2016-11-04

Contradicţii pe piaţa muncii

La nivel european – si nu numai – se urmareste marirea limitei de varsta pentru pensionare, dorindu-se ca oamenii sa ajunga a fi pensionati la varsta de 75 de ani, cel puţin. Cinicii – sau realistii?! – afirma ca prin aceasta se urmareste ca statul sa nu mai garanteze prea mult timp sursa de venit pentru varstinicii care si-au implinit “stagiul de cotizare pentru pensie”. Macar de-ar exista certitudinea pastrarii locului de munca in cazul celor care au trecut de varsta de... 60 de ani, sa zicem.

Pe de alta parte, locurile de munca sunt din ce in ce mai puţine si datorita – sau din cauza?! – tehnologiei care a ajuns la un asa nivel incat o masinarie poate executa in cateva ore operatiunile pe care le executau 5-6 sau mai multi oameni in cateva zile, in procesul de productie. Productivitatea a crescut, numarul locurilor de munca a scazut.

Apoi, exista ajungerea unor intreprinderi la “stadiul” de faliment sau in situatia de a nu-si mai permite prea multi angajati si concediaza – desigur, acesti angajati vor beneficia, un timp, de indemnizatia de somaj. Dupa somaj, un tanar are mai multe sanse sa gaseasca un nou loc de munca, dar nu si un varstnic. Legislatia – la nivel mondial, pentru statele considerate “avansate” – interzice discriminarea si pe criterii de varsta, dar angajatorilor le este foarte simplu sa aleaga tanarul pe alte criterii decat cel de varsta, desi e firesc sa aleaga “tineretea” si nu “batranetea”, si sa scape astfel de fel si fel de concedii medicale care le-ar putea conturba activitatea (e firesc ca de la o varsta omul sa nu mai poata da acelasi randament ca-n tinerete).

Asa stand lucrurile: locuri de munca puţine, oameni multi in cautarea unui loc de munca, care ar putea fi motivul pentru care se doreste marirea varstei de pensionare? Varstnicul, dupa ce termina o eventuala perioada de somaj si nu isi mai gaseste un loc de munca – din motive diferite – va ramane in grija familiei, dar daca nu are familie sau familia e in imposibilitatea de a-l ajuta va deveni “asistat social” – sigur, sumele pe care le va asigura statul in astfel de cazuri vor fi mult mai mici decat cele ce i-ar reveni conform pensiei calculate pentru intreaga sa viata de munca.

Desi nu intra in “categoria” varstnicilor, in situatii similare pot ajunge si cei care au varste cuprinse intre 40 si 60 de ani si viata, pentru acestia, va deveni mult mai grea, mai ales in cazul celor care au copii minori in intretinere.

As zice ca orice lege ar elabora un stat piaţa muncii e cam pe duca… desi nu pare, la prima vedere. Prea mult se consuma si prea puţin se produce. Sunt multe servicii pe piaţa - furnizorii de servicii au, si ei, angajati – dar prea puţini specialisti, din pacate, pentru ca specialistii pretind si salarii pe masura (si, iata cum, specialistii ajung in situatia de a şoma).

Pentru a nu-si lasa flamande neamurile, prietenii etc. unii inventeaza fel si fel de categorii de inspectori, fel si fel de “specialisti in control”, fel si fel de agenţii de stat cu fel si fel de atributii… dar in aceste ‘sectoare’ nu are loc chiar oricine. Tuturor acestor “inspectori” li se asigura venituri prin obligarea persoanelor fizice si juridice la fel si fel de “declaratii”, “verificari” s.a.m.d. Nu mai poti construi nici o casa cu etaj in regie proprie si chiar si cea mai simpla casa nu mai poate fi construita fara angajarea unui diriginte de santier (inginer sau subinginer autorizat de Inspectoratul de Stat in Constructii). Nu spun ca nu e indicat sa ai langa tine un inginer care sa supravegheze constructia, dar trebuie neaparat unul autorizat – daca unul dintre membri familiei a terminat studii superioare in domeniu nu e bun, pentru ca nu plateste taxe la stat pentru autorizatie si alte cele.
Banii pe care statul ii va economisi pentru ca nu va plati pensie celor care n-au implinit 75 de ani (de exemplu) ii va folosi si pentru a sustine pe toti cei care sunt platiti din bugetele locale sau de stat (si in aceasta categorie nu intra numai cei care au calitatea de functionar public).

Si, iata cum, statele se ingrijesc de cetatenii lor asigurandu-si venituri cat mai mari - pentru functionarea aparatului stufos si ultra-aglomerat cu angajati “alesi pe spranceana” - in prea mare proportie - desi locurile de munca (pentru cei mai multi) sunt din ce in ce mai puţine.

Avand in vedere salariile – si puterea de cumparare a leului – indraznesc sa afirm ca cei mai multi români muncesc la cooperative precum “Avântul Prăbuşirea” si “Munca in Zadar”.

6 comentarii:

  1. Eu cred ca este o "consecventa" in distrugere si, in aceasta cheie, contradictiile sunt doar aparente... Poate gresesc, dar se aduna prea multe.
    Dupa ce am vazut aceasta stire:
    http://www.gorj-domino.ro/bunicii-obligati-sa-ia-bani-de-la-nepoti/
    nu ma mai mira chiar nimic...
    Sa ne tina Dumnezeu sanatosi sa le putem duce pe toate, ca tare sunt multe si aiurea...

    Iti doresc un weekend linistit si spornic, draga Diana! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceva e rău de tot in neregula. Am citit pe repede inainte, dar… stirea mi se pare dubioasa din mai multe puncte de vedere, intre care:
      - se continua pe jurnalul.ro, unde, spre sfarsit, scrie despre contractul de comodat (e perfect legal, e gratis, nu trebuie inregistrat la ANAF, nu e nevoie de certificat energetic, nu trebuie intocmit la notar);
      - nu scrie la ce lege se refera, nr articol, propunere legislativa de modificare etc. (nu exista trimitere la textul / textele despre care scrie – poate nu am observat, pt ca m-am grabit);
      - exista dreptul la libera circulatie: pot locui la cine vreau, daca ma primeste gratis (desigur, exista obligativitatea sa am viza de resedinta - flotant - dar asta e alta poveste).
      Cam acestea ar fi “observatiile” la o citire rapida si s-ar putea sa gresesc fundamental (voi reveni, sa citesc mai cu atentie si sa caut o confirmare a existentei acesor dispozitii). Dupa aceeasi citire rapida am senzatia ca semnatara textului nu prea stie despre ce scrie.

      Multumesc, Suzana draga! Seara frumoasa sa iti fie si weekendul minunat! Pupici. <3

      Ștergere
  2. f la obicet postarea ta-aici in ANglia, generatia veche-intre 60-90 ani care chiar sint cool, spre deosebire de drogatii ce formeaza majoritatea celor intre 14-40, este pe duca-statul are un sistem diabloic-cei in virsta care au muncit toata viata si si-au cumparat case, la cel mai mic semnde dementia trebuie sa ajunga in care homes-casa li se vinde automat, si banii se duc la stat, care le plateste cazarea si masa la care homes-deci tu ai muncti o viata si banii tai de pensie si de casa iti sint luati de stat-ajunge tot la ei-the horror-iar chestia cu ridicarea virstei de pensionare e hotie pe fata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A devenit obligatoriu? :( Parca imi vine greu a crede, dar totul e posibil in aceasta lume stramba. Stiu ca exista o lege (act) din 2014 care face referire la plata ingrijirii prin vanzarea casei in cazurile in care bolnavul (sau familia lui) alege sa fie ingrijit intr-un “centru” si pensia lui si / sau alte venituri nu sunt suficiente sa acopere cheltuielile, dar acest mod de plata nu e acceptat daca in imobilul respectiv ar urma sa locuiasca (in continuare) partenerul, o ruda mai varstnica de 60 de ani sau cu diferite “incapacitati” sau un copil…

      Si pe aici vom ajunge sa vorbim despre o generatie de “adormiti” – drogati cu substante, cu jocuri, cu fel si fel de site-uri tematice – dependenti care vor fi interesati numai de satisfacerea placerilor imediate.

      Si mie mi se pare hotie pe faţă marirea varstei de pensionare (scrisesem “functionare”). E si bataie de joc. Nu toti oamenii cu varsta de 67 de ani sunt “in putere”, activi, pentru ca nu toti oamenii au parte de sanatate deplina de-a lungul vietii (genetic sau prin ingrijire personala), de o viata indestulata care sa le permita mentinerea sanatatii, de exemplu.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.