2020-02-18

Animale din continente, un joc educativ

Acest joc cu 60 de cărți (cu animale grupate pe regnuri) este cel pe care, la bloc, l-am jucat toți copiii, cu cea mai mare plăcere. Ne adunam pe o pătură, în zona verde, la masa de ping-pong sau într-o scară de bloc când ploua afară, împărțeam cărțile în mod egal (jocul e recomandat să fie jucat cu 2-6 jucători, dar noi eram mult mai mulți uneori, și farmecul nu se pierdea) și-i dădeam drumu’, cu rapiditate și multă veselie. Nu jucam tocmai după regulament, dar principiul era respectat. Cică, era pentru copii de până la 14 ani. Noi eram, unii, în ultimul an de liceu când încă mai jucăm. Era foarte simplu: după ce cărțile erau împărțite le țineam cu fața în jos și întorceam cartea care “venea la rând”; primul jucător întorcea o carte, în mijloc, din teancul aflat în fața lui; ceilalți făceau același lucru - cel care avea cartea cu numărul cel mai mare le lua pe toate cele adunate în centru.
Când se nimerea ca doi sau mai mulți jucători să plaseze cărți cu aceeași valoare se numea “război” și cei în cauză puneau în teancul de la mijloc câte cărți erau indicate pe cele aflate în “război”: 7, de exemplu, dacă șapte era cifra comună. Câștiga cel care “aduna” toate cărțile. În celelalte variante de joc e ceva mai complicat pentru că trebuie avute în vedere cărțile așa cum sunt ele grupate pe continente, și jucătorii pot vedea cărțile pe care le au. Jocul este menit să învețe pe copii despre continente și despre anumite animale. Pe fiecare cartonaș sunt desenate diverse vietăți și sub imaginea vietății sunt scrise câteva date despre. Nici nu știam că există unele animale!
Tata a cumpărat acest joc, și ne-a învățat să-l jucăm după regulamentul scris de inventatorul jocului. Înainte de orice, însă, am citit cu mult interes despre toate acele animale, păsări și reptile - despre unele abia atunci aflam. 
Tata m-a învățat să joc “Animale din continente” (și multe alte jocuri pentru copii) și tot el m-a învățat, destul de devreme, să joc șah și poker.
Despre inventatorul jocului “Animale din continente” am aflat mult după anul 1989, când s-a încheiat (teoretic) era întunecată a comunismului. Se numește Ioan Nicolau, născut în Cȃmpulung Muscel - nu știu dacă mai trăiește, dar ar avea vârsta de 90 de ani cel puțin. Este creatorul celor mai multe jocuri de logică românești. El a pictat toate imaginile  care apar în acest joc!
Ioan Nicolau a fost student la Arhitectură, dar a fost dat afară când tatăl sau a fost arestat politic și trimis să lucreze la “canal”. S-a înscris la Politehnică (mașini și utilaje agricole), apoi la Arte Plastice, dar trebuia să se întrețină. A avut noroc cu un fost coleg de liceu care era redactor la Revista Mugurașul - pe care l-a întâlnit întâmplător pe stradă (în anul 1951) - și a ajuns să deseneze un titlu pentru revistă, și să fie plătit pentru asta. Mai apoi i s-a cerut să realizeze o pagină de jocuri pentru copii. Colegii discutau că nu pot fi inventate jocuri fără zar; el le-a dovedit că se poate. Din acel moment a inventat numai jocuri fără zar. Făcând acele jocuri în revistă a fost angajat instructor la Palatul Pionierilor din București, unde a avut posibilitatea să dea viață diferitelor jocuri pe care le-a creat - timp de 50 de ani a inventat jocuri logice. El făcea și ilustrațiile.
Animale din continente s-a vândut într-un milion de exemplare în doar câțiva ani de la lansarea pe piață (1959). Autorul a primit atunci 23 de mii de lei, ca drept de autor, dar Ceaușescu i-a blocat încasările pentru că jocul stabilise încasări record. La acel moment Întreprinderea Poligrafică Timișoara (acum rasă din temelii pentru a face loc unui complex) deținea monopolul în domeniu. În 1957 jocul a apărut (alături de altele nouă) în cartea “Construiți-va singuri jocuri” - a cerut drepturi de autor pentru această carte care a apărut în 250 de mii de exemplare. A publicat apoi cartea-joc “Proverbe hazoase” care conținea, prin ilustrații, 84 de proverbe pe care trebuiau să le învețe copii. A creat și jocuri care-i învață pe copii alfabetul, îi învață despre animale, despre pești (și adunare), îi învață tabla înmulțirii.
Între jocurile inventate de Ioan Nicolau sunt și unele reeditate:
Animale din continente, in primul rȃnd.
Bătălie navală, un joc asemănător, ca fel de gândire, cu șahul. E un joc de strategie pentru doi jucători; testează logica, puterea de analiză și atenția. Fiecare jucător are o armată cu șapte vase (un crucișător, două distrugătoare, și patru vedete); cele trei tipuri de vase au lungimi, valori și posibilități de mutare diferite și trebuie să cucerească cheiul celuilalt jucător.
Acest joc de logică, de socoteli, a fost premiat, pe vremuri, la un concurs de jocuri al Palatelor Copiilor din CAER, care se ținea la Leningrad  - România a ocupat primul loc atunci.
Zoo alfabet, un joc cu diferite animale în mișcare, ale căror denumiri încep cu literele scrise pe o planșă, copiilor fiindu-le ușor să învețe alfabetul. E un joc care dezvoltă vocabularul, atenția și coordonarea ochi-mână.
Jocul proverbelor, un joc în care trebuie găsită imaginea care se potrivește fiecărui proverb; dezvoltă vocabularul copiilor, atenția și agilitatea.
Unele dintre jocurile inventate de Ioan Nicolau sunt recreate și readuse pe piață de o companie din Sfântul Gheorghe, profilată pe producția de jocuri și jucării, care și-a început activitatea prin anul 2001, cu fabricarea de puzzle-uri. Produsele acestei companii sunt comercializate în țară, dar și în mai mult de peste 20 de alte state. 
Ioan Nicolau n-a stat degeaba după anul 1989, cȃnd cele mai multe jocuri inventate de el au dispărut de pe piață. Este designer vestimentar, modelele lui ajungȃnd la Paris, și creator a sute de coliere unicat, din agate.

20 de comentarii:

  1. Nu îmi mai amintesc de jocul asta … Probabil ca "sarisem" ca varsta atunci cand a aparut! Dar tu stii cum se spune … "Prostul nu rade de ce vede ci de ce îsi aminteste" … asa si eu! 😅
    In una din fotografiile tale este si gusterul … De aici a pornit amintirea mea! Toma Caragiu în sceneta "Omul cu soparla"! El sustine ca în limba romana se spune "guster"! 😅
    Daca vrei sa vezi sceneta si aici linkul).
    Seara placuta, draga mea!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce memorie ai! N-as fi facut legatura guster-soparla din sorcova! Multumesc pentru minuntele de relaxare in compania lui Toma Caragiu si sorcova cu soparla-n ea! :))
      Din cate-mi amintesc, nu am auzit prea multi sa joace - pe atunci - "animale din continente" (sau "razboi", cum ii ziceau unii); in plus, stiu ca la un moment dat - inainte de 1990 - nu se mai gasea (am vrut sa cumpar un pachet nou pentru ca al nostru se cam jerpelise de la atata joc).
      Multumesc, Ella draga! Minunata seara iti doresc sa ai si tu! Pupicios! <3

      Ștergere
  2. Nu am avut, dar mi-amintesc de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E jocul pe care si azi l-as juca cu placere - si as gasi si parteneri de joc. :)

      Ștergere
  3. Nu stiam sau am uitat, oricum iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi amintesc perfect de ele, nu ştiam detaliile pentru care-ţi mulţumesc! Noi jucam şi chems (nu ştiu dacă aşa se scrie, dar aşa se citeşte :D ), ce dor îmi e şi de el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! :)
      Oh! Uitasem ca am jucat si noi chems, dar nu prea des. Am cautat acum pe net, sa ma conving ca am jucat. Cu ocazia acelui joc am invatat sa "fac cu ochiul"! :)) Ce bucurie pe capul nostru cand descopeream "semnele" adversarilor! :) Un joc despre atentia distributiva si viteza de reactie, as zice.

      Ștergere
  5. Ce vremuri au prins copii atunci! Aia da socializare, acum nu mai vezi copii asa pe langa blocuri cum eram noi cand eram mici. Calculatorul e la putere acum.
    Jocul nu il stiu dar de ceva cartonase imi amintesc eu...
    Talentat creatorul jocului, oricat la lovit soarta, el tot a dat din coate si s-a realizat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si eu ma gandesc, uneori, la cum erau copiii cand eram eu copil si cum sunt acum - din punct de vedere al socializarii, pentru ca una e sa joci sah cu un partener pe care il vezi si alta e sa joci... online (chiar impotriva unui partener in carnesi oase dar pe care nu-l vezi)! :) Sa nu mai zic de jocurile celelalte: prinselea, hotii si vardistii, "tara, tara, vrem ostasi", fotbal, volei, ping-pong, tenis etc. s.a.m.d..
      Mi se pare genial omul! Sa inventezi - aproape pe banda - atatea jocuri (a inventat multe-multe in cei 50 de ani de activitate)! Si un om puternic, as zice, dar vorba lui (in nu mai stiu ce interviu): "nu toti au sansa sa prinda trenul potrivit".

      Ștergere
  6. Un joc frumos, de care nu stiam. Ai avut noroc ca l-ai avut atunci. Ai descoperit multe lucruri interesante cu aceasta ocazie!
    Seara frumoasa, draga Diana! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da! S-a deschis un univers. Zic ai mei ca eram "obsedata" de animale cand eram pice-pice. :) Abia ma scoteau de la gradina zoologica sau de la circ, din "culise", unde erau animalele - voiam in cusca! :))
      Multumesc, Suzana draga! Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! <3

      Ștergere
  7. da, si eu am jucat cu fratele meu jocul si cred ca mama mai are pe undeva cartile. Nu am stiut cine l-a inventat si nici nu am stiut ca autorul a pictat animalele. Am crezit ca au fost preluate de la un joc strain, asa cum multe jocuri pentru copii au fost international cunoscute.
    Frumos omagiul pe care l-ai adus tu lui Ioan Nicolau!
    O saptamâna minunata sa ai. Pupici si îmbratisari, de la trio pentru trio, cu drag <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu sora mea am jucat chiar ieri, pe la pranz, dar numai o partida, pentru ca n-a fost timp pentru mai multe. :) Ea a castigat.
      Cand m-am documentat pentru acest text am aflat ca el a pictat toate aceste animale si mi se pare UAU! Nu mi-as fi imaginat, si am mai aflat ca in cazul tuturor jocurilor a fost si autorul imaginilor.
      Multumesc pentru apreciere, Carmen draga! <3 Si pentru urare! Iti doresc sa plutesti cat mai mult timp pe norisori roz! :)
      Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  8. Imi amintesc vag, nu stiu exact, dar mi-a placut asa mult prezentarea ta, mai ales a autorului. Si ce prolific a fost. Si jocuri pentru copii, cumva duios. Multam, Diana. :) Pupiciii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca amintirile mele sunt foarte vii in legatura cu acest joc pentru ca l-am jucat foarte mult pe atunci, ore in sir! :)
      Il consider uimitor pe inventator si, cumva, ma mir ca nu i s-a dat (nu i se da) o mai mare importanta. :)
      Cu drag!
      Pupici!

      Ștergere
  9. Asa am aflat despre multe animale... Unul din cele mai educative jocuri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Educativ foarte il consider si eu - mai ales pentru acea epoca. :)

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile scrise dupa trei zile de la data publicării articolului vor fi moderate. Multumesc pentru intelegere.