2018-08-17

Conformistul. Provocarea muzicală

Adriano Celentano îmi place de când mă ştiu. Cu muuulţi ani in urmă l-am văzut şi-n filmul “Bingo-Bongo” (1982) şi m-am strâmbat de râs! Acum mi-am revenit.
Cântecul-pamflet pe care l-am ales (şi m-am amuzat ascultându-l) a fost interpretat in cadrul unui spectacol realizat in memoria artistului Giorgio Gaber, in anul 2013.(vizualizare pe YT)
Am realizat o traducere (mai cu goo, mai cu dicţionarul), cât m-am priceput (versurile in italiană sunt pe pagina YT):
sunt / un om nou / atât de nou, încât a trecut mult timp de când nu mai sunt fascist / sunt sensibil şi altruist / orientalist / și în trecut am fost / un pic şaizecioptist* / de ceva vreme ecologist / câțiva ani in urmă euforic m-am simţit / un pic socialist.
*
sunt / un om nou / o spun in sensul literal, sunt progresist / în același timp liberalist / antirasist / și sunt foarte bun / sunt senzualist / nu mai sunt existenţialist / în ultimul timp, / sunt puţin împotriva curentului, / sunt federalist.
*
Conformistul / este unul care de regulă este întotdeauna de partea corectă, / conformistul are toate răspunsurile perfect clare in capul său / este un concentrat de opinii / cu două sau trei ziare sub braț / și când vrea să gândească o face cu voce tare / poate ca un bun oportunist / se adaptează fără nazuri și trăiește în paradisul său.
*
Conformistul / este un om total circular care se mișcă fără consecvență, / conformistul se antrenează să alunece în marea majorității / este un animal foarte comun / care trăiește din cuvinte de conversație / noaptea visează visele altor visători / ziua luminează sărbătoarea lui / care se află în pace cu lumea / şi se face că pluteste / conformistul / conformistul.
*
Sunt / un om nou / și cu femeile am o relație extraordinară sunt un feminist / sunt disponibil și optimist / europeist / niciodată nu ridic vocea / sunt pacifist / eram marxist-leninist / și după un timp nu știu de ce mă găsesc / creştin-comunist.

*

Conformistul / n-a înțeles că el sare mai bine ca o minge / balonul conformist evoluat / care este umflat de informații / este rezultatul unei specii / care zboară mereu la altitudine mică, la suprafață / apoi atinge lumea cu un deget și se simte realizat, / trăiește și acest lucru este suficient pentru el / și trebuie să spun asta acum / este foarte asemănător cu noi toți / conformistul / conformistul.

*
Sunt / un om nou / atât de nou încât se observă la prima vedere că sunt noul conformist.
₪₪₪
Iulisa, Meloman pentru o zi, şi Carmen, cu Provocarea muzicală, ne invită in fiecare vineri să ne întâlnim la Iulisa, aducând cu noi melodii preferate.
Amănunte pe blogul Între vis şi realitate, înscriere pe blogul Iulisa.
Nota:
*sessantottista (in cântec) = şaizecioptist, cu referire la “Mişcarea din ‘68”, an in care, in multe state ale lumii (inclusiv in România), au avut loc mari mişcări sociale, eterogene, revolta studenţească fiind urmată şi dublată de o revoltă de amploare a clasei muncitoare; oamenii protestau împotriva controlului politic, împotriva îndoctrinării politice şi nu numai, cerand un alt sistem social, alte principii de construcţie şi funcţionare a societăţii. A fost cea mai mare mişcare socială postbelică. 

10 comentarii:

  1. Melodii pentru minte si suflet. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. M-a bucurat reauzirea. Si mie imi place mult!
    Seara frumoasa, Diana draga! Pupici!<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In 2017 (sau in 2016?) a mai lansat un album... Ma gandesc, cu oarecare tristete, ca are varsta de 80 de ani. :)
      Multumesc, la fel, Suzana draga! Pupici! <3

      Ștergere
  3. Draga Diana,am ascultat cu mare placere o minunata melodie,cu maximum de mesaj,
    ca de obicei,cantata de marele Celentano!Cred ca e singurul cantaret italian care mi-a placut si imi place!Multumiri pentru traducere!!!Am impresia ca in 2016 a fost
    sarbatorit,si a sarbatorit cantand,varsta de 80 de ani;am vazut toata inregistrarea!Iti trimit inregistrarea altui Concert,Verona 2012!Este un mare om!
    https://www.youtube.com/watch?v=rjUOCgqR5S4.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru link, Natalia draga! :) Excelent (si) "discursul" de la inceput! :) Un spectacol excelent realizat! Multe cantece ale lui au mesaje puternice - pentru cei care au urechi sa le auda si inima sa le simta, si dorinta de a "repara lumea". :)
      As zice ca "dragostea" pentru Adriano Celentano mi-a inspirat-o tata si, apoi, de-a lungul vietii, am avut ocazia sa intalnesc oameni carora sa le placa la fel de mult... El este unul dintre "nemuritori". :)
      Multe melodii din acest concert mi-au readus in memorie o multime de trairi. :) "Soli" e una dintre ele.
      Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

      Ștergere
  4. Super tare!!!! Geniala piesa. Am ascultat-o cu interes (am citit si traducerea :D <3).
    Ce bine ar fi ca mesajul sa fie inteles, asimilat si sa produca si o schimbare... ceva in sensul pozitiv :P.
    Tare mult mi-a placut alegerea ta muzicala. Nu stiam piesa. Am cautat si filmul (am gasit o piesa legata de el si m-am amuzat putin - din care am vazut e un film bun - tot cu mesaj, clar).

    Pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-a placut cantecul! :)
      Are multe cantece ironice, cu referire la "nebuniile oamenilor". :) In unul (nu ma intreba in care) :) zice ceva de iesitul in centrul orasului, unde inspira ciment - si se intreaba unde e iarba.
      Pe moment, multi "prind" mesajele, isi propun sa... apoi le trece euforia de moment si isi vad de cotidian. :)
      Despre film imi aminteam doar ca m-am distrat copios si cum a fost descoperit - si capturat - in salbaticie, si despre tipa care-l avea in grija. La vremea cand l-am vazut nu m-am gandit ca e vreun mesaj dar zilele trecute, cautand filmul (nu l-am gasit online, dar nici nu l-am cautat cu prea multa insistenta) :) am citi despre el.
      Pupici cu drag! <3

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.