilită în anul 1920 de părintele statului turc, Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938); el a confirmat oficial și justificat existența acestei zile printr-o declarație din 1929. Acesta și-a propus să promoveze frăția, dragostea și prietenia dintre copii. Motto: Copiii noștri sunt viitorul nostru. Din anul 1979, sărbătorii i se conferă titlul de „Festivalul internațional al copiilor” și este organizat și în alte țări.

În 1925, la Geneva, într-o conferință despre bunăstarea copiilor, a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor (International Children's Day).

Federația Democratică Internațională a Femeilor - organizație internațională creată în 1945, apropiată de mișcarea comunistă - după o întâlnire la Moscova, a hotărât că 1 iunie va fi începând cu anul 1950 „ziua internațională pentru protecția copilului” - ceea ce statele din blocul comunist estic (sateliții U.R.S.S.) au și făcut. În 1954, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a fost proclamată Ziua Mondială a Copilului, diferită de Ziua Internațională a Copilului declarată de blocul estic.

Din 1956, 1 iunie este ziua copilului și în China; era ziua în care copiii erau ”făcuți” pionieri.

În 20 noiembrie 1959 a fost adoptată Declarația ONU privind drepturile Copilului și aceasta a devenit Ziua Mondială a Copilului. Declarația privind drepturile copilului a fost adoptată de Liga Națiunilor în 1924, iar ONU a adoptat mai târziu forma extinsă. Între altele, în această declarație se spune: copilul trebuie să dispună de mijloacele necesare pentru dezvoltarea sa normală, atât materială cât și spirituală. Copilul trebuie să fie protejat împotriva oricărei forme de exploatare (hm!)

Ziua copilului nu se sărbătorește peste tot la 1 iunie

Ziua copilului în lume: 1 iunie - în câteva zeci de țări: fostele republici care au alcătuit URSS, fostele state din R.S. Iugoslavă, fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est și țări precum Coreea de Nord, Angola, Mongolia, China, Portugalia, Yemen și altele. 20 noiembrie - în alte câteva zeci de țări, între care Franța, Canada, Grecia, Italia, Suedia, Elveția. 25 decembrie - 8 state africane. 20 septembrie: Germania și Austria. A doua duminică din februarie - în câteva state din Oceania. A doua duminică din mai - în Marea Britanie și Spania. Ziua Înălțării Domnului - în trei insule. 1 octombrie - în trei țări. (informații pe larg: wikipedia)

Ziua Copilului în România

Această zi este nelucrătoare din anul 2017. În general, se organizează festivități, serbări, concursuri - în diferite locuri, de diferite instituții și societăți comerciale. Politicienii scot de la naftalină hârtiile cu discursuri siropoase sau pompoase, deșartă sacul cu promisiuni apoi își văd de interesele personale sau de grup.

În anii 1950 Ziua Copilului a fost subordonată propagandei generale care glorifica Uniunea Sovietică. Era lăudată cu spume educația de tip sovietic: o școală în care copiii învață despre legile de dezvoltare a societății, despre viață și adevăr, nu cum era înainte de comunism când școala promova misticismul, ura între oameni și disprețul față de muncitori.

În anii 1970 propaganda era la cote înalte, dar nu se mai mai „cântau ode” Uniunii Sovietice, ci „conducătorului iubit”, „tătucului”. Li se spunea copiilor că viața lor se deosebește de copilăria tristă, plină de umilințe și lipsuri a părinților lor.

Începând cu anii 1980 copiii devin unelte de propagandă comunistă, la serbări închinau gânduri de recunoștință partidului și slăveau imaginea dictatorului, aduceau un fierbinte omagiu patriei, Partidului Comunist Român, tovarășului Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit fiu al poporului român. Ziua copilului devenise o sărbătoare comunistă și atât; copiii nu erau sărbătoriți, iar unii munceau din greu să se pregătească pentru această sărbătoare care ar fi trebuit să le fie dedicată lor.

La aceste serbări participau UTC-iștii (Uniunea Tineretului Comunist) - elevii de liceu, pionierii (copiii cu vârste între 8 și 14 ani) și șoimii patriei (copiii cu vârste între 4 și 7 ani) - spiritul comunist era inoculat de la vârste foarte fragede, fiind cunoscut faptul că un copil uită mai greu ce-a învățat de foarte mic)

Nu știu ce fac alții, dar eu mi-am văzut de joacă în continuare. Am încercat să fiu și serioasă, dar prea multă seriozitate strică!


La mulți ani tuturor copiilor!

14 comentarii:

  1. Ca de obicei, ne-ai adus informaţii foarte interesante! Şi m-a şi răscolit puţin, recunosc. Cam uităm de ci mai puţin norocoşi decât noi...
    Cu ultima parte, n-are rost să mai zic nimic, ştii doar că nici eu nu mă dau deoparte când e vorba de joacă. Să stea departe ăia de cred despre ei că-s "serioşi". Săracii...
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Potecuta!
      Oh, da, stiu stiu ca-ti place sa te joci! Sa nu-ti "lecuiesti naravul"! 😊
      "Saracii..." Suna atat de fain rostind cuvantul in context! M-am amuzat! :))
      Zi buna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Ploaia inseamna bogatie. ANAF: Mai exact, cat? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha!
      Suuuupeeeer faaaain! :))) Multumesc, Cristi! :))

      Ștergere
  3. Ce ciudat ti-a iesit imginea. Inca nu m-am hotarat cum as denumi-o!😊

    Intr-un text cu mai bine de 60 de ani in urma se vorbeste despre: 'dezvoltarea sa normală, atât materială cât și spirituală'! Se cam alege praful de aceasta idee, din pacate.

    Multumesc pentru toate ideile din aceasta postare.
    Si sa ne jucam cat de des putem, ca e chiar bine pentru sufletel!
    O seara frumoasa, Diana draga! Pupicei!❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca-i gasesti denumire sa-mi zici si mie, te rog. :)) Am incercat aripi, dar n-au iesit, asa ca am dat-o pe-un om de zapada... cu multe maturi. 😊

      Eeee! S-au "schimbat" lucrurile! Exista legi care interzic mmunca minorilor cu varste sub 15 ani, legi care interzic sexul cu minori si multe altele - nu exista oameni carora sa le pese cu adevarat ca unii ignora aceste legi si-i exploateaza pe copii.
      Un exemplu din Ro:
      https://beta.dela0.ro/in-fiecare-zi-doua-minore-nasc-in-spitalele-publice/

      Cu drag! Si eu iti multumesc, Suzana draga, inclusiv pentru jocurile pe care mi le-ai indicat. ❤️ Pupici! 😘
      Sa ne putem juca mult si des! 😊

      Ștergere
    2. M-am 'hotarat' pe mai multe variante: fantoma, om de zapada, experiment cu descarcari electrice, un fel de vortexuri pe chackre... si nu mai stiu...😁 Pup si o zi de joi minunata!😚💋

      Ștergere
    3. Hahaha! La fantoma (una prietenoasa) 😊 m-am gandit si eu. Hm. Fantoma prietenoasa a unui om de zapada care incearca sa ne explice care-i treaba cu chakre-le. 😊
      Multumesc! ❤️ Joi minunata! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. https://blog.mindvalley.com/7-chakras/
    Nu stiu cat este de interesant, insa e colorat. Oricat as citi despre acest subiect, inca nu stiu cum sa abordez subiectul...
    Mi-am dat seama ca am pus un c in plus!😊
    Ma simt debusolata fara flacarile pe care le gaseam aici. Acum simt ca parca plonjez in apa. Ce ti-e si cu obisnuinta asta!
    Pupici si o seara frumoasa!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a luat ceva timp sa-mi dau seama despre care "c" zici. E asa de usor sa le adaugam una langa alta incat nici n-am observat (pana nu mi-ai atras atentia).
      Multumesc pentru link. Am vreo 2-3 cartulii despre chakre. Ca filosofie m-au atras, in primul rand. Doar citeste - fara a incerca sa intelegi. La un moment dat vei gasi exact frazele/cuvintele de care ai nevoie pentru a incepe sa "desfasori ghemul".

      Sper ca nu e disconfort "albul" blogului. Dupa aproape 11 ani de flacari/caldura-noapte, am simtit nevoia unei schimbari radicale. O nevoie brusca, stringenta! :)) Prea mult nu-mi plac schimbarile (cand mi-e bine), dar sunt momente cand schimbarea țipa la mine. 😊 Si atunci aleg una radicala.
      Multumesc! Noapte buna! Pupici! ❤️

      Ștergere
    2. Nicidecum! Dar asa cum ai spus e o schimbare radicala si am fost surprinsa de ea. Uneori asa ceva este ca o combustie. Si eu am atatea planuri ce au nevoie de un impuls... Orice declic intalnit este mereu binevenit! Pup si o zi buna! 😙🤔

      Ștergere
    3. Atunci e bine! 😊
      Si eu am nevoie de cateva impulsuri pentru una-alta, dar nu stau in loc de ele, asa ca-i bine.
      Multumesc. Zi buna sa ai si tu! Pupici! ❤️ 😘

      Ștergere
    4. Scuze pentru emoticonul bizar. Eram tot pe telefon. Mi se paruse mie ca era altceva. Speram sa nu fie prea dramatic...😊
      Parca este cineva care stie de lista si nu-i place cum ma organizez...😊😊😊

      Ștergere
    5. Bizar o fi emoticonul, dar eu vad pe ecranul laptop-ului doar doua patratele - nu toate emoticoanele le "recunoaste" aparatul meu.
      Altfel spus, nu e deloc dramatic. 😊
      Orice e posibil - chiar daca poate fi improbabil. 😊

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.