2015-04-25

Oamenii siguri pe ei

Fericirea inseamna multumirea de sine (Aristotel).

A fi multumit de sine inseamna a fi multumit de capacitatile tale, de talente, de minte si trup si multumirea de sine conduce la siguranta de sine. 
Vrei mai mult? Vrei mai frumos? E bine sa vrei, desi nu intotdeauna mai mult, mai frumos inseamna mai bine; dar daca tot vrei, sa nu vrei fiind in concurenta cu altii, ci sa vrei pentru propria-ti multumire. Cand incepi sa te compari cu altii riscul de a rata creste, pentru ca mereu vor fi oameni mai destepti decat tine, mai frumosi, mai bogati, mai charismatici, cu mai mult succes – unde te vei opri? Iar daca tot vrei sa te compari ai grija cu cine te compari. Nu te compara cu cei foarte tineri, de exemplu, si nici macar cu tine, omul care ai fost la varsta de 20 de ani; sau: daca nu ai aptitudinile lui Bill Gates nu te compara cu cei ca el…

A fi sigur pe tine inseamna a sti sa te evaluezi obiectiv. Poti fi sigur pe tine cand sustii un discurs in public dar e posibil sa nu fii sigur pe tine cand conduci… un tanc – nu-i o problema: nimeni nu le poate pe toate!
A fi sigur pe sine nu inseamna aroganta si o perpetua cautare de atentie de la oricine, oriunde, oricand. Adevarata incredere in sine nu e aceea care ascunde slabiciunea interioara - si pe care oamenii increzatori in fortele lor o simt imediat - ci e o cucerire care poate schimba in bine viata fiecaruia.
*
Construirea increderii este o calatorie, nu o destinatie.
Daca crezi ca poti, sau crezi ca nu poti, ai dreptate in ambele cazuri. (Henry Ford)

Ce fac deosebit oamenii siguri pe ei? Forbes a sintetizat cateva calitati pe care le manifesta oamenii siguri pe ei:
1. Isi gasec fericirea in ei, stiu sa se bucure de ceea ce au.
Pentru a avea incredere in tine trebuie sa fii fericit, iar fericirea nu poate fi gasita aiurea. Inainte de a avea incredere in ceea ce faci trebuie sa ai incredere in ceea ce esti. Cei increzatori in sine stiu ca indiferent ce ar spune altii despre ei sau realizarile lor nu sunt nici asa de buni, nici asa de rai cum cred ceilalti, pentru ca ei isi urmaresc ţelul.
 2. Nu judeca pe altii, nu-i vorbesc de rau.
Oamenii increzatori in ei nu au timp sa judece pe altii si sa stea la barfe deoarece stiu ca fiecare om are ceva de oferit. Nu cantaresc toti oamenii pe care ii intalnesc, ci ii trateaza pe toti la fel deoarece sunt constienti ca a-i vorbi de rau pe altii nu-i face nici mai inteligenti, nici mai frumosi. Sunt constienti ca a se compara cu altii inseamna a-si trasa limite.
3. Stiu sa spuna “nu”.
Oamenii siguri pe ei nu vor spune “da” decat atunci si numai atunci cand sunt siguri ca isi pot asuma acest “da”. Cercetarile arata ca oamenii care nu stiu sa spuna “nu” se confrunta adeseori cu oboseala, stresul, depresia. Oamenii siguri pe ei nu vor spune “nu cred ca pot”, “nu sunt sigur”, ci au curajul sa  spuna simplu: “nu” Sunt constienti cand isi pot asuma noi angajamente si atunci cand spun “nu” au mai mult timp sa se preocupe de angajamentele deja asumate si sa aiba succes in a le indeplini.
4. Prefera mai mult sa asculte decat sa vorbeasca.
Persoanele increzatoare prefera sa asculte deoarece nu simt ca ar avea ceva de demonstrat. Oamenii siguri de ei asculta in mod activ – ei stiu ca au ceva de invatat de la fiecare om, ceea ce ii ajuta sa se dezvolte. Ei asculta cu acelasi interes real pe oricine; nu vad in interactiune oportunitati si nu se concentreaza pe interlocutor, ci pe dialog pentru ca beneficiile vor fi mai mari.
5. Evita in discutii expresiile vagi.
Rar ii auzi pe cei increzatori folosind expresii de genul: “Mmm, nu sunt sigur” si “cred”. Ideile lor sunt clare si asa este si exprimarea lor. Fara a fi convingatori mai greu ajung la ceilalti ideile lor.
6. Sarbatoresc victoriile mici.
Cat de mica ar fi o victorie este importanta si este sarbatorita. Omul increzator stie sa concureze cu sine si fiecare victorie, chiar daca e mica si obtinuta cu mult efort, merita sarbatorita. Victoriile mici, sustin cercetatorii, stimuleaza anumiti receptori, din creier, responsabili cu sentimentul de recompensa si motivatie. O serie de victorii mici are efecte asupra psihicului luni intregi.
7. Nu le place sa fie in centrul atentiei. Nu cauta atentie.
Oamenii siguri de ei stiu ca a fi ei insisi are efecte pozitive si nu doresc sa demonstreze ca ar fi cineva. Sunt constienti ca de-si joaca bine cartile interlocutorul va realiza pe cine are in faţa sa fara a fi nevoie sa se aseze sub reflectoare. Si mai stiu ceva acesti oameni: atunci cand isi traiesc momentele de glorie nu se orienteaza catre succesul lor, ci isi indreapta atentia asupra celor care i-au ajutat sa aiba succes. Nu tanjesc dupa aplauzele altora sau dupa laude deoarece stiu sa o faca singuri.
8. Nu se tem sa greseasca.
A gresi e omeneste. Oamenii siguri pe ei nu sunt imuni la greseli, doar ca ei nu iau in tragic greselile pe care le fac. Celor siguri pe ei le place sa asculte opinia celorlati, pentru ca invata de la ei, asa cum ceilalti pot invata din greseala lor. Ei stiu sa invete din propriile greseli si din ale altora si ceea ce invata vor folosi in vitor. Oamenii increzatori in sine stiu ce sunt capabili si nu considera o greseala un esec personal.
9. Nu pierd ocaziile.
Cand observa ca se deschide o oportunitate nu mai stau pe ganduri: se avanta., nu-si ingroapa capul in nisip intrebandu-se “ce ma opreste?” “de ce nu ar trebu s-o fac?” Nu stau sa se intrebe ce ar putea merge prost. Temerile nu au efect asupra lor deoarece sunt constienti ca de nu incearca nici nu vor reusi, iar daca munca se soldeaza cu un esec isi spun ca au mai invatat ceva cu aceasta ocazie.
10. Ii felicita pe ceilalti.
Persoanele nesigure se indoiesc mereu de valoarea lor, de capacitatile pe care le au si de aceea incearca sa atraga atentia asupra lor. Oamenii siguri pe ei nu au nevoie de lumina reflectoarelor, de atentia altora si de aceea sunt capabili sa recunoasca valoarea si calitatile celorlalti, ajuntandu-i sa le puna in lumina. Ei se pot concentra spre exterior si de aceea nu vor pierde nimic din calitatile interlocutorilor / colaboratorilor, pe care ii felicita pentru contributia lor.
11. Nu se tem sa ceara ajutor.
Oamenii siguri pe ei stiu ca cerand ajutor altora nu vor parea slabi si lipsiti de inteligenta. Ei sunt constienti de punctele lor forte cat si de cele slabe si stiu ca intotdeauna au ceva de invatat de la altii.
12. Fac exercitii fizice.
Oamenii siguri pe ei nu-si neglijeaza conditia fizica. Unele cercetari arata ca cei care au facut exercitii fizice de doua ori pe saptamana timp de zece saptamani s-au simtit mai siguri pe ei, mai multumiti de propria imagine si mai competitivi social. Activitatea fizica actioneaza nu doar asupra corpului, ci si asupra creierului, ridicand nivelul endorfinei, responsabila cu starea de bine.
Sursa celor 12 calitati: Forbes
http://www.forbes.com/sites/travisbradberry/2015/04/01/12-things-truly-confident-people-do-differently/

Ce te face sa fii charismatic? Habar n-am! :) Unii se nasc asa, altii reusesc sa invete. Unii zic ca ar trebui ca cei care doresc sa fie charismatici sa incerce urmatoarele:
- sa fie conectati suta la suta la cei pe care ii au in jurul lor;
- sa fie perceputi ca fiind capabili sa influenteze lumea din jurul lor;
- sa-i faca pe oameni sa simta ca le pasa de ei si ca ii preocupa binele lor…
Acestia sunt cei trei factori principali in care Olivia Fox Cabane, autoarea The Charisma Myth, a descompus comportamentul charismatic. Autoarea sustine ca un comportament charismatic poate fi invatat. 

19 comentarii:

  1. ☺☺☺ ai putea sa deschizi un seminar pentru ridicarea moralului! Cu siguranta ai avea succes, cunosti atâtea, stii sa prezinti lucrurile intr-o forma simpatica si atragatoare si nu in ultim rând, tu arati ca ai incredere in tine, ca esti stapâna pe tine. Esti un bun psiholog si cu siguranta ai fi un "antrenor" placut.
    pupici si îmbratisari xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru compliment, Carmen draga!
      Mai am de lucrat la incredere dar... vorba aceea: nu le putem sti / face pe toate. :) Dar de lucrat mai am de lucru cu mine. Mult. :)
      Inca nu stiu sa spun "nu" in anumite ocazii si devine obositor. :)
      Pupici si imbratisari cu drag! <3

      Ștergere
  2. ”A fi sigur pe tine inseamna a sti sa te evaluezi obiectiv. ”
    Cred că a trebuit să împlinesc 50 de ani ca să fac asta. Care începe de la a ști spune NU. Cui, când, cât. Să fiu hotărâtă, să sar munții (sar, nu trec) pentru a-mi realiza visul, iar acela să fie unul care îmi face cinste. Să aleg eu oamenii, nu să mă las cooptată. Și iată că am reușit.
    Când am început să mă iubesc, respect, stimez mai mult decât ieri, am simțit și din partea celor pe care îi respect, admir, stimez, reciprocitate. Prefer stima unuia singur, decât a unei adunături fără valoare pentru mine. Da, se cheamă siguranță de sine. E concluzia trasă de mine în urma citirii articolului tău, care este foarte bun, închegat, scris cu un scop nobil și prietenos. ”...un comportament charismatic poate fi invatat. ” Categoric!
    Noian de îmbrățișări! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi ani frumosi sa mai ai! :)
      Mai am doi ani pana la cifra rotunda dar... mult de lucrat, inca. :) De lasat cooptata... ma las mai greu... :)
      Categoric ca e mai bine sa avem langa noi o mana de oameni pe care stim ca ne putem bizui... Si ma bucur ca reusesti sa-ti gasesti echilibrul in aceasta lume... oarecum dezechilibrata. :)
      Multumesc, Mirela! Imbratisari cu drag!

      Ștergere
  3. Marii sportivi , talentati , care practica jocul care li se potriveste ca o manusa , sunt cei care nu au emotii .
    Pot fi si jucatorii de sah , care de la "juniori" , varsta adolescentei ajung sa concureze alaturi de seniori , e o maturizare rapida , pentru cei ce au o minte mai stralucita . Pot fi si concurenti de Formula 1 , automobilism . Multi dintre sportivii de toate felurile nu au trac , ci doar tensiune interioara .
    A spune nu la tot nu mi se pare corect in a spune ca si cunoaste adevarul , spune nu si tie nu numai celorlanti , cred ca se potriveste mai bine .
    A fi charismatic se adreseaza sex-ului opus , de a ceea barbati sunt in majoritate mai charismatici decat femeile , ei sunt pe picior de a face o noua cucerire sau simplu cum o femeie se intereseaza de propria frumusete exterioara , barbatii se ingrijesc sa poarte puterea de atractie in interior .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A nu avea emotii in anumite competitii / circumstante nu inseamna, neaparat, siguranta de sine. Pot fi siguri pe ei ca sportivi, dar ca oameni sa fie total nesiguri (a se vedea excesele de care dau unii dovada, si care sunt semne ale nesigurantei de sine, cel mai adesea).
      A spune "nu" se refera, desigur, atat la propria persoana cat si la "cerintele" altora... Nu spune "nu" la tot, ci spunem "nu" atunci cand simtim ca e destul, ca nu ne mai putem incarca si cu alte angajamente - e ca si cum ai avea de lucru 23 ore din 24 dar alegi sa te mai obligi la o lucrare, care te va lasa si fara timp de odihna...
      Charisma nu tine de sex... Charismaticii - indiferent de sex - sunt placuti de oameni de ambele sexe.
      Poate ca n-ar fi rau daca mai multi barbati si-ar lasa la vedere ceva din frumusetea interioara - prea adesea e imposibil de ghicit o astfel de frumusete din comportamentul celor mai multi.
      O femeie super frumoasa nu e obligatoriu sa fie si charismatica. :)

      Ștergere
    2. Ce e cu charisma asta , Tu crezi ca e atat de importanta , pentru mine e important ca sa dorm , ce au cei cu charisma in plus , prea putin , si fad de ne descoperit , daca ei vor sa si-o arate bine , dar pe mine , pe noi majoritatea nu ne intereseaza , nu suntem ahtiati despre asta , barbatii ii gasesc charismatiti , iar pe femei nici atat nu gasesc sa spun cuvinte de lauda , o femei e frumoasa si doar asta ma atrage , poate avea un interior frumos , bun , si asta te face sa speri la o comunicare mai buna , e tot ce imi doresc .
      Ma faci sa rad , eu trebuie sa-ti raspund la ceea ce tu contrazici , ideea de a fi sigur pe tine nici asta nu mi se pare importanta , o femeie te intelege oricum ai fi , daca legatura e benefica pentru amandoi , cat despre ceilanti in public , la servici, a fi sigur pe tine este egal cu ai invata pe ceilanti de la tine , din cunostintele tale , iar aici , nu cred ca sunt multi doritori sa spuna lucruri bune despre superiori lor , sefii , viata trebuie sa ia forme diferite in planul timpului liber , sa te amuzi , sa te intalnesti cu prietenii , sa ai propria ta conceptie despre tine insuti , in timp ce te cunosti sa ai viata pe care ti-o doresti , de multe ori daca ni se spune un lucru facem contrariul , eu cel putin , am nevoie de liniste , intimitate si alte lucruri care imi plac , ce ma intereseaza pe mine de oamenii siguri pe ei , imi cunosc puterea si slabiciunea
      Sunt alti care vad rau tot ce se intampla in jurul lor si vor sa schimbe , cand lucrurile nu prea stau asa , ar trebuii sa spuna "nu" si la ceea ce vor ei sa faca , sa se intample si sa auda ei .
      Hahaha ... sa nu te mai superi .. o sambata frumoasa atat cat a mai ramas din ea !! Imi place ca ai fost ocupata ... etc ... o saptamana .. " nu ne mai pacalesti tu pe noi :) "

      Ștergere
    3. Nimeni nu afirma ca ceva e mai important decat altceva… dar un sef charismatic e de preferat unuia vesnic incruntat, pentru ca e important sa ne placa sa mergem la munca – preferabili sunt si colegii charismatici…
      Fiind diferiti fiecare consideram unele sau altele importante si nu-i bai ca nu gandim / simtim toti la fel – ar fi chiar plictisitor de s-ar intampla astfel.
      A fi siguri pe noi e o calitate, pentru ca siguranta de sine, intre altele, inseamna si agresivitate mai scazuta – oamenii nesiguri (cei care au complexe de inferioritate, in general) sunt cei mai agresivi…
      Femeile inteleg pe oricine asa cum e, pana se plicitisesc si cauta pe cineva charismatic, sigur pe el, sau… profita din plin de cei nesiguri pe ei…
      De ce sa nu incerce cineva sa schimbe ceea ce poate fi schimbat in bine?! E ca si cum ar lasa pe cineva fara ajutor desi ar putea ajuta…
      Ma bucur ca te-am amuzat, deci am facut cel putin un bine azi. :)

      Multumesc, la fel: seara frumoasa!

      Ștergere
    4. Cum spunea Constantin Noica , sti ?! : " Omenii mari nu sunt buni , nu spun ca sunt rai , dar buni nu sunt ! "
      Eu nu inteleg engleza , dar de-a lungul timpului aceasta melodie mi-a alungat uratul https://www.youtube.com/watch?v=0JSXCfGWjqA&list=RD0JSXCfGWjqA
      Seara buna , nu cred ca ai o frunte mare , dar cred ca ai un suflet foarte MARE !!!

      Ștergere
  4. Imi place ce am citit.Eu sunt o optimista,dar acum constat ca sunt fericita,nu multumita asa cum ma deeclar in general.Depinde foarte mult de om,de caracter,de educatie .Ani de zile eram un pic invidioasa pe niste prieteni,sot si sotie,care-i vedeam mereu fericiti.Le-am spus-o :sti ce mi-au raspuns? Numai prostii pot fi atat de fericici!Era o gluma. De atunci i-am admirat mereu si cand aveam un hop ,ma gandeam la ei.Asa au trecut peste 40 de ani....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place sa cred ca sunt optimista - chiar cred ca sunt! :) Si sunt fericita. :) Sunt fericita chiar si atunci cand planurile nu-mi ies cum mi-as dori si sunt fericita chiar si atunci cand trec prin momente dificile... Oricat de tare ma doare, uneori, sufletul, simt acolo scanteia fericirii, puterea de a trece cu bine peste hopuri. :)
      Multi ani inainte iti doresc!

      Ștergere
  5. greu de intrunit toate aceste calitati...
    este adevarat, conteaza foarte mult sa stii cand sa spui "nu", se zice ca este mult mai greu sa spui nu decat da...dar si asta depinde de context, o serie de "nu"-uri spuse la job cand esti intrebat daca poti sa faci una sau alta nu cred ca iti aduce un plus in cariera...
    Floarea spune bine, in general cand e vorba de situatii de viata conteaza mult educatia si personalitatea fiecaruia...in concluzie suntem ceea ce suntem plus ceea ce am invatat sa fim :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mult suntem ceea ce am invatat sa fim, as zice. :) Si e bine cand invatam sa fim multumiti de ceea ce realizam, sa dorim mai mult fara a ne distruge sanatatea pentru a obtine.... si mult ar fi de discutat, dupa cum sunt sigura ca stii. :)
      :) A spune "nu" la munca e, clar, o piedica in avansarea pe scara ierarhica si chiar un real risc de concediere... Stiu din experienta - dar nu mi-a parut rau cand am hotarat sa mai spun si "nu". As face-o si azi?! Asta nu mai stiu, pentru ca intr-un fel reactionam cand avem de ales si altfel cand nu prea avem loc de intors... :)

      Ștergere
  6. Un articol complicat, despre calități pe care ar trebui să le avem cu toții. Este limpede că exact asta ne deosebește: dacă le avem sau nu ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar cateva puncte daca am "bifat" si suntem pe drumul cel bun. :)

      Ștergere
  7. Draga Diana, este totul ok ? observ ca nu ai mai intrat pe blog de cateva zile si... mi-e dor de tine :) Te pup.
    Imbratsari si gânduri bune pentru mamica ta si surioara :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen. :)
      Pupici si imbratisari si de la ele, si de la mine! <3

      Ștergere
  8. Schimbari de directie , sa speram ca pentru viitor totul este bine ... si incurajarile noastre . L

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.