2023-08-13

Rinocerul: animal-spirit, totem, animal de putere, simbol in vis

Caracteristici fizice ale rinocerului

Rinocerul este un mamifer mare – al doilea cel mai mare de pe Terra, după elefant – și la fel de mari sunt energiile lui spirituale; iubește libertatea și neconvenționalul.

rinocer cu doua coarne intre tufisuri
Rinocerii sunt animale puternice și, privindu-le, primul gând zboară la forța brută, la agresivitate, dar rinocerul e – în esența sa – un animal blând, care devine agresiv în situații punctuale. Când nu se simte în pericol se plimbă liniștit și mănâncă, face băi de noroi – când are ocazia – obicei benefic: ține insectele departe și își protejează pielea de arsurile solare. Văzându-l tăvălindu-se în noroi ai sentimentul că se distrează. Rinocerului îi place și apa foarte mult – e un înotător bun și își poate ține respirația sub apă chiar și cinci minute (uneori doarme în apă, capul legănându-i-se deasupra apei).

Vederea rinocerului e slabă (vede până la circa 30 de metri distanță), dar compensează prin miros și auz. Mirosind fecalele, un rinocer știe vârsta, sexul, teritoriul, sănătatea și capacitatea reproductivă a unui animal care a trecut prin zonă.

Urechile lui mici se mișcă independent, ca niște detectoare radar în miniatură – când ambele urechi sunt ridicate înseamnă că a auzit ceva interesant și întreaga lui atenție e îndreptată în acea direcție.

Rinocerul pășește apăsat, împingând pământul și lăsând urme adânci cu unghiile – acest mod de a merge îi conferă stabilitate și îi protejează picioarele, dar în aceste urme se adună apă - uneori, când plouă scurt în zonele secetoase - de unde se pot adăpa păsările și animalele.

Rinocerii trăiesc în câmpiile inundabile și pajiștile din Africa, dar sunt întâlniți și în state din Asia.

Semnul lor distinctiv este cornul din vârful botului. Rinocerul e numit și unicornul din realitate.

Misticii și șamanii consideră acest corn un simbol al conștientizării spirituale, al iluminării, al vieții în rugăciune și al conexiunii cu divinul. A vedea în viziuni un rinocer înseamnă o cale deschisă prin vălul incertitudinii și al mirării, o cale deschisă spre Lumina Conștientizării, șansa de a deveni o ființă trezită.


Rinocerul animal-spirit

Mesajul animalului spiritual rinocer îl ghidează pe om tot timpul vieții, îndemnându-l:

- să nu creadă numai ceea ce se vede, ci să caute sensul mai profund al lucrurilor, sens care nu e vizibil; să privească atent spre lumea lui, deoarece nimic nu e ceea ce pare

- să nu judece pe nimeni și nimic din perspectiva prejudecăților, stereotipurilor – rinocerul e enorm, înfricoșător la vedere, dar nu trebuie judecat numai după aspectul său fizic, negativ din perspectiva omului, fără a recunoaște partea pozitivă: puterea;

- să aprecieze ceea ce are; să nu caute ceea ce-i lipsește, ci să-și dezvolte calitățile pe care le are;

- să fie recunoscător pentru miracolele mari și mici, să nu considere că i se cuvin;

- să înțeleagă că orice întâmplare, cât de mică, are un rol în viața care poate dispărea într-o clipită;

- că în fiecare fază trăită experimentează lucruri noi – bune sau rele – din care învață ceva; omul va gusta din tot ce-i oferă viața și va crește, se va dezvolta – ceea ce nu înseamnă că totul va fi așa cum s-ar fi așteptat;

- să-și trăiască viața și să fie suficient de curajos pentru a înfrunta orice îi iese în cale.

Animalul spirit rinocer se manifestă, de regulă, în situații critice, când omul se simte vlăguit, când viața pare zgomotoasă și haotică și provocările par a fi prea mari pentru puterea omului. Apare atunci când omul e în punctul în care trebuie să facă un pas înapoi pentru un timp, să rămână singur cu gândurile sale. Mesajul rinocerului e simplu: retrage-te; reconectează-te cu divinul. Pentru câteva zile sau mai mult omul ar trebui să se retragă într-un loc unde să nu-l găsească nimeni și unde poate medita în liniște. Energiile negative acumulate ar putea fi curățate și printr-o baie de nămol, pentru revitalizare (împachetări cu nămol se fac și în unele saloane numite spa). Spiritul rinocerului ajută și la creșterea încrederii în propria persoană. Rinocerul conferă siguranță, e alături de om în solitudine.


Rinocerul ca animal totem

Spiritul rinocerului totem simbolizează umanitatea, compasiunea, pacea, mulțumirea de sine, grija, iubirea; semnifică personalitatea unor persoane care cred în viață și această credință e evidentă în dorințele și visurile lor. Acești oameni știu ce să facă și ce să nu facă.

Totemul reprezintă familia, grupul. Cei născuți sub semnul rinocerului sunt solitari – se simt bine și fără a fi, constant, în compania altora. Sunt într-o continuă căutare de-a înțelege sensul vieții și scopul lor în această lume. În timpul călătoriei adună informații pe care le împărtășesc în drumul lor.

Sunt oameni care muncesc din greu pentru ceea ce-și doresc și o fac, adesea, într-un mod neconvențional. În jurul acestor oameni e o atmosferă de calm și oricine e în preajma acestor oameni are parte de alinare din partea lor. Faptul că sunt tăcuți, calmi, nu înseamnă că sunt pasivi. Odată ce un om de sub acest semn a luat o hotărâre e bine ca ceilalți să nu-l preseze în niciun sens – va interveni agresivitatea rinocerului care simte pericolul.

Oamenii-rinocer nu sunt dintre aceia care acceptă un nu ca răspuns. Pentru ei, oriunde există un obstacol există și o modalitate de a-l depăși; ei văd clar o cale și o urmează fără ezitare, fără teamă. Provocările serioase îi revigorează.

Oamenii cu animal totem rinocerul știu că lumea nu e doar în alb și negru, și sunt multe sub suprafața a ceea e numit realitate – ei simt acest adevăr la limita conștientizării. Ar trebui să dezvolte această abilitate pe tot parcursul vieții – iluzia nu are ce căuta în viața lor.

Celor cu totem rinocer le place pământul și le place apa – cumva, sunt conectați la pulsul planetei și pot recunoaște problemele de mediu și pot acționa pentru rezolvare. E probabil ca acești oameni să aibă un loc de muncă legat de mediul înconjurător sau să acționeze într-un fel sau altul pentru protejarea mediului.

Relațiile de dragoste sunt dificile pentru acești oameni deoarece își doresc pe cineva care să fie cu ei indiferent ce-ar fi și fără compromisuri, ei oferind același nivel de devotament, dar e greu să găsească pe cineva care să trăiască la intensitatea lor. Ei cred în dragoste și până găsesc persoana potrivită consideră că aventura căutării este încântătoare.


Rinocerul ca animal de putere

În acest sens, rinocerul are un mesaj puternic pentru om: să fie responsabil pentru sine, să fie suficient de capabil să rămână în siguranță în orice circumstanță. Ca animal de putere rinocerul sporește încrederea omului în propriile puteri și îl încurajează să-și asume riscuri în viață, pe principiul cine nu riscă nu câștigă.

Rinocerii sunt cunoscuți ca fiind solitari, și independenți de alții.

Când omul se simte nesigur, lipsit de energie, e cazul să-și acordeze spiritul la puterea animalului din interior. Când omul simte că luptă cu prea multe emoții sau cu prea puține puterea animalului oferă echilibru. Un mediu cu mult pământ sau multă apă ajută omul să se concentreze.

În momente de stres trebuie lăsat animalul din interior să ofere un tur rapid al părților distractive, fanteziste și capricioase ale vieții – nu e firesc, nu e sănătos, ca omul să fie îngrijorat tot timpul.

Când se simte blocat în prejudecăți sau stereotipuri omul trebuie să-și amintească faptul că rinocerul e diferit față de ceea ce pare și să lase rinocerul din el să îl ducă dincolo de primele impresii.


Rinocerul în vis

Când rinocerul apare în vis fiind la soare e pe cale să se întâmple ceva important, de bine. E semn că norocul, bucuria, prosperitatea cresc.

Când rinocerul se mișcă prin tufișuri înseamnă că există o nevoie care întâmpină dificultăți pentru a fi satisfăcută – trebuie depășit obstacolul prin a continua munca pentru îndeplinirea obiectivului, fără derapaje și cu multă concentrare.

Când rinocerul e agresiv în vis poate indica două lucruri: prea multă insistență cu impunerea ideilor sau există cineva cu un comportament dezastruos până la iritare. Dacă a schimba abordarea unei probleme e simplu nu e la fel de simplu să renunți la o persoană.

Rinocerul din vis se tăvălește în noroi – e un mesaj de a reveni în contact cu Pământul și cu energiile sale. O plimbare lungă în natură, lucrul în grădină, oferă momente bune de a fi solitari.


Un fel de concluzie

Ca animal spiritual, rinocerul indică atât puterea cât și slăbiciunea. Unora nu le place simbolul rinocerului deoarece subliniază ceea ce le lipsește, ceea ce nu știu face și ajung, astfel, să ia decizii ciudate, să-și asume riscuri inutile, să facă alegeri stupide – din cauza curajului exagerat sau a fricilor și nesiguranței proprii - dar, în final, ajung să învețe ceea ce e de învățat.

În unele cazuri, simbolismul rinocerului este un avertisment despre o situație nesigură sau periculoasă.

Rinocerul îl învață pe om să fie înțelept – numai printr-o gândire clară se poate înțelege despre ce e viața. În loc ca omul să caute un sens în activitățile cotidiene ar trebui să caute răspunsuri în interiorul său.

Rinocerul, ca animal de putere, îl învață pe om să fie mulțumit de sine – nu e nevoie de altcineva pentru ca un om să fie fericit pentru că fericirea poate fi găsită numai în interior. Asta nu înseamnă că omul nu ar trebui să aibă relații cu ceilalți, ci înseamnă că nu trebuie să depindă de alții pentru propria-i fericire.

Resurse online:

https://ro.graphistik.com/rhino-spirit-animal-meaning
https://a-z-animals.com/blog/rhino-spirit-animal-symbolism-meaning/

foto by Arnaud Gillard on Unsplash

18 comentarii:

  1. El rinoceronte es un lindo animal. Te mando un beso.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Es lindo y, en cierto modo, misterioso.
      Te mando un beso.

      Ștergere
  2. Looks so interesting. Thanks for your informative post. :)
    Have a good day..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My pleasure. :-)
      With pleasure! Have a wonderful day too.

      Ștergere
  3. Olá Diana!

    Linda exposição, adorei ler e obter esse conhecimento sobre o rinoceronte.
    Tenha uma semana repleta de luz
    abraços LOiva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olá Loiva!
      Obrigado!
      Que você tenha uma semana repleta de luz!
      Abraços.

      Ștergere
  4. Stiu pe cineva care se va bucura tare mult sa citeasca atat de multe informatii interesante despre rinocer! Eu sunt inca sub influenta motivului pentru care e vanat (referitor la corn - ah, vazusem ca sunt ceva pastile, dar nu citisem si pentru ce... voiam sa raspund dincolo, dar am vazut ca ai scris acest articol - apropo e super tare! si am venit aici. (adica ii omoara pentru fix nimic.. 🙄)
    Tocmai voiam sa mai scriu ceva dar au inceput vecinii de sus sa bata :))))) - zici ca tineau ceva ritual :))) (apropo de totem). Si mi-au speriat gandul (dus a fost). Asa ca iti multumesc pentru articol si informatii si ma retrag langa K si eu... :*
    Pupici cu drag !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, nu sunt doar pastile... Macinat, se pune in anumite alifii.. etc. si alte cele, pentru bani si iluzii. 😊
      Ma bucur sa stiu ca mai e cineva care e interesat de rinocer. 😊 Sigur, sunt o multime de oameni interesati, dar ma refer la cine e in cercul tau de cunoscuti - e, cumva, mai aproape.
      Rux, nu s-a mutat, cumva, "balamucul" in boc la voi? Hm. Haz - nu prea hazliu - de necaz...
      Si eu iti multumesc! Pupici! 💗

      Ștergere
  5. Mulțumesc pentru aceste informații! Nu citisem, până azi, atâtea lucruri interesante despre rinoceri!
    Zi frumoasă să ai! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Iti multumesc, la randul meu, pentru interes. 😊
      Zi frumoasa si pentru tine! Pupici! ❤

      Ștergere
  6. Câte informații importante despre acest frumos animal! 😇
    Rux a fost complice cu link-ul acestui articol pe care mi l-a trimis, despre care n-aș fi aflat și căreia îi mulțumesc.
    Deși e animalul meu preferat din savanală, dar nu știam atâtea chestii interesante despre el.
    Îți mulțumesc mult pentru acest articol!
    O săptămână frumoasă îți doresc, Diana!😇

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre tine amintea Rux! 😊 Ii scriam ca ma bucur ca cineva din "preajma" ei e interesat si e fain sa aflu ca sunt, cumva, in acelasi "grup" cu voi. 😊
      Cu adevarat, e un animal fascinant! Poate ca rinocerul e undeva pe acolo, intre "ghizii tai spirituali" - zic si eu, dar cam asa se "descopera" ghizii spirituali: prefernitele mai intai, sentimente la vederea animalului... 😊
      Cu placere! Iti multumesc pentru interes - ma bucur mult sa stiu ca iti place rinocerul (nu sunt multi cei care il enumera intre animalele preferate). Eu nu-l am intre "preferate", dar recunosc ca e fascinant.
      Saptamana frumoasa iti doresc sa ai si tu, Stef! 😊

      Ștergere
    2. Da, despre mine era vorba. 😆Eu sunt un mare fan al acestui superb animal. Îl privesc ca pe un animal preistoric. O antichitate vie care a scăpat de cataclisme, boli și braconaj, iar acum face legea prin savană. Mi se pare ireal, când îl vad (pe Discovery) cum fuge, cât e el de masiv. Parcă e un blindat de oțel căruia nimeni nu-i poate face felul. Cu toate acestea, homo sapiens i-a găsit ac de cojoc (și) acestei specii, decimând considerabil numărul rinocerilor, și nu numai.

      Ps. desigur, faci parte din grup, se știe. Deși am cam neglijat nu doar grupul, dar și blogosfera cu totul.😁
      Numai bine îți doresc, Diana!

      Ștergere
    3. Bine zis: pare ireal!
      Pare ca pe masura ce tehnica/tehnologia evolueaza... omul involueaza. Dar in ce-o involua omul?! In lacusta sau altceva ce nu se mai satura? Pana si aceste vietati care fac ravagii o fac perodic, nu in mod continuu precum oamenii. :-(
      Sper sa supravietuiasca macar aceste specii de rinocer care mai exista.

      Sa fii bine e important. Altfel... toate vin si pleaca - sau: e timp pentru toate. 😊
      Multumesc, Stef! La fel! 😊 ☕

      Ștergere
    4. Am impresia că am apăsat greșit pe ceva și nu știu dacă o să-ți apară comentariul meu. O să îl repet, iar dacă a apărut și primul, nu îl mai aproba și pe acesta.
      Spuneam că abordarea multilaterală a subiectului este foarte interesantă. Articolul mi-a amintit de rinocerul alb văzut la Zoo Barcelona. Oare ce semnificații are un rinocer alb?
      Mi-ar plăcea un articol la fel de captivant despre bufniță, animalul meu-totem.
      Sănătate și numai bine, dragă Diana!

      Ștergere
    5. Iti multumesc pentru apreciere! ☕
      Pe langa semnificatiile avute de rinocer in general, in cazul rinocerului alb se adauga "puterea spirituala" - cine vede (in vis sau altfel) un rinocer alb are, intre altele, noroc si sanatate pentru intreaga familie si putere spirituala.
      Sa vad ce pot sa fac. 😊 Bufnita e o vietate fascinanta!
      Multumesc, la fel, Zina draga! 💕

      Ștergere
  7. Ce frumos! "retrage-te; reconectează-te cu divinul." Am pus in filmuletul de luni fotografiile cu rinocerul sculptat in lemn, din parcul din Guebwiller. Este lucrat in marime naturala si este foarte impresionant sa stai langa aceasta sculptura 😂 lui Leo i a fost frica atunci cand l am tras sa facem poze 😍
    Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 🐾😘🤗💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai am mai trecut pe la tine, pentru ca de rinocer uitasem - si aveam sentimentul ca mai aveam ceva de zis. 😊
      E o sculptura foarte reusita, si nu m-as fi gandit ca e din lemn. E de inteles ca Leo nu s-a simtit in siguranta - doar ca nu "pufaie" rinocerul acela. 😊
      Imbratisari si pupici si de la noi pentru voi! 💕 💞 💖 🐾

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.