2015-04-17

Avantajele celor singuri

Se zice ca cei care n-au partener stau si plang, mai ales in zile de sarbatoare precum Ziua indragostitilor, Craciun, cu ocazia unor sindrofii sau nuntilor… Iar daca nu plang vorbesc cu pisica sau cainele! Poate vorbesc doar cu peretii, daca n-au animale in casa. Stereotipii absurde, ramase de pe vremea cand femeile erau considerate fete batrane daca la varsta de 20 de ani nu erau casatorite si deja mame.
Imi amintesc ca circula, candva, o… nu stiu cum sa-i zic asa ca doar o scriu: barbatii casatoriti sunt mai longevivi decat cei necasatoriti; femeile necasatorite sunt mai longevive decat cele casatorite. Hm. Toata lumea vrea sa ajunga-n Rai dar nimeni nu vrea sa moara – cum ar zice cineva.

Cercetatorii afirma ca au facut studii si au constat ca, desi casatoria si alte forme de coabitare au beneficiile lor si solitudinea are avantaje. Habar n-am ce si cum, dar ma amuza (oarecum) sa citesc astfel de studii, statistici si ma minunez pe ce cheltuiesc unii banii! Ceva o fi adevarat, dar nu cred ca exista o regula in toate acestea pentru ca sondajele se fac, in general, pe un numar “reprezentativ” de persoane… Pe Terra suntem 7 miliarde – niciun studiu nu se poate lauda cu “numere reprezentative”, nici chiar la nivel de un singur stat (din punctul meu de vedere, mai ales cand e vorba despre psihicul uman).

Casatoria/coabitarea imbunatatesc sanatatea mintala, sanatatea fizica sau ofera alte astfel de beneficii? intreaba Bella DePaulo, un psiholog de la Universitatea din California, Santa Barbara. Si raspunde: nu.

Revenind la avantajele solitudinii. Zice acolo ca avantajele ar fi multe-multe, dar sunt enumerate doar cinci, considerate cele mai importante:
1. Inima mai sanatoasa. Intr-un studiu la care au participat, timp de opt ani, noua mii de adulti de varsta mijlocie, de boli de inima au suferit mai putini intre cei necasatoriti. Diferenta dintre cei care au fost casatoriti tot timpul studiului si cei care au fost singuri tot timpul n-a fost semnificativa, dar diferenta a crescut semnificativ – faţa de cei necasatoriti sau care au avut o relatie constanta - in cazul celor recasatoriti, divortati sau vaduvi – evenimentele din viata le-au afectat sanatatea inimii.
2. Fizic “in forma”. In urma unui studiu realizat pe 13 mii de barbati si femei cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani s-a constatat ca cei care nu erau casatoriti au facut mai multe exercitii decat cei care erau casatoriti sau au divortat. Se poate argumenta ca cei fara partener au mai mult timp liber, “sunt pe piata” si au un interes mai mare sa arate bine – e adevarat, dar faptul nu schimba rezultatul studiului: cei singuri arata mai bine, fizic (mie nu mi se pare o regula).
Intr-un studiu efectuat in Australia au fost chestionate mii de femei cu privire la nivelul lor de activitate fizica; patru ani mai tarziu, multe dintre cele care s-au casatorit intre timp s-au ingrasat, devenind “inactive” din punct de vedere al intretinerii fizice.
3. Relatii sociale mai puternice. Ti se pare ca atunci cand ai intrat intr-un cuplu prietenii se cam distanteaza de tine? E adevarat. Preocuparile tale devin altele. Cei casatoriti (sau aflati intr-o forma de coabitare) nu mai sunt disponibili pentru ajutor dat prietenilor oricand, pentru vizite, petreceri, cum sunt cei singuri. Studiul a relevat faptul ca cei aflati in cuplu, mai ales cei casatoriti, au contacte mai rare nu doar cu prietenii, ci uneori chiar cu familia, in general. Casatoria, coabitarea inseamna mai multa iubire pentru o singura persoana si atentia intreaga se concentreaza asupra acelei persoane. Cei singuri au mai multa energie emotionala pe care o pot impartasi cu prietenii, cu fratii, cu parintii – si cu ei.
4. Fara compromisuri. Mai toate studiile arata ca cei care se simt bine in solitudine sunt mai putin susceptibili de a incheia parteneriate nepotrivite, nefericite in care, ulterior, sa se simta blocati si neimpliniti. Intr-un studiu s-a constatat ca teama unora de a fi singuri i-a determinat sa se multumeasca cu putin, primand nevoia de a avea o relatie si mai deloc fericirea personala. Faptul ca societatea (inca) face presiune asupra oamenilor (femeilor, mai ales) sa se casatoreasca, sa aiba parteneri, sa fie mame si “stigmatizeaza” pe cele care nu aleg compromisul cu orice pret, conduce la nesansa ca aceste persoane  sa ajunga in relatii nefericite. Un studiu efectuat pe 1649 de persoane cu varste de 64 de ani si mai mult si care s-au simtit tratate inechitabil in cuplu au fost mai stresate decat persoanele care au fost mereu singure.
5. Solitudine. Solitudinea, in contrast cu singuratatea, este mai mult o stare pozitiva decat negativa, una care mai degraba e de dorit decat de evitat (cel putin din cand in cand). Psihologii de la Univeristatea din Massachusetts afirma ca statutului de “solo” ii sunt atribuite notiuni precum libertate, creativitate, intimitate, spiritualitate. “Singur” e un termen care defineste, in general, pe cel care locuieste singur si care are mai mult timp pentru sine, mai multa liniste si multe alte beneficii psihologice de care stiu sa profite numai cei care nu se simt “impliniti” doar daca sunt “intr-o relatie” si/sau au copii. Unele cercetari arata ca e mult mai probabil ca oamenii sa se simta mai mult bine decat rau atunci cand e vorba despre timpul petrecut in solitudine si ca au amintiri mai frumoase atunci cand sunt singuri.

Cei care sufera pentru ca nu au un partener (si vor cu orice pret pe cineva langa ei) intr-un anumit moment al vietii (o perioada mai lunga sau mai scurta) sunt cei care… vor sa fie cu cineva numai pentru a nu fi singuri, sunt cei care nu prea se suporta pe ei, cei care se plictisesc fiind doar in… propria companie, cei care vor ca altul sa mai preia din sarcinile (de regula casnice) pe care le are de indeplinit…
Se intampla sa mai fim si de capul nostru cate o perioada, mai lunga sau mai scurta. Si nu-i capat de viata!
*
Sursa de inspiratie, unde sunt amintite toate sursele in baza carora a fost scris articolul care m-a inspirat, surse de prin care am mai spicuit:
http://www.businessinsider.com/why-its-better-to-be-single-2014-2?utm_content=buffere3307&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

&
O femeie aflata la prima sarcina merge la obstetrician, pentru un control. Dupa examinare intreaba timid:
- Stiti, sotul meu ar vrea sa-mi raspundeti la o intrebare…
- Stiu, stiu! Intrebarea asta mi se pune frecvent. Da, e-n regula sa faceti sex mai ales in primul trimestru.
- Nu, nu despre asta e vorba… Sotul meu ar vrea sa stie daca mai pot tunde gazonul din faţa casei.

8 comentarii:

  1. Interesante opinii!
    Foarte fain bancul! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) da, studii si cercetari de laborator!
    referitor la bolile de inima - infarct fac doar cei care sunt predispusi genetic! boala nu alege intre casatoriti si necasatoriti! La fel ca si ingrasatul. Se spune ca ne nastem cu un numar precis de celule de grasime - transmis/determinat genetic, si ca in decursul vietii, aceste celule se vor umple sau se vor goli, în functie de nutritie si stilul de viata. "Kilogramele în plus" din timpul casatoriei vin din cauza ca subiectii sunt multumiti cu stilul de viata, manânca mai cu pofta si savureaza viata de cuplu, împartind grijile si bucuriile cu persoana iubita.
    Cât priveste prieteniile, este adevarat ca familistii au în cercul de prieteni mai multe cupluri decât persoane solo, dar nu din cauza ca ar vedea viata din alta perspectiva sau ca ar "judeca" pe cei care sunt celibatari, ci din cauza numarul egal de femei si barbati care participa la o activitate de "timp liber" (excursie, petrecere, etc) creeaza armonie.
    Referitor la punctul 4... este adevarat ca cei care traiesc în relatie de cuplu învata sa-se tempereze caracterul, sa-si dezvolte altruismul, învata ca de cele mai multe ori cedând si aparent "pierzând micile dispute" ai doar de castigat. Cred ca deviza "Fara compromisuri" este folosita de un numar egal de casatoriti si necasatoriti - pentru ca este o alegere ce tine de caracter si nu de situatia în care traiesti. Sunt foarte multe cupluri care dupa o criza puetrnica, aleg sa traiasca nefericite mai departe, într-o casatorie formala, din teama de a schimba ceva. Joaca un fel de teatru, imaginându-si ca nu ar supravietui "pierderilor" pricinuite de un divort. Este poate o teama la fel de mare ca cea pe care o simt holteii în momentul în care sunt pusi în fata responsabilitatilor pe care le presupune viata traita în cuplu.
    Oricum ar fi, batrânii spun ca "ce-i al tau, e pus de-o parte!" :))
    Te pup draga mea. O zi minunata sa ai! pupici si fetelor ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am si inceput: astfel de studii sunt, mai mult sau mai putin, hazlii. :))
      Armonia poate fi atinsa atat in cuplu cat si "solo" - totul depinde de oameni. Am cunoscut, insa, oameni care s-au casatorit pentru a nu fi singuri, pentru a avea cine le aduce o aspirina cand sunt bolnavi, pentru a avea cu cine sa mearga la petrecerile de la serviciu sau la nunti si oameni care s-au casatorit la presiunea familiei... E o nebunie, dar nu inseamna, neaparat, ratare. Iar a ramane intr-o uniune care distruge e, din nou, o greseala, cum bine observi - unii aleg sa ramana motivand ca o fac pentru copii, dar ar trebui sa fie obiectivi si sa recunoasca faptul ca mai mult rau le vor face copiilor daca vor ramane intr-o relatie toxica. un divort poate fi bulversant, dar punand in balanta beneficiile si pierderile pe termen lung adesea e de ales divortul...

      :) Daaa! Cuplurile au mai multi prieteni... in cuplu... Exista si o "filosofie" pe tema: daca la o reuniune unde sunt numai cupluri e invitat un barbat singur atmosfera e relaxata, dar daca e invitata o femeie singura atmosfera devine tensionata, mai ales daca femeia este dintre cele care arata bine (in cazul barbatului nu conteaza aspectul fizic).

      Si eu stiu ca bolile cardiace sunt predispuse genetic, in cea mai mare parte. Dar e si ceva adevar in stresul mai mic al celor singuri pentru ca in caz de dificultati nu trebuie sa se gandeasca si la cei care le sunt dragi si carora le doresc tot binele - e un important factor de stres aspectul. Pe sine, se poate neglija, dar niciodata vreun adult responsabil nu-si va neglija copilul si nici partenerul de viata.
      Boala nu alege intre casatoriti si necasatoriti dar cei casatoriti sunt mai puternic supusi stresului (e de inteles, as zice) pentru ca au obligatii serioase - mai ales fatza de copii, cand exista.

      In cuplu invatam in mod natural, firesc, sa fim altruisti, daca uniunea am ales-o fara a fi presati de familie, de stereotipiile societatii... Cand alegem la nimereala, sa bifam si asta in agenda e mai greu sa ne adaptam. Si mai sunt cei care chiar nu simt nevoia sa se angajeze intr-o relatie - acestia, desi rari, se nenorocesc singuri daca cedeaza de complezenta sau daca nu aleg o persoana care sa le semene...

      E o realitate: cand se obisnuiesc in cuplu e mai greu (pentru foarte multi) sa traiasca 'solo", si la fel de greu le este celor care au fost prea mult "solo" sa se adapteze in cuplu. :) Un cuplu cere si multa responsabilitate.

      Pupici cu drag, si de la fetele mele dragi! <3 Ziua minunata sa iti fie!

      Ștergere
  3. Problema cu studiile si statisticile este ca nu pot acoperi si nu sunt relevante decat pentru zona unde au fost facute. Degeaba spun ei ca femeia necasatorita e mai longeviva, mai cu mot sau mai fara mot. Nu poti compara o doamna din New York cu una din jungla amazoniana, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Studiile de acest gen nu sunt tocmai credibile pentru ca nu "caracterizeaza" decat o mica parte... Relevante nu mi se par nici chiar pe zone restranse, daca nu sunt implicati toti oamenii din zona (sau, macar, majoritatea).
      :) Nu doar ca nu putem compara femeia din NY cu cea din jungla, dar n-o putem compara nici macar pe cea din Harlem cu cea de pe 5th Avenue! Sau... ca o gluma: jungla NY-ului si jungla amazoniana... tot pe acolo. :)

      Iar despre cea necasatorita mai longeviva... realitatea mi-a cam dovedit ca sunt mai multe vaduve decat vaduvi... (dar e o "statistica" personala) :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.