2023-08-23

23 August 1944, România părăsește Axa

Primul război mondial s-a desfășurat între anii 1914 – 1918.

Al doilea război mondial s-a desfășurat între 1 septembrie 1939 și 2 septembrie 1945.

Alianțele (vizibile) din cel de-al doilea război mondial

În cel de-al doilea război mondial au existat alianțe militare așa-zise principale:

1. Axa (Puterile Axei) – intrau aici Germania, Italia, Japonia, Slovacia, Ungaria,Bulgaria, România.

În 27 septembrie 1940 e semnat Pactul Tripartit (Pactul de la Berlin): Germania, Italia și Japonia se aliază; în noiembrie 1940 se alătura Ungaria, România, Slovacia; în martie 1941 se alătură și Bulgaria.

2. Aliații (Națiunile Unite): Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.).


De ce a ajuns România să lupte alături de Germania

Din 1916, România a fost aliat tradițional al Franței, Angliei și altor state care au făcut parte din blocul militar al Antantei în primul război mondial.

În 1939, când a început al doilea război mondial România s-a trezit, în Europa, cam singură în fața mașinii de război germane: Austria, Polonia, Cehia, Tările de Jos, Belgia, Franța, Norvegia, Danemarca și altele au capitulat sau au fost ocupate. Franța capitulase, Anglia era ocupată să se apere de raidurile aeriene germane.

România și-a declarat neutralitatea, dar a fost forțată, într-un fel, să renunțe la neutralitate și să aleagă o tabără.

URSS, condusă de alt dictator, se înțelegea cu Hitler. Prin Pactul Ribbentrop-Molotov Europa era la un pas de catastrofă, pentru că cei doi păreau că-și împart continentul fără probleme.

În 1940, prin Pactul Ribbentrop-Molotov, Dictatul de la Viena, respectiv Acordul de la Craiova, România pierde Basarabia, Nordul Bucovinei și ținutul Herța în favoarea URSS (azi, ținutul Herța e parte din Ucraina); Transilvania de Nord a fost pierdută în favoarea Ungariei și Cadrilaterul, tot cu acordul lui Hitler, în favoarea Bulgariei. Era pe vremea lui Carol al II-lea, cel care instaurase dictatura în 1938.

Când, în iunie 1941, generalul Ion Antonescu a ales să angajeze România în război alături de Germania a făcut-o, se zice, în speranța că va recupera teritoriile pierdute cu un an înainte.

Ion Antonescu a ajuns la putere în septembrie 1940, alături de legionari, în timpul catastrofei politice generate de pierderea Transilvaniei de Nord. Hitler l-a preferat pentru că reprezenta ordinea – unii spun că cei doi aveau caractere asemănătoare, dar nu s-au simpatizat reciproc, deși s-au întâlnit foarte des în anii de război. Generalul primește de la Hitler asigurarea integrității statului român dar și trupe germane pe teritoriul țării – Germania are, astfel, o bază germană solidă, după ce Carol al II-lea, în ultimele luni de domnie se apropiase de Hitler și solicitase o misiune germană în România.

Germania cerea României livrări constante de petrol și grâu. Nemții voiau petrol, românii voiau teritoriile înapoi.

România a intrat total nepregătită în război; nu a fost ajutată de miniștrii străini la care apelase Antonescu până la alianța cu Germania și, mai apoi, nu a fost ajutată în mod deosebit nici de aliații săi nemți. A urmat dezastrul de pe frontul de Est.


Începutul sfârșitului

Când a devenit mai mult decât clar că Germania va pierde războiul, politicienii români au început să se agite mai mult, încercând să-l convingă pe Antonescu să încheie un armistițiu. El le-a zis liderilor Partidelor Național Țărănesc și Liberal că el se dă la o parte și să semneze ei armistițiul, ceea ce aceștia n-au vrut. Liderii celor două partide sperau să se predea Aliaților – aveau legături cu generalul Wilson, comandatul suprem aliat în Mediterană, care se afla la Cairo. Așteptau un răspuns de la acesta, dar îndemnurile erau să capituleze în mâna rușilor... ceea ce liderii celor două partide ezitau să facă. De asemenea, acești lideri urmăreau ca în orice alianță ar face să nu intre și cei din Partidul Comunist, grupare care activa în ilegalitate de ani buni și care îndemna militarii și civilii să se opună germanilor cum pot; comuniștii voiau să înarmeze și civilii (muncitorii, în special) pentru a opune rezistență germanilor.

Comuniștii împrăștiau manifeste, răspândeau ziarul România Liberă și sabotau la greu buna funcționare a uzinelor, transportul feroviar s.a.m.d.

Soldați, subofițeri, ofițeri și generali!

Refuzați să mai luptați și să muriți pentru criminalii Hitler și Antonescu!
Cei de pe front! Treceți cu tot armamentul și echipamentul de partea Armatei Roșii, care vă va ajută să luptați pentru dezrobirea patriei noastre!
Cei din spatele frontului! Refuzați plecarea pe front. Treceți de partea poporului! Dezarmați și nimiciți pe cotropitorii hitleriști! Apărați și salvați onoarea, independența și avutul poporului român!
Manifestul PCR - 1 mai 1944
A sunat ceasul (...) Destul! Întoarceți armele contra nemților și trădătorilor de patrie din slujba lor. Alungați-i de pe pământul patriei noastre.
Alăturați-vă vitezelor Armate Sovietice și Aliate și luptați împreună cu ele pentru nimicirea completă a hitleriștilor.
România liberă – 28 iulie 1944.
(citate din cartea-document Și a fost ora H, de Haralamb Zincă, Editura Publisol, 2021)

Regele Mihai I, la sfatul apropiaților, îl arestează pe (deja) mareșalul Ion Antonesccu și decide să se alăture Coaliției Națiunilor Unite.

În 23 august, într-o miercuri, la ora 22:30, regele anunță întoarcerea armelor, ieșirea României din alianța cu Puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite. Această hotărâre, se spune, a scurtat cu șase luni cel de-al doilea război mondial.

La nu prea mult timp după aceea, România a câștigat... era comunistă.

Conform strategiei staliniste și cu sprijinul trupelor sovietice, Partidul Comunist Român (PCR) și-a eliminat treptat adversarii (în mod violent în multe cazuri). După abdicarea forțată a regelui Mihai I, în urma loviturii de stat din decembrie 1947, a fost instaurată Republica Populară Română. Și s-a tot avansat pe calea făuririi societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism (programul PCR).

Între 1947 și 1989, PCR a fost singurul partid politic oficial care a activat în România.

E adevărat, în timpul celui de-al doilea război mondial comuniștii au organizat o reală – și deloc neglijabilă – rezistență antinazistă dar...


Cauzele celui de al doilea război mondial

Cauzele acestui război pot fi regăsite, în principal, în rezultatul primului război mondial, pe care Germania l-a pierdut, și a fost încheiat Tratatul de Pace de la Versailles, în 1918. Prin acest tratat, Germania trebuia să renunțe la arme, să plătească daune de război țărilor împotriva cărora a luptat și să cedeze teritoriile cucerite în favoarea Marii Britanii și Franței. Despăgubirile nu erau mici, fapt ce a cauzat probleme financiare în Germania.

Pe la începutul anilor 1920, Adolf Hitler – un anonim, practic – a înființat Partidul Socialist Național (Partidul Nazist). Hitler și acoliții considerau că Tratatul de la Versailles e incorect pentru Germania și trebuie încălcat, că toți vorbitorii de limba germană ar trebui să locuiască într-un singur stat, cu un singur conducător, iar teritoriul Germaniei ar trebui să fie cât mai mare. Membrii și simpatizanții Partidului Nazist mai credeau ceva: unele grupuri sociale nu erau la fel de bune ca altele, așa ca au adoptat legi împotriva lor – aveau în vedere evreii, în primul rând, dar și țiganii, homosexualii, persoanele cu dizabilități fizice/psihice etc..

În anii 1930, ideile naziștilor au început să fie tot mai prezente în Germania. În 1933, Hitler a câștigat alegerile. Mai apoi, încălcând Tratatul de la Versailles, Germania a început să se înarmeze; teritoriile cedate anterior erau invadate, s-a început exterminarea evreilor.


Cum a început războiul

Germania invadează Polonia sub pretextul că armata poloneză atacase anterior un post de radio german. În 3 septembrie Marea Britanie declară război Germaniei (e susținută de Franța, Canada, Australia și Africa de Sud). În 17 septembrie, URSS invadează Polonia (în 23 august 1939 Germania și URSS au semnat pactul Ribbentrop-Molotov prin care au stabilit să nu se atace reciproc și decideau împărțirea Poloniei după invadarea acesteia). Mai târziu – în cronologia războiului – Germania (alături și de trupe române) a atacat URSS, încălcând pactul (iunie 1941).

Trupele germane cuceresc multe state europene, apoi își îndreaptă atenția și spre Africa.

În 7 decembrie 1941 Japonia atacă Pearl Harbour din Hawaii și americanii sunt atrași în război: a doua zi declară război Japoniei. În 11 decembrie 1941, conform Pactului de la Berlin, Germania și Italia susțin Japonia: declară război Statelor Unite ale Americii.

Și războiul se extinde.

În iulie 1943 se prăbușește regimul (fascist) al dictatorului italian Benito Mussolini. Germania rămâne fără un aliat important și începe serios declinul. În aprilie 1945 se sinucide Hitler.

12 comentarii:

  1. Conocía algunos hechos otros no siempre es bueno aprender. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A medida que se vayan desclasificando archivos de aquella época, tal vez descubramos más y más.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Da, pagini tumultoase si triste ale istoriei omenirii...
    Imi repugna violenta de orice fel si la orice nivel, violenta verbala sau violenta casnica... Asa am oroare de razboi intre natiuni! Pretindem ca suntem civilizati, inteligenti, traim in al treilea mileniu pe Olaneta Pamant, dar nu suntem in stare sa luam decizii diplomatice, nu am rezolvat problema foametei, a lipsei de apa potabila.... Se extind saracia, trendurile politice extremiste, terorismul!
    Vorbim de era biologica si experimentele de modificari genetice se extind de la plante, animale,la oameni....vorbim de anxietate si depresie, provocate de stress urban, vorbim de dependenta de internet, de introducerea la scara larga a Inteligentei aetificiale....dar razboaiele si crimele violente reprezinta inca una din marile probleme la nivel global.
    Managerii de marketing ne impart in "generatii"pentru a ne putea "procesa" mai bine ca si "clienti uniformi" si intre "generation silent", "boomer", X, Y , Z si "Alpha" se casca hauri!!! Nu doar cultural si educational, se schimba si principiile fundamentale de viata... Nu stiu spre ce ne indreptam si nici daca sacrificiile pe care le au facut stra-stramosii nostri s au meritat!!! Este stigmat sau onoare?!?

    Ganduri bune si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘😘🐾💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa....E o nebunie! Sau, poate, e doar ipocrizia unora. Sau, poate, mosnegii se plictisesc si isi fac de lucru: un razboi acolo (si cei care mor sunt tinerii - tot mosnegii sustin ca suntem prea multi pe Terra, asa ca "iau masuri", pe sistemul "scopul scuza mijloacele"), o "schimbare climatica" dincolo, mai incolo o epidemie, urmata de-o pandemie... Plictisindu-se, mosnegii bogati si cu putere de decizie se joaca cu viata populatiilor si incearca sa bage spaima in oameni apoi, alti bogatasi, le recomanda pastile antistres, antidepresie, medicina personalizata etc.
      Hm. Extremismul, terorismul si altele par a fi menite sa bage spaima in tot mai multi oameni si atunci cand majoritatea va fi covarsita de frica vor putea impune absolut ceea ce vor "pentru siguranta populatiei", desigur, si aceasta majoritate ajunsa sa se sperie de propria umbra va urma orice ordin ar primi.
      Razboaiele imbogatesc pe unii, terorismul imbogteste pe altii; de frica, populatii fac plecaciuni si cer sa fie protejate...
      Omul, prin natura sa, pare a fi violent, dar se "civilizeaza" prin educatie. La unii nu prinde educatia.
      Uneori pare ca "diferentele dintre generatii" sunt amplificate in mod intentionat... E firesc sa existe diferente, doar ca unii par ca nu le mai inteleg. In adolescenta/tinerete auzeam destul de des, de la varstnici: "vaaai, generatia asta e total needucata!" 😃 Unii din generatia mea spun acelasi lucru despre "tinerii de azi", uitand ca si ei au fost adolescenti. Sigur, prostioarele noastre erau altfel, pentru ca si "tentatiile" erau altele (sau nu existau in gradul in care exista azi), dar erau "grave" unele, la vremea lor. 😊
      E onoare, as zice. S-au sacrificat pentru ca "urmatorii" sa fie... liberi sa faca orice - si fiecare face ce-l duce capul: unii incep razboaie, altii se drogheaza...
      Nu stiu unde se va ajunge si mi-e ciuda 😃 ca n-o sa prind momentul in care as putea zice, despre unele, "v-am zis noi?" 😊
      Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! 😘 💕 💖 🐾 🤗

      Ștergere
    2. NE indreptam cu pasi grabiti spre imparatia Lui Cristos SI biserica Lui Dumnezeu 🙏❤️..... Dar.. SA nu NE mire fatul CA acest process necesita distrugere tuturor sistemelor pamintului... SI o anarchie generala.. CA cea fin Frants.... apoi... Miraculous... Dumnezeu v a interveni... Caci daca El nu AR interveni.. Nici un suflet.. nu AR scapa

      Ștergere
    3. Nimic nu-i imposibil, @anonim, dar poate fi improbabil. 😊

      Ștergere
  3. Merci, pentru frumoasa si reala prezentare a acestei perioade de trista amintire, care pare-se "cineva din umbra", o mentin si sustin prin mijloace evoluate robotizate,inteligente artificiale subterane, independente, tainic ascunse de guvernele si ochii mass media, corupte si cumparate de aceste "entitati moarte" lipsite de Suflet si sentimente firesti, naturale, normale, omenesti.
    Binecuvântari supreme, eterne, perene, în orice loc, împrejurari sau vreme!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu iti multumesc, Iosif.
      In fond, in final si la urma-urmelor, 😊 oamenii pot alege intre obedienta, comoditate si... autodeterminare, independenta.... Toti cei care-si au ochii deschisi (nici macar mintea nu trebuie s-o aiba deschisa) vad ce se intampla si aleg in cunostinta de cauza dependenta de... aproape orice le gadila vanitatea, le face viata mai "comoda" etc.. Inteligenta artificiala e ok - problema este cum o vor folosi unii... impotriva unor majoritati.
      Numai de bine!

      Ștergere
  4. ... Si acum Romania pare cam singura, chiar daca din alte motive...
    Nu mai stiu unde am citit o parere: ca ar fi fost infinit mai bine sa ne distantam de tabere si sa ne concentram pe atragere de capital, asa, precum Elvetia. Mi se paruse un concept interesant, doar ca pentru asa ceva trebuiau oameni politici cu vana de patrioti si cu multa inteligenta. Dar, ce sa vezi, i-ai de unde nu-s!
    Apropo, stii ceva de o petitie legata de noile idei despre accesul in paduri? Se pare ca (ne) mai pregatesc astia ceva...
    Blogul in care ai postat despre lemur este al tau? Comentasem acolo, dar nu a aparut nimic.
    Pupici, Diana draga! Un final de saptamana simpatic! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe declic.ro e o petitie pentru acces liber in paduri:
      https://campaniamea.declic.ro/petitions/vrem-acces-liber-in-padure-1

      E mai veche povestea cu padurile... Sper sa se reuseasca schimbarea. E o directiva care "vine" de la UE pentru modificarea codului silvic (nu am citit-o, nu-i stiu nici numarul) - probabil ca "desteptii" care administreaza Ro iar au inteles tampenii (nu ar fi prima data) sau... vor fi (ca-n pandalie) mai catolici decat papa.

      Suntem singuri pentru ca... cine sa aiba incredere in plagiatorii cu multe facultati, mastere, doctorate facute in cativa ani, care administreaza Ro? Nici macar nu mai avem ce da la schimb pentru ceva util... :-( Daca, totusi, mai e ceva, va fi dat tot pe nimic, ca-n ultimii 30 si ceva de ani. Vor "sa se scoata" cumparand la greu armament "la mana a doua" cu pret de nou...
      Pentru Ro ar fi fost dezastruos fara UE; nu e super nici cu UE, dar... aia de acolo le mai pun astora de aici cate o frana.
      Cine sa atraga capital in Ro? Aia care au cate noua doctorate pe tema "influenta razelor de luna asupra galosilor de guma"?
      Ro a fost si va ramane depaaaarte de state precum Elvetia. :-(

      Da, e blogul meu. Pfuuu! Pur si simplu... am uitat sa mai accesez acel blog. :-( Scuze! Ma duc imediat! Ma descurc greu doar cu acest blog; inca unul... sunt belea. 😊
      Multumesc, Suzana draga! Weekend cu bine si pentru tine! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
  5. Ce bine e sa iti permiti sa fii neutru :D.
    Citisem la un moment dat ca japonezii ar fi fost fortati sa intre in razboi de anumite presiuni pentru ca ei vizau China si mai era cineva cu interese... Si tot asa mai citisem si cateva lucruri interesante desore Hawaii - dar din pacate nu mai am link-rile (printre ele, despre relatia dintre Japonia si Hawaii - care se dorea independent, faptul ca acolo erau cam majoritari japonezii... si un atac american care a fost inainte de PH). Cum o fi fost de fapt... atunci, doar ei stiu.
    Chiar ma distram azi imaginandu-mi care o fi versiunea turceasca pentru faptele istorice de vitejie ce privesc tara noastra (stii ca noi avem si niste poezii, gen Pasa Hassan.. banuiesc ca si ei au.. ).

    Da.. dar inca imi place sa citesc pagini de istorie :).

    Pupici :D!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Ce scriu si ungurii despre noi, si chiar nemtii care, chipurile, erau aliati. De rusi nu mai zic...
      Despre razboiul dintre chinezi si japonezi si "relatia" japonezilor cu Hawaii, stiu mai nimic (dar a ocupatia japoneza in China a fost teroare). Abia de curand am inceput sa ma documentez, dar nu prea am spor (din lipsa de timp, in special, dar nici materiale nu gasesc - nici la biblioteca (poate ca trebuie sa caut ceva specific, la biblioteca)
      Istoria e, practic, ce ne spun cei care studiaza documentele desecretizate (desecretizate la modul jumatate "innegrite", si ce mai studiaza ei prin diferite arhive, iar noi trebuie sa-i credem pe cuvant. Mai repede ii cred pe cei care au trait un razboi, pe cei care au luptat. Eram prea mica atunci cand bunicul patern spunea "povesti de razboi" - pe noi, copiii, ne trimiteau sa-i cautam in alta camera. 😊 Cine s-a gandit, ceva mai tarziu, sa intrebe pe bunic? Si cand mi-a fost "activata curiozitatea" pe tema a fost prea tarziu - am mai aflat de la cei carora le povestise bunicul, dar... pot sa-i cred 100% ca au priceput/retinut si nu pun de la ei? 😊 istorici afirma ca Ro si-ar fi putut permite neutralitatea...dar nu nu prea cred, oricum - asta o zic avand in vedere unde e tara pe harta si cine erau razboinicii... Plus ca... pare sa fi fost multe de luat de aici, ca "sprijin de razboi".
      Au fost ceva state neutre, dar nu tocmai neutre daca acceptau sa treaca pe la ei masinariile iar banii/alte bunuri treceau... prin bancile lor.
      Cu tot secepticismul, si mie imi place sa citesc pagini de istorie. 😊
      Pupici! ❤

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.