2016-11-20

Comemorarea victimelor accidentelor de circulatie

La initiativa RoadPeace (organizatie caritabilă din Marea Britanie, ce acorda asistenta victimelor accidentelor rutiere), prin Rezolutia privind ameliorarea sigurantei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizatia Natiunilor Unite a stabilit ca a treia duminica din luna noiembrie sa fie desemnata Ziua mondiala de comemorare a victimelor accidentelor de circulatie, pentru a semnala faptul ca acest fenomen a devenit ingrijorator. A treia duminica din noiembrie este 20 noiembrie in acest an.

Degeaba, insa, exista legislatie, degeaba exista o zi de comemorare a victimelor accidentelor de circulatie daca nu se vor deranja toti sa respecte legislatia, sa fie atenti cand conduc sau cand traverseaza (dupa caz). Am vazut adulti, de mână ţinând copii, alergand pe trecere cand culoarea semaforului era rosu – pe motiv ca masina e departe; am vazut adulti, de mână ţinând copii, traversand prin locuri chiar periculoase… In Franta exista o dispozitie – in codul rutier (nu cred ca au abrogat-o) – prin care se permite traversarea pietonilor cam pe oriunde, daca nu exista un loc amenajat la 50 de metri intr-o directie sau alta. In acest mod ii obliga si pe soferi sa circule cu mai multa atentie. In Ro, traversarea este permisa la coltul strazii (cand nu exista o trecere de pietoni in apropiere), in conditii de siguranta, autovehiculele avand prioritate.

Ca exemple: cand traversezi strada citind mesajele de pe telefon – chiar si prin locurile marcate special – poti deveni victima unui accident rutier. Cand conduci si vorbesti la telefonul mobil (cu sau fara handsfree) risti sa produci victime intr-un accident rutier, daca nu devii chiar tu una. Si nu mai conteaza “a cui e vina” cand ajungi imobilizat in pat sau intr-o lada, sub pamant.

Prin instituirea zile mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere se urmareste atragerea atentiei asupra faptului ca imprudenta in trafic poate pune in pericol viata, sanatatea si banii. Cu aceasta ocazie, guvernele, organizatiile nonguvernamentale si alte institutii ale statului din tările lumii sunt chemate sa promoveze atentia in trafic prin activitati care au drept scop sensibilizarea tuturor participantilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere in circulatia pe drumurile publice, constientizarea impactului social si al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expusi conducatorii tineri si promovarea actiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenta alcoolului, depasirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depasirea neregulamentara sau neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligatiei de a purta centura de siguranta sau casca de protectie, precum si chestiuni legate de infrastructura rutiera.

Din anul 2000, si până azi, in judetul Brasov au murit 1308 de persoane in accidente rutiere.

Potrivit Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie, in RO mor zilnic pe sosele tarii 5-6 persoane, 80 % dintre accidente inmediul urban, si 60 % sunt din cauza traversarilor nergulamentare (scrie pe siteul asociatiei: avacromania.ro).

Potrivit OMS, 3.400 de oameni mor in fiecare zi pe drumurile din intreaga lume si zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vietii. La nivel mondial, in fiecare an, 1,2 milioane de persoane isi pierd viata in trafic, lasand in urma familii si comunitati distruse, majoritatea fiind tineri.

Scopul acestor evenimente desfasurate de Ziua mondiala a Victimelor Accidentelor de Circulatie este de a comemora pe toti cei ce au trecut in nefiinta din cauza accidentelor rutiere si a transmite condoleante familiilor. In acelasi timp, evenimentul e directionat spre atentionarea societatii privind consecintele tragice ale accidentelor rutiere.

In 20 noiembrie, in Brasov, la Centrul Cultural Reduta (str. Apollonia Hirscher nr. 8), de la ora 18:30, va avea loc un eveniment pe temă, participant fiind si politistul Marian Godina, autorul cartilor “Flash-uri din sens opus” si “In misiune cu Marian. Eu nu sunt mic, am ghiozdanul mare” (pentru copii).
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.
(art. 75, OUG nr. 195/2002)
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC) este o asociatie non-guvernamentala si non-profit fiind mereu alaturi de autoritatile centrale si locale cu responsabilitati in prevenirea si combaterea accidentelor de circulatie, dar se afla permanent si langa victime si familiile lor pentru a le sprijini si acorda asistenta profesionala, juridica, psihologica, sociala, spre a atenua urmarile grave ale evenimentelor rutiere.
Conditiile in care o persoana poate apela la serviciile AVAC: este victima unui accident de circulatie; are cel putin 10 zile de spitalizare; accidentul s-a produs din vina exclusiva a autorului accidentului (sau e culpa comuna); are documentele medicale din care rezulta vatamarea corporala sau decesul victimei; este urmas al persoanei decedata\e in accidentul de circulatie; accepta sa devina membru AVAC. Devine membru AVAC acela care, dupa ce ia la cunostinta despre cuprinsul statului si regulamentului asociatiei, semneaza o adeziune. (http://avacromania.ro/)
₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪ ₪
Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) este o asociaţie profesională non profit constituită din companiile de asigurări care au dreptul să practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României; este un organism de plata a despagubirilor in anumite conditii:
- garantează, în condiţiile legii, despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate;
- despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de cei care le-au prejudiciat;
- dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese;
- dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 euro/echivalent lei; prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului;
- persoanele care pot beneficia de despăgubiri sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data producerii accidentului. (http://www.fpvs.ro/)

9 comentarii:

  1. Nu inteleg si nu voi putea intelege vreodata, de ce oamenii se gandesc atat de putin la consecintele actiunilor lor. Multe accidente nici nu ar exista daca minima prudenta ar deveni conduita. Si daca evident regulile s-ar respecta, asa cum sunt ele, uneori aparent nesuferite.

    O duminica linistita, Diana draga si o saptamana frumoasa sa ai!<3


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prudenta, desi e un cuvant destul de des folosit, a ajuns sa fie o insusire foarte rara - mai ales (aparent) in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice.
      Cand e vorba despre circulatia rutiera regulile ne feresc de... napaste. Mi se pare tragic ca mor - sau sunt grav raniti - oameni care respecta regulile de circulatie...

      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai o saptamana minunata! <3

      Ștergere
  2. Să ne ferească Dumnezeu, atâta zic!

    Duminică plăcută și săptămână rodnică!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa ne fereasca, zic si eu!

      Multumesc, Zina. Iti doresc sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  3. Felicitări pentru articol, dragă Diana! O temă de mare actualitate. Și la care merită să medităm cât mai mult și cât mai mulți. Da, peste tot sunt accidente rutiere, dar la noi, la români, parcă sunt prea multe. Este atâta inconștiență și iresponsabilitate în trafic! Chiar nu e de înțeles cum de oamenii nu au deloc grijă la ceea ce fac, cum merg, cum conduc, cum trebuie să respecte niște reguli elementare? Această disciplinare trebuie deprinsă de la cea mai mică vârstă. Numai așa putem avea o societate cât mai normală, cu ordine în toate aspectele vieții.
    Numai bine și o nouă săptămână cât mai frumoasă, dragă Diana! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru apreciere, Alex draga! Si mie mi se pare ca pe strazile din RO accidentele sunt mai numeroase... Pe la altii sunt si pedepsele mai mari - in unele state (Italia, de exemplu) cine e prins la volan cu o cantitate mare de alcool in sange risca sa ramana si fara masina - se confisca daca soferul e proprietar, si costa un sac de bani sa o ridice)...
      Ai mare dreptate: pietoni sau soferi trebuie sa invatam ca a respecta regulile de circulatie nu inseamna a fi obedienti, iar tinerii pot invata ca a alerga printre masini nu inseamna a fi rebeli...
      Iti multumesc, Alex! Saptamana minunata sa iti fie!

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa initiativa , dar la fel de frumos ar fi si daca s-ar schimba ceva . Din pacate , vad batrani care traverseaza prin locuri nepermise desi abia pot merge . Copii care trec pe rosu , in fuga . Soferi care nu acorda prioritate sau care te claxoneaza chiar si pe trotuar . Locuiesc la bulevard și cred că nu e saptamana in care să nu aud macar o busitura .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa se schimbe ceva isi doresc si cei care au astfel de initiative...
      Si eu ii vad pe pietoni traversand aiurea. :( Copiii urmeaza exemplu adultilor si... asa se perpetueaza greselile.
      Uneori am senzatia ca aceia (pietoni sau soferi) care nu respecta regulile de circulatie isi imagineaza ca sunt rebeli... Cred ca sunt doar inconstienti.
      In BV am observat (si nu doar eu) o schimbare in bine: la trecerile pentru pietoni cei mai multi soferi opresc, sa acorde prioritate - mai ramane sa invete si pietonii cateva reguli. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.