2014-02-07

Reflexii în oglindă. Trecut și prezent

Penitenciarul din Sighet era considerat unitate de muncă specială, cunoscută sub numele de colonia Dunărea, dar era, în realitate, un loc de exterminare pentru elitele ţării şi în acelaşi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera Uniunii Sovietice fiind situată la mai puţin de doi kilometri. Deţinuţii erau ţinuţi în condiţii insalubre, hrăniţi mizerabil, opriţi de a se întinde ziua pe paturile din celulele fără încălzire. Nu aveau voie să privească pe fereastră (cei ce nu se supuneau erau pedepsiţi să stea la "neagra" şi "sura", celule de tip carceră, fără lumină). Într-un târziu, la geamuri au fost puse obloane, încât se putea vedea numai cerul. Umilinţa şi batjocura făceau parte din programul de exterminare.
Detinuții comunicau de la celulă la celulă cu alfabetul Morse, bătând în perete sau în țevile de calorifer, discret, să nu fie prinși și astfel aflau, între altele, cine este alături de ei.
În anul 1993 Fundaţia Academia Civică a preluat ruina fostei închisori și a transformat-o în muzeu: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
Dacă doresti sa participi, publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip, pe care tocmai le-ai "vazut in oglinda ta", (poate fi si cea retrovizoare) si inscrie articolul la "Reflexii in oglinda".

18 comentarii:

  1. O alegere deosebita, insotita de explicatii utile!
    Sa ai un weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Trist și adevărat. Poate că în training-ul autorităților din domeniu ar trebui incluse vizite la așa muzee...ca să nu se mai repete aceste orori..... O zi plăcută și mulțumesc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee... Stii ca s-ar gasi si atunci oameni care, chiar daca vad, vor spune ca... se exagereaza?! Pentru prea multi ceea ce n-au simtit pe propria piele, ceea ce n-au trait inseamna ca nu exista.
      Multumesc, la fel. Cu placere. :)

      Ștergere
  3. Intr-adevar un subiect trist, dar oare tu esti acolo reflectata asa frumos? Eu zic ca ar trebui sa se redeschida lagarul pentru cei care sunt la putere si isi bat joc de noi, un astfel de tratament ar merita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. :) E prietena care a vizitat locul si mi-a trimis si mie fotografiile pe care le-a facut.
      E-heee... Cei care azi isi bat joc de noi e posibil sa nici nu stie unde se afla inchisorile in care elitele si-au trait, poate, ultimii ani din viata... Sunt asa de uniti intre ei - chiar daca par "rivali politici" - incat nu cred ca vor ajunge sa-si ispaseasca pacatele la inchisoare... :)

      Ștergere
  4. Păcat.... Aș vrea să schimb societatea....
    Te pup, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai sanse sa schimbi ceva in bine! :) Putin daca schimbi, in imediata ta apropiere, conteaza! :)
      Te pup si eu, Maria! Succes la scoala! :)

      Ștergere
  5. Diana, multumesc pentru acest moment. Ar trebui sa stie cat mai multi aceste lucrurui din trecutul nostru ca sa nu se mai repete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Elly. :)
      Azi nu vor mai ajunge la astfel de inchisori... pentru ca elitele se retrag din proprie initiativa. Oricat ar fi de puternic cineva, incultii sunt valuri-valuri si politicienii de azi conduc cu manusi... de box. Azi sunt denigrati cei care mai au coloana verticala si spun lucrurilor pe nume. Sunt denigrati si sunt "puricati" de fel si fel de reprezentanti ai institutiilor de stat... Si, vorba 'ceea: daca vine fiscul in control e imposibil sa nu gaseasca ceva in neregula...

      Ștergere
  6. Intr-adevar un subiect dureros!
    Impresionant articolul tau!
    Weeekend placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. o reflexie care da de reflectat!
    draga mea, iti multumesc mult atât pentru frumosul articol, cat si pentru faptul ca ai avut grija ca postarea mea sa fie "bagata în seama" :) Multumesc pentru inscriere! abia acum am ajuns sa deschid laptopul - nu stiu de ce, dar am intrat in criza de timp.
    va pup, pe toate fetele din casa "Kundalini" :) un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelenta sintetizare: reflexie care da de reflectat! :)
      Cu placere, pentru putin!
      Multumim! Imbratisari (de grup) cu drag! Pupici!
      Duminica planurile mele au fost date peste cap! Era "firesc"! Cum imi fac un plan, cum nu-mi iese! :)) Dar deja m-am obisnuit! De aceea evit sa fac planuri! :)

      Ștergere
  8. am auzit multe despre acesta
    e cumplit sa te traiesti asemenea drame in viata
    sub o forma sau alta, uneori, viata te supune la astfel de penitente chiar daca nu esti intr-o inchisoare adevarata. dar, ceea ce au trait atunci ... e greu de imaginat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat: de penitenta cam toti avem parte, intr-un fel sau altul...
      Acei oameni mi se par deosebiti pentru ca au suferit aparandu-si convingerile, dorind pentru ei si pentru urmasi o viata mai buna, o viata in care alegerile sa poata fi numite alegeri...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.