29 nov. 2016

Statistici exagerate

Le consider exagerate. Or fi adevarate?
Din vreo 7 miliarde de oameni in cativa ani ar trebui sa mai ramana… zero, daca ar fi sa luam in serios unele statistici care ne arata cati oameni mor pe zi / pe ora si chiar pe secunda (!) din te miri ce cauze.

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 1,4 milioane de oameni sunt victimele celor mai grave epidemii (scrie intr-un articol publicat pe nu stiu unde in anul 2014 – de-ar fi sa caut tot ce s-a publicat pe tema as constata, poate, altceva).

Cand sunt citite separat ai tendinta de a le crede adevarate, dar citite “una sub alta” devin aproape hilare, din punctul meu de vedere.
Ce ciudat suna in gura unui medic sa afirme ca fiecare bucăţică de şuncă mâncată iti scurteaza viata cu noua minute! Nu cu 10 minute, nu cu opt – exact cu 9! Nu-s mare consumator de carne ssau mezeluri si, cu toate acestea, ar fi trebuit sa fi murit pe la 1800.

Cancerul

Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului e marcata in 4 februarie, initiativa având drept scop a uni populatia lumii in lupta impotriva cancerului, pentru a preveni aceasta boala si pentru a salva milioane de vieţi. Se tot informeaza populatia si numarul de cazuri tot creşte. Ce-o fi in neregula?! S-a ajuns până acolo incat sa se faca propaganda pentru extirparea sânilor (si protezare, mai apoi) la femeile de la nu stiu ce varsta incolo, sa previna o eventuala imbolnavire de cancer la sân.
Până in prezent au fost identificate 250 de tipuri de cancer, aceasta boala fiind a doua cauza de deces la nivel mondial.
Anual, 8,2 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului, din care jumatate prematur, la vârste cuprinse intre 30 si 69 de ani.
50.000 de oameni mor anual din cauza maladiilor oncologice, a anuntat presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia.
Aproape 76.000 de oameni mor anual de cancer in Marea Britanie, ceea ce reprezinta 40% din totalul deceselor premature, comparativ cu cei 28000 care mor de boli de inima (15%) şi cu cei 17000 care mor din cauza bolilor respiratorii (9%) (statistica din 2011)
Cancer pulmonar
La fiecare 16 minute, un român moare de cancer pulmonar, iar anual 33.000 de români mor din cauza acestei maladii. Peste 80% dintre ei au fost fumatori (intr-un articol din 2011). In anul 2014 au zis altceva: peste 10.000 de români mor anual din cauza cancerului pulmonar (s-or fi lasat oamenii de fumat – ca si cum cancer la plamani fac doar fumatorii, activi sau pasivi – sau si-au dat seama ca cifra de 33 de mii e prea exagerata). 
Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar cauzeaza cele mai multe decese, ucigand anual 35000 de persoane in Marea Britanie. Este urmat de cancerul colorectal si de cancerul la sân (11700 de persoane) (statistica din 2011).
Fumatul
In România mor 89 de oameni pe zi din cauza fumatului
Se zice ca in Romania sunt 4,5 milioane de fumatori… Ma intreb cum le-a dat lor numarul asta, dar sa zicem. Si mai zic “statisticile” ca un fumator român moare din cauza fumatului la fiecare 15 minute (in alt articol murea unul la 16 minute). Mie-mi da cu rest…
Peste 600.000 de decese in fiecare an in lume, dintre care 165.000 in rândul copiilor, potrivit estimarilor publicate de revista medicala britanica The Lancet, citata de Agerpres; se adauga cele 5,1 milioane de decese atribuite anual tabagismului activ, se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese din cauza tutunului pe an.
Cancer de col uterin
In lume, la fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri
August 2014, unica.ro: 6 femei mor de cancer de col uterin zilnic, in România! Adica, 2190 pe an.
In România, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de sân. Informatiile oferite de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din România arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian.
Cancer la sân
Anual se inregistreaza aproximativ 6000 de cazuri noi de cancer la sân, in timp ce 4000 de femei mor anual din cauza acestei afectiuni, conform precizarilor prof.dr. Alexandru Blidaru, sef sectie de chirurgie a Institutului Oncologic Bucuresti. (dintr-un articol din 2013).
In România, o bolnava de cancer din trei moare in fiecare zi; 25 de femei care sufera de cancer la sân mor zilnic (articol din 2015).
In Marea Britanie mor anual 11.700 de persoane (statistica din 2011).
Cancer de prostata
Liga Româna de Cancer estimeaza ca in România sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza.
Cancer pancreatic
Potrivit Societatii Americane a Cancerului, una din cinci persoane americane diagnosticate cu cancer pancreatic reuseste sa mai traiasca un an de la punerea diagnosticului.
Marea Britanie are una dintre cele mai scazute rate de supravietuire de cancer din Europa. Statisticile arata ca anual aici mor aproximativ 8.000 de oameni (statistica 2011)
Cancer colorectal
In România sunt diagnosticate, anual, aproximativ 65.000 de noi cazuri de cancer, conform Societatii Nationale de Oncologie Medicala. In urma cu zece ani, cifra era de 40000 de cazuri noi pe an. România se confrunta cu o crestere de 2000 de cazuri noi in fiecare an (statistica din 2011).
Cancerul colorectal ucide, anual, 16.000 de persoane in Marea Britanie.

Altele


Hepatita C
Pentru aceasta boala nu exista inca un vaccin si afecteaza, la ora actuala, intre 130 si 150 de milioane de persoane pe tot globul, ucigând anual aproximativ 500.000 de bolnavi.

HIV
Conform statisticilor recente, in jur de 33,3 milioane de oameni sunt identificati ca purtatori ai virusului HIV. Dintre acestia, numai in anul 2007 au decedat 2,1 milioane.

Infarct miocardic
La fiecare 26 de secunde cineva sufera de un eveniment coronarian, de exemplu infarct miocardic, si la fiecare minut cineva moare din aceasta cauza (statistica 2010).
Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va rămâne tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, reprezentand 12,2 la suta din mortatitalitea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice, a spus Roxana Huştiu, manager compania Servier, in conferinţa organizata cu ocazia celui de-al 49-lea Congres National de Cardiologie organizat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie 2010.
In anul 2015 se spune altceva: in România se inregistrează un infarct la fiecare 30 de minute, iar numarul deceselor provocate de bolile cardiovasculare ajunge, anual, la 150.000.

Accidente rutiere
Media la nivelul UE este de 50,5 persoane decedate/un milion de locuitori (conf. unei statistici din 2014).
Cu o rata de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depasita doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) in randul statelor membre UE in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere in 2014, informeaza un document publicat de Comisia Europeana. "3.000 de oameni mor anual in România, pe sosele", a spus ministrul de interne, la TV, in martie 2015.
Noiembrie 2016: anual in Romania, mor in accidentele rutiere aproximativ 2.000 de oameni, iar alti 9000  sunt raniti grav sau raman mutilati pe viata.
Potrivit OMS, 3.400 de oameni mor in fiecare zi pe drumurile din intreaga lume si zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vietii. La nivel mondial, anual, 1,2 milioane de persoane isi pierd viata in trafic.

Consumul de droguri
Rapoartele europene arata ca anual, intre 10.000 si 20.000 de persoane mor din cauza consumului de droguri, in special opiacee. Principalele cauze ale deceselor sunt supradozele, bolile infectioase ca urmare a folosirii seringilor nesterile, traumatismele si sinucideri (statistica 2011).
In Rusia mor circa 30.000 de persoane pe an, a spus directorul Serviciului Federal pentru Control asupra Drogurilor, Viktor Ivanov.
Aproximativ 600.000 tineri din România, cu varsta 15-34 ani, au consumat cel puţin o data in viata un drog ilicit, in timp ce, peste 300 dintre acestia au decedat in ultimii 10 ani din cauza consumului de droguri, arata statisticile realizate de Agentia Nationala Antidrog (statistica 2014).

Violenta in familie
Statisticile prezinta o situatie cu 82.000 de cazuri de violenta in familie si 800 de decese in perioada 2004-2011 - 10 oameni in fiecare luna (statistica 2012) – 120 pe an.

Morti prin impuscare
Asta prin statele americane: mai mult de 30.000 de oameni mor prin impuscare in fiecare an (aici intra si accidentele); mai mult de 30 de oameni sunt ucisi prin impuscare in fiecare zi (statistica de prin 2008-2010).

Ucisi de politisti
In România sunt rare cazurile in care politistii ucid oameni, dar in alte state pare a deveni regula. Un studiu realizat de Washington Post (iunie 2015) a aratat ca politistii americani omoara, in medie, doi oameni pe zi; intr-un an ar fi 730. Ancheta jurnalistilor arata ca rata uciderilor prin impuscare este de aproape 2,6 pe zi in 2015, mai mult decat dublu faţă de rata de 1,1 pe zi raportata in documentele FBI in ultimul deceniu.

Sinucideri
De-a lungul anului 2011, aproape ca nu a existat saptamâna in care sa nu se consemneze o sinucidere in judetul Timis. Rata sinuciderilor in România, cel puţin in scriptele oficiale, este undeva la 11,45 la suta de mii de locuitori, cum arata ultimele statistici Eurostat (statistica 2012).
Aproximativ un milion de oameni se sinucid in fiecare an in lume - o sinucidere la fiecare 40 de secunde. Statisticile arata faptul ca peste tot in lume exista mai multe decese cauzate de sinucideri decât de accidente sau crime.
Adaug aici si eutanasierile, dar n-am idee cati au cerut eutanasia – multi, puţini zic ca trebuie luati in calcul pentru a sublinia faptul ca, in conformitate cu astfel de statistici, in vreo 10 ani nu mai e un om pe Terra.

Ucisi de animale
De animale, reptile si insecte, pentru ca musca ţeţe (Africa) afecteaza peste 500.000 de persoane, dintre care 80 la suta in cele din urma mor, iar ţânţarii sunt aproape pe primul loc, pentru ca sunt purtatori de boli ca malaria (tantarul anofel) si, anual, cam un milion de oameni mor din cauza malariei, dar din cauza tantarilor (inclusiv anofelul), in general, mor anual circa 2 milioane de oameni.  Albinele au ucis in anul 2015 53 de persoane (cei intepati erau alergici la intepaturile de albina). Scorpionul – dintre cele 25 de specii cunoscute numai 25 au otrava mortala si ucid peste 5000 de oameni pe an. Furnicile, care sunt mai multe specii, pot ucide cam 30 de oameni pe an (furnicile de foc pot ucide pe cei imobilizati).
Serpii veninosi ucid circa 125.000 de oameni pe an.
Hipopotamul, considerat cel mai periculos animal din Africa, ucide circa 3000 de oameni pe an.
Crocodilul ucide intre 1500 si 2500 de oameni, pe an.
Tigrul ucide aproximativ 100 de persoane pe an – o face mai ales pentru ca e provocat intr-un fel sau altul. Leul ucide circa 70 de persoane pe an, tot ca urmare a provocarii, in cele mai multe cazuri.
Calul si vaca ucid, fiecare, cam 20 de oameni pe an. Cerbul ucide cam 120 pe an, prin accidente rutiere.
Pentru cei care doresc o lista completa despre animalele care ucid oameni:
Sunt convinsa ca aceste statici nu sunt tocmai precise si nici nu exista la nivel de natiune. Oamenii ucisi de animale ar putea fi cu mult mai multi sau – desigur – mai puţini (inclin spre mai puţini stiind ca dorinta vanatorilor din intreaga lume este de a ucide)

In text nu am cuprins decesele provocate de alte forme de cancer, nu am inclus mortile accidentale, omorurile ocazionale, ucigasii in masa si pe cei in serie, razboaiele, sclavia, pneumoniile, gripele, toxiinfectiile alimentare (bolile, in general, mai ales dintre cele fara leac si care nu sunt cancer) si multe alte situatii care pot conduce la moartea unui om. Adunand si aceste decese la lista e aproape sigur ca rasa umana, incepand de azi (sau de maine) e pe cale de disparitie. Imaginati-va numai ca, la nivel global, se sinucide un om la fiecare 40 de secunde si moare de infarct miocardic un om la fiecare minut sau ca, in România, unul moare de cancer pulmonar la fiecare 16 minute si 25 de femei mor, pe zi, de cancer la sân!! Etc..

6 comentarii:

 1. Populația a crescut în timpuri cu războaie şi fără vaccine, matematic şi statistic în vremurile de acum ai şansele cele mai mici să mori. Degeaba mor oameni, pt. Scăderea drastică e nevoie să se nască mai puțini. Ultima dată când am verificat, Bangladesh are o creştere de 20 mil. A populației în doar 5 ani. Ideea e că omul se adaptează cel mai bine mediului, are avantajul transmiterii informațiilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E drept ca oamenii se inmultesc "alert" in unele zone dar conform “minunilor” de statistici, cu toata aceasta inmultire, ar trebui sa fim aproape de extinctie curand… Astfel de statistici sunt exagerate (d.p.m.d.v.) – doar un calcul sumar ar arata ca in Europa (cel puţin) oamenii vor ajunge pe cale de disparitie in scurt timp – in Europa rata nasterilor e net mai mica decat in Africa, de exemplu. Adaug la aceste statistici si “programele de sterilizare” in masa… care conduc la o “stagnare” a nasterilor.
   In statele subdezvoltate, in general, rata mortalitatii la copii e mare – se pot naste multi, dar cati traiesc mai mult de cativa ani, la ce varsta mor, in general s.a.. De exemplu, in 2007, in Sierra Leone, 2 din 5 copii ajungeau (doar) la varsta de 40 de ani… In Bangladesh ar putea fi la fel: din 20 de milioane (cifra mi se pare, totusi, exagerata) ar putea supravietui jumatate (sa ajunga la maturitate) – nu ni se mai spune si cati mor la varsta de numai cativa ani sau imediat dupa nastere… Speranta de viata nu e prea mare in aceste state slab dezvoltate, chiar daca se nasc foarte multi…
   N-am uitat nici de chinezi. :)

   Ștergere
 2. Cred ca la sinucederi numaratoarea e apropiata de realitate.
  M-am oprit la aceasta categorie deoarece mi-am amintit că prin anii '70 in satul natal s-au sinucis intr-un an trei barbati si o femeie; doi bărbati erau vecini cu familia mea, iar femeia imi era verisoară. Părea o "epidemie.'..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am avut si eu parte sa cunosc cativa oameni care, in final, s-au sinucis. E tare greu de inteles gestul, dar dupa ce se intampla cei ramasi constata ca au existat “semne”, doar ca cine nu se gandeste la o rezolvare definitiva pentru o problema temporara nu intelege, nu crede ca e posibil ceea ce aleg altii…

   Sunt convinsa ca foarte multi oameni se sinucid…
   Sa zicem ca e unul pe minut – intr-o ora 60 ar fi morti; intr-o zi 1440 ar fi morti, intr-un an ar fi morti 525.600 de oameni…
   Un calcul rapid, numai adunand cifrele scrise in text [fara droguri – in Rusia sunt 30 de mii anual, la nivel european sunt intre 10 si 20 de mii (?); cifra pentru “mondial” nu o am], ma duce la un total de 14.500.000 (rotund) de oameni morti intr-un an, la care se adauga decedatii de batranete, mortalitatea infantila si o multime de alte cauze (unele amintite la finalul textului) – in mod cert s-ar aduna cateva sute de mii, cel puţin. Chiar de se nasc zeci de milioane pe an, in scurt timp tot s-ar ajunge la o cifra... negativa :) pentru ca... in scurt timp, nu va mai avea cine sa faca acesti copii… Nu uit nici speranta de viata, care e scazuta in foarte multe zone ale Terrei.
   Chiar mi se par exagerate aceste statistici, mai ales ca unele se contrazic. Poate gresesc… pentru ca nu-s deloc buna la matematica.

   Ștergere
  2. Dar te-ai documentat, nu gluma! Si eu cred ca multe statistici sunt exagerate si le ignor constant.
   Rata natalitatii este scazuta fiindca nu se incurajeaza nasterea de copii, mamele nu sunt sustinute financiar pentru a-si permite sa stea acasa sa-i creasca. Pe urma nici familiile nu mai sunt asa de stabile cum erau odinioara, divorturile sunt la ordinea zilei, din te miri ce motive. Ma gandesc uneori ca la un moment dat, Terra va fi populata mai ales de oameni din tarile nedezvoltate, unde metodele de contraceptie nu intra in discutie, fie din motive de saracie, fie din motive religioase.

   Ștergere
  3. Am incercat sa-mi fac temele. :)
   Si eu m-am gandit ca e probabil ca lumea sa ajunga a fi populata cu oameni din statele subdezvoltate si/sau cu oameni care ajung la maturitate fara urma de educatie. Ar putea fi oameni de oriunde, dar daca sunt ignoranti, fara macar o spoiala de invatatura, de educatie... nasol de tot. Nu mai stiu pe unde, in Africa, au sterilizat oamenii si fara acordul lor (a fost un scandal urat cu mai multi ani in urma); si populatia de indieni nativi s-a confruntat cu ceva asemanator si chiar in RO (nu-mi amintesc unde, fara "notite")un primar a propus... sterilete pentru femeile de etnie roma - si multe au acceptat. Astfel de "programe" nu mi se par, totusi, in ordine.

   Femeile care vor sa stea acasa pentru a creste copiii (nu doar pana la varsta de 2 sau 7 ani, dupa caz) ar trebui sustinute financiar, dar se merge pe principiul: "cine vrea copii sa-i creasca" - un astfel de "principiu" ar putea fi valabil daca majoritatea salariilor n-ar fi bataie de joc. :(
   E un cerc vicios care nu cred ca va fi rupt prea curand...

   Ștergere