2021-05-05

Țânțari modificați genetic

La sfârșitul lunii aprilie o companie americană cu sediul în Marea Britanie a început eliberarea în natură a unor țânțari modificați genetic. Scopul ingineriei genetice este de a limita cazurile de îmbolnăvire cu boli transmise de țânțari, în special febra galbenă, denga sau virusul Zika. Inginerii au modificat genetic țânțarii din specia Aedes aegypti, implementând o genă care face femelele dependente de tetraciclină (dacă n-o obțin, mor și, în timp, cercetătorii speră să fie diminuată populația de țânțari). Ouăle de țânțari sunt în cutii plasate în anumite locuri. În aceste cutii va fi adăugată apă (care nu conține tetraciclină) și când vor ieși din ou femelele vor muri în stadiul de larvă (speră cercetătorii) iar dacă masculii vor supraviețui se vor împerechea cu femelele autohtone (cărora le vor transmite „dependența” de tetraciclină, populația locală de țânțari-femelă se va diminua și, implicit, cea a masculilor). Sunt concentrați pe femele deoarece numai acestea mușcă (masculii se hrănesc, în general, cu nectar și altele asemenea și nu prea sunt întâlniți în comunitățile de oameni - mai mult în zone cu apă și vegetație deasă - deci nu sunt purtători de boli).
Autoritățile din Florida susțin că sume foarte mari de bani sunt cheltuite anual cu insecticidele (țânțarii devenind rezistenți la acestea) și țânțarii modificați genetic ar putea fi o măsură mai bună. Cât de ieftină nu se știe - am dedus că nu a fost făcut public costul acestei inginerii genetice.
Experimentul se desfășoară în câteva zone mici din Florida, cu toată opoziția unor localnici, cu toată îngrijorarea și cu tot scepticismul altor cercetători care susțin că experimentul similar care a avut loc în Brazilia (în 2011 - nu a fusese obținută aprobarea pentru Florida) nu a avut concluzii certe, deși există rapoarte care arată că într-o zonă din Brazilia populația de țânțari din specia Aedes aegypti s-a redus cu 95% (astfel de experimente au avut loc și în Insulele Cayman și Panama).
Cercetătorii care azi au rețineri în ceea ce privește metoda afirmă că nu se știe clar dacă o astfel de metodă are efecte nedorite asupra sănătății populației umane și care ar putea fi acestea.
Sursa
https://edition.cnn.com/2021/04/30/health/genetically-modified-mosquitoes-us-scn-wellness/index.html
Pare că nu se ține prea mult cont de voința populației din respectivele zone (de parcă ar exista zone unde să fie luată în seamă - în mod real - voința populației), deși cei care implementează proiectul afirmă că au lansat o dezbatere publică. Hm. Acum, pe bune: câți români știu, de exemplu, că pe site-ul Camerei Deputaților (și nu numai) sunt publicate inițiative legislative, proiecte de legi care pot fi dezbătute public? - adică orice cetățean interesat își poate exprima un punct de vedere, prin e-mail (și nu numai).

Image by PixEasy from Pixabay

12 comentarii:

  1. Citisem stirea si cand am vazut ca banii sunt via Bill mi s-a facut tarsa rau. Incep sa cred ca lucrurile se indreapta spre prapastie, acea prapastie pe care omenirea si-a sapat-o singurica. Adica e lucru manual serios...
    Experimenteaza astia la greu si se sifoneaza bani in draci!
    Pupici si o zi frumoasa, draga Diana!
    Pe aici e un pic rece. A tinut cat a tinut pentru Sarbatoare, acum e altfel! ❤️ 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In articolul din care am citat nu scrie despre cei care finanteaza proiectul, dar ca ar fi si tipul acesta implicat nu ar mai mira pe nimeni. Sa fie distrusi (in parte) tantarii care transmit fel si fel de boli ar fi un lucru bun, dar... natura se adapteaza.
      Au mai facut unii o chestie cu viespile (si nu doar cu acestea!): au intervenit (prin 2017 au fost date publicitatii rezultatele) in ADN-ul unor viespi parazit si le-au "facut" ochi rosii, din negri cum aveau - cica vor sa afle cum ar putea controla insectele daunatoare agriculturii, intre altele... Avem de consumat carne artificiala, de ce sa nu avem, la un moment dat, si insecte artificiale...? Evit sa ma gandesc ce se poate intampla daca toate modificatele lor genetice se vor "incrucisa" in natura cu cele nemodificate (sau cu cele modificate in alt fel). Pfuuu!
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤️ Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Aici e placut, inca, si e soarele pe cer, dar niste nori nu foarte densi tot incearca sa-l acopere.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Intr-o zi Dumnezeu ii va satura de aceasta joaca - doar ca vom avea toti de tras...

      Ștergere
  3. Interesant articolul tău. Să ai o zi bună, fără țânțari, Diana dragă! ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana draga, ❤️ pentru apreciere si pentru urare. 😊
      (nu stiu ce nu le place la mine, dar nu prea ma musca tantarii; bineinteles ca nu sunt suparata, din contra: ma bucur!) 😊

      Ștergere
  4. Scary stuff, Diana. The powers that be really don't care about the will of the people. They used to hide that fact and now it's out in the open. They know what's best for us.

    Have a fabulous day. ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It is scary! No living organisms escape genetic modification?!
      It's disturbing how we are imposed what is "good" for us.
      For me (and not just for me) it seems that the years in which I lived under the communist regime are repeated. Some communist concepts can be seen in some decisions taken in the world. One of these refers to the fact that politicians know what is good for the citizens and do everything for the "good" of the citizens. This fact scares me.

      Thank you, Sandee! I wish you a fabulous day too! ❤️

      Ștergere
  5. Very interesting and informative post! Every scientific examine begins innocent and beneficial for the mankind. But sometimes it turns to weapon. Hope to this mosqutios issue becomes a beneficial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your appreciation, dear friend.
      You are very right in what you wrote! Almost everything that is invented for a good purpose is perverted by some to do evil.
      I hope it will be a successful experiment, although the intervention in DNA does not seem exactly ok.

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.