2020-02-20

Cu drujba prin cartier

Zilele trecute i-ar mi-a zgȃriat creierul zgomotul făcut de drujbele specialiștilor în tăiat copaci! În fiecare an vin să taie uscături, să toaleteze ciuntească arbori. Așa au făcut și luni, pas cu pas.
Au tăiat copăcei care aveau tulpinile încă subțiri, dar verzi, au tăiat o parte dintr-o tuia care încurca pe ăia care bagă marfă la magazinul de la parterul blocului, au tăiat din crengile unui brăduț, au tăiat ramurile verzi ce crescuseră cam un metru dintr-un ciot lăsat cu mai mulți ani în urmă, au tăiat câteva tufe care primăvara aveau floricele albe și au cosmetizat ciuntit câțiva arbori tăind crengi, dar nu de la inel, cum ar trebui, ci de unde li s-a părut lor potrivit. De coroanele unor arbori nu mai zic: arată că niște brațe fără mâini, și din acele cioate vor crește ramuri multe și mărunte care vor ajunge să sece copacii de sevă.
În schimb, au lăsat crengile uscate și aplecate ale unui brad anemic, un copac înalt și uscat - nu mai ȋnfrunzește de câțiva ani, și li s-a atras atenția asupra aspectului dar lor, se pare, nu le trebuia un pom uscat. Au curățat cam tot ce ar fi putut rămâne și au lăsat ceea ce ar fi trebuit tăiat. Dar nu te pui cu specialiștii!
Taie ăștia tot ce se numește copac și reține in scoarță carbon să putem respira noi… Momentan, Tȃmpa a scăpat de a fi chelită pentru drum forestier, zic ei… Dar primarului nu i-a ieșit din cap ideea.
Cum, naiba, pot fi opriți ăștia de la a distruge totul în calea lor?! Nu muncitorii care taie, efectiv, ci aceia care-i trimit să facă norma de lemne… În lumina legii, mai întâi vin niște specialiști de la ocolul silvic și marchează ce trebuie tăiat, unde, cum… Așa… ăștia răresc după ureche ce li se pare lor că nu arată bine. Și tot prin lege se dispune că unde tai, plantezi. N-am văzut nimic plantat în ultimii ani de tăieri.
Cu ceva ani in urmă, alături de câțiva vecini, am scris la primărie și am reușit să-i oprim să radă aproape tot din zonă pentru locuri de parcare și fluidizarea circulației! Se pare că vor să recupereze ce au fost obligați să lase atunci… Acum or vrea să facă loc pentru cușca în care vor fi închise containerele în care se presupune că vom arunca gunoaiele selectiv? Câtă mizerie e prin celelalte cuști pentru containere!! Cică vor fi încuiate! Chiar și în cele încuiate - până să le fie distruse ȋnchizătorile - am întâlnit oameni care scotocesc prin containere; și am văzut - în prea multe cazuri - o singură mașină de gunoi în care sunt deșertate toate containerele în care “fraierii” aruncă selectiv sperând că fac un bine Naturii. O plăcere să arunci gunoiul selectiv in Ro, să atingi capacele slinoase ale pubelelor, să calci in zoaiele scurse…

Instrucțiuni (regulament) despre cum trebuie procedat corect la toaletarea copacilor, între altele:
In fotografie este un exemplu de tăiere incorectă a coroanei arborilor. Nu știu voi, dar eu am văzut foarte mulți copaci toaletați ciopȃrțiți in acest fel.

20 de comentarii:

  1. Din pacate! Ce-or avea cu ei, si nu exact cum spui, chiar cu cei ce trebuiesc taiati/toaletati??
    Functionari ce muncesc, in folosul real al cetateanului, eu n-am vazut... :(
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt profesionisti, pare ca nu primesc indicatii corecte, sunt doar trimisi pe teren sa taie si fac ce-i duce mintea. :(
      Cu unele exceptii, nici eu nu prea am intalnit functionari (de stat) care sa fie interesati, cu adevarat, de cetatean; cei mai multi (dar asa fac foarte multi oameni, cred) merg la munca pentru salariu.
      Multumesc, Ina. Zi buna iti doresc sa ai si tu!

      Ștergere
  2. Mă doate sufletul să-i văd aşa ciuntiţi. Nu ştiu de ce atâta nepăsare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul e sa bifeze in agende activitatile pentru care au de cheltuit bani; nu le pasa ce lasa in urma lor cat timp dau bine pe hartie.
      Partea rea este ca nici cetatenilor, in general, nu prea le pasa...

      Ștergere
  3. Romania a fost "modernizata":). Imbecilii sunt la conducere...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca numai d-astia se prezinta sa fie alesi...! :))

      Ștergere
  4. Din pacate la noi inca primariile nu si-au dat seama ca trebuie sa angajeze firme cu oameni calificati sa faca taierile astea. Pentru ei ajunge un Dorel sa faca treaba. Cateodata nu inteleg toaletarea asta a copacilor: nu cred ca e necesara mai ales ca in Brasov cablurile electrice au fost bagate sub pamant. Acum cand clima este tot mai calda si orasele au nevoie sa se racoreasca pe timpul verii, ei ciuntesc copacii fie ca e nevoie, fie ca nu pentru ca asa le-a intrat in reflex. Nu stiu cand o sa ne schimbam si noi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca si-au dat seama, dar nu e vreun "favorit al casei" cu astfel de firma. Ma tem si ca specialistii in materie sunt foarte putini in Ro... Ocolul silvic are oameni pregatiti, si nu inteleg de ce nu sunt solicitati pentru astfel de "cosmetizari" - macar sa dea indicatii. Cu ceva timp in urma am vazut cateva trunchiuri marcate cu rosu - pentru taiere, am inteles. Am omis sa verific daca acele crengi / copaci mai sunt sau ba...
      Ii taie pentru ca unii fac umbra caselor oamenilor, ii taie sa nu cumva sa cada la vreo furtuna, ii taie pentru loc de parcari si loc pentru containerele care vor inlocui ghenele, ii taie pentru a face loc cartierelor rezidentiale si/sau mall-urilor, ii taie, poate, cand e nevoie de lemne de foc pe undeva si... ii taie din reflex! :(
      N-au ei treaba cu incalzirea! Aia nu-i afecteaza imediat la buzunarul propriu... Si apoi, alti bani de cheltuit: pentru replantari.
      Poate peste vreo doua generatii om fi altfel: mai implicati, mai responsabili.

      Ștergere
  5. Continua sa nu imi fie clar de ce s-au toaletat asa. Sunt zeci, sau poate sute in Bucuresti. Citisem si eu ceva in sensul articolului lasat de tine, pentru ca am cautat pentru ca nu ma pricep, dar logica mea spunea ca este ceva in neregula. Si este in neregula. Deci, nu pricep si gata. Daca cineva a vrut un experiment, putea sa o faca pe un copac, nu pe toti. Oricum, taierile par sa fie dupa ureche, ca multe altele...

    Pupici si o seara placuta, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la noi e la fel. :( E cel mai simplu de lucrat asa: urca pe scara si taie pana crede ca arborele e redus la dimensiunea potrivita.
      Exagerez acum - poate e cu intentie: stiu exact ce fac si asta urmaresc, stiind ca peste ani nu vor mai fi copaci prin zonele respective.
      Bine zici: multe sunt facute dupa ureche in Ro.
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna! Pupici! <3

      Ștergere
  6. Stii cand sunt drujbele la copaci aici? Dupa furtuni cand sunt căzuți pe sosea. Atat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca au avut grija sa ii planteze dupa regului, dupa un plan... i-au ingrijit cu regularitate si nu le-au turnat asfalt sau beton la radacina.

      Ștergere
  7. Asta cred ca este telepatie … 😅
    Ieri seara am venit acasa la mine si era unul ocupat cu taierea uscaciunilor din pomi la mine pe strada. Iti jur ca m-am gandit cum se taie la voi "uscaciunile"! Azi ai scris tu articolul ...
    Asta se întampla cand dai drujba unui imbecil … este exact ca o operatie facuta de unul care nu a vazut in viata lui bisturiul!
    Pacat! Asa se distruge totul acolo!
    Seara placuta draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil! :)
      Daaa... aici se taie cu totul craca pe care e o crenguta uscata. :((
      Exact asa! Multi cred ca de stiu sa foloseasca drujba se pricep si la toaletat arbori! E de groaza! Efectiv, unul dintre acesti muncitori din acest an trecea printre copacii din zonele verzi si rădea cate ceva: tufe, puieti, ceva din gardul viu... Cand a inceput sa taie crengile de jos ale unui brad tanar am crezut ca intepenesc: m-am gandit ca-l taie cu totul! N-as fi avut timp de reactie inainte sa puna bradul la pamant.
      Incet - dar sigur! - asta vor face:vor distruge. Dar nici ceilalti nu par interesati! :( Adevarul e ca pe aici aproape toti suntem obositi de cat trebuie sa fim atenti la toate aberatiile "oficialilor"...
      Multumesc, Ella draga! Noapte buna! Pupicios! <3

      Ștergere
  8. Gata, mi-ai dat motiv de dilemă, și încă o dilemă grea.. "toaletarea" arborilor..
    Eu cred că este gândită treaba, și are un scop acestă "metodă", că altfel nu-mi explic.. Ori de câte ori încerc să mă întreb așa, pur și simplu mi se lasă cu durere de cap..
    Băi frate, până și un adolescent le-ar putea da lecții la aia cum se răreşte un arbore.. Aia eu o numesc defrișare.
    Că au lăsat doar un "lujer" pe care să stea cioara, că să nu stea pe vreo mașină.. Halal specialiști!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scopul e sa termine repede de executat operatiunile avute pe "agenda de lucru" si justificarea banilor alocati la buget pentru asta...
      Cred ca nici ciorile nu se aduna pe astfel de "cioate" inalte. Ei ucid incet, dar sigur, o multime de copaci - doar exista planuri de replantare!
      La fel zic si eu: halal specialisti! Si am obosit sa ma mai iau, in mod direct, de ei! :))

      Ștergere
  9. Credeam că numai pe la noi sunt asemenea „speciașiști” în cintit pomi. Nepoții lui „Strâmbă-lemne”! Am ajuns chiar să mă întreb dacă nu cumva cei care sunt responsabili de aceste măsuri nu doar inestetice, dar și traumatizante pentru puținii copaci din orașe, au făcut cumva aceeași „școală” de distrus natura? Prea se repetă fenomenul prin toată țara!
    Aiurea de tot. Ca mai toate aspectele vieții de pe la noi...
    Mă bucur că ai semnalat problema, dragă Diana.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toti se plang ca in orasele lor sunt ciuntiti copacii. :( S-au facut reclamatii si, an de an, se intampla acelasi lucru. Ce stiu, aia fac - si nu sunt vinovati, neaparat, taietorii.
      Bine zis: nepotii lui Stramba-lemne! :) Exact asa o sa-i numesc de acum. :)
      Si devine si mai aiurea totul... Imi vine a crede ca Ro mai exista in virtutea inertiei, in sensul ca n-o vrea cineva cu adevarat. :(
      Iti multumesc pentru apreciere, Alex draga! Numai de bine iti doresc!

      Ștergere
  10. Am fost implicat in lucrari asemanatoare cand niste arbori din curte au daramat gardul de la strada. A trebuit sa cer aprobare de construire si proiect aprobat de "cei de la cultura" pentru refacerea gardului. Nu mi s-a aprobat taierea arborilor, desi eram de acord sa achit plantarea altora...Toaletarea unui arbore costa peste 1000 lei, iar transp[ortul crengilor este alta cheltuiala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E casa de patrimoniu de a fost nevoie de aprobarea celor de la "cultura"?
      Apoi, cum sa nu ai voie sa tai niste pomi care au distrus un gard, deci erau "pericol"?! Erau nuci - sau alta specie cu regim special? Dar chiar si asa...
      Pentru repararea gardului nu e nevoie de aprobare (se schimba situatia daca pui alt gard sau folosesti alt tip de materiale decat avea initial gardul) - asa stiu eu, cel putin.
      Probabil ca aceste cheltuieli sunt motivul principal pentru care vin si "toaleteaza" an de an, desi la cativa ani ar fi ok (cand nu e vreun pom pericol public).
      Si daca vrem sa plantam un singur pom pe domeniul public avem nevoie de aprobare si suntem amendati daca suntem prinsi ca o facem fara aprobare.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.