2015-07-17

Seara pe strazi din Braşov

Mai ales in Centrul Vechi din Brasov calatorul paseste prin locuri incarcate de istorie si de legenda… Breslele puternice (croitori, aramari, fierari, armurieri, tabacari, postavari, tesatori, aurari) au transformat orasul intr-un mare centru mestesugaresc si comercial si fiecare avea o strada “dedicata”. Monumentele istorice si edificiile religioase intalnite pe strazile Brasovului ofera prilejul unei veritabile calatorii in timp; foarte multe cladiri au fost renovate si s-a pastrat aspectul original. Cel mai bine se observa ziua. Acum e seara, timpul pentru relaxare, cand strazile au un aer misterios. :)
Str. Republicii
Str. Republicii. E una dintre cele mai vechi strazi ale orasului. La capatul de est al strazii se afla Poarta Principala  a Cetatii (Poarta Caldararilor), demolata odata cu fortificatiile de nord-est ale ”Cetatii Brasovului”, in secolul al XIX-lea. Pana sa devina Republicii s-a numit Strada Portii si Ulita Caldararilor (o scurta perioada s-a numit si Carol II)..
Pe Republicii se afla si pravalia de ghete Peter, patiseria unui grec care facea baclavale, dar si cofetaria Bodendorfer, "cofetarul elevilor de liceu, cu prajituri mari si ieftine“ – aflam de la Sextil Puşcariu.
Str. Michael Weiss






Str. Michael Weiss. Strada e numita dupa un jude (echivalentul primarului de azi) al Brasovului: Michael Weiss (1569, Medias – 16.10.1612, Feldioara). In anul 1887 Ulita Calugaritelor (Nonnergasse) a primit denumirea de Michael Weiss in cinstea fostului primar care s-a opus guvernarii tiranice a principelui Gabriel Bathory. In memoria conducatorului lor, brasovenii au batut o moneda comemorativa din aur, cu inscriptia: Michael Weiss 1612. Si-a facut datoria faţă de patrie.
Str. Johann Gott
Str. Johann Gott. Strada poarta numele unuia dintre tipografii Brasovului. Johann Gott s-a nascut in Germania, dar in anul 1832 se stabileste la Brasov, unde preia tipografia infiintata cu trei secole in urma de umanistul sas Johannes Honterus. Pe langa ziare germane si maghiare aici s-a tiparit timp de 50 de ani primul ziar politic românesc, Gazeta de Transilvania.
Str. Apollonia Hirscher








Str. Apollonia Hirscher. Apollonia Hirscher e numele vaduvei unui jude al Brasovului, Lucas Hirscher, cea care a oferit 8000 de florini din care, in anul 1545, s-a construit un centru comercial, numit si bazar care asigura un loc de desfacere a produselor breslasilor brasoveni – Casa Negustorilor a fost la acea vreme cea mai mare cladire din oras (azi “Cerbul Carpatin”).

12 comentarii:

  1. De ani de zile nu am mai ajuns in Brasov. Nici eu nu stiu de ce.
    E frumos noaptea, ca si ziua. Trebuie sa iau inititiva!
    O zi frumoasa si weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eeee... Sunt multe altele de facut si nici nu stim cum trece timpul! :)
      Multumesc, la fel! Sa ai o seara super si un weekend la fel!

      Ștergere
  2. ce plimbare incantatoare, ce mult mi-a placut ca macar virtual sa pasesc pe ceste strazi...
    sigur, de cate ori ajung la Brasov, cel putin un popas fac pe Republicii...
    povestile strazilor nu le stiam dar acum ca le-am aflat trebuie sa le caut :)

    pup Diana! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drag imi mai e acest oras - cu bune si rele... :)
      Din str Republicii se ajunge usor pe fiecare dintre aceste strazi. Toate strazile din Centrul Vechi au cate o poveste, o istorie. :)

      Pupici cu drag, pandhora!

      Ștergere
  3. Bună Diana!
    Frumoase fotografii,din păcate am vazut doar puțin,centru și Biserica Neagră și m-a fascinat orașul...voi reveni cu mare plăcere!
    Un gând bun și un weekend cât mai plăcut îți doresc,Diana!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena!
      E drept ca multe-s de vazut prin oras(e), insa timpul nu ne permite intotdeauna... Si mai e ceva, de care "ma lovesc" eu prin alte orase: cand nu cunosc istoria unui loc, a unei cladiri etc. parca nu-mi spune prea multe... :) Din acest motiv sunt un turist greu de multumit. :) Nu ma extaziez usor.:)
      Multumesc! Ganduri bune catre tine! Un minunat sfarsit de saptamana iti doresc, cu drag!
      Pupici si imbratisari!

      Ștergere
  4. Foarte interesanta intalnirea vizuala cu orasul tau de suflet,mai ales ca ne-ai dus pe firul Ariadnei,povestindu-ne cate ceva despre strazi,de-a lungul istoriei zbuciumate a acestui burg.
    Am fost de multe ori,dar pentru mine strazile au ramas mute,frumoase,curate,datate...Fara ghid nu se poate !
    Week-end relaxant !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa mi se intampla si mie cand nu stiu macar ceva-ceva despre... ceva. :) E frumos, imi place si atat. Strazile sunt (si ele) mute, cand nu e cineva care sa le faca sa vorbeasca. :)
      Multumesc! Iti doresc un minunat sfarsit de saptamana!

      Ștergere
  5. ooooooo, minunata plimbare! Iubesc atmosfera strazilor din orasele medievale, în noptile de vara învaluite în lumina lampilor... Misterul si frumosul se împletesc ideal :)
    Pupici si un weekend minunat sa aveti <3

    PS: zilele trecute am pictat si doua zile ne-am ocupat de decorarea casei scarilor cu fotografii adunate de prin concedii dar mai ales cu cele mai frumoase momente ale familiei, alaturi de parinti, copii si nepotei. Si bineînteles - atârna o fotografie mare si din Brasov! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place aceasta atmosfera! :) Aglomeratia imi place mai putin, dar in serile de vara ajung sa nu o mai remarc. :)

      Ahaaaa! Ce frumos! Ce bine ca aveti un spatiu in care puteti aranja instantanee cu momente imortalizate in concedii, cu momente petrecute alaturi de oameni dragi, cu imagini care va plac. :)
      Multumesc! Sa aveti un weekend minunat si voi! Pupici si imbratisari cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.