2020-02-24

Moda fără șosete

În iarna asta ce-a trecut - nu e ca și cum ar fi fost cu adevărat iarnă, dar au fost și muuulte zile geroase și câteva cu zăpadă - am tot văzut adolescenți, în special, și tineri care umblau fără șosete în ghete, adidași sau ce aveau ei. M-am tot întrebat ce-i în capul lor! Chiar vor să-și distrugă rinichii?
Intr-o seară, în stația de autobuz, am văzut o puștoaică în adidași, fără șosete, cu blugi destul de scurți - să se vadă gleznele goale! - cu o pufoaică descheiată. Nu aș fi băgat-o nici pe ea in seamă mai mult dacă nu era răcită rău. Tușea de mama focului fără a-și pune, măcar, lăbuța la botic! Își ștergea nasul din minut în minut! Nu părea “fără adăpost”. 
“Oripilată”, când ajung acasă îmi exprim nedumerirea în legătură cu toți aceștia pe care i-am văzut fără șosete când gerul pișcă vârfurile nasurilor. Și aud: “Tu nu știi că e moda de acum?” Diiiiing! Neuronul meu a amețit pe loc! Cât de sărac cu duhul trebuie să fie cineva să iasă în ger cu adidași și fără ciorapi? Pe bune dacă nu încep să sufăr și eu de scenarită: cineva chiar vrea să rărească populația lumii și o face prin orice metode - unele dau rezultate mai târziu, dar sunt rezultate sigure: boli de rinichi, de oase… Bucuria “bigfarma”! Culmea ar fi ca toți acești amețiți să fie între cei care…”mănâncă sănătos”! Tot sănătos tușesc să-și scuipe plămânii și își suflă nasul până le cade vârful. Vara mai treacă-meargă, fără șosete, dar iarna?!
Oare chiar am îmbătrânit și nu mai înțeleg moda?! Nu e ca și cum aș fi înțeles-o vreodată, cu adevărat, dar nu m-am “oripilat” până acum.

Din punct de vedere al sănătății nu e indicat să purtăm încălțămintea (tot ce e “închis”, mai ales) fără șosete / ciorapi. Oricât de curate ar fi picioarele, acestea transpiră și în transpirație sunt bacterii, bacteriile se dezvoltă rapid în medii umede. Picioarele le speli, dar trebuie să dezinfectezi și încălțămintea. Nu toate modelele / materialele pantofilor sunt suportate pe picior fără șosete sau ciorapi și se pot forma bătături sau “rosături” - o rană deschisă într-un pantof plin cu bacterii e tot ce-și poate dori cineva? Există și riscul unei infecții fungice (afectează unghiile de la picioare). Când picioarele transpiră, în încercarea corpului de a-și regla temperatura, pot mirosi urȃt, și greu se scapă de mirosul urȃt din pantofi, dacă nu sunt des curățați și interior, aerisiți.
Există șosete “invizibile” (foarte scurte) care urmează forma pantofului și șosete fără călcȃi.
Și pentru că aleg sănătatea și confortul în detrimentul modei prefer să port șosete/ciorapi la pantofi și adidași, dar nu șosete din “plastic” sută la sută, care pot face la fel de rău ca nepurtatul șosetelor. 

18 comentarii:

  1. Stiu si eu moda asta.. Si Pitica mea face asa si se da de ceasul mortii cand o cert, ca-i o neinteleasa, ca toti copii... Etc.
    Moda moderna si copii cu sanatatea distrusa, tu ai dreptate. :P O zi buna! Pupiciii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cand e frig afara e chiar absurd - indraznesc sa afirm - sa iasa fara sosete, cu gleznele goale. Cand e cald... e altceva, "raul" nu intra-n oase. :)
      Multumesc, Ina. Zi buna iti doresc sa ai si tu! Pupici!

      Ștergere
  2. Diana, nu sunt fara ciorapi … deloc! Si eu port adidasi asa! Dar am talpici/sosete foarte scurte care nu se vad din adidas! 😅
    Asa cum scrii la sfarsit … sunt "invizibile" de aia nu le vezi!
    Or mai fi unii si fara talpici nu zic! 😏
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris cu patos despre viroze, cistite, infectii urinare cauzate de picioare inghetate si s-a blocat sistemul! :)) Patosul dauneaza grav sistemului de operare! :) Am luat-o de la capat... fara patos.
      Stiu ca sunt acele sosete scurte, dar cineva care umbla, la temperaturi de sub zero grade cu gleznele goale mi se pare putin sarit de pe fix (daca nu e unul dintre "caliti" - si cei cu nasul vanat si glezne goale sigur nu sunt caliti). Sanatatea lor. M-am minunat, public, cat de usor renunta unii la sanatate pentru o moda care trece (reumatismul se instaleaza si nu mai trece).
      Pupicios! <3

      Ștergere
  3. Nu cred ca era complet fara șosete...si eu port șosete de trainer chiar si la ghetuțe pt ca vreau sa se vadă glezna :)))
    Dar la noi nu e gheata sau zăpada ce-i drept...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avea gleznele goale! Cu sau fara "cipici" fata era racita cobza!
      La temperaturi sub zero grade cu gleznele goale?! Poate pentru ca mergi mai mult cu masina si mai putin stai in statii de autobuz, in curtea scolii etc.. E, totusi, altceva.
      Tin mult la rinichii mei, nu ma aventurez cu gleznele goale cand e ger, chiar daca nu e zapada. :)

      Ștergere
  4. Nu m-a interesat niciodata moda si mereu mi s-a parut ca arata ridicol moda fara ciorapi. IN acelasi timp arata rodicol si babele cu ciorapi de nailon la sandale dar nu ai ce sa-i faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici pe mine nu prea ma intereseaza - si nu m-a interesat moda - dar am incercat sa nu fiu ridicola (nu mi-a iesit intotdeauna!) :)
      N-as fi observat gleznele goale daca nu ar fi fost atat de frig! Doar mai vazusem si altii si nu mi s-a parut nimic ciudat, dar fata din acea seara doar ca nu-si scuipa plamanii tusind.
      Eeee! S-au purtat si sosetele colorate la sandale cu toc cui! Ciorapii de nailon la sandale nici nu s-ar observa pe langa alelalte! :)
      Oricum, in cazul varstnicelor mai bine cu sandale si ciorapi de nailon decat sa se vada (extra clar) pielea picioarelor incretita. :)
      Inca nu am vazut in realitate un barbat in costum, cu cravata si fara sosete. :)) Pentru ei pare sa se fi lansat acest "curent" (am "studiat"!)

      Ștergere
  5. Uite că am aflat și eu ceva care era chiar ca o dilemă pentru mine, chestia cu tinerii ăștia care nu poartă ciorapi în adidași..
    Sincer eu credeam că ori părinții lor îi lasă de capul lor, ori nu știu cum trebuie să se poarte.. Deci asta este modă? Interesantă modă!
    Pe noi de fapt nici nu ne lăsa să stăm în adidași până vremea nu se încălzea puțin.. Păi eu am văzut fete tinere în teneşi din ăia chinezești și nu aveau nici ciorapi în picioare, WHAAAT.?
    Îți dau dreptate că pare că societatea asta urmărește, să reducă numărul populației..
    Toate modele și curentele care au apărut sunt de toată groaza.. Doar rău le face..
    Seară Plăcută Diana.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e moda. Moda picioarelor inghetate. Cred ca moda e pentru vara si unii au inteles-o gresit. :) E sanatatea lor, in fond.
      Multumesc, Stef! Zi frumoasa!

      Ștergere
  6. La 0 grade Celsius e super cool fara sosete! :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca Ella are dreptate. Am vazut si eu tineri in felul acesta, dar la unii se zarea totusi stilul acela de soseta sport foarte scurta. Mie mi se par mai ciudati blugii rupti in diverse locuri, dar mai ales in genunchi. Ceea ce mi se pare si mai periculos pentru articulatiile de acolo. Dar cica e... cool. Fiecare cu 'look-ul' lui! Din pacate. Cum am mai spus, neuronii, bata-i vina, asa, mai neganditori!
    Seara faina, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am exprimat cam gresit, inteleg, pentru ca ma refer la gleznele goale la sub zero grade temperatura. :) Sosetele alea invizibile acopera doar talpa, ori frigul nu doar prin talpi "patrunde" in oase.
      Penibila mi se pare moda cu blugi jerpeliti. Oooo! Am vazut si eu o tipa cu blugi rupti rau pe coapsa si genunchi - si era zapada!!! Moda de vara, probabil, "aplicata" iarna. :(
      Fiecare cu pasarica lui (si cu boala) :)
      Multumesc, Suzana draga! Zi minunata iti doresc! Pupici! <3

      Ștergere
  8. la fete nu ma deranjeaza asa mult imaginea, la baieti insa e infiorator!

    RăspundețiȘtergere
  9. da, ai dreptate draga mea... M-a amuzat paralela la teoria conspirativa 😂👍
    Ai mare dreptate, moda vine, moda pleaca, cei care preiau trendurile fara sa le adapteze, fara sa le filtreze la situatia personala, sunt ori foarte tineri, ori sunt mascarici! Parerea mea.
    Spre exemplu, sotul meu poarta incaltaminte fara sosete de cand il cunosc 🤗 (poate ca el a inventat moda 😂😂😜 glumesc). dar din convingere personala, din nevoie personala. El zice ca daca poarta sosete nu se simte la fel de comod ca fara sosete. Dar nu totdeauna, vreau sa zic ca daca mergem la schi sau in excursie la zapada, are sosete. Insa daca imbraca un costum si de acasa face doi pasi pana la masina si de la masina pana la teatru mai face doi pasi, atunci nu poarta neaparat sosete 🤗 Si pe cuvant de onoare ca nu are probleme de igiena.
    Dar sa revin la moda 😁😬 Pe cand erau fetele mele adolescente, era moda lambada, mida "cu buricul gol". Doamne ce ne mai certam, ca nu le lasam sa umble asa! si Adela mea sustinea ca daca poarta jeans pana in talie o doare burta! 🤣😂 Acum rade si ea cand ne amintim... A trecut faza. Dar imi amintesc si de mine in tinerete, asa de la 15 pana la 28 de ani, cand faceam dus dimineata si imi spalam si parul si plecam din casa asa, uda pe par. Indiferent ca era gerul Bobotezii! Tja... Moda si mintea scurta!
    Dar in principiu ai dreptate. Mai ales in cazul fetei racite si fara sosete, cu pantaloni trei sfert.
    Te pup. Imbratisari si ganduri bune de la trio pentru trio 😘🤗😘🤗😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un pic altceva. Nu sta in frig prea mult - dovada ca in excursii la zapada (si cand e frig fara zapada, banuiesc) incalta si sosete.
      Problema cu fungii nu e regula, e "pe sistemul" se poate intampla, pentru ca bacterii sunt in pantofi, e cert. :)
      Imi amintesc de "burta goala" (acum nu mai zic: e nu e la moda, burtile sunt dezvelite, in general). Vara, cand e cald, de ce nu?! Sigur, pentru copile ar putea parea - adultilor (mai ales parintilor) - cam exagerat.
      Haha! Blugii pana in talie dau dureri de burta doar daca sunt exagerati de stramti. :)
      Am purtat si eu, uneori, balerini, tenisi, adidasi fara sosete dar numai si numai cand era cald afara. Timpul nu-mi permite/a sa-mi spal si parul in fiecare dimineata si in fiecare seara, fiind lung se usuca mai greu; vara mai ies/eam si cu parul umed dar iarna am/aveam grija sa stau cel putin o jumatate de ora in casa dupa ce-l spala/m (pentru ca nu purtam caciula - nu port nici acum, dar folosesc gluga) pentru a evita durerile de cap mai tarziu, stiind ca oasele craniului sunt la fel de sensibile la frig si umezeala ca si celelalte oase din corp. Desi, de cand eram pustoaica, dorm cu un oberliht deschis (fie ger, fie canicula) am avut g
      grija sa nu-mi expun organismul la excese diverse (acum, zic ca-mi ajunge tutunul!) :)) dar nici nu am exagerat cu "protectia"!

      Multumesc, Carmen draga! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
      (nu mai pot vedea emoticoanele) :(((

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.