2012-08-23

Lacul vrăjitoarelor

În timp, dovada existenței acestei zone (Țara Bârsei) merge până la 60 de mii de ani în urmă. Acest loc a fost martorul trecerii a numeroase civilizații străvechi care s-au și stabilit în regiune de-a lungul timpului – și fiecare a lăsat o urmă a existenței sale.
Fiind înconjurat din trei părți de munți, Brașovul a constituit locul ideal pentru construirea unei cetăți. Anul 1203 apare în unele documente și calendare ca fiind data începerii zidirii cetății Brașov, dar nu e o dată certă…
Membri Ordinului Cavalerilor Teutoni au primit permisiunea papei pentru a se stabili aici; acest ordin a luat ființă pentru a lupta împotriva cumanilor care amenințau să cucerească întreaga zonă. Teutonii au dorit să înființeze un stat propriu, dar papa s-a opus.

Lacul Vrăjitoarelor

La intersecția unde începe strada numită azi “Republicii” se afla Lacul Vrăjitoarelor. A fost numit astfel deoarece acolo erau supuse judecății divine femeile bănuite a fi vrăjitoare. Întunecimea evului mediu făcea din orice tămăduitoare – cunoscătoare a beneficiilor plantelor – o vrăjitoare. Vrăjitoare erau considerate chiar și femeile foarte frumoase care atrăgeau atenția majorității bărbaților și îi abăteau de la preocupările ce ar fi trebuit să le aibă în mod obișnuit. Se spunea că numai din cauză că slujesc diavolului pot subjuga bărbații prin puterea dragostei și îi pot tulbura atât de tare încât aceștia să ajungă a nu-și mai îndeplini nici datoriile față de urbe, nu doar față de familie.

Femeile bănuite de vrăjitorie erau aduse pe malul lacului – în gălagia mulțimii isterice – li se legau greutăți de picioare și erau aruncate în apa tulbure. Cele care nu se înecau erau considerate slujitoarele satanei. Oricine își poate imagina că nu există documente care să arate că a scăpat vreuna. Cele care se mențineau deasupra apei erau luate și arse pe rug.
Legenda mai spune că fetele nemăritate care vedeau o vrăjitoare plutind pe apă aveau ghinion tot anul. Locul era păzit, mai ales după miezul nopții, când nimeni nu avea voie să se apropie sau să înnopteze în apropierea lacului. Fetele care nu țineau cont de regulile impuse riscau să înnebunească sau din tinere, frumoase și cuminți să devină violente și ușuratice, ispite pentru păcătoșii de joasă speță.

Parcul Rudolf – numit astăzi “Nicolae Titulescu” – era o prelungire a acestui lac “al vrăjitoarelor”. La începutul secolului al XIX-lea lacul a fost asanat.
Există voci care afirmă că a fost construită o troiță pe acel loc, probabil din dorința de a proteja zona de duhurile rele. Astăzi, o troiță poate fi văzută în fața clădirii Prefecturii (cândva Palatul Justiției), din apropiere.
Dar, mai aproape de adevăr – cred – troița a fost ridicată acolo la mult timp după asanarea lacului deoarece locul a devenit intersecție de drumuri iar dupa obiceiul străbun al șcheienilor se ridicau la răspântii de drum cruci-troițe ca suport moral pentru călătorul creștin, pentru a fi apărat de puterea divină în drumul său.

Până în 1989 acel punct din oraș era “loc de întâlnire” pentru îndrăgostiții care se plimbau mai apoi în Centrul orașului, “loc de adunare” pentru “valutiști”, hoți de buzunare, proxeneți și alții de acest gen, dar și un loc unde se întâlneau non-conformiștii, tinerii cu preferințe muzicale aparte.
Bineînțeles că nu există documente care să ateste “vânătoarea de vrăjitoare” în această zonă. Această nebunie a început la sfârșitul secolului XV și a durat până în secolul XVII. În această neagră perioadă, în Europa mai ales, mii de persoane au fost torturate cu bestialitate și ucise sub acuzația de vrăjitorie – și există unele documente care dovedesc aceste atrocități. Conform inchizitorilor vrăjitoarele venerau diavolul și comiteau acte diabolice. Cei mai mulți cercetători consideră că aceste așa-numite vrăjitoare au fost doar victime ale isteriei în masă a diverselor comunități needucate sau a prejudecăților preoților. Totuși, în epoca victoriană s-ar fi format un curent minoritar care susținea că există cultul vrăjitoarelor – un cult pan-european și precreștin. Acest cult este wicca – o “religie” care s-a răspândit spectaculos în ultimul timp și se estimează că există – la nivel mondial – cel puțin un milion de adepți wicca. Este recunoscută ca religie în S.U.A. și U.K – în acest ultim stat, în anul 2004, a avut loc prima căsătorie în ritual wiccan.
Palatul de Justitie
 Ultimele victime ale inchiziției se pare că au fost în Transilvania: în anul 1752 o femeie a fost acuzată de vrăjitorie (fusese vazută transformată în gâscă) și arsă pe rug de consilierii de religie protestantă a orașului Târgu Mureș; aceiași consilieri au ars în anul următor un bărbat.
Sursa foto Modarom (public domain) http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Modarom.jpg
 
Modarom 2006
Prefectura 

10 comentarii:

  1. Foarte interesant! Imi place mult blogul tau si ma bucur ca l-am descoperit! Il voi urmari mereu! Deja e pus la favorite!

    RăspundețiȘtergere
  2. habar nu aveam , interesant !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca multe sunt interesante in tarisoara aceasta dar - probabil - nu ne-am interesat prea mult... Aflu multe lucruri noi despre... orasul in care m-am nascut! :)

      Ștergere
  3. Imi plac legendele.
    Interesanta aceasta cu lacul vrajitoarelor. Habar nu aveam. Deci nu eram nici pe atunci departe de ceea ce se intampla in restul Europei...

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie imi plac legendele! De cand cu povestea interbelica parfumata :) am inceput sa scotocesc dupa legende din Brasov... Si ajung la aceeasi constatare: nu eram departe de alti europeni si de traditiile lor! Si cate povesti cu fantome, cu locuri "miraculoase" sau fantastice! Doar ca nu sunt... "marca de turism" Nici englezii nu cred ca au asa multe... "fantome comercializate", cate am putea avea noi. Ca si pe teritoriul RO sunt o multime de castele, de biserici fortificate, de cetati ruinate... :) E fascinant cate am ajuns sa aflu numai de sapatamana trecuta pana azi! Unele le stiam, altele... :) Pe net nu prea sunt informatii satisfacatoare despre toate (doar asa, bucatele) si trebuie sa scotocesc pe la biblioteca orasului si prin bibliotecile cunscutilor! E o incitanta munca de cercetare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Hi Diana,
    I'm a boy from Italy and I would like to know more about "Witches Lake" you're talking about. Someone supposed it to be also the grave of Vlad Tepes instead of the more accreditated version of Snagov Monastery. The next month I'll come to Romania in order to visit some special places linked to the figure of Vlad, like Targoviste, Snagov, Bran, Brasov, Sibiu, Sighisoara and Cetatea Poenari... I would like to add this place too, but I don't understand where it's exactly... You spoke of Strada Republicii, is it in the south-west part of Bucarest? So it's not far from the middle of the Capital! Can you help me? Thank u very much... Giovanni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi Giovanni,
      yes, official, the grave of Vlad Tepes is at Snagov but many sources think otherwise. I really don't know for sure...
      The place is in the city center. This lake was in Brasov.

      Please, copy link in your browser...
      http://www.youtube.com/watch?v=o9NlJeRj3M0
      stop at 54 second and you are in the place where was the lake (is a big area) - to the right is Republicii St.

      http://wikimapia.org/7866153/ro/Modarom
      Here you can see the area where was the lake (click on the four small photo)

      See the photo in the article (a part of the area where was the lake), please.
      Intersection between bd. Eroilor and Republicii St. where are now Prefecture, City Hall, another buildings and the Central Park “Nicolae Titulescu”, which was near lake. No trace of lake today. :)

      Thanks for your visit. I hope that I managed to help you.
      I hope and I wish you to enjoy in Romania.

      Ștergere
    2. Thanks very much Diana, you could not have been more clear!! Anyway I'm bit...disappointed for your answer! This legendary lake would sure have been a special place to add at my trip! For me this will be the first time in Romania, I also hope I'll enjoy to stay! Continue with developing your site, it's so interesting!! Bye bye, Giovanni

      Ștergere
    3. With pleasure!
      I'm sorry because the lake is gone! :) And thank you for your feedback and appreciation.
      Bye!
      Good luck!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.