2020-03-25

Testare din ușă in ușă

Ministrul sănătății din Ro a “rezolvat” cele mai grave probleme și acum declară că vrea testarea populației din București…
[…] am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat și dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud și să testăm toți cetățenii din București. Cu echipe mobile de testare door to door, a spus Costache într-un interviu acordat adevărul.ro.
și l-am auzit la știrile PRO TV de la ora 19.
Mai spre seară, un altul nuanțează: “testare pe anumite categorii de populație, anumite comunități”… Sunt curioasă care sunt criteriile de alegere.

Cei testați vor primi o adeverință că rezultatul testului a fost negativ?
Acum, cred că se înțelege de ce pe străzile Bucureștiului este armata: să nu plece bucureștenii care nu vor să fie testați… Zic și eu…
Mă întreb: care e utilitatea acestui test? (bine, răspunsuri posibile sunt mai multe, dar nu prea au legătură cu sănătatea populației) După câteva zile omul testat poate să se ȋmbolnăvească… Singura rațiune a unei astfel de testări în masă poate fi utilă unei statistici, statistică ce poate fi - sau nu - valabilă în viitoarea pandemie de vreun coronavirus.
Cei care încă mai gândesc, în Franța, de exemplu, testează pe cei spitalizați, in primul rȃnd; aici… se începe cu populația din București, luată așa, în turmă (?!). În S.U.A. se testează mai mult sau mai puțin aleatoriu, să înțeleagă răspândirea… 
Oare sunt razna și eu, pentru că nu văd utilitatea acestei testări în masă? Vor descoperi, probabil, câțiva oameni infectați, dar alții se pot infecta ulterior. În plus: care teste rapide sunt sută la sută sigure? Pot fi sigură că nu am un rezultat “fals negativ” sau “fals pozitiv”? E suficient și un singur caz de rezultat fals pentru a distruge un om care nu e bolnav sau pentru a îmbolnăvi un grup de oameni din cauza unuia care a avut un rezultat “fals negativ”…

Alte fracturi de logică:
Cât timp aștept rezultatul? Se zice că se face în 24 de ore. Dar sunt suficient de mulți laboranți (virusologi) care să facă aceste teste? Ce face în acest timp cel testat? Iese din casă cu declarația pe proprie răspundere sau e în izolare totală?
Cine mă testează? Au zis că oricine poate face acest test. Deci? Cine merge din casă în casă, din cartier in cartier? Voluntarii?! Cine-i verifică cine sunt, ce anturaj au? Vin angajații firmelor producătoare / distribuitoare de medicamente / aparatură medicală etc.?
Care-i certitudinea mea că cel care vine mascat la mine nu are pe el virusul? Își schimbă papucii, costumul, masca, mănușile din apartament în apartament, de la membru al familiei la membru al familiei? Dacă am virusul și ei îl duc in tot cartierul? 
Ii țin pe oameni in casă și trimit “testatori”… Aceștia nu pot fi vectori de transmitere? Plimbă virusul din bloc in bloc, din azil in azil?

Să ne protejăm, dar să păstrăm accesul la logică. Doar zic.

Actualizare
După miezul nopții am aflat răspunsul la două întrebări: dupa 15 minute știm rezultatul; aceste teste nu dau eroare (sunt sigure sută la sută). Măi, să fie! Ăia cu testele de sarcină or fi ajuns la performanța asta după ani și ani de cercetare? Prezervativul nici azi nu protejează sută la sută, dar testele astea "construite" in cȃteva luni dau rezultate certe. Așa o fi, că prea o spun cu foc. Testele pot fi făcute pe te miri unde.
Actualizare 2
Ziceau că prințul Charles de Anglia a fost depistat pozitiv. Rezultatul testului l-a primit după 24 de ore. L-au ținut in "tensiune" 24 de ore! N-a avut Casa Regală bani să cumpere un "test de 15 minute"?

Sursa foto:pixabay; autor: geralt

18 comentarii:

  1. Au fost cumparate 2 milioane(iti dai seama ce mita babana a fost la mijloc), acum trebuie "justificata" cumva cheltuiala. Si poate mai cumpara si altele... Bine ca avem spitale echipate, echipament de ultima generatie, etc:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepe sa se stie ce firme aduc astfel de produse... Testele acestea rapide - tot apar "informatii", de la ora la ora - sunt unele pentru a vedea daca omul are anticorpi si alt test, tot rapid, spune daca amul are boala!!

      Asa e! Sunt echipate pentru vacanta in Bali... Vai de capul medicilor si vai de capul oricui e bolnav sau nu-i bolnav dar din cine stie ce motiv
      va avea nevoie de ambulanta...

      Ștergere
  2. Numai Dumnezeu ne poate salva! E lucru cert.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca omul incearca sa creeze iluzia ca face ceva. Mereu am fost nedumerita de 'logica sferelor inalte'! :)Sau lipsa ei, ca sa fiu mai exacta...
    Te pup si o zi linistita, Diana draga! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca pusesera ei ceva la cale si ala a dat-o pe gura prea devreme si cam gresit. Azi se stie (dar oricand se poate schimba!): vor fi testati oamenii din Bucuresti pe "esantioane" de varsta: 0-19 ani, 20-nu stiu cat si tot asa, pe sectoare / cartiere (probabil pe unde sunt mai multe cazuri in izolare, carantina sau pozitivi).
      Oricum, medicii epidemiologi se contrazic intre ei: unii zic sa se testeze izolatii, altii ca sunt testati numai aia sau aia, ca e o prostie sa scoti bucurestenii din casa, la "urna" mobila, si sa le faci teste!
      Sunt niste capsomani! Ciuhodaru zicea ca e doar "un sondaj de opinie" sa testezi numai 10 mii de oameni...
      Le lipseste total logica, unora!
      Multumesc, Suzana draga! Zi linistita iti doresc sa ai si tu! Pupici! <3

      Ștergere
  4. Nu ştie nimeni nimic, acum nu mai avem nici ministru la sănătate deci e junglă...
    Sănătate multă, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum era jungla... Declaratiile unora, imaginile si "latraturile" altora ajung sa creasca tensiunea celor sensibili si cu probleme: ii baga in spital pentru altele...
      Multumesc, Potecuta! Sanatate! <3

      Ștergere
  5. Dupa ce termina de testat romanii veniti din afara, dupa aia sa se duca din usa in usa...
    Poate noul ministru va avea si alte idei mai bune... Costache e un chirurg exceptional, dar noua ne trebuie epidemiologi care sa ne conduca acum...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum vreo ora era cert (se poate schimba orice intr-un minut): se testeaza bucurestenii, pe "esantioane" de varsta (grupe intre x si y ani; mai multe grupe), pe sectoare / cartiere,chemandu-i in fatza blocului rand pe rand / per familie si ii testeaza, apoi urmeaza alta familie. testele rapide sunt de doua feluri: unele spun cine are anticorpi (si va sta automat la izolare 14 zile) si altele spun cine e pozitiv - si va fi tratat la domiciliu, in izolare...
      Sa vedem ce-o sa faca asta de acum... Cercelul deja si-a spus parerea: testarea va avea loc (altii afirma ca ceea ce vrea sa faca e frectie la picior de lemn - ei nu folosesc aceste cuvinte). :)
      Important: oamenii au dreptul sa refuze testarea - asta ar trebui sa stie toti cei care nu vor sa fie testati.

      Ștergere
    2. Da da, bine zis. Să meargă la aeroporturi mai bine, să testeze nou-veniții.

      Ștergere
    3. Cei care vin acum e imperios necesar sa fie testati, dar si medicii, si cei aflati in carantina... Seful colegiului medicilor insista sa fie testati toti medicii din tara (care sunt vreo 50 de mii), dar pe medici nu ii aud sa insiste pe testare (poate ca stiu ei ce stiu). Stire neconfirmata: o asistenta medicala a intervenit prin telefon intr-o emisiune si a zis ca nu avea simptome, a fost testata si curand a inceput sa aiba simptome...! O sa devenim paranoici daca dau drumul la tv la tot felul de astfel de afirmatii...

      Ștergere
  6. Rea ești! :)) Dar ai pus degetul pe rană. N-am încredere nici în teste, nici în cine vine, nici în cine îi trimite. Am aranjat cu Bella să îi țină la distanță, dacă or ajunge vreunii pe aici. :))

    Seară liniștită îți doresc, că ”frumoasă” ori ”plăcută” parcă nici nu-ți mai vine să zici...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nu... Privesc in jur (nu injur!) si scriu ce simt despre ceea ce vad.
      Cred ca si cel mai bland caine din lume s-ar pune pe latrat (si nu numai) vazand in apropierea "teritoriului" sau niste costumati in alb (ca fantomele). :)) (despre teste am aceeasi parere)
      Cred ca vor face testarile in anumite cartiere - n-o spun pe sleau "oficialii", dar cam toti stim incotro se duce ideea testarii in masa. Azi sunt unii, maine putem urma noi.
      Cert este ca oricine are dreptul sa refuze aceasta testare = nu poate fi obligat sa accepte (integritatea fizica si psihica tin, cumva, de dreptul la viata - un drept care nu poate fi ingradit/restrans de autoritati nici in mama starii de urgenta).

      Multumesc, Zina draga! Seara senina iti doresc sa aveti si voi!
      (cam asa e: "frumos", "minunat" suna cumva... ciudat) :)

      Ștergere
  7. Si mie mi se pare o prostie sa testezi aleatoriu in Bucuresti pe categorii de varsta pentru o cercetare cand sunt oameni care suna la 112 si li se spune ca nu sunt teste si ca trebuie sa se inscrie pe o lista pentru testare si nici nu trimit pe nimeni sa ii ingrijas a sau sa le dea ceva medicamente. Niste idioti! Digi 24 ne tot spun ca s-au primit cateva zeci de tone de echipamente medicale pentru medici si ei zic ca nu au echipamente de protectie!
    Nici nu stii ce sa mai crezi. Pentru mine stirea care m-a facut sa imi dau seama ca astia sunt idioti a fost cazul barbatului de 49 de ani care a fost trimis acasa de 2 spitale diferite cu pneumonie dubla. Acolo cineva ar trebui sa faca inchisoare dupa parerea mea. Si ca el o sa fie multi din pacate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ti se pare ca e o prostie! :) Chiar este. Afirma asta si alti specialisti in domeniul in care activeaza individul cercel...
      Nu-i doare gura sa zica de echipamente... Astia chiar n-au ajuns in mileniul trei! Azi, oricine poate afla foarte usor adevarul despre aproape orice - daca vrea (chiar daca aflarea unor adevaruri dureaza mult si chiar daca, uneori, cei care afla adevarul sunt discreditati in asa hal incat si mama lor ajunge sa-i renege). :)

      Cazuri precum cel amintit de tine sunt mult mai multe - sunt aproape convinsa! Aici intervine tragedia: cei care au alte afectiuni ajung sa fie de-a dreptul ignorati! Din pacate, invocand nebunia pe care o traim, nu vor fi prea multi pedepsiti - in Ro sigur nu va plati cineva pentru abuzuri, pentru malpraxis s.a.m.d.....

      Ștergere
  8. Vor să ne imbolnăveasca? Nu m-am gȃndit că sunt chiar asa diabolici...
    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu?! Atunci cand exista masa de manevra, cand exista "carne de tun"... nimic nu-i opreste pe unii sa-si fac mendrele. :(
      Cert e un lucru: fiecare are dreptul sa refuze. Cei care vor sa fie testati sunt liberi sa o faca, dar ar trebui sa semneze o hartie in care sa fie scris ce test se face, cum, unde, cine il face - semnand, se declara de acord cu testarea. Fara astfel de "hartie" multi pot fi pacaliti sa accepte (prea multi oameni nu au idee ce drepturi au).
      Multumesc! Sanatate!

      Ștergere

Va multumesc pentru ca sunteti aici. Comentariile sunt moderate deoarece e singura metoda pe care o stiu sa nu pierd vreun mesaj si sa evit mesajele nepotrivite. Le public imediat ce accesez blogul. Multumesc pentru intelegere.