2020-12-22

Zoreaua nestemată. Poveste

Se spune că perioada Crăciunului este cea mai potrivită pentru povești; în special povești de Crăciun, dar nu numai. Pot fi și povești de groază. Nu! N-o să scriu povești de groază – e suficient că trăim una.
Zoreaua nestemată
Ploaia de vară a trecut repede. Prin aer fâlfâia brâul de mătase al unei zâne – un curcubeu care colora bolta cerească. Zoreaua urcă pe gard, își înalță capul, salută curcubeul și zâmbi fericită. Zâna coborî din curcubeu, lunecând ușor prin aer, și o întrebă:
- Câte culori sunt în curcubeu? Poți să le numeri și să mi le spui?
- Curcubeul are șapte culori: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet – a răspuns Zoreaua.
- Așa este. Îți voi dărui șapte nestemate; poartă-le și vei străluci ca un curcubeu.
Lucruri atât de prețioase trebuie dăruite celor mai buni prieteni” – gândi Zoreaua. Privind în jur văzu că pe cărare trecea Cocoșul Cenușiu. Zoreaua îi dădu nestemata roșie: un rubin. Cocoșul îl luă și imediat penele lui se colorară în roșu, laf el creasta și gușa. Astfel, Cocoșul Cenușiu s-a transformat într-un cocoș roșu de toată frumusețea.
Pe lac trecea Gâsca Albă. Zoreaua îi dărui nestemata portocalie și deasupra ciocului gâștei apăru o dungă portocalie, iar picioarele ei se făcură aurii. Gâsca Albă era acum foarte frumoasă. Rața Pestriță veni legănându-se și primi nestemată galbenă, un topaz. Ciocul și picioarele ei au devenit galben strălucitor. Nestemata verde, un smarald, Zoreaua o dărui surorii ei mai mari, Salcia. Salcia, însă, se înclină grațios și șopti:
- Îți mulțumesc, dar frunzele mele sunt și așa foarte frumoase, nu am nevoie de smarald.
Cu a cincea nestemată, o frumoasă piatră albastră, zoreaua s-a dus la bunicul ei, Bătrânul Pin. Bunicul își scutură crengile și spuse:
- Mulțumesc, dar frunzele mele sunt întotdeauna alburii, nu am nevoie de nestemata albastră.
Zoreaua duse a șasea piatră, de culoare indigo, micuțului ei frățior, Brotăcelul: Brotăcelul orăcăi:
- Oac, oac, mulțumesc, dar frumoasa mea culoare verde îmi e mai potrivită: mă ascunde atunci când prind musculițe pe pajiștile verzi. Păstrează nestemata.
Atunci cine are nevoie de aceste comori?” se întrebă Zoreaua. Privi la munții posomorâți și dezgoliți; privi la apa tulbure și înspumată; privi la cer – cerul era mohorât, cețos, încărcat de praf și nisip. Zoreaua aruncă nestemata albastră înspre munte – crestele îndepărtate, posomorâte și dezgolite se acoperiră deodată de o ceață albăstruie. Smaraldul îl aruncă în șuvoiul de apă tulbure și apa deveni verde și limpede. Nestemata indigo o aruncă spre cer și într-o clipă cerul deveni de un albastru puternic și strălucitor, albastrul indigoului.
Munți albaștri în zare, ape de un verde limpede, cer indigo – ce priveliște încântătoare! Zoreaua se simți tare fericită. Gâsca Albă și Rața Pestriță pluteau pe râu. Cocoșul Roșu cânta umflându-se în pene. Dar mai era o nestemată: cea violetă, un ametist. Oare cărui prieten să-l dăruiasca? 
Trecu o răpăială de ploaie și curcubeul se ivi iarăși pe cer. Zâna coborî din arcul luminos și-i spuse Zorelei:
- Păstrează ametistul pentru tine.
Cocoșul Roșu, Gâsca Albă și Rața Pestriță strigară și ei:
- Ametistul trebuie să rămână al Zorelei!
De atunci zoreaua are petale violete și e frumoasă ca o nestemată.

(poveste populară chineză, vol. 8, colecția „Povești nemuritoare”, Editura Vox 2000, București, 2012)



surse foto
zorea: Image by lily yang from Pixabay
peisaj: Image by Pexels from Pixabay

18 comentarii:

  1. Mi-a placut tare mult povestea, te bine dispune!
    Zorelei îmi aminteste de Lorelei, nume pe care am vrut sa il dau lui Gaby, dar ... sotul meu a considerat ca Gabriela se potriveste mai bine si ca ne putem serba ziua numelui amandoua, daca tot suntem nascute amandoua in noiembrie.
    Cred ca am si ue nevoie de nestemata indigo pentru ca tare întunecat si gri este cerul si ploua...
    Tu sa ai o zi frumoasa si luminoasa, draga mea!
    Hugs 🤗 Kisses 😘😘😘 and Christmas wishes 🎅🎄🎁

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! Amandoua in noiembrie! Inca mai zambesc de cand cu Sfintii si onomastica. Chiar am un vortex in cap - inca n-a disparut. 😊
      Lorelai e un nume frumos, Gabriela - din punctul meu de vedere - e si frumos si melodios. Sanatosi sa fiti! ❤️

      Urarea ta a prins! De doua ori au venit, azi, daruri trimise de Mos Craciun! Soarele inca mai straluceste - de dimineata a inceput, acum a mai slabit intensitatea, dar e o zi luminoasa; pe cer se vad "petece" de albastru. Gugustiucilor nu le mai tace gura, porumbei ganguresc de zor, se aud glasuri vesele, de copii la joaca.
      Trimit spre tine o nestemata indigo - sper sa imprastie norii de ploaie. ❤️
      Iti multumesc, Ella draga! In suflet senin sa-ti fie! Pupicios! 😘😘😘
      Hugs, Kisses and Christmas wishes! 🎄 🎅 🎁 ❤️

      Ștergere
  2. Ce poveste frumoasă! M-a făcut să caut flori, să le văd, să mă bucur că acum ştiu de ce arată aşa :)
    Zi bună, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Potecuta! ❤️
      Ma bucur sa stiu ca ti-a placut povestea. Cand am cautat poze cu zorele am aflat ca sunt intre 500 si 1000 de specii (depinde pe cine intreb) si au culori diverse. Acum stiu de ce sunt si zorele mov. 😊
      Zi minunata iti doresc!

      Ștergere
  3. Foarte frumoasa poveste!
    Candva, la nu mai stiu care scoala, ne-a invatat spectrul prin acronimul ROGVAIV.
    Toate cele bune!




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca iti place povestea. 😊
      Acum, ca ai scris, cred ca si pe noi ne-a invatat astfel... Nu sunt sigura, dar imi "spune ceva" acronimul (poate era vorba despre altceva si-am incurcat amintirile - sau acronimele). 😊
      Multumesc. Toate cele bune!

      Ștergere
    2. În general florile sunt zâmbetul dimineții, dar zoreaua este chiar DIMINEAȚA senină, înflorește dis de dimineață ca apoi când căldura soarelui se întețește își strânge "rochița" corolei ca să nu se decoloreze ...și altfel și în dimineața următoare să rămână la fel de strălucitoare!

      Ștergere
    3. Iti multumesc pentru aceasta frumoasa completare! <3

      Ștergere
  4. Este o idee pe care nu am abordat-o pana acum, sa pun povesti care imi plac. Iar povestea aleasa este minunata. Si mi-ar placea sa am o zorea in balcon, desi nu cred ca i-ar prii prea mult! Totusi cred ca am vazut si zorele bleu, dar mi-e imposibil sa-mi aduc aminte unde. Poate totusi la munte!
    Multumesc, Diana draga! O saptamana frumoasa sa ai! Pupici! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa stiu ca si tie iti place.
      Poate pentru ca nu ai suferit de "lene acuta" n-ai postat povesti care iti plac. 😊 Ceea ce e bine, categoric! Zilele acestea am o "criza" de lene acuta pentru ca ar trebui sa fac ordine in "camera de lucru" si... orice altceva e mai important. Am ales sa recitesc din seria de povesti nemuritoare cand am "ore libere". 😊
      Sunt si zorele bleu, si rozalii, si albe - acum stiu ca le-am vazut prin gradini dar (ca de obicei) nu stiam ce vad.
      Cu placere! Iti doresc sa ai si tu o saptamana minunata, Suzana draga! Pupici! ❤️

      Ștergere
  5. A BEAUTIFUL story, Diana!

    Merry Christmas!

    RăspundețiȘtergere
  6. Beautiful photos. Merry Christmas to you and your family.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/kilian-woman-in-gold.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Și mie îmi place povestea, Diana. Și mă întreb cum sa nu-ți placă? ROGVAIV, așa știu și eu curcubeul parca. Zorelele sunt așa delicate și nu îmi amintesc unde le-am văzut. Mă duc cu gândul la rochiță rândunicii. Crăciun fericit! 😘❤️🤶🎄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt delicate zorelele - am vazut intr-o gradina, dintre cele "cataratoare" (cred ca zorele erau - zic acum, atunci n-am stiut ce vad). Seamana bine (la cat ma pricep) cu rochita randunicii. Banuiesc, insa, ca nu sunt aceeasi planta.
      Multumesc, ina! Craciun fericit! ❤️ 🎅 🎄 😘

      Ștergere
  8. Tare frumoasă este povestea ta. Chiar nu o știam și cuprinde în ea toate culorile curcubeului. Cum să nu-mi placă? 😁 Să-ți fie sărbătorile de poveste, Diana dragă! 🌲❤❄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai venit si tu la sezatoare 😊 si ca iti place povestea.
      Iti mutumesc, Dana draga! ✨ La fel iti doresc!
      Zile senine! ❤️

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.