2015-08-29

Clubul cinefililor: Robot and Frank

sursa
Robot and Frank (2012), debut regizoral al lui Jake Schreier, e o comedie-drama-SF, avand in rolurile principale pe Frank Langella (Frank Weld), Susan Sarandon (Jennifer, bibliotecara), Peter Sarsgaard (vocea robotelului), James Marsden (fiul, Hunter), Liv Tyler (fiica, Madison) si… robotelul.
In costumul de robot e dansatoarea Rachael Ma, care a trebuit sa fie inlocuita, timp de doua zile de filmare, cu alta actrita: Dana Morgan, pentru ca era foarte cald in costum.

Actiunea filmului se petrece “in viitorul apropiat” si se concentreaza in jurul unui batran fost hot de bijuterii - divortat, traind izolat in mijlocul naturii salbatice undeva la marginea New York-ului, pe care memoria il cam lasa din cauza dementei - si a robotului pe care i-l aduce fiul sau sa-i poarte de grija, sa-l antreneze in unele activitati si sa ii asigure un regim alimentar sanatos.
Dialogurile dintre Frank si Robot subliniaza fragilitatea omului dar si valoarea spiritului, accentuand ideea ca mintea umana, in complexitatea sa, nu poate fi inlocuita de niciun robot.

Filmul e o drama oarecum ciudata, dar si o meditatie despre batranete.

Mi-ar placea un robotel care sa deretice prin casa, sa spele vase si… ce mai fac robotii, dar nu cred ca mi-ar placea sa fie o masinarie care sa stie totul. Si ce rabdare de robot are! Robotul din film este unul induiosator, care incearca sa stabileasca un program pentru omul care-l are in proprietate si caruia ii spune ca de va da gres va fi trimis la depozit si ii vor sterge memoria – si cu ce ton o spune!

E, oarecum, trist filmul, pentru ca mi se pare destul de aiurea sa ajungi sa discuti cu un robot pe post de… masinarie buna la toate; e destul de aiurea sa vorbesti cu un robot cand vrei sa imprumuti o carte. Cartile, oricum, vor disparea din biblioteca pe care o frecventeaza Frank – vor fi scanate si apoi… reciclate aproape toate cartile tiparite (interesant mod de a salva copacii).

Intr-o era super-computerizata nici hotia nu va mai fi ce-a fost. E un film… dragut.
*
Invitatie la film, de la Carmen, in Clubul cinefililor – Impresii de sfarsit de saptamana - unde sunt invitati sa participe toti cei care au placerea de a scrie despre un film sau un serial vazut recent.

3 comentarii:

  1. Drăguț și ... îngrijorător, nu?...

    RăspundețiȘtergere
  2. tema este ciudata si ma ispiteste, deci trec filmul pe lista :)
    Dupa vacanta asta, am o lista luuunga cu "to do".
    Pupici si imbratisari ♥

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce m-a mai emoţionat filmul ăsta... am scris despre el anul trecut, în iunie.
    Combinaţia de dulce cu amărui îi dă o savoare deosebită.
    http://la-povestile-mele.blogspot.ro/2014/06/recomandarea-lunii-iunie-robot-frank.html

    Ioana

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.