2015-08-16

Disparut fara urma poate fi oricine

N-o sa uit niciodata cuvintele unui purtator de cuvant de la politie, despre o adolescenta data disparuta de parinti: Daca a mancat-o pasarica… L-am vazut si auzit spunand aceste cuvinte, pe micul ecran, adresandu-se jurnalistilor care, in majoritate, s-au amuzat. A fost suspendat, un timp, din functia de purtator de cuvant. Nu-i bai, oamenii mai gresesc, dar acele cuvinte imi dau de inteles ce mentalitate au unii cetatateni, ce pret pun unii politisti pe anunturile de disparitie chiar si cand este vorba despre adolescenti – poate chiar si despre copii, avand in vedere ca multor cetateni li se pare firesc ca o copila in varsta de 11 ani sa nasca… Multora li se pare firesc si violul…

Cred ca in România cazurile de disparitie nu se iau in serios… Poate ca politistii lucreaza, dar nu stiu eu… De fapt, sigur unii lucreaza... dar...
De ce, oare, nu sunt luate foarte in serios cazurile de disparitie? Poate pentru ca se permit relatiile sexuale intre copii in varsta de 15 ani (chiar mai mici, uneori) si adulti in toata firea, unii avand varsta de la 25 de ani in sus? Multe fete (in principal) pleaca de acasa pentru a locui cu “iubitul” care, adesea, are dublu varsta lor. Parintii le interzic sa stea cu adultul, pentru ca vor sa isi stie copiii in siguranta, sa ii stie la scoala s.a.m.d. Anunta politistii, acestia cerceteaza – daca li se da adresa exacta a adultului care gospodareste cu un minor – intreaba copilul (daca are intre 15-18) daca vrea sa stea acolo si daca raspunsul e afirmativ in general pleaca si-si vad de alte treburi, parintii ramanand disperati. Ce nu inteleg: pentru a se casatori minorul care nu a implinit varsta de 18 ani are nevoie de acordul parintilor (sau al autoritatii tutelare, in functie de caz). Pentru a gospodari cu un adult (concubinaj, altfel spus) de ce nu e nevoie de acordul parintilor?

Poate ca unii copii sunt rapiti – am constatat ca nu prea multi cetateni cred in pericolul traficului de carne vie, unii afirmand ca nu exista “piete” unde se tranzactioneaza oameni si ca cei care cred in astfel de “piete online” (mai ales) au vazut prea multe filme proaste. Ar fi bine ca acesti oameni sa cerceteze informatiile care apar pe unele siteuri guvernamentale, cum ar fi F.B.I., daca nu altele… Chiar si fara “piete online” traficantii de oameni stiu unde sa isi plaseze “marfa”. Retelele respective fiind bine organizate.

In România nu exista o baza de date centralizata, actualizata cand e cazul, publica si mediatizata, in care sa apara toate cazurile de disparitie anuntate; nu cred ca exista cooperare intre diferitele sectii de politie de pe intreg cuprinsul tarii (poate nici chiar la nivel de judet) si nu se deranjeaza nimeni sa actualizeze bazele de date cu privire la persoanele disparute – fie ca sunt copii, fie ca sunt adulti. Exista cateva pagini de facebook, cateva siteuri, uneori campanii organizate de televiziuni si cam atat, datele fiind prea risipite pentru ca o persoana sa poata avea acces la toate. Desigur, nu e usor sa recunoastem un chip din fotografie daca vedem omul pe strada, dar sansele de a fi gasite persoanele disparute sunt putin-putin mai mari – si conteaza, zic. Cand e vorba despre copii disparuti cu cativa ani in urma e si mai greu sa ii recunoastem azi…

Pe site-ul Politiei Romane exista baza de date, una speciala pentru copii, insa nu cred ca e tocmai actualizata (sunt acolo, azi, fotografiile a 26 de copii, dar numarul celor anuntati ca fiind disparuti e mai mare la nivel national), plus ca persoanele anuntate de familie ca fiind disparute si persoanele cautate penal apar in aceeasi baza de date, ceea ce ii cam incurca pe cei care vor sa stie numai despre cei cautati in special de familie nu despre cei care sunt urmariti pentru fapte penale – dar e doar parerea mea.

In România nici cetatenii nu se implica in mod deosebit…Putini sunt aceia care se mobilizeaza atunci cand se anunta public disparitia unui copil… in natura, de exemplu, putini sunt aceia care acceseaza o baza de date unde sunt anuntati oamenii disparuti, putini sunt aceia care arunca o privire macar fugara asupra unui afis, cu un chip, lipit pe un stalp, pe geamul unui magazin... Putini sunt aceia care reclama cazurile de abuz asupra copiilor – din cauza abuzurilor pleaca de acasa multi copii… Mentalitatea generatiei "cu cheia de gat" ar trebui sa se schimbe si cei care nu-si supravegheaza copiii sa fie sanctionati - inainte ca o eventuala tragedie sa aiba loc.

Cel mai adesea, cand cineva vede un copil ratacind singur pe strada se gandeste ca e “om al strazii”, “aurolac” sau cersetor si nu se implica. Un copil gasit si dus la vreo sectie de politie e inregistrat, de regula, la un centru de plasament si… lasat acolo. Se anunta public, in general la nivel local, gasirea lui, dar acel copil poate c-a ajuns acolo venind de cine stie unde… Controlorii de prin trenuri se sesizeaza si nu prea cand vad minori neinsotiti, chiar si cand nu au carte de identitate. Un copil n-ar trebui sa umble neinsotit pe distante lungi. Desigur, ei pot minti, dar adultul interesat de soarta lor isi da seama repede daca e mintit sau ba. Poate copilul acela merge sa intalneasca “persoana iubita” cunoscuta pe Internet (de exemplu) – si cine stie peste cine da si pace buna de a-l mai gasi vreodata, viu sau mort. Poate ca ar trebui ca toti minorii neinsoti aflati (macar) in trenuri sa fie anuntati de personalul CFR  la prima sectie de politie daca nu pot dovedi ca fac naveta spre scoala (distante mici).
Pe cei plecati voluntar de la domiciliu aproape ca nu-i cauta politistii, mai ales daca sunt adolescenti, ca si cum daca au plecat voluntar inseamna ca le e si bine acolo unde au ajuns…

Din centrele de plasament, camine s.a. dispar deseori copii – isi iau lumea in cap – si disparitia lor e anuntata tarziu, daca e anuntata, pentru ca cei care raspund de siguranta acelor copii nu vor sa fie acuzati de neglijenta…
Fapt divers: doi “politistii” au gasit, de curand, o adolescenta fugita dintr-un centru de plasament si… au violat-o. 
Surse din administraţia locală declarau corespondentului Mediafax că poliţiştii din Călăraşi acuzaţi de viol au găsit-o pe fata de 15 ani într-un parc din Călăraşi, după ce aceasta fugise din Centrul de plasament de urgenţă ”Sfânta Maria” şi au dus-o într-un fost poligon de trageri, situat la aproximativ un kilometru şi jumătate-doi kilometri. După abuz, cei doi poliţişti au plecat şi au lăsat-o pe fată acolo.

Dar, ce sa ma mai mir…? Bolnavii sunt externati din spital chiar si in pijama, cand nu e nicio o ruda care sa ii preia, cand nu au bani pentru un mijloc de transport… Fetele pleaca de acasa pentru ca… Baietii sunt aventurosi… Si putini par a fi interesati sa ii gaseasca, macar sa afle ca le este bine acolo unde sunt.

Am gasit anunturi despre persoane disparute:

Nota: Fotografiile sunt preluate de pe net - nu am reusit sa identific autorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.