2014-02-10

Maimuța și merele din lemn. Bună dimneața Soare!

A trăit cândva o maimuțică ce hoinărea fericită prin junglă, hrănindu-se cu fructe delicioase atunci când îi era foame, odihnindu-se atunci când era obosită. Într-o zi a ajuns la o casă unde a văzut un platou cu mere foarte frumoase. N-a stat mult pe gânduri, a luat câte unul în fiecare lăbuță și a fugit înapoi în junglă. Maimuțica a mirosit merele, dar n-a simțit niciun parfum; a încercat să muște din unul și și-a rănit dinții, pentru că erau făcute din lemn, lustruite, strălucitoare și foarte frumoase. Când o altă maimuță le-a admirat, maimuțica le-a strâns și mai tare la piept. Își admira noile posesiuni și hoinărea mândră prin junglă. Strălucirea merelor în lumina Soarelui era perfecțiunea pentru ea. Se atașase atât de puternic de merele din lemn încât nu și-a dat seama că i s-a făcut foame. A văzut un copac plin cu fructe, dar a simțit merele și nu se putea hotărî să le lase pentru a se putea hrăni cu fructele zemoase. Nu se mai putea nici relaxa, de teamă să nu piardă merele, de teamă să nu fie nevoie să le apere de alte maimuțe.
O maimuțică mândră, dar mai puțin fericită, continua să hoinărească prin junglă. Merele i se păreau din ce în ce mai grele și se gândea să le abandoneze. Obosită și flămândă, cu mâinile ocupate de merele din lemn, nu mai putea urca în copaci pentru a culege fructe proaspete. Ce s-ar putea întâmpla dacă le-ar da drumul? Dar să renunțe la asemenea lucruri valoroase, pe care le admirau toate celelalte maimuțe era o nebunie; dar ce altceva ar fi putut face? Maimuțica era atât de obosită… La primul copac cu fructe, simțind aromele îmbietoare, a renunțat la merele din lemn, a urcat în pom și și-a savurat hrana care-i întărea trupul. Scăpând de grija merelor a devenit din nou fericită și liberă să hoinărească prin junglă, salutând Soarele, bucurându-se de tot ceea ce vedea, fără grija unor mere frumoase și inutile.

Ca și maimuțica, unii oameni cară după ei lucruri pe care le consideră valoroase, își poartă cu mândrie propria imagine, ducând o povară pe care o cred valoroasă, muncind prea mult din dorința pentru o viață mai bună. Și pare o nebunie să renunțe la griji - chiar și pentru liniștea spiritului - pentru că ceilalți îi invidiază pentru cele ce dețin.
(poveste sufită)
Photo: Karen Arnold

Text scris pentru Buna dimineata Soare! jocul inițiat de Iulisa, la care găsiți tabelul pentru înscriere.


Cand aud pe cineva spunand: "Viata e grea" mereu sunt tentat sa intreb: "In comparatie cu ce"?
(Sydney J. Harris)

16 comentarii:

  1. Perfect adevarata concluzia pe care ai notat-o in finalul superbei fabule. Sanatatea, Fericirea, Iubirea si Libertatea sunt cele mai de pret bunuri ale omului.
    O saptamana minunata iti doresc draga mea! Pupici intregului familion :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am cautat sa fie si o poveste care sa se "potriveasca" unui amic care pare ca nu mai stie altceva decat munca-munca-munca. Zice el ca pentru familie vrea sa aiba multe-multe-multe... dar si sotia a inceput sa se supere pe el... pentru ca isi cam pune sanatatea in pericol iar concediile lor sunt din ce in ce mai scurte si tot mai aproape de casa...
      Multumim, Carmen! La fel! Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  2. ... vreau si eu sa fiu ca maimutica! :))
    pupici, o saptamana cu spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca maimuitca avand mainile ocupate cu merele inutile sau ca maimutica eliberata de griji?! ;)
      Multumesc! Saptamana minunat sa o petreci! Pupici!

      Ștergere
  3. Superrrrrrrrr!!!! De-am face si noi uneori precum maimutica asta...am duce o viata mult mai buna si mai calma :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Ionut!
      Oare ne opreste ceva sa alegem calea mai usoara?! :)

      Ștergere
  4. Daca nu as duce niste kilograme in plus si ma-s stradui un pic ,as putea sa fiu ca maimutica,dar cam tarziu.O seara buna,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeeei! Glumesti! :) Sigur ca unele griji le ai si tu, dar din cat am constatat tu hoinaresti in mod placut, alaturi de Thea! :)
      Multumesc! Saptamana minunat sa o petreci!

      Ștergere
  5. O poveste delicata perfecta pentru un inceput de saptamana!
    Îți doresc o săptămână frumoasă și plină de bucuriii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cel mai bine in viata e sa stii sa faci alegerile potrivite! Asta inteleg eu din povestea ta! Intr-un final, maimutica a stiut sa renunte la ceva inutil ! :) Ar fi nemaipomenit sa facem acelasi lucru si noi!
    Seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alegerile potrivite, da! :) Unii aleg munca si numai munca, acumuland si iar acumuland si apoi facandu-si griji pentru cele acumulate sau facandu-si griji ca n-au acumulat destul. :) Altfel spus: unii au ajuns sa traiasca pentru a munci, nu sa munceasca pentru a trai.
      Multumesc. Saptamana minunat sa o petreci!

      Ștergere
  7. Foarte frumoasa povestire si plina de invataminte. Uneori tocmai ceea ce ne place mai mult, poate sa ne faca rau, caci adesea ne lipim cu sufletul de lucruri stralucitoare, dar nu si neaparat bune pentru viata noastra.
    O saptamana frumoasa iti doresc! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat: ceea ce ne place foarte mult ne cam face rau uneori. :)
      Cand ma gandesc cate probleme mi-am mai facut, uneori, in chestiuni a caror rezolvare nu depindea numai de mine... Ma incapatanam ca maimutica sa nu dau drumu' ideii! :)) Sunt convinsa ca voi mai gresi si cu alte ocazii. :)
      Multumesc! Sufletul senin sa-ti fie! Ziua minunat sa o petreci!

      Ștergere
  8. Adevarat. Prea ne cramponam de obiecte, imagine, averi...
    O poveste adresata multor oameni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se potriveste, e drept, cu ceea ce multi dintre noi obisnuim sa facem...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.