2018-08-18

Din nou despre adulter

Între “cuvintele cheie” care aduc vizitatori pe acest blog au apărut in ultimul timp multe care se referă la adulter: “adulterul e infracţiune”, “adulterul mai este infracţiune”…
Acum ceva timp am scris despre o femeie din Carolina de Nord (S.U.A.) care a dat in judecată amanta soţului şi a câştigat - in acel stat, însă, la acea vreme cel puţin, adulterul era considerat infracţiune aşa că a fost destul de uşor pentru femeia respectivă să obţină daune de la amanta soţului.
Revenind in România. In mod cert, adulterul nu mai este infracţiune din anul 2006. Daaa, le-au trebuit 17 ani parlamentarilor români să abroge acel articol din codul penal. Mulţi, la acea vreme când partidul scotocea şi in aşternuturile cetăţenilor, credeau că şi partenerul soţului adulterin era pedepsit prin lege, pentru… complicitate sau instigare… Unii cred şi azi. Practic, soţilor inselati (femei sau bărbaţi), le-ar fi plăcut ca numai terţa persoană să fie pedepsită iar adulterinul doar “pus cu botul pe labe”. Nu era uşor de dovedit respectiva infracţiune…
N-o să repet ceea ce am scris in anul 2016, dar adaug ceva…
Azi, pentru că legea civilă permite ca soţul înşelat să obţină oarece daune de la adulterin, se înghesuie destui să divorţeze - pe motiv de adulter - din vina exclusivă a celui care a fost prins polenizând aiurea, şi să ceară daune. Ceea ce uită cei mai mulţi - sau nu le trece prin minte - este faptul că e probabil ca divorţul să nu poată fi obţinut din vina exclusivă a soţului adulterin dacă acesta poate dovedi că aveau camere separate deşi locuiau in acelaşi apartament, viaţa amoroasă era întreruptă şi altele de gen - vor divorţa, desigur, dar din vina ambelor părţi, ceea ce ar putea exclude daunele pe care cel înşelat urmăreşte să le obţină.
In codul civil există şi următoarele articole care se referă la despăgubiri (pentru prejudiciu moral sau material suferit prin desfacerea căsătoriei) in caz de culpă exclusivă a unuia dintre soţi (culpa exclusivă poate fi şi alta decât adulterul).
Din codul civil in vigoare de la 1 octombrie 2011:
Art. 388 - Acordarea despăgubirilor
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
Art.. 379  - Divorţul din culpă  - Condiţii
(1) În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.
Art. 390 - Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

6 comentarii:

  1. ca bine zici "scotocea şi in aşternuturile cetăţenilor"... Trebuie sa recunosc însa ca cititnd articoolele din codul civil... mi s-au incurcat urechil. Nu am inteles niciodata de ce exprimarea juridica trebuie sa fie atât de alambicata?! Bineinteles ca ai nevoie de avocat, nu neaparat sa te reprezinte in proces, cat mai ales sa iti traduca din vorbirea juridica în vorbirea cotidiana ☺ Respect profund celor care au învatat pe de rost atâtea manuale Facultatii de Drept. Eu si acum, prefer sa "manânc" un manual plin de formule, decat sa învat o pagina de legi ☺
    Te pup si transmit imbratisari de la trio pentru trio.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Te cred ca formulele iti plac mai mult!
      Legiuitorii vor sa acopere o arie cat mai larga de probleme si... iese ce iese cand cei care le adopta sunt pe nicaieri. Exemplu: codul penal pe care acum il fac varza a fost, initial, facut de profesori de drept dar... a ajuns in "comisia juridica" unde avem (aveam) fel si fel de "calificati" - aviatori, economisti etc., care si-au adus "contributia" si l-au facut varza - apoi a ajuns in Parlament, la alti "profesionisti", care l-au smotocit din nou, pierzand legatura cu codul de procedura penala si alte legi cu dispozitii penale... Codiul acum in vigoare a fost modificat din chiar prima luna dupa intrarea in vigoare (in 2009, parca) si de atunci e modificat si rasmodificat - modificare la modificarea modificarii...
      Statele cu traditie (sa zic asa) nu au legi chiar asa de alambicate. In Ro, codul civil este net mai putin alambicat decat alte coduri si legi care sunt adevarate hatisuri.
      Multumesc, Carmen draga!
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, dar sunt si unele (putine) cazuri (exceptiile) in care adulterul a salvat uniuni matrimoniale.

      Ștergere
  3. legi care ofera portita unora ca sa poata insela.
    "a insela" .. nu pe bune.
    :( pacat.
    daca oamenii ar fi cinstiti cu ei in primul rand ar fi totul atat de simplu. ar comunica, ar evita situatii neplacute, boli si alte cele.

    pai de ce sa ne miram ca nici adulterul nu mai e infractiune ... acum serios vorbind. ce ne mai mira.... :))


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adulterul e o fapta... nesimtita, dar nu e firesc sa fie considerata infractiune... Nimeni nu poate fi tinut cu forta intr-o relatie. E aiurea pentru cel inselat dar sunt cazuri si cazuri... Doar un exemplu: un el si o ea se intalnesc, se indragostesc, se casatoresc... Ups! La putin timp dupa casatorie isi dau seama ca apetitul sexual e diferit: unul are nevoie de mai mult "amor carnal", celalalt mai de putin spre deloc... Ce sansa au astfel de oameni sa aiba o relatie armonioasa?! Unii stau si rabda, altii isi cauta in alta parte ce le lipseste... E simplist spus, pentru ca e, de fapt, mai complicat. :) Comunicarea poate rezolva multe probleme, insa... cati stiu sa comunice? Prea multi doar pretind sa fie intelesi fara a accepta si inversul: sa inteleaga.
      Desigur, sunt (cei mai multi!!!) aceia care inseala doar asa... sa dovedeasca ceva, sa-si dovedeasca ceva, pentru ca si altii o fac... Astia sunt oamenii de doi bani, in opinia mea. Mi-a spus cineva ca e (era?) o emisiune la TV (pe nu mai stiu ce canal pentru ca nu am fost interesata sa vad) unde se incurajeaza adulterul facandu-se afirmatii de genul ca e firesc ca sotia si amanta sa traiasca sub acelasi acoperis. Sa se "faca" mormoni astia care vor mai multe femei in aceeasi casa, la dispozitia lor! :) (in ultimul timp pare ca se incurajeaza astfel de relatii, si o femeie care traieste - cica! - cu sotul si amantul e prezentata ca si cum ar fi... exemplu demn de urmat).
      *
      Omul, de la natura, e poligam... :) (intre altele) daca n-ar fi asa si-ar gasi perechea si ar sta linistit acolo fara a mai arunca priviri in curti straine, iar cei care nu au pereche nu s-ar "baga" la cei deja imperecheati - ca la unele pasari. :)
      Pupici cu drag! <3 Noapte buna!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.