2016-11-16

Toleranţa e sărbătorită azi

Când un om ţi se pare aspru, gândeşte-te întotdeauna că o cetate întărită nu e neapărat o cetate inamică. (Nicolae Iorga)

Ziua Internaţională a Toleranţei este o sarbatoare anuala declarata de Organizatia Natiunilor Unite in 1995 pentru ca oamenii sa constientizeze pericolele intolerantei. Se sarbatoreste pe 16 noiembrie.

Toleranta e un mod de actiune si nu inseamna a fi slab – as zice ca e chiar… din contra, pentru ca numai un om puternic poate intelege de ce unii sunt altfel, de ce au alte opinii decat el, de ce au alt comportament s.a.m.d. Numai un om puternic este sigur de sine si nu se simte amenintat din orice. Numai un om puternic este impacat cu sine, cu lumea, cu viata si stie ca nu e perfect, asa cum niciun om nu e perfect si nu poate avea dreptate in suta la suta dintre cazuri. Numai un om puternic intelege ca binele si răul, frumosul si urâtul etc. sunt notiuni relative (ce e frumos pentru unul ar putea fi chiar scârbos pentru altul, de exemplu).

Cuvantul toleranţă isi are originea in latinescul “tolerare”, care inseamna a suporta, fiind considerat un termen etic, social si religios, definind respectul libertatii altuia, al modului sau de gandire si de comportare, precum si al opiniilor sale de orice natura. Toleranta inceteaza atunci cand cineva incalca drepturile altuia. Notiunea de toleranta a fost introdusa in istoria culturii europene de Erasmus din Rotterdam, la inceputul secolului al XIX-lea, in stransa legatura cu gandirea umanista, in efortul lui de a combate fanatismul religios. (scrie pe wikipedia). Ma folosesc (si) de wikipedia pentru ca nu sunt prea buna in a explica ce simt si ma lungesc prea mult cu textele daca explic in stil propriu.

Prin toleranţă se respecta deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire si puncte de vedere, alte stiluri si moduri de viata. Garantarea necesitatii spiritului de toleranţă depaseste cu mult domeniul ingust al politicii, pentru ca ţine foarte mult de educatia fiecarui individ in parte.

A tolera nu inseamna a accepta ceva (sa faci la fel, sa simti la fel, sa crezi la fel etc.), ci a intelege. Toleranţa si acceptarea nu sunt sinonime.

Copiii mici si animalele sunt fiintele ce pot fi considerate ambasadoarele toleranţei pentru ca nu cunosc bariere cand e in discutie rasa, culoarea, statutul social, starea de sanatate, credintele etc. celor care sunt in jurul lor. Am scris “copiii mici” pentru a sublinia ideea ca intoleranţa se invata.
Este o lectie universala – intoleranţa este primul semn al unei educatii inadecvate. O persoana rău educata se poarta cu o nerabdare arogantă, in vreme ce autentica, adevarata educatie dă nastere modestiei. (Aleksandr Soljeniţîn)

E pe sfarsite aceasta zi si… scriu abia acum pentru ca (intre altele) a trebuit sa fiu toleranta cu domnul computer ce-a avut, din nou, o criza existentiala.

Fă in asa fel incat sa fii bun cu cel tanar, milostiv cu cel batran, simpatizand cu cel care se straduieste si tolerant cu cel slab si gresit. Uneori, in viata ta, esti cate putin din fiecare dintre ei. (Buddha)

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am stiut de Ziua Tolerantei. Poate ar fi trebuit sa apara mai in prim plan. Sau sa inventam o ora zilnica a tolerantei! Nu stiu, o fi posibil? Intreb!
    Toleranta face tare bine la sufletel! Trebuie exersata si exersata si poate se generalizeaza!
    Seara buna si weekend minunat, draga Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai mereu uit ca exista o zi care-i este dedicata. :) Ma straduiesc, insa, sa exersez toleranta - si tot mai dau cu oistea-n gard. :)
      O ora, zilnic, ar fi posibil... inca de pe bancile scolii. In loc de... "stiinte juridice" sa introduca in programa "despre toleranta". :)
      In mod cert face bine la sufletel! :)
      Multumesc, Suzana draga! Iti doresc sa ai un weekend minunat! <3
      Noapte buna!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.