2020-02-26

Ce mai fac politistii locali

Ce mai fac polițiștii locali - în afară de a da cu spray în nas cetățenilor, de a îmbrânci oameni beți și de-a amenda căutătorii prin gunoaie - nu prea știu, pentru că n-am mai văzut unul de mult (doar la tv ce-am mai văzut). Știu, însă, ce ar trebui să facă, în conformitate cu legea 155/2010 (legea poliției locale). Între alte atribuții sunt și conform articolului 6:

lit. d) acționează pentru identificarea cerșetorilor, a copiilor lipsiți de supravegherea și ocrotirea părinților sau a reprezentanților legali, a persoanelor fără adăpost și procedează la încredințarea acestora serviciului public de asistență socială în vederea soluționării problemelor acestora, în condițiile legii;

Dacă ar patrula prin orașe poate că atunci am vedea mai puțini copii la cerșit, mai puțini cerșetori în general, mai puțini copii și tineri care merg pe stradă inspirând din pungile cu prenadez și mai puțini oameni care dorm pe bănci, prin intrȃndurile de la scările de bloc sau prin tufe.

Cerșetoria este contravenție, conform art 2 al. 4 din L. 61/1991 republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice:

apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte.

Adultul care e prins la cerșit alături de un minor săvȃrșește o infracțiune conform codului penal, art 215: Fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezența unui minor, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Din L. 155/2010, art 6 lit. i) polițiștii locali constată contravenții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea normelor legale privind conviețuirea socială stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităților administrației publice centrale și locale, pentru faptele constatate în raza teritorială de competență.

resturi, moloz pe spatii verzi

Ca să vezi! Și noi ne plângem că orașele sunt murdare, printre altele!

Pentru a aplica dispozițiile din Ordonanța de Guvern 21/2002 privind gospodărirea localităților fiecare primărie /consiliu local trebuie să aibă un regulament de aplicare, o hotărâre de consiliu. În Brașov, una dintre aceste H.C.L. este 153/2010, modificată și completată de-a lungul timpului. Se referă, în special, la spațiile verzi. În art. 50 scrie: sunt interzise și constituie contravenții următoarele fapte:
al. 7) aruncarea de țigări, ambalaje de orice tip, resturi menajere, materiale de construcție pe spațiile verzi;
al. 24) depozitarea, manipularea, transportul de deșeuri vegetale, menajere sau provenite de la decopertarea solului și săpături, ambalaje, combustibil, unelte, utilaje etc. pe domeniul public și privat al municipiului Brașov;
al. 34) nerefacerea în termen de 48 de ore a stării inițiale a terenului după intervențiile legale făcute de persoane fizice sau juridice.

Mai sunt multe altele scrie în HCL și prin legi, dar cred că s-a înțeles: legislație există, doar că nu prea există oameni care să urmărească aplicarea legilor. De fapt, ei există, și au atribuții în acest sens, dar sunt scumpi la vedere. Polițiștii locali, în plimbările lor în interes de serviciu, pot observa multe nereguli, pot surprinde în fapt pe unii și alții încălcând legea și pot avea un cuvânt de spus, un proces verbal de întocmit - apoi să verifice că neregulile au fost rezolvate. Ei pot vedea chiștoacele de la țigări împrăștiate în zona verde a unor magazine, molozul care zace pe ici-colo și pot cerceta ce și cum, pot atenționa și pot amenda. Dar unde sunt polițiștii locali? Sigur, știu adresa sediului, dar ce folos? Să depun o plângere scrisă? Să nu și duc la sediul lor contravenienții?

Nu afirm că nu se prezintă cȃnd sunt solicitați undeva dar in acele cazuri ei ajung să constate fapta, fiind, astfel, un fel de agenți constatatori, nu angajați care veghează la ordinea și liniștea publică.

Mai multe fotografii la Miercurea fără cuvinte.

14 comentarii:

  1. Revoltator, dar nu suficient pentru unii. :( Daca cineva ar pati ceva, daca legea s-ar aplica in mod egal oricui, daca invatamantul si-ar face treaba, daca coruptia am incerca s-o starpim, poate am mai descuraja din actiunile unora..
    Altfel, natura suporta si-si cere drepturile uneori.
    Problema este ca platim toti. Si poate, uneori meritam ca nu ne revoltam, ca nu luam pozitie.. Dar cine mai stie??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prea multi daca ce nu pot fi transformati in fapte... Nici nu stiu de unde ar trebui inceput, pentru ca acolo unde oamenii nu vor sa faca ceva, nu vor face... Pentru unele cazuri exista amenzi sau pedepse penale, pentru altele nu prea...
      Degeaba se revolta oamenii si degeaba se implica... O tot facem si nimic nu pare sa se schimbe.

      Ștergere
  2. Salariu mare au, eficienta mica de multe ori...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, politistii locali sunt tot mai scumpi la vedere. Din cate am inteles sunt insuficienti pentru volumul de munca pe care il au. Oricum si acestia care sunt nu isi fac treaba asa cum ar trebui. Ce se intampla in fata garii nu este normal pentru un oras civilizat asa cum vrea sa fie Brasovul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da... Poate; ce sa zic?! dar e destul de greu de crezut. In mod logic, se "aloca" un "sector" de oras la 2-4-6 lucratori si fiecare e pe bucatica lui; unii au cartiere mai nasoale, altii mai bune - pe cei din cartierele nasoale ii cred ca au mult de lucru.
      Au facut la angajari de numa'-numa' (acum cativa ani), desi politia locala are si oamenii din fosta comunitara...
      Mai e de lucru in zona garii... Dar ce-a fost...!

      Ștergere
  4. Nu le mai zice "militieni"? LOL
    Nu stiu ce sa scriu sunt în afara situatiei!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. :)) Aceeasi Marie cu alta palarie; militienii mai dadeau cate o amenda pentru mizerie in zona blocurilor.
      Pupici! <3

      Ștergere
  5. ce zice legea si ce parte avem de lege... e o problema veche, de cand e lumea.
    tot din filmele americane stiu si eu ca, fiecare caz rezolvat, presupune un sir lung de acte, de aceea, de teama birocratiei, acesti politisti "inchid ochii" la multe fapte care nu afecteaza direct viata cetatenilor, sunt lasate asa, in voia soartei.
    Este inspaimantator si trist, dar numarul celor fara adapost creste de la an la an in intreaga eiropa, dar si mai trist este ca numarul copiilor care traiesc in saracie creste de la luna la luna! Cred ca "buba" nu trebuue tratata la politisti ci, trebuie cautata la politicieni si primarii.
    te pup si trimit imbratisari si ganduri bune de la trio pentru trio 😘😊🐾

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E birocratie, nimic de zis, dar si sa lase totul asa e nasol... mai ales ca se bate moneda pentru protejarea naturii, se "lupta" impotriva poluarii...
      Politistii nu pot rezolva problema sociala a copiilor gasiti la cersit, dar pot face astfel incat sa nu mai fie la cersit (singuri sau alaturi de adulti). Deseori au dus cersetorii prin satele si comunele lor si, un timp, nu au mai iesit la cersit (poate niciodata aceia, ci au venit altii). Primarii au de rezolvat alta parte a acestei probleme sociale. Fiecare cu atributiile lui, cum s-ar zice, dar majoritatea ridica din umeri si merg pe ideea ca "merge si asa" - merge, dar cum zici si tu: e din ce in ce mai rau pentru din ce in ce mai multi.
      Te pup si eu, Carmen draga! Imbratisari si ganduri bune de la trio pentru trio! <3 <3 <3

      Ștergere
  6. E o tema mereu actuala in RO.
    Nu-mi pot imagina o localitate fara cersetori.
    Politia locala ar putea limita expunerea/exploatarea copiilor la cersit in orase. Cu cersetorii adulti e mai complicat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate...
      A fost o perioada in care nu am mai vazut copii la cersit, apoi... s-a terminat campania sociala si au reaparut.E drept, nici nu pot fi luati in grija statului toti copiii gasiti la cersit; si copiii aceia isi iubesc parintii si ar suferi - cei mai multi - sa fie despartiti...
      Adultul apt de munca are sanse mari la amenda - amenda pe care nu o va plati in veci, desigur.
      E complicat.

      Ștergere
  7. Am întâlnit cazuri când de față cu poliția au făcut abuzuri, să nu mai zic despre naniacii care fac drifturi cu bolizii prin oraș iar pulițaii stau și se uită fără să facă ceva, iar eu dacă mă duc pe un șes fără case cu 65 la oră, mă oprește și îmi dă 200 de lei amendă.. Halal milițieni, vorba lui Ella.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abuzuri cu politai ca martori am vazut numai la tv, dar am vazut doi (cand exista politia comunitara) care s-au ciocnit unul de celalalt incercand sa dispara, in noapte, din fatza unui grup de pustani beti care daramau pubelele pe strada, racneau si tropaiau pe banci...
      Curse de masini am vazut prin oras, dupa ora 22, pe unele bulevarde - pe concurenti nu-i vede, evident, niciun politai.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.