2015-08-25

Pe marginea vietii

Emile Durkheim (15.04.1858-15.11.1917), filozof si sociolog francez, spunea ca sinuciderea este orice caz de moarte rezultat direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ savarsit de victima insasi si despre care aceasta stie ce rezultat va produce. (Sinuciderea, 1897)
"captura" YouTube
Sunt multi oameni care se gandesc la sinucidere si dintre acestia multi trec la fapte. Mai sunt si dintre aceia care ameninta pe cei apropiati ca se sinucid, dar rar o fac sau, cand o fac, au grija sa o faca astfel incat sa fie gasiti in timp util si salvati.

Nu am de gand sa analizez motivele de sinucidere dar tocmai am citit despre un barbat din Sibiu dat disparut in 9 ianuarie a.c. Barbatul a plecat de acasa dupa o cearta cu sotia. Plecand, a amenintat ca se sinucide… Sotia afirma ca el facea des astfel de scene, plecand suparat si anuntand ca se sinucide, dar de fiecare data revenea dupa cateva ore. De data aceasta n-a revenit si sotia i-a anuntat disparitia. L-au cautat politistii, ajutati de jandarmi si de oamenii din zona, dar nu l-au gasit. In data de 16 ianuarie a fost gasit mort, sub zapada, langa o ferma agricola. Se poate spune ca de data aceasta si-a indeplinit dorinta. Poate ca n-a vrut, dar cine stie ce s-a intamplat – nu am gasit amanunte despre caz.

Faptul amintit mai sus m-a dus cu gandul la un alt barbat care, cu multi ani in urma, isi ameninta sotia ca se sinucide. De data aceasta este vorba despre un caz in care pe sotie am cunoscut-o. Ea se plangea mereu ca sotul e foarte gelos, bea prea mult si isi dorea sa-l paraseasca, dar de cate ori pleca, hotarata sa divorteze, el incepea sa planga si sa ameninte cu sinuciderea, se zgaria cu un cutit la incheieturi sau ii arata un streang pe care il avea pregatit pentru a-si pune capat zilelor. De fiecare data ea se razgandea si ramanea, dar liniste nu avea prea multe zile. De cateva ori l-a gasit in casa ori dupa ce a inghitit un pumn de pastile – si l-a dus la spital in timp util – ori cu streangul de gat si, din nou, l-a salvat…

Ulciorul nu merge de multe ori la apa. Intr-o zi, femeia si-a gasit sotul spanzurat, in bucatarie. Seara se certasera pentru ca ea depasise ora la care ajungea, de regula, acasa de la munca si el a amenintat ca se va sinucide pentru ca nu poate trai fara ea. Dimineata, femeia a plecat la munca si s-a straduit sa nu intarzie prea mult la intoarcere. La intrarea in scara blocului s-a intalnit cu o vecina si au schimbat cateva vorbe. Cand a ajuns in casa… sotul spanzurat…

Unul dintre politistii sositi la locul necazului, ascultand istorisirea femeii - cum ajungea mereu la timp incat sa il salveze – bazandu-se si pe faptul ca trupul era cald, i-a spus ca, probabil, de data aceasta el a vazut-o ca vine, si a calculat gresit timpul in care va ajunge in casa pentru a-l salva din nou.

A te omori inseamna, intr-un sens, ca si in melodrama, a marturisi. A marturisi ca esti depasit de viata sau ca nu o intelegi (Albert Camus).
&

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.