2023-08-25

Odeon colorat. Reflexii in oglinda

Festivalul luminilor, București 2023 - Geometria orașului.


Dintre multele fotografii făcute la acest Festival (ediția a 7-a), de pe pagina FB de unde le-am luat, numai Teatrul Odeon a fost potrivit pentru jocul Reflexii în oglindă inițiat de SoriN (http://fewstuff.blogspot.com/) și găzduit azi de Carmen, pe blogul Între vis și realitate – fațada clădirii se reflectă în apa din bazinul fântânii arteziene din apropiere.

Istoria clădirii teatrului e lungă; aici sunt câteva (mult spus!) idei din istoria mai mult sau mai puțin recentă.

Teatrul a fost fondat în anul 1946 și se numea Teatrul Muncitoresc CFR Giulești. Se află în centrul Bucureștiului din 1974, într-o clădire monument istoric. În anul 1990 denumirea Teatrului Giulești a fost schimbată în Teatrul Odeon.

Sursa foto: Dan F.

Ce înseamnă odeon

Cuvântul odeon provine din grecescul öideon (loc pentru cântat); în antichitatea greacă și romană, odeoanele erau clădiri destinate activităților muzicale, dar și concursurilor de poezie. Primele au apărut la Atena, cel mai celebru fiind al lui Pericle, pe Acropole (versantul sudic) – se spune că lemnăria provenea de la corăbiile persane capturate în Salamina.

La Atena erau patru, dar mai apoi atât grecii cât și romanii au ridicat astfel de construcții la Corint, Efes, Pompei, Smirna și altele.

Era, practic, un teatru acoperit, de mici dimensiuni. Amfiteatrul destinat publicului avea panta mai abruptă decât în teatrele obișnuite – tendința desfășurării mai mult pe înălțime decât pe lărgime era menită să favorizeze acustica. 

Odeoanele erau mai mici decât teatrele propriu-zise grecești și romane.

Destinate inițial concursurilor de interpretare, cu timpul, în odeoane au început să aibă loc ședințe de judecată, adunări populare și altele.

Azi, denumirea e aplicată des cinematografelor și teatrelor – cel mai cunoscut e teatrul Odéon din Paris (1791).

Pentru amănunte: https://en.wikipedia.org/wiki/Odeon_(building)

6 comentarii:

  1. wow... iar ne resfeti cu o postare de LUX! multumim Diana draga pentru pretioasele informatii si bineînteles pentru minunatele fotografii!
    Pupici si îmbratisari, de la Trio pentru Quattro 💕 💖 🐾 🤗 Un sfârsit de saptamâna cât mai placut sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment, Carmen draga! ❤
      Si de la noi pentru voi ganduri bune si imbratisari! 💕 💖 🐾 🤗
      Multumesc! Weekend minunati si pentru voi! ☕

      Ștergere
  2. Iluminat asa, parca este din benzile desenate interbelice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt sigura ca stiu exact cum erau desenele dar imi amintesc... reclamele - bun spirit de observatie! 😊

      Ștergere
  3. Vai ce imagini dragute!! Uite un spectacol de lumini si proiectii reusit - chiar imi place :).
    Am cateva amintiri dragute legate de Pasajul Comedia, care se afla acolo! Mi-a facut placere sa aflu mai multe informatii despre teatru, dar si despre origine numelui.
    Pupici cu drag :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre pozele pe care le-am vazut, alte cladiri erau si mai fain "colorate", doar ca nu aveau "reflexii in oglinda". 😊
      Imi amintesc foarte vag zona... Cat despre denumire... in ziua cand am postat am aflat ce este "odeon". 😊 Pana in acel moment m-am multumit cu denumirea teatrului fara sa ma intreb de ce se numeste cum se numeste. 😃
      Pupici cu drag! 😘 💗

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.