2016-09-12

Romanţă la malul mării

Când eşti îndrăgostit vezi doar fiinţa dragă. N-o vezi în alb şi negru sau în gri, ci numa-n-roz, cum gingăşia poate fi. Iubita îţi e mama şi îţi este tată, îţi este prietenul cel bun, e viaţa ta întreagă. Inima-ţi bate mai cu spor, lumea îţi pare mai frumoasă şi oamenii mai buni. Trăieşti ca-ntr-un miraj, iar recele îţi este cald, şi răul nu e chiar un rău. Vibrezi la unison cu vântul, cu valul mării cel ştrengar.

Pe înserat, în aerul sărat, la mal de Mare Neagră cu valuri ce şoptesc încetişor, doi tinerei în tunici albe aranjează o masă. Cu pricepere o dichisesc, sfeşnice folosesc. Spectatorii privesc direct sau doar trag cu coada ochiului, fiecare ştiind că cineva se va bucura de o romantică cină în doi, la lăsarea serii, în lumina blândă a apusului de la buza mării. Pot fi doar doi îngdrăgostiţi, iremediabil, unul de celălalt şi amândoi de mare.

Crepusculul se reflectă pe chipurile oamenilor şi pare a-i face mai frumoşi, cu ochii strălucind de viaţă şi cu speranţa unei promisiuni ce, în sfârşit, se va-mplini.

Poate că unii oftează-ncetişor, visând şi ei la clipe de romanţă; alţii zâmbesc răutăcios, spunându-şi că gestu-i caraghios, dar curioşi sunt toţi, să-i vadă pe cei doi.
“Ce gest frumos!” îşi spun cele mai multe fete la vârsta viselor de-amor.
“Un gest curajos. Romantismul n-a murit”, îşi spun cele care prin viaţă bine au trecut.

La câţiva paşi de masă stau doi tineri, lenevind în chaise-long-uri de lemn. Fotografiază scena pe care n-o întâlneşti oriunde. Sunt martori la o declaraţie de dragoste. Ei văd parfumul minunat, şi sticla de şampanie. Au, probabil, în minte şi scenarii.

Se-apropie un el şi-o ea, ţinându-se de braţ. El în costum de in, ea în rochie strâmtă, de seara, ce pare cu un număr mai mic. O banderolă albă acoperă ochii ei. Chicoteşte, aşteptând dezvăluirea surprizei. Emoţionat, el îi scoate legatura de la ochi şi ea îşi aranjează frizura, apoi vede masa – doar că nu se aude cum entuziasmul ei se prăbuşeşte, înecându-se-n mare. Zâmbeşte strâmb când n-o vede iubitul şi chipul i se urâţeşte. Se aşază şi zâmbeşte din nou, cu graţie, când el o soarbe din priviri. Ridică sticluţa de parfum şi miroase. Probabil că-i place. E iritată - sau doar stânjenită - întrebându-se ce caută pe malul mării când cluburile de noapte deja s-au deschis şi multe priviri, acolo, ar învălui-o. Îmbracă jacheta, pentru că briza-i pare răcoroasă. E numai miere când spre el priveşte şi pare fiere când lateral ocheşte, spre martorii tăcuţi ai scenei, să ştie ei că nu-i deloc impresionată. Gesturile sunt mecanice şi reci, mai reci ca apa mării într-o zi de iarnă.

Tinerii de pe chaise-long se ridică şi pleacă, lăsându-i pe cei doi să-şi savureze scena de poveste. Cumva, le e milă de tânărul romantic care s-a străduit să-şi facă fericită iubita. Îşi spun, cu sarcasm, că s-ar putea să fie sărit de la porţie în noaptea ce vine. 

(Foto de Dan F.)

12 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi, că prea o scrii cu foc.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Ratiunea nu prea are ce cauta in amor, si... nu degeaba se spune ca dragostea-i oarba. :) Din acest motiv "prefata".

      Ștergere
  2. Ce pacat! Am devenit asa de blazati incat nici cel mai frumos gest nu ne mai impresioneaza?! Si ce frumos mi se pare mie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi se pare un gest frumos, romantic, dar oamenii sunt diferiti. Despre tanarul in cauza s-ar putea spune ca nu prea-si cunoaste iubita, nu stie ce-i place... :( El era plin de atentie si atat de indragostit... incat nu observa ca ea nu prea se bucura de moment. As zice ca i-a oferit femeii ceea ce credea el ca i-ar placea...

      Ștergere
  3. trist dar adevarat-cu toate astea nu imi e mila de el...dinmoment ce a ales-o doar pt k arata bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariile soptite ale barbatilor prezenti la vederea ei au fost de genul "nici macar n-arata bine tipa"... Poate (si) pentru ca cei care (rar) sunt martori la astfel de scene isi imagineaza o frumusete deosebita, o femeie stilata - cum sunt obisnuiti de prin diverse filme - nu ceva ce se poate intalni in autobuz la ora de varf... :(

      Ștergere
  4. Sau pur si simplu nu erau suflete pereche!
    Dar, oricum, o astfel de pregatire a unei seri in doi, mi se pare minunata si pacat ca nu pare a fi cu un sfarsit fericit!
    Poate data viitoare, daca va mai avea curaj!

    Zile frumoase si senine, draga Diana! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur nu erau suflete pereche. :)
      El nu vedea cum isi arata ea neplacerea (cel puţin, asa parea martorilor, ca nu observa) :(

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o zi minunata! <3

      Ștergere
  5. Duioasa si miraculoasa scrierea de la inceput...speranta !
    Dureros continut,pentru ca sunt persoane,nu spun oameni,cu inima seaca,cu sufletul vandut ingerului negru;asta cred,deoarece daca era o "nepotrivire",ea
    n-ar fi trebuit sa accepte invitatia...
    Ganduri bune si zile frumoase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. El a vrut, cred, sa ii faca o surpriza - in sufletul lui de indragostit poate ca nu si-a dat seama de "nepotrivire", dar s-ar putea sa-si dea seama mai tarziu - poate se va trezi si va face alta alegere sau se va trezi si... isi va accepta "soarta". :( Sau, poate, va accepta ideea ca iubita lui nu e "genul romantic". :)
      Martorii la scena probabil ca se vor gandi de doua ori daca le da prin minte sa ofere o astfel de cina romantica :)
      Multumesc, Natalia.
      Zile fericite iti doresc, cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.