2015-04-18

Imprieteneste-te cu seful!

Care-i limita cand vine vorba de control?

Din ce in ce mai multe legi invazive sunt sustinute de politicieni in toate statele lumii. Cei mai multi motiveaza ca vor controlul pentru siguranta cetateanului impotriva infractorilor de drept comun, a teroristilor dar si din motive de sanatate publica si/sau de siguranta personala, impotriva defaimarii si altele de gen.

De curand, un comitet din Senatul statului american Arkansas a incercat sa treaca un proiect de lege prin care angajatii urmau a fi obligati sa-si accepte angajatorii in lista de prieteni de pe reteaua de socializare Facebook sau sa-i urmareasca pe Twitter. Au votat pro in luna februarie a.c. dar legea a murit la comisia Senatului. Totusi, respectivii nu renunta, afirmand ca vor modifica putin legea si o vor propune din nou.

Ce urmaresc senatorii cu aceasta lege? Angajatorii sa fie informati in cazul in care vreun angajat face declaratii calomnioase la adresa sa pe retelele social media. Angajatorii au dreptul sa stie – sustin politicienii respectivi.

Acest proect de lege a indignat foarte multi angajati si multe organizatii, intre altele, inclusiv pe reprezentantii retelelor de socializare. Cei de la “National Network to End Domestic Violence” au scris senatorului care a avut initiativa o scrisoare in care, printre altele, il informeaza ca in acest mod angajatii ar fi obligati sa impartaseasca angajatorilor informatii personale pe care altfel nu le-ar dezvalui acestora. Facebook e impotriva acestui gen de supraveghere si a trimis un comunicat in care condamna aceasta ingerinta in viata personala online a utilizatorilor sai: orice lege prin care se pretinde angajatilor sa permita accesul angajatorilor la corespondenta privata este problematica, dar aceasta lege merge chiar mai departe, punand in pericol chiar si siguranta minorilor, prin accesul adultilor la conturile lor de social media. Avocatii specializati in protectia minorilor afirma ca un astfel de acces ar putea duce la contactul nepotrivit dintre un angajator adult si un minor, punand in pericol nu doar siguranta acelui minor dar si a prietenilor acestuia, la care un adult ar avea astfel acces direct.

O alta preocupare a organizatiilor si avocatilor este si cu privire la victimele violentei in familie (in special in cazul minorilor) pentru ca o astfel de lege ar permite angajatorilor sa identifice victimele abuzurilor, permitandu-le sa afle si afilierea lor la anumite grupuri de sprijin on line intr-o retea sociala.

Unul dintre cei care au votat impotriva afirma: Ne miscam pe un teren alunecos in care dam prioritate intreprinderilor si angajatorilor permitandu-le accesul la date legate de aspectul vietii personale al angajatilor lor.

Potrivit countercurrentnews.com, exista mai multe proiecte asemanatoare in 22 de state americane, iar cea in discutie va fi din nou pusa in dezbatere, usor modificata. Presiunea care se face pentru acceptarea legilor invazive prin care pare ca se vrea distrugerea vietii private online este mai mare cu fiecare zi care trece.

Cand astfel de legi vor ajunge sa fie aplicate e probabil ca multi utilizatori sa renunte la conturile pe care le au si sa faca, eventual, altele. Pentru ca nimeni nu vrea sa stie seful cu cine isi petrece noptile, de exemplu, sau ce-i place sa manance, sa imbrace, sa citeasca, sa vizioneze etc.

Sursa: http://anonhq.com/arkansas-new-bill-force-employees-friend-boss/

8 comentarii:

  1. asta este cras! o lege prin care angajatii sa fie obligati sa-si accepte angajatorii in lista de prieteni pe Facebook si Twitter ☺☺☺ Este totul o boala grava, zau asa!
    Pe mine m-a amuzat, insa realitatea este de speriat s nu de râs!
    pup. Sâmbata faina în continuare! ♥ <3 ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Argumentul (“angajatorii au dreptul sa stie daca sunt defaimati) e pentru naivi: care angajat ar mai defaima seful sau firma (presupunand ca au facut-o sau ar face-o) daca l-ar avea pe angajator in lista?
      E de râsu’-plânsu’ unde merg unii cu lipsa de ocupatie, cu dorinta de a sti detalii despre vietile oamenilor – mi-i imaginez ca pe niste libidinosi batrani care privesc o tanara la duş. :) Cred ca, in realitate, scopul e cu totul altul: sa stie (mult mai individualizat) ce produse sa le ofere comerciantii prin reclamele ce bantuie pe retelele de socializare, sa stie ce boli au (pentru a sti ce “pachet de asigurari” sa le asigure sau pe care sa-i concedieze cu prima ocazie), ce preferinte de vacanta au – sa stie cam ce, eventuale, prime sa le ofere pentru a-i fideliza etc. Sau... vor sa limiteze dreptul la libera exprimare in general... :( pentru ca se bate serios moneda pe aceasta tema, Franta ajungand sa blocheze anumite siteuri unde e criticat guvernul...
      In plus, FB cel putin, ar putea inventa ceva nou, sa limiteze sefilor accesul, utilizatorii sa zburde pe acolo si sefii sa creada ca acestia nu-s online. :) Seful n-ar vedea nici lista de prieteni, pt ca ar fi setata sa o vada numai titularul contului si tot asa...
      Pupici! Multumesc! Noapte linistita si duminica insorita! Cu drag! <3

      Ștergere
  2. nu stiu ce sa zic de un asemenea control asupra angajatiilor... intr-adevar nu s-ar mai putea numi viata privata
    dar in State au un cult al controlului de ceva ani... probabil or avea si motive. Ei stiu mai bine ce se intampla in viata lor sociala si de aici s-a ajuns la asemenea repercusiuni.
    Inseamna ca ei la capitolul incredere stau foarte prost si ma repet poate au si de ce.
    In lumea haotica in care traim si fiecare poate sa face ce vrea....
    De exemplu, ei lucreaza dintr-un stat intr-altul si mi se pare normal ca pe acel om nu ai de unde sa il iei si sa stii cine este de fapt el si ce a facut, nu poti sa il iei de pe un CV asa cum se arata acolo si probabil ai nevoie de niste repere concrete. Sa vezi e adevarat ce spune despre el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-i ceva de genul “presupus vinovat pana la proba contrara” – e impotriva oricaror principii de drept, de echitabilitate… Pentru cativa care isi inventeaza identitati e absurd sa-i verifici la prieteni si conversatii pe toti. In plus, cei care-si inventeaza identitati in real o fac in virtual fluierand, pe baza identatii false din actele pe care le folosesc. Identitatea se poate fura foarte usor in SUA (si in RO par a se inmulti cazurile)
      Pe angajator trebuie sa-l intereseze daca un angajat sau altul are randament la munca, nu cu cine e prieten, cu cine se culca si unde, ce mananca sau altele de gen. Reaua-credinta a celor care vor o astfel de lege e clara: ei nu vor sa afle care angajat isi calomniaza angajatorul, pentru ca niciun angajat n-ar mai calomnia (daca o fi facut-o vreodata)… Argumentul lor, deci, e… frectie la picior de lemn.
      Pe FB, de exemplu, sunt asa de multi cei care traiesc o viata de plastic in realitate dar dau impresia ca sunt “populari” si mereu in actiune – ‘ca nu sta nimeni sa-i verifice, deci nu e cert ca un angajator ar afla date reale despre X sau Y. :)
      Foarte multi cetateni americani sunt satui de paranoia pe care politicienii (mai mult ca interpusi), corporatiile tot incearca sa o raspandeasca, si satui sunt de supravegherea in masa pe care vor sa o instituie. Sunt din ce in ce mai mai multi si cei care cred azi ca unele dintre atentatele grave de pe acolo au fost doar “false flag”…

      Ștergere
  3. cu seful dinainte nici ca vreau!
    cu cel de acum, suntem la catarama :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Corect! Daca vreau sa fiu prietena cu seful pe FB nu ma opreste nimeni, dar pentru asta n-o sa cred ca toti colegii mei ar fi dispusi sa faca asta si pentru ei as fi impotriva la o astfel de aberatie.

      Ștergere
  4. Oricum, spre aşa ceva ne îndreptăm, fie că vrem, fie că nu vrem. Iar toate aceste mijloace tehnice din ce în ce mai sofisticate, sunt cele mai bune mijloace de control asupra oamenilor.
    Apropo de Facebook, în ultima vreme am fost întrebat tot mai des de ce nu-mi fac cont pe această reţea. Am răspuns că nu vreau, pur şi simplu. La care cineva mi-a răspuns: "nu ai FB, deci nu exişti!"
    Măi, să fie!
    Numai bine, dragă Diana! O duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai FB, deci nu existi! Hazliu! :) N-ai pierdut nimic! :)

      Intr-un fel sau altul oamenii, cei mai multi, se vor resemna si vor ceda cotrolului mai mult sau mai putin total - la o firma din Suedia (parca) vor sa implanteze cipuri angajatilor (celor care se ofera voluntari; probabil deocamdata)!!!
      Stii ce ma intristeaza, intr-un fel? Faptul ca prea multi spun ca n-au probleme cu una-alta, gandindu-se numai si numai la ei... Poate sunt unii care ar avea de suferit in urma unor supravegheri atat de stricte... Egoismul e de speriat! :))

      Multumesc, Alex! Duminica frumoasa sa iti fie!
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.