2023-08-07

Brățări făcute din tub. Transformari creative

În ultimele două (sau trei?) luni am cam ratat participarea la jocurile de îndemânare, imaginație, dar am citit de fiecare dată despre ce e vorba. Așa și acum, la început de august, am citit ce urmează la Transformări creative. E despre plastic, în toate cele patru săptămâni ale lunii.

Obiectele pe care le vor recicla/transforma participanții vor fi din plastic și/sau cauciuc: sticle (pet-uri), recipiente de la diverse produse (de curățenie/întreținere, altele), pixuri, furtun, țevi etc.

Sunt patru teme - trei impuse, una la alegere: 1. recipiente; 2. tuburi; 3. pungi/sacoșe; 4. imaginația poate zburda!

Pentru că imaginația mea zburdă mai greu am ales să încep cu tema numărul doi (nu e obligatorie respectarea cronologiei): tuburi. Am făcut trei brățări din tub, umplute cu mărgeluțe.

trei bratari din tub cu margelute colorate: margelute albastre, margelute rosii si roz, margelute mov si albe

După ce am citit temele am pornit motorașul din cap, dar mai mult mă gândeam când aș avea timp să confecționez ceva. Și-ntr-o seară (spre noapte) s-a-ntâmplat să se dea programul peste cap și m-am ales c-o fereastră. Am pus la cale coperta pentru o carte, apoi... a sărit o idee: brățări din tubul de la perfuzie! Am două astfel de tuburi (s-or numi furtun?)
în ambalajele originale, dar expirate.

tubul pentru perfuzie in ambalaj, fara ambalaj, demontat

Zis și făcut! Am făcut una, cu mărgeluțe cilindrice bleu, sidefate, intercalate mărgele de nisip în nuanțe de albastru (am închis brățara cu o bucată dintr-un pai pentru suc) – culoarea e mult mai frumoasă decât se vede în poză.

etapele de confectionare a celor trei bratari din tubb umplut cu margele divers colorate

Pentru că am terminat repede cu prima brățar
ă am mai făcut două: una cu mărgeluțe roșii, rotunde, dintr-un șirag care s-a rupt (și nu m-am învrednicit să-l repar), între care am intercalat mărgele de nisip rozalii (roșii nu am) – am încheiat brățara cu o bilă roz în degrade; alta este cu mărgele tubulare mov, sidefate, intercalate cu mărgele de nisip albe – și-am închis brățara cu o bilă mov.


Cum se fac brățările din tub?

Simplu de tot se confecționează. Se taie furtunul la dimensiunea dorită, se înfundă unul dintre capete (să nu curgă mărgeluțele) apoi se introduc mărgelele dorite. Tubul poate fi umplut până la refuz sau poate fi lăsat un pic de gol și brățările vor suna încetișor, discret. Mie-mi place să sune – e ca un sâsâit de șarpe (să zic așa). Când tubul e plin se unesc cele două capete fie într-o bilă, fie în orice alt mod îi vine cuiva în minte. Am pus adeziv pe ambele capete ale tubului și-am pus adeziv și în bila/paiul de închidere, să fiu sigură a nu se va desface prea ușor în caz că se agață de ceva.

A durat mult mai mult să scriu textul și să editez fotografiile, decât să confecționez brățările. Intr-o noapte am reușit două proiecte: coperta și brățările. Ce-nseamnă ferestrele astea in programul cotidian! Imi pare rău că nu a fost lumină suficientă pentru pozele cu brățări - dacă amânam, să fie mai multă lumină, mă tem că nu mai reușeam să postez.

13 comentarii:

  1. creativ-creativ! Si uite cum un tub de perfuzie se transforma în bijuterie! Cool!
    Eu cred ca daca incalzeai un pic capetele tubului, se modelau pe bila si apoi prin racire brusca, plasticul se contracta la forma dorita. Insa na, cu adeziv este mai elegant.
    Felicitari ♥ Pupici si îmbratisari de la trio pentru quattro ♥♥♥♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Carmen draga! 🤗 ❤
      Tubul e usor... cauciucat si bilele pe care le-am avut sunt un plastic mai "dur" - furtunul s-ar fi "pleostit" si temperatura nu era potrivita si pentru bila, sa adere; prenadezul a "dizolvat" usor din plasticul bilei si a aderat bine la "cauciucul" furtunului, dat in prealabil cu prenadez.
      Imbratisari si ganduri bune, si pupici de la quattro pentru trio! 💕 💞 🐾

      Ștergere
  2. Imi place metoda. Am si eu o bratarica dintr-un tub mai ciudatel, insa inchiderea este cu magneti. Sunt vesele brataricele tale. Ce diametru are un astfel de tub?
    Cred ca poti pune si un accesoriu metalic, gen fluturas, broscuta, etc...
    Felicitari pentru idee, Diana draga! Pupici! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu de ce mi-a luat asa de multi ani sa fac bratari din astea! 😃 Uitasem total "metoda", si mi-am amintit-o (citind temele) intr-un mod mai pe... ocolite: mi-am amintit ca in urma cu vreo 20 de ani mi-a oferit o bratara facuta din astfel de furtun (fara margelute) un adolescent internat intr-un spital unde am fost voluntar la un moment dat... A inchis bratara introducand unul dintre capete in celalalt - ca margelute in interior e... riscant. A! Doar daca blochez furtunul mai jos de capete... Imi vin ideile mai tarziu. 😊 De la el am aceste "tuburi".
      Diametrul e 4 mm. La un mod de inchidere nu m-am gandit prea mult, am luat ce am avut la indemana, dar poate fi montat un sistem de prindere cum se gasesc prin magazinele de "specialitate".
      Multumesc pentru apreciere, Suzana draga, dar - dupa cum am scris: ideea nu-i tocmai a mea.
      Pupici! ❤ 😘 🙋 (ti-am zis ca-mi place; il folosesc cand imi e la indemana!) 😊

      Ștergere
  3. HA!!!! ce idee faina - chiar ma gandeam zilele astea de unde sa iau eu tub :)))). Stiu ca aveam ceva de gen tot de la un set dezafectat, de la care folosisem la un moment dat sistemul cu rotita ca sa fac o umbreluta :))). Si chiar ma intrebam zilele trecute daca nu cumva am pastrat tubul folosit .... cand cu Dodo...
    Dar ce idee faina ai avuuuuut! Vai.. imi amintesc de ceva, dar e atat de stearsa amintirea ca nu mai stiu sigur de era.. dar ceva in genul acesta. Hmm.. Poate un joc.

    Oricum ai facut niste bratari fantastice :D. Ce idee faina.
    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rux, iti multumesc pentru compliment! 💕 Ideea, insa, nu-i "total" 😊 a mea - mie mi-a venit ideea sa umplu tubul cu margelute (si-or fi mult epe net, dar... nu vreau sa stiu!) 😃
      Imi plac mai mult deact ma asteptam! Si-mi place cum "clincaie". 😊 E un sunet care tare-mi place.
      Nu te pot ajuta - nu-mi imaginez ce-ar putea fi in amintirea stearsa! 😊
      Ha! Sistemul cu rotita pentru o umbreluta! Super idee! Cu prima ocazie - de-o mai fi, de nu uit! - folosescc mecanismul (daca m-oi pricepe) 😃
      Pupici cu drag! 💗

      Ștergere
  4. Iti multumesc pentru compliment, Luiza draga! ❤
    Totusi, ideea o am de la un adolescent intalnit cu vreo 20 de ani in urma - doar margelutele din interior au fost ideea mea (in fine, daca voi cauta pe internet sunt aproape sigura ca gasesc fel si fel de minuni de gen) 😊
    Sarma nu a ramas in furtun, desi dupa ce am publicat poza mi-am dat seama ca ar arata fain si numai cu o sarma (aramie, argintie, aurie sau colorata in interior) si inchiderea ar fi mai simpla. Cu sarma am incercat sa fac furtunul sa aiba o forma cat mai apropiata de cerc - n-am reusit prea mult, dar e mai rotunda decat ar fi fost fara sarma.
    Ce simpatica esti! 😃 Scriu numai in numele meu, dar cred ca si celelalte fete sunt tot cam pe acolo... 😊 Au lucrat de-a lungul timpului / mai lucreaza fel si fel de minuni.
    In trecut am lucrat fel si fel de maruntisuri si-am tot "adunat" materiale (plus ca mai aveam de la tata, care, cand avea timp, mai mesterea cate ceva). Desi am facut pauza multi ani, si mi-am cam iesit din mana 😊, nu am aruncat ce aveam si de "adunat" tot mai adunam cate ceva pentru ca in mintea mea devenea ceva anume: martisor, vas pentru flori, bratari, cercei etc. (dar nu au devenit atunci, ci abia in ultimii cativa ani m-am antrenat la joc alaturi de cateva colege cu adevarat talentate).
    Hmmmm... Daca te uiti cu atentie prin casa, prin curte, sunt sigura ca vei gasi materiale. 😊 De imaginatie nu duci lipsa. ❤

    RăspundețiȘtergere
  5. Când am făcut poza pentru transformările lunii august m-am gândit și la perfuzoare (așa le spun asistentele în spital) că aveam unul rămas de când „locuiam” pe-acolo, dar între timp l-am pus undeva bine și bine a rămas.
    Îmi place enorm ideea acestor brățări cu mărgele. I-am arătat domnișoarei mici brățările tale și a zis că vrea și ea să facă. Mulțumim de idee.
    Felicitări pentru realizare și pentru revenirea în joc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In capul meu ideea s-a format destul de "ciudat", pe ocolite 😊, amintindu-mi ca am primit una (fara margelute) cu ani in urma.
      Poate gasesti perfuzorul! Pe ambalajul acestuia scrie "infusion set for glass bottles" - nu m-as fi gandit sa-l numesc perfuzor (mai potrivit ca denumire); "set de infuzie" mi se pare cam... ciudat. 😊
      Cu placere! Spor la bratari si bafta sa gasesti perfuzorul! 😊 Mie-mi plac tare, tare mult! Sunt atat de usoare! Iar cea cu albastru - in special - "suna" interesant (am lasat mai mult "spatiu" fara margele), chiar daca nu se aude in... mediul ambiant, sa zic asa. 😊 Le port pe toate trei de cand le-am facut - indiferent ce imbrac. 😃
      Multumesc, Mihaela! ❤

      Ștergere
  6. Super, îmi place cum au ieșit. Și eu am proiecte care așteaptă cu anii (sau chiar cu zecile de ani). Acum ceva ani am făcut și eu două brățări din asemenea tuburi, dar le-am îmbrăcat în ață colorată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! ❤ E bine sa stiu ca nu sunt singura care... poarta in gand, multi ani, idei de proiecte. Cred ca si tu simti un fel de... bucurie and mai "stergi" unul din "lista de asteptare". 😊
      Ideea cu imbracatul in ata colorata mi se pare faina-faina! Voi lucra una astfel - si cum reusesc, cum... vin si ma laud. 😊

      Ștergere
  7. Ce idee minunata ai avut! Brățările au ieșit super! Felicitări!
    O seară frumoasă să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca iti plac si tie bratarile. 😊 ☕ Multumesc!
      Zi frumoasa! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.