2023-08-10

Rinocer langa balta. Reflexii in oglinda

Reflexie mică, animal mare...

rinocer din Africa langa o balta pe un teren arid

pentru jocul
Reflexii în oglindă inițiat de SoriN (
http://fewstuff.blogspot.com/) și preluat de Carmen pe blogul Între vis și realitate – unde este tabelul pentru înscrierea postărilor.

Banc (sec, evident – bancurile seci, între preferatele mele):

- De ce are rinocerul corn?
- Pentru că nu a găsit baton.

Cuvântul rinocer provine din limba greacă: rhinos = nas și ceros = corn.

Rinocerul este unul dintre cele mai mari erbivore din lume – mai mare e numai elefantul.

Cercetătorii susțin că primul rinocer a trăit cu 50 de milioane de ani în urmă și cândva a fost întâlnit și în Europa și în America de Nord – azi mai există cinci specii și 11 subspecii de rinoceri (unii au un corn, alții au două coarne în vârful botului). Cea mai mare specie e rinocerul alb: 4 metri lungime și circa 1,8 metri de la copită până la umăr; cântărește circa 2300 de kilograme. Cea mai mică specie de rinocer este cel din Sumatra: 3 metri lungime, circa 1,5 metri de la copită la umăr și cântărește circa 800 de kilograme. Simțul auzului și cel al mirosului sunt foarte dezvoltate dar cu vederea stau prost.

Dintre cele cinci specii (două native din Africa și trei din Asia de sud) trei sunt amenințate critic: rinocerul javanez, cel din Sumatra și rinocerul negru; rinocerul indian este amenințat, iar rinocerul alb e clasificat ca vulnerabil. Sunt vânați (braconați) în special pentru cornul lor făcut din creatină.

Cel mai adesea rinocerii sunt solitari, dar formează și grupuri, uneori: o femelă și descendenții ei. Un mascul dominant stăpânește asupra unui teritoriu și acesta va permite unor masculi mai slabi să trăiască pe teritoriul lui. Femelele se pot plimba liber pe mai multe teritorii diferite.

La fiecare doi ani și jumătate (si/sau la fiecare cinci ani) o femelă va da naștere unui pui, de regulă (se întâmplă să aibă și doi gemeni). Perioada de gestație este de 15-16 luni. Puii de rinocer nou-născuți au între 40 și 60 de kilograme. Pe la vârsta de 3 ani vițelul va pleca. Un rinocer trăiește circa 45 de ani.

Tipul de vegetație pe care-l consumă rinocerii este diferit în funcție de specie, pentru că diferă forma botului. De exemplu: rinocerul negru preferă să mănânce din tufișuri sau copaci – are buze lungi și poate culege frunze și fructe aflate la înălțime; rinocerul alb are botul lat și preferă iarba. Le plac și morcovii.

Sursa foto: © Adventure Travel Romania.

Altele despre rinocer

9 comentarii:

  1. Haha, dragut ☺️ mereu cu surprize 😉
    Pe germana i se zice Nashorn 🦏
    Un animal impresionant!
    Fotografia are multe reflexii, faina alegere 🤗
    Noapte buna, Diana draga. Ganduri bune si imbratisari de la Trio pentru Quattro 💞💞💞🐾

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga! 💕 Neavand un aparat bun, neavand prea multa imaginatie, talent (uneori nici timp) daca tot iau poze de la altii sa fie mai interesante. 😊 Le sunt foarte recunoscatoare fotografilor care mi-au permis sa folosesc fotografiile lor.
      Nashorn! 😃 Tare nostim!
      Noapte buna! Zi usoara la munca! (asa, ca inainte de vacanta) 😊 Imbratisari si pupici cu drag si de la noi pentru voi! ❤ 💞 💖 🐾

      Ștergere
  2. Da, chiar! Putea cauta un covrig! 😊
    Ce nostima esti! 😃 Un pisoi care traieste 45 de ani ne-ar face peri albi! 😂 Gandindu-ma la Pufitica (motanelul care a murit in ianuarie 2019, la varsta de 17 ani)... mai ca-ti dau dreptate!
    Pisoiasului tau ii doresc multi ani de viata! ❤ Un pupic si pentru pitic. 💕

    RăspundețiȘtergere
  3. Son unos bellos animales. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. En cierto modo, son unicornios de la vida real.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  4. Foarte interesant - tu stii cred ca am mai spus ca imi place enorm cand documentezi - e mai fain ca la teleenci - de fapt parca aud textul in urechi si vad cum incepe imaginea sa prinda viata.
    Anul acesta chiar am facut un rinocer mai mare (anul trecut unul mai micut) amigurumi. :D
    Bine ca s-a gandit omul sa mai omoare niste animale pentru cornul din dotare.. si ma rog pentru ce le trebuie musai cornul? In fine... :(

    Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru compliment, Rux! <3
      Daaa, stiu ca stii sa-i mesteresti din croseta! :-) Toata stima!
      Cornul e folosit in industria farma, in industria cosmeticelor... Zic unii ca un preparat din corn de rinocer ajuta la potenta... Sarmanul rinocer... pentru ce trebuie sa moara. :-(
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  5. O alegere interesanta pentru reflexii! Informatiile la fel de interesante....si bancul foarte bun! :)))
    Zi frumoasa! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment! Ma bucur sa stiu ca ti-a placut bancul sec. :-)
      Multumesc, la fel: Ziua frumoasa sa iti fie Pupici!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.