2015-04-05

Dinozaurii vin la Brasov!

Nu in oras, propriu-zis, ci in apropiere, in Râşnov, statiune de interes national unde Cetatea atrage peste 300 de mii de turisti anual.
sursa foto
(nu e imaginea unui dinozaur
reconstituit dupa fosile)
Va fi singurul parc cu dinozauri din Europa de Est (pentru Europa de Sud Croatia e statul care a obtinut finantare europeana). Investitorii români au colaborat cu specialisti germani pentru ca parcul de la Râşnov sa fie autentic. Astfel de parcuri cu dinozauri mai sunt in Austria si Germania.
Dino Park e amenajat pe un teren de 1,4 hectare, in padurea care duce catre Cetatea Râşnovului. Parcul va gazdui 45 de dinozauri in marime naturala (intre 8 si 24 metri lungime si intre 2 si 24 metri inaltime), asezati in ordinea evolutiei lor in preistorie, si sunt confectionati din fibra de sticla.
Intrarea in parc va avea forma unei guri de dinozaur.

Compania HCL Sfântu Gheorghe, obtinand o finantare de 4,5 milioane de euro, este cea care a amenajat parcul ce va fi deschis in luna mai.
(sursa: http://brasovromania.net/2015/03/brasov-singurul-parc-cu-dinozauri-din-sud-estul-europei-se-deschide-oficial-la-rasnov/)

Pe teritoriul României se afla si Geoparcul Dinozaurilor “Ţara Haţegului”, arie protejata situata in sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul judetului Hunedoara. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic, ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterozaurilor. (mai mult pe wikipedia.org)

In anul 2013, cercetatorii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au descoperit in judetul Alba o noua specie de dinozauri, pterozauri cu creasta, specie care nu a fost semnalata pâna acum in România. Descoperirea a fost facuta dupa ce au fost extinse cercetarile din zona Haţeg, unde se regasesc numeroase fosile de dinozauri, in zona judetului Alba, in perimetrul cuprins intre Sebeş, Alba Iulia si Vurpăr. 
(sursa: http://www.dcnews.ro/descoperire-ce-dinozauri-au-existat-pe-teritoriul-romaniei_335188.html)

In iulie 2014, in Geoparcul “Ţara Haţegului”, a fost deschisa expozitia permanenta (unica in România) "Balauri, dragoni, dinozauri”, unde vedeta este Balaurul Bondoc (un gen de dinozaur; primele fosile au fost descoperite de Dan Grigorescu in 1997), o specie de dinozaur carnivor feroce, care a trait in urma cu aproximativ 70 de milioane de ani in Ţara Haţegului.
(sursa: http://www.descopera.ro/dnews/12989422-balaurul-bondoc-vedeta-unei-expozitii-unice-in-romania-la-geoparcul-dinozaurilor-din-tara-hategului).

Dinozaurii au fost animale vertebrate care au dominat ecosistemele terestre pe o perioada de aproximativ 160 de milioane de ani, prima data aparand pe Terra cu aproximativ 220 de milioane de ani in urma, la sfarsitul perioadei triasice.
Dinozaurii s-au raspandit in timpul dominatiei lor pe toata suprafata pamantului si au cucerit aproape toate zonele (s-au gasit fosile de dinozauri pâna si in Antarctica), insa nu au reusit niciodata sa cucereasca aerul (unde dominau pterozaurii) nici apa (unde existau diverse reptile marine). (wikipedia.org)

14 comentarii:

  1. Titlul e al unui film de groază! Na, mă gândeam, ce face eclipsa asta de lună! :)
    Sunt puțin surprins, credeam că le știu pe toate (ioooi!) dar asta cu hațegozaurul m-a dat pe spate! :)
    Și mai tare e bondocul, eu cred că ai trecut pe lângă adevărata știre! Citesc despre diverse experimente de clonare a celulelor de mamuți și acum îmi dau seama că noi, oamenii, suntem orbi! Nu vedem dinozaurii vii, orbiți de siluetele din fibră! Păi dinozaurul bondoc trăiește, se mișcă, a fost premier, acum e primar... :) :) :)
    Stai să îți mai dau dreptate într-o problemă! Ești cea mai tare! Spui adevăruri într-un mod atât de subtil încât mulți nu percep esența (cu excepția mea, evident! :) ). Citez: "hârtiile sunt cele mai vii și se mișcă cu o viteză uluitoare"!". COOOOREEEECT!
    Privind prin prisma asta fenomenul TT (tăblițele tărtărene!), ĂSTA E ADEVĂRUL! Tăblițele alea sunt niște hârtii rătăcite din mapa curierului!

    http://gramofon-gramofon.blogspot.ro/2015/03/denunturile-de-la-tartaria.html

    Mai rămâne de stabilit dacă sunt o scrisoare pierdută, o listă electorală sau o rețetă master-chef!
    Bună dimineața!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh! Dar ce Luna! Dinozauri, ca “efect al razelor de luna asupra galosilor de guma”!
      Clar! Unele feluri de dinozauri au reusit sa supravietuiasca mult timp! Exemplu bondoc: din hal de premier, influentat de modificarea atmosferei, s-a regasit ca primar! Asta-nseamna adaptare perfecta la mediu!
      Tablitele au o miscare de rotire mai lenta… Abia astept sa le descifrezi! Una e rezolvata: denuntul… Curierul o fi fost al dna-ului de atunci…?! Erau citatii!! :)

      Buna dimineata!

      Ștergere
  2. Partea amuzantă este că, de acum, copiii vor putea vedea cum arată balaurii din povești! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ei cred ca va fi cea mai mare bucurie! Sper doar sa nu fie prea mare pretul biletelor, sa-si poata permita toti sa vada balaurii din povesti! Hm... Mai citesc micutii povesti?! :)

      Ștergere
  3. hmmmmm..asta inseamna ca o sa fie gata cand venim noi in vacanta ACASA! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ca mai e putin si veti fi acasa! :)
      Sper sa fie deschis in luna mai! Au mai zis unii si de alte parcuri si au ramas la stadiu de "zis". :) La vremea cand veti fi si voi aici probabil ca nici inghesuiala mare nu va mai fi - cand nu e multa lume cred ca are mai mult farmec un parc cu astfel de tematica! :)

      Ștergere
  4. Bună Diana!
    Interesant articolul tău cu dinozaurii!
    Îți doresc o duminică cât mai frumoasă!
    Îmbrățișez cu tot dragul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena!
      Multumesc de apreciere si urare.
      Sa ai o saptamana armonioasa!
      Pupici si imbratisari cu drag!

      Ștergere
  5. foarte tare! :)
    cu siguranta va fi o atractie grozava, pentru copii in primul rand, mai mult ca sigur, vor fi fascinati...si nici oamenii mari nu vor ramane indiferenti...
    oricum, a mai ramas putin si vom vedea totul cu ochii nostri :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Multe parcuri s-au deschis pe aici, dar acesta chiar sunt tentata sa-l vizitez!
      In mod sigur copiii nu vor ramane indiferenti, si parca le vad mutrisoarele mirate, incantate. :)
      Sper sa vedem! De cand cu "Dracula Park" am devenit cam sceptica, dar avand in vedere ca aici e vorba despre "bani europeni"... :)

      Ștergere
  6. abia astept sa vad cu ochii mei :) ce vesti ne-ai dat tu aici, Diana draga!
    Va pup si va îmbratisez, in special pe Delia :-* Sarbatoarea Florilor cu sanatate si numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vesti despre dinozauri! Se intorc dinozaurii! :))
      Multumeste Delia si iti transmite toate cele bune si pupici! :)
      Multumim!
      Cristos a inviat! :) A sunat mama azi la voi si... i-a raspuns o doamna (s-au inteles... ca surdul cu mutul pe gaura cheii). I-am zis ca trebuie sa fi apasat vreo tasta gresit... A sunat mai apoi spre seara, pe la 19:30, ora voastra, dar n-a raspuns nimeni - de aceea fac urarea aici. :)
      Multa sanatate, Carmen!
      Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi!

      Ștergere
    2. cred ca nu a format numarul corect, pentru ca noi am fost acasa toata ziua, si ieri si astazi :) pupici ♥

      Ștergere
    3. Deci am avut dreptate ca a tastat vreo cifra gresit. :)
      Carmen draga, sa stii ca nu voi participa nici saptamana aceasta la MFC - am o dispozitie infioratoare si s-ar simti in cuvinte... fortarea de a face "vizite", in special... Stiu ca nu e "obligatorie" prezenta :) dar voiam sa stii.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.