2012-04-08

S-a "inventat" "sindromul Don Juan"

Cum gandeste cel cu acest sindrom.

O persoana cu acest sindrom are o imagine foarte buna despre sine – ceea ce nu e rau, doar ca aceasta persoana se crede superioara tuturor. Cauta prin toate mijloacele sa profite: manipuleaza, minte, inseala. Nu-i pasa de raul pe care comportamentul sau il poate produce altora. Don Juan doreste sa aiba controlul absolut asupra evenimentelor – de aceea nu se poate implica afectiv in relatia cu ceilalti; i se pare ca orice apropiere inseamna controlul celuilalt asupra lui si a situatiei. Ii vede pe oameni ca pe niste instrumente de care se poate servi pentru a-si atinge obiectivele. Stie sa fie singur, nu si impreuna. E lipsit de afectivitate si de aceea e un personaj destul de trist.

Cum actioneaza. 

E incantat de tine, de fizicul si de intelectul tau; iti face complimente in functie de ceea ce te procupa mai mult; te incurajeaza, te lauda, e incantat de tot ceea ce spui si nu-ti face nici un repros. Foarte devreme in relatie aduce in discutie subiectul casatoriei, iti explica ce doreste si cum intelege sa-si educe copiii – pe care doreste sa-i aiba impreuna cu tine, bineinteles; nu spune niciodata "nu", indiferent ce doresti: o plimbare pe culmi muntoase sau un concert de muzica clasica; foarte devreme in relatie isi doreste intimitatea fizica – daca la a treia sau a patra intalnire inca spui "nu" iti va spune ceva de genul: "nu stiu daca vom putea avea un viitor impreuna" (adica, aduce "relatia" pe muchie de cutit) Daca cedezi si spui da incepe din nou: "mi-ar placea sa avem un viitor impreuna". Atitudinea lui fata de o relatie este labila – in functie de reactia ta la observatia lui privind viitorul impreuna. Daca ii refuzi intimitatea fizica incepe sa te critice si sa te ironizeze.
Aparenta: partenerul perfect, doar pana deveniti intimi – dupa acest moment nu mai esti asa interesanta, nu mai are timp, nu mai are bani, nu mai doreste discutii serioase, ia totul in gluma sau raspunde in doi peri. Atunci iti dai seama ca n-a dorit decat o aventura – altfel spus: a mintit incontinuu. Dupa ce si-a atins obiectivul nu mai doreste decat un lucru: sa fie din nou liber, sa inceapa in alta parte acelasi ritual.

Cum te feresti de el.

Daca face afirmatii care ti se par nerealiste verifica! Daca e foarte intelegator cu tine dar foarte critic cu alti oameni, fugi! Cand se arata incantat de o propunere a ta ia initiativa si treci la fapte – luat "repede" isi pierde cateva clipe masca si afli daca e sincer in afirmatii. Amana intimitatea fizica cel putin o luna – daca incepe cu "textele" mentionate mai sus… fugi! E semn ca nu-l intereseaza sa fie cu tine, ci… cu o femeie – oricare ar fi aceasta.

Don Juan si Casanova.

Amandoua personajele definesc tipul asa-numit macho, dar diferentele intre aceste personaje sunt mari:
Don Juan seduce o femeie si la scurt timp o abandoneaza pentru urmatoarea. Multe afla ca ceea ce le spune lor a spus altor zeci, inainte…si va spune la alte zeci, dupa tine.  El iubeste "vanatoarea" in sine si isi pierde rapid interesul fata de "prada".
Casanova nu paraseste o iubire in favoarea alteia, ci prefera sa le pastreze pe toate: e un colectionar. E indragostit – cu adevarat – de toate femeile. Don Juan se iubeste doar pe sine – iubeste femeia doar cat timp o tine in brate.

(nu-mi amintesc sursa pentru ca n-am notat atunci cand am conspectat)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.