2018-12-05

Moş Nicolae e pe drum

Pe calul său de un alb strălucitor, Moş Nicolae a plecat în călătoria sa anuală de împărţit daruri pentru cei care au fost cuminţi peste an. Trece pe la ferestre şi priveşte la copiii care dorm, cuminţi.
Când eram copil, acesta era momentul in care începea să se simtă aroma de portocale in casă (am prins momentele când, încă, se mai găseau portocale), mirosul de cozonaci, de nucă, de scorţisoară şi alte arome care parfumau nu doar casa, ci şi aerul de afară, parfumul cozonacilor împletindu-se armonios cu parfumul iernilor in care era zăpadă.
In seara zile de 5 Decembrie copiii - mici şi mari - îşi pregătesc ghetele pentru Moş Nicolae care - el ştie cum - se strecoară şi lasă daruri (dulciuri, fructe, jucării). Pentru copiii care nu au fost ascutători lasă câte o nuieluşă - dar asta se întâmplă rar, pentru că toţi copiii sunt cuminiţi. Ce, nu sunt? Sunt! Mai fac ei boroboaţe, dar aşa sunt copiii!
Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se lasă văzut. Totuşi, se spune că in nopţile sfinte de sărbători când, nu mai mult de o secundă, se deschid cerurile, Moş Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu. O legendă spune că Sfântul Nicolae a fost trimis de Dumnezeu să afle cum poate răscumpăra de la aghiuţă contractul prin care hotărâse cândva că cei vii sunt ai lui Dumnezeu şi cei morţi ai necuratului. Treizeci de ani a stat sfântul la poarta iadului pâna a reuşit să afle de la cornorat cum poate fi răscumpărat contractul. Şi i-a zis acela că numai cel ce se va naşte din Duh Sfânt va putea să-l ia. Aşa s-a născut Hristos care, când a împlinit vârsta de treizeci de ani, a mers şi a luat contractul; de atunci a rămas ca oamenii să fie judecaţi după faptele lor.
Fie că purtaţi numele sfântului (sau derivatele), fie că nu, căutaţi in ghete, veţi găsi acolo un gând bun de la mine! Sănătate vă doresc! de celelalte aveţi voi grijă! Eu va ţin pumnii să reuşiţi! 

16 comentarii:

  1. Ce frumos ai descris atmosfera magică de Sărbători, dragă Diana! Totul este minunat, iar în aer plutește atâta veselie și voie bună. Și la noi este așteptare mare pentru noaptea următoare. Sara a făcut liste, a scris o scrisoare lui Moș Nicolae, ne tot asigură că ea este cuminte și nu trebuie să primească nuielușă. Iar noi ne bucurăm din plin de aceste momente, căci bucuria copilăriei renaște și în cei adulți, alături de cei mici.
    Numai bine îți dorim din toată inima și zile minunate, alături de cei dragi! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex draga, pentru minunata urare! <3 Va doresc sa fiti sanatosi si veseli si cat mai putin sa aveti de a face cu oameni egoisti.
      Acolo unde sunt copii sarbatorile sunt si mai parfumate, mai vesele! E o "agitatie" altfel! Iti multumesc ca ai impartasit aceste secvente din bucuria voastra! Ma intorc in copilarie si zambesc nostalgic. :)
      De cat mai mult bine sa aveti parte! :)

      Ștergere
  2. Multumesc pentru poveste si pentru urari, Diana draga!
    Ce bine este cand se imprastie arome magice in aer! Miracolele se apropie!
    Numai bine si frumos tie si celor dragi tie!
    Pupici si zambete! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Suzana draga!
      Iti multumesc si eu pentru urari! Numai de bine si pentru voi!
      Miracolele! Uneori am sentimentul ca sunt la fiecare pas, doar ca nu reusim intotdeauna sa le percepem ca atare.
      Weekend frumos iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Vaaaai am pielea de gaina.... Felul in care ai povestit legenda a facut-o sa fie asa de frumoasa! <3 M-am simtit copil din nou (la modul cel mai serios iti zic). Ghetutele mi le fac sa le vada mosul curate :). Nu ma supar nici nuielusa daca imi lasa, din contra. :)
    Portocale... <3. Ohhh ce vremuri aromate - acum sunt peste tot (si injectate cu de toate hahaha).
    Vai (sper sa nu primesc un brat de nuieluse ca pe bune nu sunt carcotasa dar mi-am amintit chestia asta si ma amuza singura pe aici).... acum un an.. doi poate.. trei eram la magazin. Si vad un cos marecu cozonaci. Scris sa vada tot omul mare de tot: cozonaci ca la mama acasa! Eu fericita ma infig in unul si dau sa-l pun in cos dar pica dragutul cu ingredientele spre mine. Scrise mici mici cat sa nu vezi decat cu lupa. Dar ditamai pomelnicul de nu-mi ieseau la socoteala unui cozonac ca la mama... acasa. Aromat din plin cu de toate. L-am lasat frumusel in cos. :))) Bietul Mos :))).

    Merg sa-i spun si lui Buni legenda.. Pupici de la mine si multumiri pentru gandurile bune si scrisoarea trimisa Mosului drag. K le doarme si e mult mai bine :* <3!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca iti place legenda pentru ca e mai lunga si nu sunt sigura ca am reusit sa o "scurtez" fara sa piara farmecul. :)
      Oooo! Portocalele de azi sunt cam ciudate! (cred ca cel mai corect ar fi sa cumparam numai iarna, cand avem mai multe sanse sa gasim ceva mai bune, mai "curate"). De cozonaci nu mai zic! Apoi, cand ii cumparam din comert ne privam de acele minunate arome care mie-mi amintesc anii copilariei, cand mama facea cozonaci si noi ne tavaleam prin zapada, ridicam cazemate, ne dadeam pe patine si pe derdelus, cu sania. Ce ierni faine erau atunci! Adioa... mai lungi, cu mai multa zapada pentru mai multe zile consecutiv. :)
      Ma bucur sa-l stiu mai bine pe micut! <3 Sa-i dai si lui cativa pupici din partea mea. :)
      Weekend frumos iti doresc! Pupici cu drag! <3

      Ștergere
  4. Hello dear Diana!
    Great post! Santa Claus is on his way and everyone is happy and feels festive waiting for Christmas!
    Like the tradition with Saint Nicholas, we only celebrate the name day,and it’s my son in law,name day tomorrow! Thank you for sharing! Have a lovely afternoon! Hugs!
    Dimi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello dear Dimi!
      Happy Day Name to your son in law! All the best for all of you!
      Yes! Now, Santa Claus is on the way! I look forward to it!
      Thank you! I wish you a wonderful weekend! Hugs!

      Ștergere
  5. Bună Diana!
    Frumoasă descriere,abia așteptam sărbătorile cu portocale,banane și bomboane cubaneze!Ce vremuri trăiam odată!
    Zile frumoase și pline de bucurii vă doresc la întreaga familie!
    Pupici cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Elena draga!
      :) Simplitatea de altadata a Craciunului o doresc uneori - oricum, nu prea ma complic cu "modernismul". Nu duc dorul, insa, frigului din casa, cozilor de la magazine - nu e ca si cum azi nu ar fi cozi la magazine, de sarbatori, dar e altceva. :)
      Multumesc! La fel! Zile senine, imbelsugate va doresc sa aveti si voi! Imbratisari si pupici, cu drag!

      Ștergere
  6. ce legenda frumoasa, Diana draga. O aud pentru prima data, iti multumesc!
    Minunata atmosfera descrisa de tine - ai perfecta dreptate, asa incep sarbatorile de iarna - cu portocale, scortisoara si nuca. Fiecare se straduieste sa fie un pic mai bun, mai darnic, mai tolerant, mai intelegator... Asa suntem pas cu pas cuprinsi de spiritul Craciunului. Pregatirile sunt în toi, numaram zilele.
    Te imbratisesz si transmit ganduri bune si pupici, de la trio pentru trio <3
    La multi ani <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga! Ma bucur ca iti place legenda, pentru ca am scurtat-o cam mult si ma tem sa nu-i fi pierit farmecul, dar se pare ca nu - am pastrat "esenta".
      Mi-e dor de o astfel de atmosfera! Azi nu se mai simte asa de des parfumul de cozonaci - cei mai multi cumpara din comert. Totusi, in apropiere de noi este o patiserie si de acolo vin arome minunate, mai ales in preajma sarbatorilor! :) Mai trebuie zapada!
      Inca nu am reusit sa fac mare lucru - pregatirile noastre intarzie, poate si pentru ca in acest an suntem la masa si mai putini - cu (inca) unul - si e asa, ca un gol...
      Da! Dorinta pentru Mos Craciun: toti oamenii sa fie buni, darnici, toleranti, intelegatori! :)
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
      La multi ani! <3

      Ștergere
  7. Am găsit gândul bun de la tine, pe care ți-l întorc cu drag și-ți mulțumesc, Diana! 🍬🍫🍭😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana! :)
      Tot ce iti propui sa reusesti, iti doresc cu drag!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.