2020-02-14

Virusul zȃzaniei circulă și cu autobuzul

Îmi propusesem să nu scriu despre nebunia cu acest coronavirus care e foarte la modă azi, un bau-bau care pare că a înlocuit terorismul pe care cei mai mulți nu-l mai iau în seama și sunt aproape convinși că e o mare vrăjeală menită să țină oamenii prin case, să meargă pe burtă, să nu se mai adune și să aibă pretenții de la guvernanți etc.. Dar "m-a lovit în plin” o aberație.
Ieri seară mă sună un amic și, înainte de orice, mă ia cu:
- Tu ce părere ai despre coronavirus?
- Hei! Calcă frâna! Ce vrei să-mi comunici de fapt?
Și începe:
- Eram în autobuz, lume multă, înghesuială. O tipă tușea de zor într-o mască! Am început să comentez cu voce destul de tare, să mă audă și ea. Cine-i bolnav de gripă ar trebui să stea în casă, nu să împrăștie viruși tuturor! Se uitau oamenii la mine, se uita și ea!
- Ai auzit la tv un deștept spunând asta și ți-ai însușit acest sfat pe care nu oricine îl poate urma. Poate că femeia venea de la medic sau mergea la medic; poate că multe! Normal că se uitau oamenii la tine! S-or fi mirat ce te-a apucat! Chiar ai nevoie de atenție cu orice preț?
- Nu-i vorba de atenție! Unii trebuie educați! Tu crezi că prin masca aia nu ies virușii?
- Habar n-am! Dacă te vei alege cu gripă înseamnă că trec?! Chinezoaicele au început să se radă pe în cap, pe ideea că virusul stă acolo nu știu câte zile! Nu ți se pare vrăjeală? Pe chelie nu stă?!
- E periculos! Și gripa simplă e periculoasă! Rămân la părerea mea: cine-i bolnav de gripă să stea în casă!
- Poate că femeia era doar răcită, nu avea gripă! Și tu ai fost răcit și umblai liber pe străzi, fără mască.
- Era altceva! Eram răcit, nu aveam gripă!
- Și ești sigur că femeia din autobuz avea gripă?
- Nu, dar tușea urât! Să fii răcit sau să ai gripă și să umbli cu capul dezvelit?
- Și unii “tabagiști” tușesc urȃt! Poate că și-a scos căciula, și-a dat gluga jos să nu transpire în autobuz, să fie mai rău apoi, la coborâre.
- Poate, dar nu cred.
- Nu înțeleg: de ce tot îi tragi cu “nu cred” și de ce ești sigur că femeia avea gripă?

Și-am ținut-o în stilul acesta câteva minute bune! În final a rămas ca el: cine are gripă să stea în casă, indiferent care-i motivul pentru care e în public într-un moment sau altul. Mi s-a părut ceva exagerat! Cum să te iei de oameni necunoscuți doar așa, ‘că simți nevoia să-ți spui părerea?

14 comentarii:

  1. Da, din păcate se instalează încet dar sigur panica aia care nu aduce nimic bun. Exagerată reacţie, ai dreptate! Se poate răspunde cu aceeaşi monedă: dacă eşti atât de speriat de gripă, stai acasă. Dar nu eşti în categoria aia, nu poţi răspunde aşa. Mi se pare că se şi vrea instalarea acestei forme de paranoia. Viruşii se iau şi dacă nu strănută nimeni lângă tine deci omul nu numai că e exagerat, e şi total dezinformat.
    O zi bună îţi doresc, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa de multi sunt dezimformati incat parca nici nu-ti vine sa le mai spui ceva, pentru ca ei o tin pe a lor. Si eu am sentimentul ca se vrea aceasta paranoia...
      Azi, in magazin, am vazut o doamna in varsta care purta masca, dar isi lasase nasul liber!! :))
      Multumesc, Potecuta! Seara minunata sa ai!

      Ștergere
  2. Sa te iei de oameni, asa fara motiv nu e bine … dar sunt de accord! Cine are gripa sa stea acasa! Citeam azi pe ziar ca au aparut stiri false cum ca "Detol" (un detergent de facut curatenie,nu stiu daca si în Ro este?) ar "curata" coronavirus! Cineva întreba daca poate sa bea acel detergent! Cat de cretin poti sa fii sa bei un detergent?
    Si pe mine m-au testat duminica la internare, dar eu nu am fost nicaieri in afara Olandei, deci a fost negative testul! In Olanda înca nu este cineva bolnav de acest virus!
    Nu stiu sa tusesc în "scris", dar mai am si eu momente de astea de tuse expectoranta înca … asa ca stau acasa!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei mai multi bolnavi de gripa cam stau pe acasa, dar sunt cazuri in care bolnavul nu are de ales si iese - multi sunt varstnici singuri, multi primesc concediu medical numai pentru cateva zile (si nu sunt vindecati complet) s.a.m.d.
      Oooo! Soarele meu! :)) Sigur nu era pamflet?! Pentru ca numai intr-un pamflet ar trebui ca un adult sa intrebe daca poate bea detergent! Adevarul e ca poate, dar n-o sa-i fie bine! :) La noi nu stiu daca exista - folosim doar cateva marci si dupa altele nu m-am uitat.

      'Ca zici de testare! Zilele trecute, stire la tv: un tip venit de nu stiu unde s-a dus la Resita, s-a dus apoi la schi, s-a dus in vizita la rude si apoi a facut febra si s-a dus la medic. Apare pe ecran un tip in halat alb (ii ziceau medic) si ala zice ca tipul in cauza a fost testat de gripa si e negativ si ca are o forma usoara de coronavirus (!!!) dar vor sti exact dupa ce va veni rezultatul analizelor de la Bucuresti (tipul nu avea).
      Si alta! Tot la tv, un tip suspect de coronavirus e transportat printre oameni cu o masca din panza pe chip in timp ce aia care-l conduceau erau izolati ca astronautii (atunci s-a lasat cu gargara la tv, dar mai departe nu stiu). Oricum, si acesta era sanatos.

      Asa si trebuie, pentru ca de iesi la aer rece se poate agrava pana nu se vindeca total. Sanatate iti doresc, Ella draga! Pupicios! <3

      Ștergere
  3. Era totusi frumos din partea doameni cu pricina ca purta masca si urat din partea prietenului sa ii se adreseze in asemenea fel. Deocamdata isteria nu mi se pare sa fi ajuns si la noi sau poate nu o vad eu pentru ca sunt in concediu de maternitate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am gandit si eu: femeia avea masca, dupa sfatul medicilor.
      M-a mirat atitudinea lui...
      N-a ajuns, dar la cat de rar privesc la tv si tot de coronavirus aud... cred ca nu mai e mult si cel care tuseste pentru ca s-a inecat e linsat! (glumesc!) :)
      Multe, multe bucurii, tanara mamica! :)

      Ștergere
    2. Diana, oi fi eu mamica dar asa tanara nu mai sunt! :))

      Ștergere
    3. :) Ce draguta esti! Ai copil mititel (chiar de-ar fi al 10-lea!) esti tanara!
      Cand am citit despre fetita, in mintea mea, gradina voastra a devenit una magica de-a dreptul! Curand vor fi imprastiate jucarii pe acolo si un ghemotoc de carne si suflet va porni in explorare! Cat de frumos poate fi!! :)

      Ștergere
  4. Trebuia sa-i spui ca daca ii e frica de aglomeratie, sa mearga pe jos si nu cu autobuzul. Incep sa cred ca se incearca inocularea spaimei. Si chiar se prinde neasteptat de repede. Nu mai uit atunci cand a fost cu aviara, se inchisese un cartier si masinile ieseau de acolo dupa ce li se udau cu un jet dezinfectant rotile. Si ma intrebam retoric cat de fraieri ne cred?
    Poate ar fi util sa ni se spuna cum sa ne crestem imunitatea pe bune, cred ca este vital acest subiect!
    Toate cele bune, Diana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I-am zis! :) Dar era prea departe de casa pentru a merge pe jos! :))
      Si eu cred la fel, pentru ca numai despre coronavirus pare ca stiu aia de la "stiri", in special (in rarele si scurtele ocazii cand am fost pe langa vreun tv numai despre asta pareau ca vorbesc toti!)
      Aoleu! Chiar ca ne iau de prosti! Ma bucur, totusi, ca multi oameni au inceput sa caute si dincolo de perdeaua de fum.
      Adica... fara poluare, fara E-uri in alimente, fara medicamente pentru cresterea imunitatii? Oh! Asa ceva nu! :(
      Multumesc, Suzana draga! Numai de bine! Pupici! <3

      Ștergere
  5. Mă deranjează foarte mult această formă de isterizare în masă a populației. Uneori se face prin televiziune, iar acum mai nou prin rețelele sociale, fiecare amplifică la această "făcătură" sau altele de gen. Nu mai zic despre jurnaliști cât de tare umflă cu "pompa" informațiile, încât te trec toate transpirațiile..
    Cât despre infectare, sunt de acord cu ce a zis Potecuța, cum că te poți infecta și fără să strănuți sau să tușești.. Ați văzut cât de puternic a suflat vântul, așa că este aproape inevitabil să nu fi infectat..
    Bineînțeles că este de prost gust să îți vină să tușești, apoi să ai și expectorații, așa cum zicea Ella, și să scuipi ca dementul toată infecția aia pe jos, pe garduri, pe flori, pe bănci etc., iar dacă eu pot să scuip în batistă și să pun batista într-o pungă, apoi arunc punga cu microbii în foc, atunci alții de ce nu pot..
    Eu cred că dacă ar fi toți oamenii conștienți de gravitatea unei epidemii și ar lua măsuri, nu cred că ar fi atâtea cazuri de focare într-un timp așa de scurt, zic și eu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mass-media intretine isteria sustinand ca informeaza. Da, pandemiile exista (nu am dovezi contrare) :) dar de aici pana la a ne lua de oamenii care tusesc e o cale lunga pe care nimeni n-ar trebui sa paseasca.
      "Jurnalistii", cu "stirile" lor "bomba" au cam taiat pofta multora de a mai asculta ce au ei de zis.
      Drept e si faptul ca multi guhaie fara sa puna macar mana la gura (desi nu e tocmai igienic e mai mult decat nimic) si putin le pasa unde sunt cand o fac - astia ma "enerveaza", dar tot nu le-as spune necunoscutilor sa puna laba la bot cand tusesc. Nu-mi mai zi de scuipati pe jos!! :)) O sursa perfecta pentru bacilul Koch!
      Si eu sunt de parere ca trebuie luate anumite masuri, dar sa nu ajungem la exagerari...

      Ștergere
  6. Uite stirea cu coronavirus in Romania mi se pare penibila, nu cred ca are cum sa se intample scolo, dar televiziunile sunt ingrozitoare.
    Aici sunt deja cazuri de corona, si sunt f multi chinezi, si oamenii calatoresc mult in Asia, devi sanse nai mari sa se intample. Dar la tv nu e isteria care e in Ro pt gripa, si oamenii poarta masti fara sa fie abuzati verbal de altii..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt ingrozitoare televiziunile, dar si multi oameni... Au inceput sa discrimineze chinezii! (in Bucuresti sunt foarte multi chinezi)
      La noi e isterie la tv in fecare an, in "sezonul gripei"! Dupa fiecare stire despre cazuri de gripa se recomanda vaccinarea. Acum, dupa fiecare info despre coronavirus au inceput sa zica despre scumpirea medicamentelor din cauza ca multe sunt fabricate in China (si multe substante active pentru unele medicamente tot de acolo sunt luate). Tot se plangeau producatorii / distribuitorii - de cativa ani - ca medicamentele sunt prea ieftine in RO... Unii chiar "preconizeaza" o criza de anumite medicamente!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.