2023-08-30

Clame aurii pentru draperie

În luna august, picătura în ocean în ceea ce privește contribuția la ceea ce numim refolosire, transformare este despre transformarea unor obiecte de plastic și/sau cauciuc (orice formă) bune de aruncat în obiecte utile, decorative.

În jocul Transformări creative – august 2023 am participat pe sărite. Am început cu tema 2 și am sărit la tema 4: Fii creativ! Și-am fost... de numa’, creativă! M-am inspirat dintr-o revistă veche – revista n-o mai am, dar imaginea era rămasă pe creier de ani buni: clame pentru strângerea perdelei, draperiei.

clame din plastic infasurat in fir auriu, prinse pe esarfa mov

Bineînțeles că se găsesc în magazin (se găseau și când am văzut poza în revistă) dar... piticii de pe creier sunt pitici hotărâ
ți – când se aliniază nu mai scap de gura lor. Desigur, nici nu stau în loc că n-am clame la draperie/perdea (las piticii să se certe între ei).

Am folosit corect timpul gramatical: nu am - deși am făcut două clame nu am clame pentru draperiile din sufragerie, cum am vrut. Le-am făcut prea mici – nu se potrivesc nici pentru perdea, nici pentru draperie pentru că ambele sunt cu falduri prea mari pentru clamele mele: arată ca și cum le-am strangulat dacă le prind cu aceste clame!


Cum am confecționat clamele

Dintr-un recipient din plastic alb am tăiat forme ovale (după un tipar făcut din carton). De-mi dădea prin minte să și măsor cam cât trebuie să fie ovalul pentru a cuprinde elegant perdeaua / draperiile aș fi avut două clame perfect potrivite – draperiei i-am făcut, acum câțiva ani, ciucuri din ață aurie folosită și pentru clame. S-ar fi potrivit clamele și cu ciucurii, nu doar la culorile draperiei și perdelei.

Acum îmi dau seama că și de-aș fi cumpărat clame e posibil să fi ales prea mici.

etape confectionare clame pentru draperie: sablonul din carton, recipientul din plastic intreg si decupat, clamele infasurate in ata, tijele din plastic si clamele prinse pe esarfa

Ovalul e lung de 12 cm, lat de 8 cm (la mijloc); lățimea conturului clamei festonat cu ață aurie este de 2 cm.

Tija clamei e plastic mai moale; o fâșie lată de 1 cm și tăiată la lungimea de 15 cm – le am din vremuri imemoriale! (când lucram în atelierul unui unchi și pe lângă ceea ce aveam de lucru mai făceam „o mie” de bazaconii).

Cum ziceam: am înfășurat (prin festonare) clama; pe tijă am înfășurat ață, punând adeziv din loc în loc, pe partea din spate pentru a avea rezistență mai mare (să nu se desfacă). În realitate, ața aurie lucește frumos.

doua clame din plastic, infasurate in ata aurie si cele doua tije aferente infasurate cu acelasi tip de ata

Nu mi-a trecut prin cap să acopăr la început capetele cu țesătură din lamé auriu și apoi să înfășor ața (pe vârfurile clamei e imposibil – pentru mine - să fixez firul) La momentul publicării textului nu am acoperit capetele tijelor cu lamé, și cred că n-o să reușesc (am rotunjit, oarecum, capetele și firul alunecă) – voi aplica ojă aurie (când voi cumpăra!) pentru că diluantul din ojă va pătrunde bine plasticul moale al tijei și nu va sări.

Cam atât despre clamele pentru draperie și/sau perdea (fotografiate la o eșarfă)

Pozele le-am editat online, gratis, cu:

și le-am așezat în colaj cu pixlr x – sunt permise prelucrări gratuite pentru trei imagini zilnic.
Sunt două programe care nu necesita autentificare (cont) pe site.

18 comentarii:

  1. Sunt super faine!! Cred ca genul acesta de clame merg si pentru a prinde parul :D - ma rog la persoane cu par care se preteaza la asa ceva... (mie mi-ar merge ca palarie :))))))):. Glumesc evident dar, nu am stiu o persoana care ar fi putut sa il stranga in coc asa - avea „material”.
    Capetele (Sa nu uit desi ai scris deja de oja), tocmai voiam sa te intreb daca nu le poti da cu un marker permanent auriu sau acrilic. Dar oja cred ca tine mai bine nu? :D E ca si la lac.
    Mie imi place tare mult cum au iesit!! Sigur le vei gasi intrebuintarea (poti face o perrdeluta din ceva foarte subtire de pus intr-un colt magic, de creatie, de exemplu.
    Dar nu stiu de ce, eu tot la cocuri ma gandesc :)))).

    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti plac clamele. 😊 As minti sa zic ca nu-mi plac si mie, doar ca mi-a cam pierit entuziasmul cand am facut proba draperiei. 😃 Bine ca nu le-am "probat" inainte de a termina de infasurat in ata ovalul si tija! Nu le-as fi facut.
      Cu marker sau acrilice nu stiu daca ar tine (in caz ca le-as folosi) - diluantul din oja are alta "aderenta" pe acest tip de plastic.
      Haha! Se potriveste pentru un coc numai daca schimb "tijele", pentru ca sunt late/plate si flexibile - nu ar patrunde prin par. In schimb, am constatat ca se potrivesc la esarfe mai groase sau... fulare. 😊
      Am o perdeluta la unul dintre geamurile balconului, doar ca aceea "trebuie" sa ramana "intinsa", sa "camufleze" dinspre strada un dulap pe care l-am curatat de "laminat" si... asa l-am lasat: uratel. Tot la vreo esarfa sau fular o sa le pun. 😊 Sau... ma mai gandesc.
      Pupici cu drag! 💕

      Ștergere
  2. Es una buena idea. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place mult ideea. Nu am mai intalnit-o, asa ca imi dau seama de ce piticutii tai s-au agitat! Cred ca pe firul povestii se poate ajunge si la decoratiuni de pom deosebite. Stii ce tocmai mi-a trecut prin tartacuta? Clame cu alt model, de exemplu un contur de animalut, simplu dar sugestiv si cu efect pe perdea. Poate recidivezi. Sau poate incerc si eu, ca mi-ai agitat si piticutii mei...
    Felicitari, Diana draga! Pupici! O zi vesela!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plaaaaace ideea din tartacuta ta! 😊 Cu animalutul! Am si schitat o pisica in minte, doar ca.... Da! Capul e cu tot ce-i trebuie (material "plin") iar corpul decupat, sa poata fi prinsa draperia. Hm. Idei sunt, mai raman materialele si... pofta de lucru! 😊
      Incearca! De fapt, e impropriu sa-ti zic "incearca" pentru ca si tu, si altii (spre deosebire de sus-semnata) o faceti, pur si simplu! Toata stima pentru cei ca tine!
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤ ☕
      Seara buna! Pupici! 😘

      Ștergere
  4. Sunt tare frumoase, Diana! Nu ai o perdeluţă la care să le pui? Dar nici panglică aurie nu ai? Să o prinzi de tijă şi să înfăşori draperia cu panglica, nu prin "gaură"?
    Oricum, te felicit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Potecuta! ❤
      Am o perdeluta la unul dintre geamurile din balcon, sa nu se vada dinspre strada un dulap pe care am inceput sa-l reconditionez in urma cu ceva ani si "reconditionat" a ramas (= acolo nu e cazul) Ideea cu panglica, insa, e super buna! Am panglica aurie. 😊 O sa-mi testez "indemanarea".

      Ștergere
  5. Ti-au ieșit foarte bine clamele. Felicitări!
    Eu am cumpărat 😂.
    Happy WW! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Mihaela! ☕
      Arata bine doar ca... nu mi-s utile la ce le-am vrut.
      Suna simpatic tare: "eu am cumparat." 😃 Dar sunt utile pentru ce le-ai vrut.
      Pupici! ❤

      Ștergere
  6. Îmi plac clamele, le găsești tu o utilizare. Parcă văd și eu în ceață o revistă Practic in care arăta cineva asemenea clame.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt frumusele. 😊 Azi am purtat una pe o esarfa mai "plina", dar... aluneca (de nu m-as misca n-ar aluneca) 😃 M-am gandit sa schimb draperia de la fereastra bucatriei cu ceva "in ton"...
      Revista era dintre cele care ajungeau in cutiile postale fara sa fie solicitate - un fel de catalog cu maruntisuri (utile, dar prea scumpe! in magazin erau ieftine) de cumparat.

      Ștergere
  7. Forte dragute clamele tale de perdele! Indiferent daca le vei folosi tu sau nu, ideea este foarte buna si multumim ca ne-ai aratat pasii, sa ne facem si noi si, multumim ca ne-ai atras atentia asupra masurarii prealabile! Daca iti ieseau perfect din prima, precis se intamplau greselile la noi ;-)
    Cineva drag din jurul tau va avea nevoie de aceste minunate clame! Si se va bucura enorm!
    Pupici si îmbratisari, de la trio pentru quattro ❤️😘🐾💞🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Carmen draga! ❤
      Ha! Ce egoista sunt! 😃 De cand le-am facut ma tot gandesc unde le folosesc... Cu panglica aurie - mi-a dat ideea Potecuta - e mai complicat la prindere/desprindere, dar arata chiar fain! Azi am purtat-o la o esarfa, dar aluneca (si se inclina inestetic)... Ma gandeam sa le "agat" la bucatarie, daca gasesc material potrivit la culoare, sa fac o draperie. Acum stiu! La "casuta de pe deal", in unul dintre dormitoare e perdea cu modele visinii, sidefate (mici, la baza) - cred ca se potriveste la fix auriul clamelor (teoretic, cel putin). Multumesc pentu idee! 😊
      Imbratisari si pupici de la quattro pentru trio! 💕 💖 🐾 🤗

      Ștergere
  8. Ai multă creativitate și asta a fost și o idee foarte bună pentru cei care vor să facă și asta.👌

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Tine! ❤
      M-am inspirat dupa clamele vazute intr-o revista, cu multi ani in urma. 😊

      Ștergere
  9. Hei! Un start bun in toamna!
    Am demarat lent cu toate, abia acum fac si eu reflexiile.
    Insa am gasit pe un dr. simpatic si am mai urmarit cate ceva. L-am pus in lista 'Altfel de carari'.
    Pupici, Diana draga! Un weekend dulce! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, Suzana draga! ❤ La fel si pentru tine!
      Lent, poate, dar ai demarat. La reflexii "lucram" cand aproape s-a blocat PC... Pana am descoperit ce si cum - si remediat - au trecut cateva ore (remediez "orbeste", pentru ca nu prea am habar ce fac, dar la un moment dat imi iese). Acum mai am energie doar sa inchid aparatul. 😊
      Pupici! 😘 Multumesc de dulce! 😊 Weekend asa cum iti doresti! 💕

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.