2016-11-07

Oamenii au luat-o razna

Întâi a fost nevoie ca omul să se civilizeze in relaţia sa cu alţi oameni. Acum este nevoie să se civilizeze in relaţia cu natura şi animalele. (Victor Hugo) Hmmm....

Poate ca ar fi trebuit sa intreb / ma intreb: “oamenii au luat-o razna?” Unii oameni sunt razna rău, cu siguranta, si nu trebuie sa fim psihiatri pentru a ne da seama.
In Galati, de exemplu, acum catva timp, unul fara toate ţiglele pe casă a dat foc la doi “oameni ai strazii” – pe motiv ca faceau mizerie si galagie in zona unde locuia si el.
Tot in Galati, de curand, un altul plecat cu cercul a aruncat apa fiarta pe vreo zece pisici – altii le-au luat repede si au fugit cu ele la veterinar, sa le salveze. In zona, unii au fixat cutii in care sa se adaposteasca pisicile, altii le-au luat… Aceste cutii pot fi intalnite in unele zone din Paris si din Roma (probabil ca si prin alte parti), dar de ce sa fie copiate aici exemplele bune? Chiar crede cineva ca prin alte parti pisicile nu au purici, nu stau pe masini si nu se strecoara până sub capota, langa motor?
Sunt o multime de feluri in care au fost mutilate animale…
Undeva prin Brasov cativa copii prindeau pui de pisica si ii chinuiau până la moarte. Cand eram copil am vazut doi baieti (vecini) care au prins un pui de pisica, au urcat pe terasa unui bloc cu 7 etaje, au invartit pisicul de coada si l-au aruncat pe asfalt. N-o sa uit in veci pocnetul acela sec al trupusorului zdrobit. In veci! Dar din ziua aceea nu le-am mai raspuns la salut, nu m-am mai jucat cand se jucau si ei, ii ignor si azi… Asa cum n-o sa uit cum cainii maidanezi, care dadeau raite dese candva, au prins o pisicuta din zona si au sfasiat-o! N-am apucat sa ajung la ei inainte sa prinda pisica. Dar una e cand animalul isi manifesta natura si alta cand omul – sa-i zic asa – ucide din placere o fiinta mai slaba decat el.
Altii arunca “impotriva” cainilor cârnaţi in care introduc ace cu gamalie sau lame – cand nu le taie labele sau boturile sau nu-i pocnesc in cap cu bata si toporul sau nu lasa mancare otravita (fac unii asa ceva si cu caini aflati in curtea altora). Au fel si fel de idei de a tortura animale!
Tot de curand, in Arad, un caine a fost fotografiat pe strada… Cineva ii spintecase pântecul cu o sabie, si sarmanul patruped se deplasa cu maţele aproape iesind din el…. Altii au spanzurat un caine, de creanga unui copac…
Sa intervii cand vezi un dezaxat lovind un animal? Un brasovean a fost ucis pentru ca a facut un astfel de gest… Altii se sinucid daca le sunt ucise animalele…

Zilele acestea, intr-un sat din zona Bran, un lup a data iama – nu pentru prima data – in gospodaria unui satean. Sateanul a zis ca-l uicde. Jandarmii si cativa membri de la Asociatia “Milioane de prieteni” au plecat acolo, in speranta ca vor prinde lupul si il vor transporta in rezervatia de ursi de la Zarnesti, unde sunt si cateva haite. Lupul singuratic, zic unii, pare a fi atras de caini, sa aiba “companie”.

La Sibiu au impuscat un urs tanar care a ajuns (nici azi nu e sigur cum) in oras… Si la Brasov au impuscat un urs, pe la mijlocul anului, pentru ca a muscat un turist aflat “in natura”… Zilele trecute ar fi muscat ursul un turist american, la Pietrele lui Solomon (Brasov), dar daca “muscaturile’ acelea erau de urs… cum arata o muscatura de caine? Ursul nu musca usurel si fuge…O fi fost vreun pui de urs… Visau unii sa dea de acest urs si sa-l impuste. Cum, oare, ar fi stiut ca e exact ursul care a muscat turistul? Il recunosteau dupa… frizura?

In octombrie, la Vaslui, hingherii au fost filmati cum au tranchilizat un caine maidanez, l-au pus intr-un sac pe care l-au legat la gura si l-au aruncat in duba. Administratorul “adapostului”, platit de la primarie zice ceva de genul: inchiderea cainelui in sac nu e traumatizanta, pentru ca animalul era “aproape adormit” (oare, cainii care dorm nu trebuie sa respire?)
Tot la Vaslui, in aceeasi perioada, un caine maidanez a fost impuscat cu tranchilizant, dar acesta n-a avut efect deosebit, cainele s-a ridicat si a fugit in strada, unde a fost lovit de o masina – aceasta procedura se face evitandu-se perioadele / zonele de aglomerare urbana (dar cui ii pasa sa respecte procedurile legale?)

In unele state sunt pedepsiti cei care isi lasa cainii inchisi in masina, ba chiar – in cateva state americane – politistii au dreptul sa deschida cu forta o masina in care se afla un caine inchis, in plin soare, despre care se crede ca ar fi in pericol.
Dar ce ma mir?! Foarte multi isi abuzeaza copiii fizic si psihic! Ii bat, urlă la ei, ii smucesc, se cearta intre ei sau se bat, urlând unii la altii, ca niste parinti responsabili – cum altfel?! Ce va face acest copil? Se va obisnui cu violenta, va crede ca e firesc ceea ce se intampla dar va aduna si frustrari iar cu prima ocazie isi va descarca frustrarile pe prima fiinta mai slaba decat el care ii iese in cale.
Chiar crede cineva ca astia care baga caini in saci sau ii lovesc cu toporul sunt parinti plini de grija pentru copiii lor?  Cat de interesati de odrasle sunt parintii ai caror copii ucid pui de pisica dupa ce ii chinuie?

Cei care abuzeaza un animal au fost, in cele mai multe cazuri, abuzati sau neglijaţi, si - cei mai multi - ajung sa abuzeze alti oameni. Copilul – dar si adultul – expus la abuzuri pe termen lung se va desensibiliza si va ajunge sa considere abuzul ca fiind ceva firesc, ceva de care au parte toti ceilalti. Empatia se diminueaza in cazul individului abuzat si acest fapt poate conduce la agresivitate nu doar impotriva persoanelor si animalelor, dar si impotriva proprietatii: talharie, furt, inselaciune, incendiere etc.

Sa mergi la politie si sa reclami ca cineva ucide pisici sau caini? Te-ar privi ca pe o casa arsa si ar ridica din umeri, explicandu-ti ca au chestiuni mai grave decat d’astea. Agentii politiei locale ce fac? Doar amendeaza oameni saraci care aduna plastic de prin gunoaie?
Sa reclami ca un vecin a amenintat ca iti omoara animalele - caine si/sau pisica - pe care le ai in curte/casa? Cred ca politaii români ti-ar râde-n nas si nu ti-ar mai explica nimic. Poate ca unul - mai puţin “ocupat” cu chestiuni grave – ar intelege ca e vorba despre amenintare si daca “avertismentul” vreunui dezaxat te-a speriat cu adevarat ti-ar inregistra plangerea si ar cauta sa discute cu individul respectiv.

Dar stati! Acum 4-5 zile, (tot) in Galati, intr-o comuna, niste politai au trecut cu masina peste un pui de caine si l-au lasat sa moara! Au oprit? Neeee… Ei sunt politai, “protejeaza”, se ocupa de fapte grave, nu de fleacuri! Cica sunt cercetati penal, in baza legii 205/2004 privind protectia animalelor. Hai, sa le acord circumstante atenuante: poate ca nu au vazut catelusul… pentru ca au avut o serie de altercatii cu niste localnici.
Ca un contrabandist de tigari ucide un caine al Politiei de frontiera incercand sa scape nu mai mira pe nimeni…

Cu doua exceptii, toate cele de mai sus s-au întâmplat in aceasta toamna, in mai puţin de 60 de zile – am amintit numai cateva dintre cazurile date publicitatii si am exclus cazurile de omor, cele de violente intre adulti si asupra copiilor si multe altele, precum si cazurile pe care le cunosc in mod direct sau cele pe care mi le-au adus la cunostinta cunoscuti si necunoscuti. Atrocitatile din razboaie le cunoaste oricine se considera informat.

Veti spune ca peste tot in lume se intampla din astea – si chiar mai grave. Corect.
In primul rând, ma intereseaza sa pot schimba ceva in bine in imediata mea apropiere – prin alte parti sunt altii care se ocupa. In al doilea rând, prin alte parti de lume cu pretentii de civilizatie abuzul impotriva animalelor (la gradul existent in RO) este exceptia – aici pare a fi regula.
Senatorii au votat legea care prevede pedeapsa cu inchisoare de la 2 la 7 ani pentru cei care chinuie / ucid animale. A ramas sa voteze si deputatii (acum or fi ocupati cu alegerile).
Exista dispozitii legale prin care sunt incriminate faptele de violenta domestica… Si se aplica pe rupte - nu aici, prin alte părţi!

Intre altele:
Intrebarea nu este “Animalele gândesc?”, nici “Animalele vorbesc?”, ci “Animalele suferă?”.  (Jeremy Bentham)

6 comentarii:

  1. iarta-ma Diana dar nu am putut citi postarea ta pana la capat...ma ingrozeste suferinta bietelor fiinte, m-am ingrozit cand am auzit stirea cu cei care au oparit bietele pisici ca si cu cel care a dat foc unor oameni :((
    nu am cuvinte, iarta-ma...
    esti puternica si te felicit ca ai curaj si faci ceva sa ajuti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred... E de inteles. :( Ma intreb: cata rautate poate incapea intr-un om...?
      Sunt deja "atinsa" de toate cele pe care le-am vazut, citit, auzit. In 2008 am renuntat sa ma mai implic in ajutorarea oamenilor (dupa 3 ani, zi de zi) efectiv, ma afecta prea mult (cu pasi mici, revin) :) Am zis ca e mai usor cu animalele - nu e! Suferinta, la oricine / orice o descoperim, tot sufletul ne este "atacat". Deci nu sunt puternica... Mi-ar placea sa fiu.
      Multumesc pentru apreciere, pandhora.

      Ștergere
  2. Defectiuni peste tot! Poate s-a stropit cu spray de prosteala, ca orice este posibil in ziua de azi!!!
    Vorba Pandhorei: numai cand citesti despre asa ceva te ingrozesti si nu iti vine sa crezi ca esti contemporan cu astfel de personaje...

    Seara linistita, Diana draga si poate descoperi si ceva frumos, frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da... :( Cred ca e spray cu dileala... Prostul nu e, neaparat, si rău.
      Cred ca e prea mult! Prea multi isi descarca frustrarile pe fiinte mai slabe decat ei... Si nu e doar ca sufera o pisica, dar suferinta pisicii ii face pe unii copii sa planga, pe adulti sa-i doara sufletul si sa se intrebe: "in ce lume am adus copii?" :(

      Multumesc, Suzana draga! Din fericire, multe mai sunt frumoase, dar daca ascundem sub pres mizeria - ca veverita din Alba ca Zapada :) - nu stiu daca se va schimba ceva - macar "un pic" - in mai bine.
      Noapte buna! Si zi minunata! <3

      Ștergere
  3. hornet.natalia07 noiembrie, 2016

    Ai facut,draga mea,un adevarat rechizitoriu,pentru faptele abominabile ce se petrec,uneori,sub ochii nostri opaci la durerea altora,indiferenti,sau scarbiti,si,rareori dornici sa intervina,pentru a salva o viata,un sufletel...
    Din pacate,ai dreptate,iubirea si bunatatea din multe familii,e un licar de lumanare;asa au inceput si marii criminali,cercetati de psihiatri-criminalisti..
    Vedem,condamnam(oamenii adevarati),compatimim,dar raul merge mai departe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru apreciere, Natalia.
      Stii ce mi se mai pare tragic? Cu diferite ocazii, apar unii care striga sa avem grija de oameni, nu de animale... Dar ei nu sunt in stare sa aiba grija de un animal... Cum as putea crede ca ar avea grija de un om? Am vazut oameni care au lesinat in statie de autobuz si martorii priveau prosteste la el... Unul trebuie sa ia initiativa si ceilalti se inghesuie si ei (sau nu). Multi, cand vad un om ranit sau cazut spun "nu ma bag"... Vezi ca un adult loveste un copil pe strada? Multi "nu se baga"... O fi copilul lui, ok, dar sa-l educe cu băţul la ei acasa... Loveste unul un caine? Multi nu se baga, doar e un maidanez... Parafrazand un dicton: cine nu poate face puţin e greu de crezut ca ar putea face mai mult... :(

      Daaa... sunt multe studii care arata ca "marii criminali" (dar si cei de ocazie) au antecedente de chinuire a animalelor, copilarie fara dragoste, cel mai adesea o copilarie chinuita, cu abuzuri fel de fel...
      Din nou ai dreptate; constatam si cam atat... Cat de puţini se implica in mod real... Si nu trebuie sa intervina intr-o bataie, de exemplu, ci doar sa sune la politie... Daca are in anturaj un individ despre care stie ca maltrateaza animale sau isi bate copii / nevasta / sotul (dupa caz) macar sa il evite, sa nu mai stea de vorba cu el, sa-l "elimine" din anturaj... Cand un individ violent observa ca e marginalizat isi schimba, de regula, atitudinea... Poate deveni mai rău, dar asta numai in cazurile patologice... si atunci se poate interveni pe alte căi...

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.